Роздрукувати сторінку
Главная \ Методичні вказівки \ Методичні вказівки \ 703 Методичні рекомендації до задачі 10 на тему Замовлення ковбасних виробів магазином Українські ковбаси, НУДПСУ

Методичні рекомендації до задачі 10 на тему Замовлення ковбасних виробів магазином Українські ковбаси, НУДПСУ

« Назад

Задача 10.  Замовлення ковбасних виробів магазином “Українські ковбаси”

У середовищі СУБД Access створити програмне забезпечення, призначене для автоматизації робіт менеджера по замовленнях продуктів, за допомогою якого виконується: ведення бази даних, пошук інформації, створення вихідних документів.

Вхідні дані містяться в наступних  інформаційних таблицях.

1. Створення інформаційних таблиць бази даних

Створити нову базу даних у власній папці на диску D: D:\Іванов\Моя база даних.mdb

Інформаційні таблиці створити різними засобами:
а) Таблицю №1- в режимі Конструктор таблиць;
б) Таблицю №2- в режимі Таблиця, шляхом введення даних;
в) Таблицю №3 – Майстром імпорту  аналогічної таблиці, попередньо         створеної в табличному процесорі Excel;
г) Таблицю №4- використовуючи Буфер обміну.

Визначити ключові поля в кожній таблиці.

 

2. Встановлення зв’язків між таблицями

У вікні Схема данных СУБД Access побудувати та ідентифікувати міжтабличні зв’язки.

 

3. Створення  екранних форм

Для введення, модифікації та перегляду  даних створити такі форми:

а) Автоформа стовпчикова для  вводу та перегляду даних Таблиці1_ Асортимент виробів.

б) Автоформа стрічкова для  вводу та перегляду даних Таблиці2_ Групи виробів.

в)  Ієрархічна форма Групи виробів та вироби. Пов’язана форма Вироби відкривається за допомогою одноіменної кнопки та відображує вироби даного виробника.

г) Ієрархічна форма Замовлення та їх вміст для перегляду даних обох таблиць. Підпорядкована форма Вміст замовлення  містить такі поля:

  • Номер замовлення;

  • Код виробу;

  • Назва виробу;

  • Ціна виробника, кг;

  • Маса, кг;

  • Розрахункове поле Вартість=Ціна виробника,кг*Маса, кг;

  • Розрахункові поля Загальна кількість  та Загальна вартість виробів в даному замовленні.

д) На формі г)Замовлення та їх вміст створити кнопку Групи виробів, яка відкриває форму Групи виробів та вироби - форму в). Використовуючи утворену кнопку,  ввести кілька записів нових груп, нових виробів та замовлень. Перевірити введення нових даних в інформаційні таблиці бази даних.

 

4.Пошук даних у БД.

Одержати виборки даних

1)  Асортимент  виробів, крім ковбас.

2) Вироби груп 5 та 6, які продаються з торговельною націнкою >2% i <6%.

3)  Замовлення  за період, початкова та кінцева дати якого вводяться, як параметр.

4)  Замовлення і його вміст за деякий місяць деякого року, які вводяться як параметри запиту (використати функції Month та Year).

5)  Сумарна вартість замовлення, номер якого вводиться як параметр запиту.

6) Сумарна кількість кожного з виробів, замовлених за місяць року, який вводиться як параметр запиту за допомогою функції Format.

7) базовий запит для звіту “Замовлення ковбасних виробів магазином «Українські ковбаси»” з полями

Номер замовлення

Дата замовлення

Назва групи виробів

Назва виробу

Ціна вироб ника, грн

Маса кг

Вар тість

 

5. Cтворення вихідних документів

Створити звіти “Аналіз замовлень ковбасних виробів магазином «Українські ковбаси»”,які будуються на основі базового запиту для звіту7). Дані звітів згрупувати по полю

· Номер  замовлення,

· Дата замовлення (по місяцях),

· Назва групи виробів.

Звіти повинні містити обчислення загальної кількості та загальної вартості замовлених продуктів для  кожної групи, а також загальний підсумок названих показників по всіх записах.

Таблиця 1.  Асортимент виробів

Код виробу

Назва виробу

Код групи виробів

Ціна виробника / кг, грн

Ціна продажу / кг,грн

KODV

NAMEV

KODG

CENAV

CENAP

1_1

Житомирська

1

30,55

35,4

1_2

Зерниста

1

32,60

37,30

2_1

Шкільні

2

10,50

11,00

3_1

Молочні

3

12,65

13,20

4_1

Слав'янська

4

12,66

15,60

4_2

Дорожня

4

8,45

9,90

4_3

Докторська

4

17,50

19,90

5_1

Сервілат

5

24,55

25,50

5_2

Московська

5

25,65

26,50

6_1

Шинка " Особлива"

6

32,35

33,70

6_2

Яловичина соковита

6

28,50

29,90

Таблиця 2. Групи виробів

Код групи виробів

Назва групи виробів

KODG

NAMEG

1

Ковбаси сирокопчені

2

Сарделі

3

Сосиски

4

Ковбаси варені

5

Ковбаси копчені

6

М'ясо

Таблиця 4. Вміст замовлення

Номер замовлення

Код виробу

Маса, кг

NZAM

KODV

VAGA

1

1_1

10,45

1

3_1

10,36

2

1_2

10,26

2

2_1

11,58

2

4_2

10,35

3

4_2

12,43

3

4_3

10,18

4

5_2

13,72

4

2_2

12,30

5

2_1

16,45

5

6_2

20,23

5

6_1

20,36

6

3_1

20,58

6

5_2

2,40

7

6_2

11,18

7

3_1

10,25

7

5_1

13,24

7

4_3

22,66

8

4_3

23,55

8

3_1

14,36

9

4_2

13,26

9

4_1

23,36

10

5_2

11,25

11

6_1

22,83

12

6_2

21,46

12

4_3

12,36

12

3_1

21,28

13

3_1

10,30

13

5_2

22,35

14

1_1

21,26

15

1_2

12,44

16

2_1

22,56

16

3_1

21,26

16

1_1

13,35

17

1_1

10,15

18

1_2

14,25

18

1_1

20,26

18

6_2

14,16

18

4_3

20,65

З повагою ІЦ “KURSOVIKS”!