Методичні вказівки, Гіпотези, Накопичення нітратів у рослинних сільгосппродуктах
« НазадНакопичення нітратів у рослиннихсільгосппродуктах1. Вивчення обставин досліджуваного явища. У ґрунті під впливом мікроорганізмів з амонійного та амінного азоту, з органічних азотних добрив утворюються нітрати (нітрифікація). У корінні та листі рослин із нітратів утворюється амонійний азот, необхідний для синтезу амінокислот та інших азотовмісних сполук. Інтенсивність синтезу азотовмісних сполук у рослинах залежить від достатньої кількості вуглеводів, які утворюються в процесі фотосинтезу, від збалансованості між К, Мg, Р та достатньої кількості мікроелементів. У випадку надлишку нітратів, швидкість фотосинтезу перевищує швидкість надходження нітратів, і нітрати накопичуються в різних органах рослин. Фотосинтез залежить від температурного режиму. 2. Формування гіпотези. Спека і холод у період вегетації рослин, призводять до накопичення нітратів у рослинних сільгосппродуктах. 3. Розвиток гіпотези. У зв'язку з широким використанням нітратних добрив у сільському господарстві та їх міграцією в ґрунтові води та харчові продукти поширення нітратних отруєнь набуло епідемічного значення. Підвищений вміст нітратів у харчових продуктах став реальним фактом сучасного життя. Основна частка нітратів (70%) вживається з овочами, близько 20% — з питною водою. Надлишок нітратів у рослинах виникає тоді, коли вони їх засвоюють в більших кількостях, ніж це необхідно для утворення органічної речовини. Встановлено, що коли в рослинах кількість протеїнів збільшується, а цукрів зменшується, тоді рівень нітратів підвищується. Оптимальною дозою нітратів під час вирощування овочевих культур є 100 кг/га. 4. Перевірка наслідків на практиці. В овочах найбільша кількість нітратів знаходиться в зелені (петрушці, укропі, салаті та ін.),там де найінтенсивніше відбувається фотосинтез, а порівняно мало нітратів накопичується в томатах та картоплі. 5. Висновок про істинність гіпотези. Гіпотеза істинна. У період вирощування рослинних сільгосппродуктів необхідно дотримуватись агротехніки обробки сільськогосподарських культур,з достатньою кількістю світла, тепла та вологи а також таких елементів як калій, азот, фосфор в грунті. З повагою ІЦ "KURSOVIKS"! |