Методичні рекомендації до виконання і захисту курсової роботи з дисципліни Економіка та організація хімічних виробництв, УДХТУ
« Назад МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «УКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ХІМІКО-ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО виконання і ЗАХИСТУ курсової роботи з дисципліни «Економіка та організація хімічних виробництв»
для студентів денної і заочно-дистанційної форм навчання всіх технологічних спеціальностей за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавр Затверджено на засіданні кафедри економіки промисловості та організації виробництва. Протокол № 12 від 22.06.2011.
Дніпропетровськ УДХТУ 2012 Методичні рекомендації до виконання і захисту курсової роботи з дисципліни «Економіка і організація хімічних виробництв» для студентів денної і заочно-дистанційної форм навчання всіх технологічних спеціальностей за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавр / Укл.: О.Б Яворська, Г.Є Доценко. О.В. Паніотова. – Дніпропетровськ: ДВНЗ УДХТУ, 2012. – 22 с.
Навчальне видання
Методичні рекомендації до виконання і захисту курсової роботи для студентів денної і заочно-дистанційної форм навчання
всіх технологічних спеціальностей за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавр
Редактор Л.М. Тонкошкур Коректор Л.Я. Гоцуцова Підписано до друку 23.07.12. Формат 60×84 1/16. Папір ксерокс. Друк різограф. Умовн.-друк. арк. 0,87. Облік.-вид. арк. 0,94. Тираж 50 прим. Замов. № 175. Свідоцтво ДК № 303 від 27.12.2000. ДВНЗ УДХТУ, 49005, м. Дніпропетровськ–5, просп. Гагаріна, 8. Видавничо-поліграфічний комплекс ІнКомЦентру
ЗАГАЛЬНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ. РОЗПОДІЛ ВАРІАНТІВ КУРСОВОЇ РОБОТИ Мета курсової роботи – розрахунок основних показників ефективності підприємства. Об’єкт курсової роботи – підприємство, яке виробляє товарну продукцію. Техніко-економічні характеристики конкретного підприємства створюють інформаційну базу для розробки економічних показників курсової роботи. Варіант курсової роботи студент обирає відповідно до номера в списку навчальної групи. Табличні дані в роботі вказувати тільки з врахуванням свого варіанта. Курсову роботу друкують машинописним способом або за допомогою комп’ютера на одній стороні аркуша білого паперу формату А4 (210 × 297 мм) через півтора інтервали до тридцяти рядків на сторінці. Мінімальна висота шрифту 1,8 мм. Можна також використати папір форматів у межах від 203 × 288 до 210 × 297 мм і подати таблиці та ілюстрації на аркушах формату А3. Обсяг основного тексту курсової роботи повинен становити 25-30 аркушів. Зазначений вище обсяг розрахований на використання при її оформленні звичайних (не портативних) друкарських машинок при друкуванні через 2 інтервали на папері формату А4 або комп'ютерів з використанням шрифтів текстового редактора Word розміру 14 з полуторним міжрядковим інтервалом. Текст курсової роботи необхідно друкувати, залишаючи береги таких розмірів: лівий – не менше 20 мм, правий – не менше 10 мм, верхній – не менше 20 мм, нижній – не менше 20 мм. Шрифт друку повинен бути чітким, стрічка – чорного кольору середньої жирності. Щільність тексту повинна бути однаковою. Вписувати в текст роботи окремі іншомовні слова, формули, умовні знаки можна чорнилом, тушшю, пастою тільки чорного кольору, при цьому щільність вписаного тексту повинна бути наближеною до щільності основного тексту. Роздруковані на ЕОМ програмні документи повинні відповідати формату А4. Їх включають до загальної нумерації сторінок і розміщують, як правило, в додатках наприкінці курсової роботи. Перед додатками в курсовій роботі повинен бути перелік використаної літератури (в такому варіанті, як він поданий у методичних вказівках). Курсова робота має такі розділи: І. Вступ. ІІ. Ресурси підприємства. 2.1. Основні фонди підприємства 2.2. Оборотні кошти підприємства. 2.3. Кадри та оплата праці. ІІІ. Витрати виробництва. IV. Фінансові показники. V. Висновки. VІ. Список літератури.
І. ВСТУП В цьому розділі повинно бути висвітлено господарське значення та перспективи розвитку в Україні галузі хімічної промисловості, до якої належить підприємство, яке є об’єктом даної роботи. Конкурентоспроможність галузі, її продукції на сучасному ринку, основні проблеми розвитку галузі на сучасному етапі.
ІІ. РЕСУРСИ ПІДПРИЄМСТВА Основні показники роботи підприємства наведено в додатках А та Б. Необхідно вказати показники роботи підприємства за своїм варіантом в таблиці 2.1. Таблиця 2.1 Основні показники роботи підприємства
2.1. Основні фонди підприємства В цьому розділі курсової роботи необхідно розрахувати провідні економічні показники використання основних фондів підприємства, використовуючи інформаційну базу курсової роботи, яка вміщена в додатках А та Б. Необхідно розрахувати та занести до таблиці 2.2 такі показники: – коефіцієнт екстенсивного використання обладнання: де – фактичний час роботи обладнання, годин; – ефективний час роботи обладнання, годин; – коефіцієнт інтенсивної роботи обладнання: де Пф – фактична продуктивність обладнання; Ппасп – паспортна продуктивність обладнання; – коефіцієнт інтегральної роботи обладнання: – резерв потужності: – фондовіддача: де ТП – вартість основної продукції, тис. грн; F – вартість основних фондів, тис. грн; – фондоємність: – сума амортизації основних виробничих фондів: де – норма амортизації відповідно до діючого законодавства, %. За 1 групою ОВФ норма амортизації становить 8%, за 2 групою ОВФ – 40%, за 3 групою ОВФ – 24%, за 4 групою ОВФ – 60%). Річна сума амортизації дорівнює сумі амортизації всіх груп основних виробничих фондів. Таблиця 2.2 Показники ефективності використання основних фондів підприємства
2.2. Оборотні кошти підприємства Поряд з основними фондами для роботи підприємства має велике значення наявність оптимальної величини оборотних коштів. Ефективність використання оборотних коштів вимірюється показниками їх обертання. Під обертанням оборотних коштів мають на увазі тривалість послідовного проходження окремих стадій виробництва та обертання. Виділяють такі показники обертання оборотних коштів: – коефіцієнт оборотності: де РП – обсяг реалізованої продукції, тис. грн; ВП – випуск продукції в натуральному вимірі, т/рік; ЦОД – ціна одиниці продукції; О – норматив оборотних коштів, тис. грн; – тривалість одного обороту: де t – кількість днів за аналізований період. Приймаємо 360 днів (умовно за рік тільки для оборотних коштів). – коефіцієнт завантаження оборотних коштів: Розрахувати зазначені показники та занести їх до таблиці 2.3. Таблиця 2.3 Показники ефективності використання обігових коштів підприємства
2.3. Кадри та оплата праці Кадри або трудові ресурси підприємства – це сукупність робітників різних професійних кваліфікаційних груп, зайнятих на підприємстві, які складають його обліковий склад. В цьому розділі необхідно розрахувати такі групи промислово-виробничого персоналу: робітники, керівники, фахівці, службовці. На підприємстві встановлено режим роботи у три зміни по 8 годин. Для виконання розрахунку чисельності використати дані балансу робочого часу одного середньооблікового робітника і занести дані до таблиці 2.4. Вихідні дані для складання балансу вміщено в додатку В. Таблиця 2.4 Баланс робочого часу
Ефективний фонд часу необхідно визначити як різницю номінального часу і невиходів на роботу за всіма причинами. На підставі даних балансу робочого часу визначають коефіцієнт облікового складу, тобто переходу від штатної чисельності до облікової. Він передбачає необхідний резерв на підміну робітників під час їх відсутності на робочому місці з поважних причин. Чисельність персоналу цеху визначається з огляду на особливості обслуговування техніки, організації праці і виробництва, обраної структури керування. Дані наявної чисельності основних виробничих робітників на зміну (людей) за конкретними робочими місцями наведено в додатку В. Наявна чисельність робітників на добу (люд.) визначається з огляду на наявну чисельність за зміну і числа робочих змін протягом доби: де n – чисельність змін протягом доби. Штатна чисельність складається з наявної чисельності робітників на добу та чисельності робітників підмінної бригади: Облікова чисельність (люд.) розраховується за формулою: де КО – коефіцієнт облікового складу. Результати розрахунків заносяться до таблиці 2.5. Чисельність керівників, фахівців і службовців цеху визначається з додатка та з урахуванням режиму роботи: – керівники – одна зміна на добу; – фахівці і службовці – три зміни на добу. Результати розрахунків занести до таблиці 2.6. Таблиця 2.5 Розрахунок чисельності робочих цеху
Таблиця 2.6 Штатний розклад керівників, фахівців і службовців.
Чисельність промислово-виробничого персоналу () складається з чисельності робітників (), керівників, фахівців і службовців(): Розрахунок річного фонду заробітної плати (грн/рік) здійснюється за професійними групами працівників, із огляду на середньомісячну заробітну плату. Фонд заробітної плати для окремої професійно-кваліфікаційної групи працівників визначають за формулою: де ЗПСРМІС – середньомісячна заробітна плата конкретної професійно-кваліфікаційної групи працівників, грн/місяць; ЧОБ – облікова чисельність працівників даної професійно-кваліфікаційної групи, чол.; Т – тривалість періоду, за який працівникам даної професійно-кваліфікаційної групи нараховується заробітна плата, місяці. Результати розрахунків занести до таблиці 2.7 та 2.8. Фонд оплати праці на підприємстві складається з фонду заробітної плати робітників (), керівників, фахівців і службовців (): Таблиця 2.7 Розрахунок річного фонду заробітної платні робочих
Таблиця 2.8 Розрахунок річного фонду заробітної платні керівників, фахівців та службовців
Після розрахунку фонду оплати праці підприємства визначають середню заробітну плату за місяць за формулою. Ефективність використання трудових ресурсів підприємства характеризує продуктивність праці, яка визначається кількістю продукції, що виробляється за одиницю робочого часу, або витратами праці на одиницю виробленої продукції. Основним показником продуктивності праці на рівні підприємства є показники виробітку, які розраховуються за формулами: – продуктивність праці в натуральному виразі: де ВП – кількість продукції в натуральному вимірі, т; – середньооблікова чисельність промислово-виробничого персоналу, чол. – продуктивність праці у вартісному виразі: де ЦОД – ціна одиниці продукції, грн/т. Ще одним показником ефективності використання трудових ресурсів підприємства є фондоозброєність праці: де F – вартість основних фондів, тис. грн; – чисельність промислово-виробничого персоналу, чол. Результати розрахунків занести до таблиці 2.9. Таблиця 2.9 Основні показники ефективності праці
ІІІ. ВИТРАТИ ВИРОБНИЦТВА На підставі наведеної в таблиці інформації студент доповнює та виконує розрахунок собівартості продукції підприємства на весь випуск та одиницю продукції. Статті 1-7 мають бути розраховані за вихідними даними таблиці 2.9. Стаття 8 „Заробітна платня основних виробничих робітників” відповідає даним попереднього розрахунку фонду оплати праці основних робітників (таблиця 2.6). Стаття 9 „Відрахування від заробітної плати” розраховується як 38,86% від статті 8 „Заробітна платня основних виробничих робітників”. Стаття 10 „Витрати на утримання та експлуатацію обладнання”: а) на амортизацію робочих машин і основного технологічного устаткування, засобів КВП, автоматики та обчислюваної техніки; б) на поточний ремонт приймаємо у розмірі 5% від вартості зазначених вище (у пункті „а” статті 10); в) на утримання устаткування; приймаємо у розмірі заробітної плати з відрахуваннями (38,86%) чергової групи робітників (робітники з утримання та обслуговування обладнання). Стаття 11 „ Загальновиробничі витрати ” складаються з таких витрат: а) на утримання цехового персоналу та охорону праці приймаємо у розмірі річного фонду заробітної плати з відрахуваннями (38,86%) керівників, фахівців, службовців та допоміжних робітників, а також витрат на охорону праці як 15% до фонду заробітної платні всього цехового персоналу; б) на амортизацію будинків, споруджень (сума амортизаційних відрахувань від вартості зазначених груп основних фондів); в) інші загальнозаводські витрати прийняти як 1% від фонду оплати праці основних робітників. Сума статтей 1–11 складає виробничу собівартість. Крім вищезазначених необхідно визначити такі витрати: – адміністративні витрати як 100% від фонду заробітної плати основних робітників; – витрати на збут як 20% від фонду заробітної плати основних робітників; – інші операційні витрати як 25% від фонду заробітної плати основних робітників. Сума виробничої собівартості, адміністративних витрат, витрат на збут та інших операційних витрат складають умовно повну собівартість продукції. Після виконання розрахунків собівартості необхідно визначити критичний обсяг виробництва аналітично та графічно. Визначення критичного обсягу виробництва виконати за формулою. Таблиця 3.10 Калькуляція собівартості продукції Найменування продукції – А Річний випуск продукції – (вказати за своїм варіантом) тонн/рік Калькуляційна одиниця – 1 тонна
де Упост – умовно-постійні витрати у собівартості річного випуску продукції, грн/рік; ЦОД – оптова ціна підприємства, грн/шт.; Узм – змінні витрати у собівартості річного випуску продукції, грн/рік; QПР – випуск продукції за вихідними даними проекту, тонн/рік. Розподілення статей калькуляції на змінні і умовно-постійні виконати згідно з додатком Е. Для побудування графіка беззбитковості скласти таблицю 3.11. Таблиця 3.11 Дані для побудови графіка беззбитковості
Рис. 3.1 – Графік беззбитковості (приклад)
IV. ФІНАНСОВІ ПОКАЗНИКИ За результатами розрахунків, виконаних у попередніх розділах, студент повинен розрахувати балансовий прибуток, фактичну рентабельність продукції, рентабельність основних виробничих фондів і рентабельність виробництва. Результати розрахунків занести до таблиці 4.12. Прибуток балансовий: де Ц – ціна за одиницю товарної продукції, грн; С – собівартість одиниці товарної продукції, грн; ВП – річний випуск продукції, т. Таблиця 4.12 Зведені економічні показники
Рентабельність продукції Рентабельність основних виробничих фондів Рентабельність виробництва
V. ВИСНОВКИ Студент повинен обґрунтувати ефективність діяльності підприємства на підставі даних таблиці зведених економічних показників (таблиця 4.12).
VІ. СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ 1. Господарський кодекс України // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – № 18-22. 2. Закон України „Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” // Відомості Верховної Ради України. – 1999. – № 40. 3. Закон України „Про інвестиційну діяльність” від 18.09.91 // Відомості Верховної Ради України. – 1991. – № 47. 4. Закон України “Про оплату праці” // Відомості Верховної Ради України. –1995. – № 17. 5. Закон України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” від 14.05.92, ВВР, 1992, № 31 із змінами і доповненнями. 6. Закон України „Про оподаткування прибутку підприємств” від 22.05.97 р. № 283/97-ВР із змінами та доповненнями. 7. Закон України „Про інноваційну діяльність” від 4 липня 2002 р. № 40-ІV. 8. Закон України „Про пріоритетні напрями інноваційної діяльності в Україні" від 16 січня 2003 р. № 433-IV. 9. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 „Основні засоби”, затверджене наказом Міністерства фінансів України від 27 квітня 2000р. № 92. 10. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 8 «Нематеріальні активи», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 18 жовтня 1999 р. № 242. 11. П(С)БО 15 "Дохід" Із змінами і доповненнями, внесеними наказами МФУ від 14 червня 2000 р. № 131, від 25 листопада 2002 р. № 9891. 12. П(С)БО 16 “Витрати”, затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31 грудня 1999 р. № 318 із змінами і доповненнями, внесеними наказами МФУ від 14червня 2000 р. № 131, від 30 листопада 2000 р. № 304, від 25 листопада 2002 р. № 989. 13. Типове положення з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт і послуг) сільськогосподарських підприємств затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 23 квітня 1996 р. № 452 // Економіка АПК. 1996. – № 5.-70-92 с., № 6 83–91 с. 14. Економіка підприємства: Навч. посіб. / За ред. П.В. Круша, В.І. Подвігіної, Б.М. Сердюка. – К.: Ельга-Н, КНТ, 2007. – 780 с. 15. Економіка підприємства: Навч. посіб. / За ред. А.В. Шегди. – К.: Знання, 2006. – 614 с. 16. Економіка підприємства: Навч. посіб. / Н.М. Бондар, В.Є. Воротін, О.А. Гаєвський та ін.; За заг. ред. А.В. Калини. – К.: МАУП, 2006. – 352 с. 17. Економіка підприємства: Підручник / За заг. ред. Л.М.Мельника. – Суми: ВТД «Університетська книга», 2004. – 648 с. 18. Економіка підприємства: Підручник / За заг. ред. С.Ф.Покропивного. – Вид. 2-ге, перероб. та доп. – К.: КНЕУ, 2001. – 528 с. 19. Манів З.О., Луцький І.М. Економіка підприємства: Навч. посіб. – К.: Знання, 2004. – 580 с. 20. Петрович Й.М., Кіт А.Ф, Семенів О.М. та ін. Економіка підприємства: Підручник / За загальною редакцією Й.М. Петровича. – Львів: «Новий світ – 2000», 2004. – 680 с. 21. Шваб Л.І. Економіка підприємства: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. – К.: Каравела, 2004. – 335 с. 22. Харів П.С. Економіка підприємства: Збірник задач і тестів: Навч. посіб. – К.: Знання-Прес, 2001. — 302 с. 23. Экономика предприятия: Тесты, задачи, ситуации: Учеб. пособие для вузов / Под ред. В. А. Швандара. — М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2001. — 254 с. 24. Экономика предприятия: Учебник / Под ред. О. И. Волкова. — М.: ИНФРА-М, 1999. — 520 с. 25. Экономика предприятия: учебник для вузов / Под ред проф. В.Я. Горфинкеля-3 изд., перераб и доп. – М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2002. – 718с.
ДОДАТОК А Загальні економічні показники роботи підприємства
ДОДАТОК Б Вихідні дані для розрахунку показників використання основних виробничих фондів підприємства
ДОДАТОК В Вихідні дані для розрахунку чисельності основних та допоміжних робітників, керівників, фахівців та службовців
ДОДАТОК Г Розподілення статей калькуляції на змінні та умовно-постійні
З повагою ІЦ "KURSOVIKS"! |