Роздрукувати сторінку
Главная \ Методичні вказівки \ Методичні вказівки \ 1489 Завдання для самостійних робіт з курсу Інформатика

Завдання для самостійних робіт з курсу Інформатика

« Назад

Завдання для самостійних робіт

Завдання 1

Створіть в Microsoft Access базу даних, яка складається з таблиць “Тара” , “Виробники”  та “Типи виробів”  за зразком.

Створіть таблицю “Вироби”, в якій самостійно підберіть формати полів. Для полів “Шифр типу виробу”, “Шифр виробника” та “Шифр тари” задайте стовпці підстановки даних з відповідних таблиць.

На основі таблиці “Вироби” створіть форму для вводу даних “Вироби (ввід даних)”. Використовуючи цю форму, заповніть таблицю “Вироби” такими даними.

Тип
виробу

Жирність

Ціна виробника, грн.

Виробник

Тара

Ємність, л

молоко

2,50%

1,45

Галактон

полієтилен

1,00

кефір

2,50%

0,90

Галактон

полієтилен

0,50

молоко

2,50%

1,65

Білосвіт

полієтилен

1,00

молоко

2,50%

1,30

1-ий молокозавод

полієтилен

1,00

молоко

2,50%

1,50

Сім'я

полієтилен

1,00

молоко

2,50%

1,40

Слов'яночка

полієтилен

1,00

молоко

1,00%

1,10

1-ий молокозавод

полієтилен

1,00

кефір

1,00%

1,30

1-ий молокозавод

полієтилен

1,00

кефір

2,50%

1,70

1-ий молокозавод

полієтилен

1,00

кефір

2,50%

0,95

Сім'я

полієтилен

0,50

ряжанка

3,20%

1,10

Галактон

полієтилен

0,50

ряжанка

3,20%

1,05

1-ий молокозавод

полієтилен

0,50

ряжанка

4,00%

1,40

Білосвіт

полієтилен

0,50

ряжанка

3,20%

1,15

Сім'я

полієтилен

0,50

сметана

15,00%

2,90

Галактон

полієтилен

0,50

сметана

15,00%

2,75

1-ий молокозавод

полієтилен

0,50

сметана

15,00%

3,00

Білосвіт

полієтилен

0,50

сметана

15,00%

2,95

Сім'я

полієтилен

0,50

сметана

20,00%

3,10

Галактон

полієтилен

0,50

сметана

20,00%

3,05

1-ий молокозавод

полієтилен

0,50

сметана

20,00%

3,15

Слов'яночка

полієтилен

0,50

сметана

20,00%

3,10

Сім'я

полієтилен

0,50

Т-молоко

3,20%

3,50

Сім'я

тверда упаковка

1,00

Т-молоко

3,20%

3,65

Білосвіт

тверда упаковка

1,00

молоко

2,50%

1,70

Галактон

тверда упаковка

1,00

кефір

2,50%

1,10

Галактон

тверда упаковка

0,50

ряжанка

3,20%

1,40

Галактон

тверда упаковка

0,50

молоко

2,50%

1,80

Білосвіт

тверда упаковка

1,00

кефір

2,50%

1,25

Білосвіт

тверда упаковка

0,50

 

Використовуючи схему даних, зв’яжіть дані таблиці зв’язками типу «один до багатьох» за відповідними полями.

 

Наступні завдання потрібно виконати, враховуючи номер варіанту 

Варіант 1

Створіть запит, який виводить всю інформацію щодо молока у поліетиленовій тарі вартістю від 1,50 грн. до 1,70 грн.

Створіть головну і підпорядковану форму, в яких відображатиметься вся інформація для заданого виробника. Виведіть всю інформацію для 1-го молокозаводу.

Створіть звіт, в якому виведіть всю інформацію щодо сметани, вказавши додатково середню ціну для кожного значення жирності.

Варіант 2

Створіть запит, який виводить всю інформацію щодо сметани жирністю 15% вартістю від 2,90 грн. до 3,00 грн.

Створіть головну і підпорядковану форму, в яких відображатиметься вся інформація для заданого типу виробів. Виведіть всю інформацію щодо кефіру.

Створіть звіт, в якому виведіть всю інформацію щодо виробів, групуючи її за видом виробу і жирністю і вказуючи мінімальну ціну у кожній групі.

Варіант 3

Створіть запит, який виводить всю інформацію щодо кефіру і ряженки у твердій упаковці.

Створіть головну і підпорядковану форму, в яких відображатиметься вся інформація для заданого типу тари. Виведіть всю інформацію для поліетиленової тари.

Створіть звіт, в якому виведіть всю інформацію щодо кефіру, групуючи її за видом тари і ємністю і вказуючи середню ціну для кожної групи.

Варіант 4

Створіть запит, який виводить всю інформацію щодо молока, яке виробляється Галактоном і Білосвітом.

Створіть головну і підпорядковану форму, в яких відображатиметься вся інформація для заданого виробника. Виведіть всю інформацію для Білосвіту.

Створіть звіт, в якому виведіть всю інформацію щодо молока і Т-молока, групуючи її за виробником і вказуючи середню ціну для кожної групи.

Варіант 5

Створіть запит, який виводить всю інформацію щодо продукції у поліетиленовій тарі 1-го молокозаводу і Слов’яночки.

Створіть головну і підпорядковану форму, в яких відображатиметься вся інформація для заданого типу виробів. Виведіть всю інформацію щодо сметани.

Створіть звіт, в якому виведіть всю інформацію щодо виробів, групуючи її за видом виробу і ємністю і вказуючи максимальну ціну у кожній групі.

Варіант 6

Створіть запит, який виводить всю інформацію щодо кефіру жирністю 2,5% вартістю від 0,95 грн. до 1,10 грн.

Створіть головну і підпорядковану форму, в яких відображатиметься вся інформація для заданого типу тари. Виведіть всю інформацію для твердої упаковки.

Створіть звіт, в якому виведіть всю інформацію щодо виробів, групуючи її за виробником і типом тари. Виведіть кількість видів продукції у кожній групі.

 

Контрольні запитання 

До теми №1

  1. Що таке реляційна база даних?

  2. Опишіть вікно конструктора таблиць.

  3. Що таке ключове поле таблиці?

  4. Опишіть основні властивості полів.

  5. Як зв’язати таблиці?

  6. Як створити стовпець підстановки?

  7. Які є типи екранних форм в Access?

  8. Опишіть структуру форми в Access.

  9. Опишіть основні елементи форм.

  10. Як змінити властивості елементів форми?

  11. Як створити власний стиль офрмлення форми?

  12. Що таке головна та підпорядкована форми?

  13. Опишіть процедуру фільтрування даних у формах.

  14. Які є типи запитів у Access?

  15. Опишіть вікно конструктора запитів.

  16. Опишіть можливості сортування та фільтрування даних у запитах.

  17. Як ввести параметр у запит?

  18. Як у запитах проводити обчислення?

  19. Як створити перехресний запит?

  20. Опишіть роботу майстра звітів.

  21. Які є типи звітів?

  22. Опишіть структуру звіту.

  23. Опишіть використання групових операцій у звітах.

  24. Опишіть управління виводом даних у запитах.

  25. Опишіть роботу з конструктором звітів.

  26. Як налаштувати форму на автоматичне відкриття при завантаженні бази даних?

  27. Як налаштувати кнопку на відкриття форми у режимі перегляду даних?

  28. Опишіть можливості спільної роботи з базою даних.

  29. Що таке сторінка доступу в Access?

  30. Опишіть роботу з майстром сторінок доступу.

 

Список рекомендованої літератури 

  1. Бююль А., Цефель П. SPSS: искусство обработки информации. Анализ статистических данных и восстановление скрытых закономерностей. — СПб.: ДиасофтЮП, 2002.

  2. Вітюк О. та ін. Система управління базами даних Microsoft Access: лабораторний практикум, Ч.1. — К.: МАУП, 2004; Ч.2. — К.: МАУП, 2005.

  3. Карпов Б. Microsof Office 2000. — СПб.: Питер, 2000.

  4. Карлберг К. Бизнес-анализ с помощью Excel 2000. — М.: ИД “Вильямс”, 2000.

  5. Коупстейк С. Access 97 шаг за шагом. — М.: Бином, 1998.

  6. Пінчук Н. та ін. Інформаційні системи і технології маркетингу. — К.: КНЕУ, 1999.

  7. Стоицкий Ю. Office 2000. — СПб.: Питер, 2000.

  8. Таганов Д. SPSS: статистический анализ в маркетинговых исследованиях. — СПб.: Питер, 2005.

  9. Харитонова И.А., Михеева В.Д., Microsoft Access 2000. — СПб.: БХВ – Санкт-Петербург, 1999.

  10. Штайнер Г. Access 2000: Справочник. — М.: Лаборатория Базовых Знаний, 2000.

З повагою ІЦ "KURSOVIKS"!