Технологія виготовлення хліба, як навчальна дисципліна
« Назад Хліб – життєво необхідний та важливий продукт, який виготовляється в кожному регіоні України. Тому вивчення курсу «Технологія виготовлення хліба» є досить важливим та перспективним. Мета вивчення дисципліни – створення у студента цілісної системи знань, умінь і навиків в технології хлібопекарського виробництва, які використовуються при виконанні навчально-дослідницької роботи, курсових і дипломних проектів і робіт, а також у подальшій діяльності для самостійного вирішення завдань, що стоять перед агропромисловим комплексом.
Завдання дисципліни: - вивчення складного комплексу колоїдних, біохімічних, мікробіологічних, фізико-хімічних процесів, що відбуваються при формуванні хлібобулочних виробів високої якості; - придбання умінь з ведення технологічних процесів з позицій сучасних уявлень про раціональне використання сировини, забезпечення високої якості хлібобулочних виробів і їх безпеки для споживача; - освоєння навичок керування технологічними процесами виробництва хлібобулочних виробів; - розвиток здібностей до самостійного вирішення практичних завдань, що стоять перед галуззю. Процес вивчення дисципліни «Технологія виготовлення хліба» спрямований на формування таких компетенцій: -- Знати: - тенденції розвитку і вдосконалення асортименту хлібопекарської промисловості; - послідовність, призначення і режим операцій технологічного процесу виробництва хлібобулочних виробів; - оптимальні і раціональні технологічні режими роботи обладнання; - сутність хімічних, мікробіологічних, колоїдних, біохімічних, теплофізичних процесів, що відбуваються на окремих технологічних етапах виробництва хлібобулочних виробів; сучасні способи інтенсифікації технологічного процесу; - основні властивості харчової сировини, що визначають характер і режими технологічних процесів його переробки; основні процеси, що протікають при виробництві та зберіганні хлібобулочних виробів; - методи аналізу властивостей сировини, напівфабрикатів і готової продукції з метою розробки перспективних технологічних рішень діючого, підприємства; - вимоги до якості сировини і напівфабрикатів і чинники, що впливають на властивості готової продукції; - принципи формування властивостей напівфабрикатів та якості готових виробів; - шляхи зниження технологічних витрат і втрат в умовах підприємств середнього і малого бізнесу; дефекти і хвороби хлібобулочних виробів та способи їх запобігання; - харчову цінність і безпеку хлібобулочних виробів та шляхи їх підвищення. -- Вміти: - організовувати роботу виробництва хлібобулочних виробів; - проводити розрахунок основних технологічних процесів виробництва хлібобулочних виробів; - керувати технологічними процесами виробництва хлібобулочних виробів; - використовувати нормативні документи для оцінки властивостей сировини, напівфабрикатів та контролю якості хлібобулочних виробів; - обґрунтовувати вимоги до ведення технологічного процесу і контролю над якістю продукції; - розробляти норми витрати сировини, проводити розрахунки норм витрати сировини і таропакувальних матеріалів, розробляти плани заходів по економії сировини, складати основну документацію для встановлених норм витрати сировини, розробляти програму виробничого контролю; - удосконалити і оптимізувати діючі технологічні процеси на базі системного підходу до аналізу якості сировини, властивостей напівфабрикатів та вимог до якості готової продукції; - розробляти технологічні процеси, які характеризуються відсутністю шкідливих речовин, що викидаються в навколишнє середовище, покращеною системою очищення повітря і води від шкідливих домішок; - отримувати та обробляти дані з використанням програмного забезпечення; - аналізувати причини виникнення дефектів хлібобулочних виробів і шлюбу, розробляти заходи щодо їх попередження; - самостійно вирішувати практичні завдання, що стоять перед хлібопекарською галуззю. -- Володіти: - методами розрахунку складових технологічного плану виробництва хлібобулочних виробів; - раціональними способами експлуатації обладнання; - практичними навичками розробки нормативної документації з урахуванням новітніх технологій виробництва; - методами теоретичного і експериментального дослідження області технології хлібобулочних виробів з використанням засобів обчислювальної техніки. Основні розділи програми: Модуль 1. Асортимент та технологічна схема виробництва хлібобулочних виробів. Модуль 2. Сировина хлібопекарського виробництва. Модуль 3. Приготування тіста. Модуль 4. Оброблення тіста і випікання виробів. Модуль 5. Зберігання хлібобулочних виробів, їх вихід і підготовка до реалізації. Модуль 6. Якість хлібобулочних виробів. Свої роботи дослідженню дисципліни присвятили такі вчені: А. Т. Васюкова, В. Ф. Пучкова, Л. П. Пащенко, І. М. Жаркова та ін. Отже, якщо Вам не вистачає часу, і необхідно придбати курсову роботу чи презентацію з курсу «Технологія виготовлення хліба» пишіть у компанію ІЦ «KURSOVIKS». Ми радо Вам допоможемо у цьому. |