Технологія бродильних виробництв, виробництва спирту і виноробства, як навчальна дисципліна
« Назад У наші дні до технології бродильних виробництв і виноробства, крім виробництва вина, квасу та пива, відносять виробництво етилового спирту з харчового сировини, виробництво хлібопекарських дріжджів, виробництво оцтової, молочної і лимонної харчових кислот, лікеро-горілчане виробництво, виробництво солоду – сировини для виробництва пива та квасу. Технології бродильних виробництв володіють секретами видобутку, обробки і розливу природної мінеральної води, яка може бути як їстівною, так і лікувальною. Вміють технологи готувати столову штучну мінеральну воду як різновид безалкогольних напоїв, а також безалкогольні напої на основі чистої питної води з добавками натуральних соків, настоїв, екстрактів та інших видів сировини, що володіє приємним смаком, ароматом і кольором й іншими корисними властивостями. Фахівці цієї спеціальності володіють знаннями основних характеристик сировини, застосовуваних у бродильних виробництвах, теоретичними основами гідродинамічних процесів, вимог до технологічного обладнання галузі, сучасних методів аналізу продукції, та багатьма іншими. Володіють методами управління діючими технологічними процесами, прогресивними методами обробки сировини і виробництва алкогольної і безалкогольної продукції, статистичними методами обробки експериментальних даних. Виноробство – одна з найдавніших, творчих і найбільш престижних професій. Історично багато регіонів України завжди славилися якісними винами. В даний час виробництво вина, пива і безалкогольних напоїв відчуває помітний підйом. У теж час в галузі намітився нестача кадрів вищої кваліфікації, у зв'язку з чим на кафедрі технології виноробства відкрита нова спеціалізація «Технологія пивоваріння». Профільна підготовка фахівців в області бродильних виробництв і виноробства здійснюється з 1946 року. Основи наукової школи закладені великими вченими в галузі виноробства (А. С. Мельник, А. А. Преображенський, В. А. Русаков). Одеська школа виноробів – це традиційно висока якість освіти і відмінний старт для успішної роботи в одній з найбільш престижній і високооплачуваній галузі. Програма навчання курсу «Технологія бродильних виробництв, виробництва спирту і виноробства» має за мету підготовку висококваліфікованих фахівців у напрямку «Технологія бродильних виробництв і виноробство», які можуть успішно працювати технологами (на вин заводах, шампанських, коньячних, пивоварних та ін. заводах), сомельє, консультантами з виноробства і т. д. Мета дисципліни – поглиблення і розширення знань в області технології спиртового, лікеро-горілчаного і дріжджового виробництва. Завдання дисципліни – організація технохімічного контролю і навчання студентів вирішення реальних ситуаційних завдань, що виникають у ході виробництва, прийняттю грамотних, самостійних, обґрунтованих інженерних рішень. З цією метою передбачається вивчення студентами безлічі дисциплін гуманітарної, соціально-економічній і професійно-технічної спрямованості, серед яких такі, як: - технологія виноробства; - технологія солоду та пива; - хімія та біотехнологія вина; - актуальні проблеми технології галузі; - науково-технічний прогрес і прогнозування розвитку технології виноробства; - управління якістю продукції у виноробстві; - харчові технології; - проектування підприємств з основами САПР; - основи наукових досліджень; - екологія і нешкідливість продуктів виноробства; - методологія наукової творчості. Крім того, систематично організовуються цікаві лекції, дегустації, екскурсії на винзаводи і пивзаводи, які проводяться провідними фахівцями галузі, а також великими вченими у галузі виноробства. Отримавши необхідну теоретичну і практичну базу за спеціальністю, студенти приступають до виконання дипломного проекту, який являє собою комплексну роботу з технічного переозброєння, реконструкції, розширення діючих виноробних або пивоварних підприємств або будівництва нового заводу. Проект включає в себе техніко-економічне обґрунтування, технологічні (найбільш важливі для технологів), санітарно-будівельні, електричні, теплотехнічні розрахунки, а також розрахунок економічної ефективності всіх проведених заходів. Загальна тенденція при виконанні роботи – поліпшення якості продукції за рахунок використання новітнього обладнання і технологій. Тобто фактично при виконанні дипломного проектування студент отримує навички сучасного висококваліфікованого технолога, що володіє різнобічними знаннями і вміє мислити в масштабах всього підприємства. Отже, якщо Вам не вистачає часу, і необхідно купити дипломну роботу чи доповідь з курсу «Технологія бродильних виробництв, виробництва спирту і виноробства» пишіть у компанію ІЦ «KURSOVIKS». Ми радо Вам допоможемо у цьому. |