Повар, як навчальна дисципліна
« Назад Повар — це людина, яка займається приготуванням їжі в закладах громадського харчування. Програма курсу «Повар» ставить своєю метою вивчення технології первинної і теплової обробки продуктів, а також впливу різних прийомів кулінарної обробки на фізико-хімічні властивості продуктів. Головна увага має бути приділена прогресивній технології приготування різних страв і кулінарних виробів, вимог, що пред'являються до їх якості; практичне оволодіння учнями навичками роботи зі збірниками рецептур страв і кулінарних виробів. Вивчення технології приготування страв, зазначених у програмі, є обов'язковим. Метою теоретичного і практичного навчання учнів по технології приготування їжі є набуття ними знань технологічного процесу обробки харчових продуктів і оволодіння прийомами і способами приготування страв. При викладі матеріалу курсу «Повар» необхідно використовувати наочні посібники і технічні засоби навчання. Теоретичний курс тісно пов'язується з планом лабораторних занять, на яких учні повинні вивчити технологію приготування різних страв і кулінарних виробів, норми закладки продуктів, кількість відходів при холодній обробці, вихід готових кулінарних виробів. Практичне ознайомлення з прийомами первинної обробки сировини проводиться на підприємствах громадського харчування під керівництвом викладачів із залученням кваліфікованих працівників. Після закінчення теоретичного курсу та лабораторних занять слухачі проходять практику і складають іспит. Метою курсу «Повар» є ознайомлення учнів із виробничим процесом безпосередньо на підприємстві, застосування на практиці знань, отриманих при вивченні спеціальних предметів: товарознавства харчових продуктів, фізіології харчування, санітарії і гігієни, технології приготування їжі. Дисципліна спрямована також на здійснення професійної орієнтації учнів, ознайомлення їх з провідними професіями працівників громадського харчування, виховання в них почуття відповідальності за доручену ділянку роботи, любові до праці, до своєї майбутньої професії. В процесі вивчення курсу «Повар» студент повинен знати: - правила, способи та прийоми механічної кулінарної обробки сировини та харчових продуктів; - основні і допоміжні прийоми теплової обробки продуктів і напівфабрикатів; - технологічні процеси та прийоми, які застосовуються при виконанні операцій по підготовці різних продуктів до теплової обробки; - основні прийоми теплової обробки, правила варіння, смаження, запікання; - технологію приготування, вимоги до якості, правила роздачі (комплектацій), терміни придатності та умови зберігання різних страв; - зміст технологічних карт, рецептур страв, що потребують простої кулінарної обробки, правила користування ними; - вимоги безпеки праці; - види посуду, інвентарю; - норми відпуску, правила роздачі, порціонування та оформлення; - вимоги безпеки праці і особистої гігієни. Кухар повинен вміти: - застосовувати прийоми механічної обробки сировини і продуктів, нарізати овочі різними способами; - виконувати основні і допоміжні прийоми теплової обробки продуктів і напівфабрикатів; - пояснювати технологічні процеси та застосовувати прийоми підготовки продуктів до теплової обробки; - застосовувати прийоми теплової обробки, виробляти варіння, смаження, запікання; - використовувати за призначенням технологічне обладнання, ваговимірювальні прилади, посуд, дотримуватися правил експлуатації і догляду за ними; - характеризувати види та якісні властивості сировини і продуктів, визначати ознаки псування і недоброякісність, застосовувати органолептичні методи визначення якості; - дотримуватися правил користування технологічними картами, рецептур страв, що потребують простої кулінарної обробки; - дотримуватися вимог безпеки праці; - дотримуватися вимог особистої гігієни кухаря. Свої роботи дослідженню дисципліни присвятили такі вчені: Л.І. Анфімова, З.П. Матюхина, Н.М. Мифтахудінова, Л.М. Богданова та ін. Отже, якщо Вам не вистачає часу, і потрібно швидко та за помірну плату замовити магістерську роботу чи презентацію з курсу «Повар» пишіть у компанію ІЦ «KURSOVIKS». Ми радо Вам допоможемо у цьому. З повагою ІЦ "KURSOVIKS"! |