Переробка та зберігання зерна, як навчальна дисципліна
« Назад Збереження продуктів рослинництва є найважливішою справою. Можна збільшити урожай всіх культур і різко збільшити валовий збір, але не отримати належного ефекту, якщо відбудуться втрати в якості і вазі. Так, наприклад, по даними Міжнародної організації FAO, втрати зерна при зберіганні щороку становлять від 100 і більше, втрати овочевої продукції до 300. Збереження запасів продуктів в усіх ланках народного господарства з мінімальними втратами – дуже складна справа, що вимагає величезної матеріально-технічної бази та фахівців, які володіють спеціальними знаннями. У різних галузях народного господарства нашої країни організація зберігання продуктів на науковій основі очолюється фахівцями високої кваліфікації: товарознавцями, економістами, технологами і механіками. В сільському господарстві важлива роль у організації збереження продуктів належить агрономам, економістам і зоотехнікам. Дисципліна «Переробка та зберігання зерна» відноситься до варіативної частини основної професійної освітньої програми академічного бакалавра за напрямом підготовки «Продукти харчування з рослинної сировини», профіль – «Технологія зберігання і переробки зерна». Бакалавр за напрямом підготовки «Продукти харчування з рослинної сировини» повинен бути підготовлений до виробничо-технологічної та розрахунково-проектної діяльності. Мета дисципліни – сформувати у студентів систему професійних знань в області сучасних технологій, способів та режимів зберігання зерна, навчитися оцінювати характер зміни основних властивостей та якості зерна в процесі зберігання. Завдання дисципліни «Переробка та зберігання зерна»: - вивчити склад і властивості зернових мас; - процеси, що відбуваються при зберіганні зернових мас; - сучасні технології, способи та режими зберігання зерна. В результаті вивчення дисципліни студент повинен володіти професійними компетенціями: здатність працювати з публікаціями в професійній періодиці; готовністю відвідувати тематичні виставки та передові підприємства галузі. В результаті вивчення дисципліни студент: -- Повинен знати: - склад і властивості зернової маси та її компонентів; - фізіологічні і біохімічні процеси, що відбуваються у зернових масах при зберіганні; - життєдіяльність мікроорганізмів і шкідників хлібних запасів у процесі зберігання зернових мас; - сучасні технології, способи і режими зберігання зерна різних культур; - сучасні способи дезінсекції та дезінфекції зерна. -- Повинен вміти: - визначати склад і властивості зернової маси та її компонентів; - оцінювати характер зміни властивостей і якості зерна в процесі зберігання; - обґрунтувати раціональні технологічні схеми, оптимальні способи та режими зберігання зерна різних культур; - розробляти заходів, що підвищують стійкість зернових мас при зберіганні. -- Повинен володіти: - навичками контролю технологічних режимів зберігання зерна. Зміст дисципліни: 1. Склад і властивості зернової маси, процеси, що відбуваються в ній при зберіганні. 2. Сучасні технології, способи, режими зберігання зерна. 3. Сучасні технології зберігання зерна у зерносховищах. 4. Заходи, що підвищують стійкість при зберіганні зернових мас. Свої роботи дослідженню дисципліни присвятили такі вчені: Єгоров Г.А., Вобліков Є.М., Рєзчиков В.А., Налєєв О.Н., Савченко С.В. та ін. Отже, якщо Вам не вистачає часу, і необхідно купити курсову роботу чи доповідь з курсу «Переробка та зберігання зерна» пишіть у компанію ІЦ «KURSOVIKS». Ми радо Вам допоможемо у цьому. З повагою ІЦ "KURSOVIKS"! |