Мікробіологія, як навчальна дисципліна
« Назад Дисципліна «Мікробіологія» відноситься до циклу загально-професійних дисциплін по напрямку підготовки дипломованих фахівців «Технологія продуктів громадського харчування» і базується на знаннях, набутих студентами при вивченні фізики, неорганічної, фізичної, колоїдної, органічної хімії і біохімії. Мета вивчення дисципліни – дати студентам теоретичні знання з загальної мікробіології: морфології, фізіології і біохімії мікроорганізмів, основ їх систематики, дії екологічних факторів на мікроорганізми. Велика увага повинна бути приділена вивченню бактерій, міцеліальних і дріжджеподібних грибів, які використовуються в народному господарстві, зокрема на підприємствах харчової промисловості, а також вивчення сторонніх мікроорганізмів на цих підприємствах. У зв'язку з цим необхідно акцентувати увагу студентів на цілях і завданнях мікробіологічного та санітарно-гігієнічного контролю на підприємствах галузі та його ролі одержання продукції високої якості. Завдання вивчення дисципліни – показати студентам, що набуті знання з мікробіології використовуються в подальшому при вивченні спеціальної мікробіології, загальної і спеціальної технології, наукових основ і стандартизації галузі, виконання навчально-дослідної роботи, курсових і дипломних проектів. Студент повинен знати теоретичні основи мікробіології: - морфологію, фізіологію і генетику прокаріотів (бактерій) та еукаріотів (міцеліальні гриби та дріжджі); - віруси і їх значення; - культивування, умови росту мікроорганізмів і дію екологічних факторів на мікроорганізми з метою управління їх життєдіяльністю; - мікроорганізми, використовувані на підприємствах галузі, мікроорганізми-шкідники харчових виробництв та патогенні мікроорганізми; - основи мікробіологічного та санітарно-гігієнічного контролю на харчових підприємствах. Студент повинен вміти: - володіти технікою мікроскопування; - технікою приготування препаратів мікроорганізмів; - культивувати мікроорганізми; - освоїти методи мікробіологічного контролю повітря, води, сировини, напівфабрикатів і готової продукції. Позааудиторна самостійна робота студентів включає підготовку до лабораторних робіт, виконання вправ і контрольних домашніх завдань, самостійне вивчення окремих розділів, підготовку рефератів. Контрольні роботи дозволяють визначити ступінь засвоєння студентом навчального матеріалу і передбачають: - самостійну роботу з навчальною літературою; - розкриття змісту питань, запропонованих в варіантах контрольних робіт. При виконанні контрольних робіт студент повинен дотримуватися наступних вимог: - роботу рекомендується виконувати у зошиті; - перед викладом відповіді необхідно написати повний текст питання; - для можливих зауважень викладача в зошиті потрібно залишити поля; - робота повинна бути виконана акуратно; - не рекомендується викладати матеріал суцільним текстом, бажано, щоб робота була структурована, тобто розбита на смислові частини, виділено головне; - у кінці роботи необхідно навести список використаної літератури, вказати дату виконання і поставити свій підпис. Свої роботи дослідженню дисципліни присвятили такі вчені: Г.Г. Жарікова, А.І. Нетрусов, М.Є. Єгорова, Л.М. Захарчук та ін. Отже, якщо Вам не вистачає часу, і необхідно купити дипломну роботу чи доповідь з курсу «Мікробіологія» пишіть у компанію ІЦ «KURSOVIKS». Ми радо Вам допоможемо у цьому. З повагою ІЦ "KURSOVIKS"! |