Хліборобство, як навчальна дисципліна
« Назад Зміст дисципліни «Хліборобство» є логічним продовженням змісту дисциплін – Ботаніка, Фізіологія рослин, Лікарські рослини агроландшафтів, Отруйні і шкідливі рослини агроландшафтів, Агротехнології, Практика отримання первинних професійних умінь і навичок, в тому числі первинних умінь і навичок науково-дослідницької діяльності (ботаніка, ґрунтознавство). Мета дисципліни: формування уявлень теоретичних знань та практичних умінь і навичок за загальним хліборобством, що використовуються в технологіях виробництва продукції рослинництва. Завдання дисципліни: - вивчення факторів життя рослин і прийомів їх оптимізації; - освоєння законів землеробства та їх використання в практиці сільськогосподарського виробництва; - розробка і застосування на практиці системи агротехнічних та інших способів підвищення родючості ґрунтів та заходів щодо захисту їх від деградації; - визначення видового складу бур'янів, проведення картографування, розробка системи заходів по боротьбі з бур'янами; - складання схем сівозмін, проектування, впровадження, освоєння системи сівозмін і їх агроекономічна оцінка; - організація системи сівозмін, їх розміщення по території землекористування сільськогосподарського підприємства; - розробка та реалізація системи раціонального та ресурсозберігаючого ґрунтозахисного обробітку ґрунту; - ознайомлення з науковими основами систем землеробства. Дисципліна «Хліборобство» входить в базову частину професійного циклу згідно з Навчальним планом напряму підготовки «Агрохімія і агроґрунтознавство» і базується на знаннях і уміннях отриманих при вивченні наступних дисциплін: ботаніки, фізіології рослин, мікробіології, ґрунтознавство з основами геології, механізації рослинництва, меліорації. Дисципліна Хліборобство є базовою основою для вивчення агрохімії, рослинництва, землеустрою, основ наукових досліджень в агрономії, організації виробництва та підприємництва в АПК. Процес вивчення дисципліни «Хліборобство» спрямований на формування таких компетенцій. Випускник повинен володіти професійними компетенціями: готовністю скласти схеми сівозмін, системи обробітку ґрунту та захисту рослин, обґрунтувати екологічно безпечні технології обробітку культур. В результаті вивчення дисципліни студент повинен: -- Знати: - розвиток землеробства як науки і як галузі сільського господарства; - закони землеробства, фактори життя рослин та методи їх регулювання; - прийоми і технології відтворення родючості ґрунту; - склад, структуру і особливості агрофітоценозів; - бур'янисті рослини, їхні біологічні особливості, прийоми і методи захисту рослин від бур'янів. -- Вміти: - складати схеми сівозмін, плани їх освоєння і давати їх агроекологічну оцінку; - розробляти і реалізовувати ресурсозберігаючу технологію ґрунтозахисного обробітку ґрунту; - оцінювати якість проведених польових робіт. -- Володіти: - оцінкою якості проведених польових робіт; - методикою введення і освоєння сівозмін, картографуванням засміченості полів. Свої роботи дослідженню дисципліни присвятили такі вчені: А.І. Завражнов, М.М. Константинов, А.П. Ловчиков та ін. Отже, якщо Вам не вистачає часу, і необхідно придбати магістерську роботу чи статтю з курсу «Хліборобство» пишіть у компанію ІЦ «KURSOVIKS». Ми радо Вам надамо допомогу в цьому. |