Хімія барвників, як навчальна дисципліна
« Назад Дисципліна «Хімія барвників» є базовою дисципліною, що формує в учнів готовність до усвідомленого вибору професії та професійного самовизначення. Цілі опанування дисципліни: - вивчення основ хімії органічних барвників та теорії кольоровості, застосування барвників у виробництві; - формування в учнів знань про хімії барвників, методи їх синтезу, механізми зв'язування барвників з природними матеріалами; - освоєння основ класифікації і номенклатури барвників, природи кольору, механізму відбілювання матеріалів для прийняття і здійснення професійних рішень щодо формування якості виробів легкої промисловості в процесі промислового виготовлення з застосуванням сучасних технологій; - підготовка сучасного високоосвіченого фахівця, активного члена сучасного суспільства. Завдання вивчення дисципліни: - ознайомлення з основними відомостями за хімічним складом та локалізації барвників, смакових і ароматичних компонентів рослинної сировини; - вивчення біокаталітичних, хімічних, біохімічних, фізико-хімічних, мікробіологічних, біотехнологічних, тепло- і масообмінних, реологічних процесів, що протікають в рослинній сировині до і під час переробки і впливають на смак, колір і аромат; - отримання професійних практичних навичок по розробці асортименту продукції з рослинної сировини з урахуванням особливостей формування кольору, смаку та аромату; - отримання професійних навичок по використанню вторинної рослинної сировини, пошуку нових способів вилучення смакоароматичних компонентів із рослинної сировини. Компетенції, що формуються в результаті освоєння дисципліни: - використовувати основні методи, способи та засоби одержання, зберігання, переробки інформації, мати навички роботи з комп'ютером як засобом управління інформацією; - вивчати науково-технічну інформацію, вітчизняний та зарубіжний досвід, брати участь у дослідженнях з удосконалення технологічних процесів і обладнання, застосовувати отримані результати на практиці; - обґрунтовувати прийняття конкретного технічного рішення при розробці технологічних процесів і виробів легкої промисловості; - розробляти конструкторську і технологічну документацію для виробництва виробів легкої промисловості з урахуванням конструктивно-технологічних, естетичних, економічних, екологічних та інших параметрів. У результаті освоєння дисципліни слухачі повинні: 1) Знати: - основи хімічної та технічної класифікації барвників; - механізм і закономірності процесів фарбування і відбілювання; - основи колористики і властивості барвників; - вимоги до барвників використовуються у виробництві шкіри та хутра; 2) Вміти: - використовувати отримані знання про барвники та основи колористики у виробництві шкіри та хутра; 3) Володіти: - навичками експериментальної роботи з використання барвників в шкіряному і хутряному виробництвах; - навичками ідентифікації барвників, визначення основних характеристик барвників з метою практичного використання; - навички роботи з довідковою та науковою літературою. Свої роботи дослідженню дисципліни присвятили такі вчені: Г.І. Касьянов, А.В. Пєхов, А.А. Таран та ін. Отже, якщо Вам не вистачає часу, і необхідно придбати магістерську роботу чи статтю з курсу «Хімія барвників» пишіть у компанію ІЦ «KURSOVIKS». Ми радо Вам надамо допомогу в цьому. |