Фармацевтичні аспекти нутріціології (БАД), як навчальна дисципліна
« Назад Нутриціологія – це наукова дисципліна, що спеціалізується на вивченні питань, тісно пов'язаних з різними аспектами живлення: складом продуктів, процесом вживання їжі, взаємодією різних типів їжі, впливом тих чи інших продуктів на організм. Таким чином, ця наука займається питаннями гігієни харчування. Крім того, під наглядом нутриціології знаходяться процеси, що порушують неповноцінне харчування, не кажучи вже про лікувальний і, відповідно, профілактичний вплив на людський організм правильного способу життя, прийому повноцінної їжі. Цілі дисципліни: формування системних базисних знань основних принципів раціонального харчування (як основної складової здорового способу життя), що забезпечують нормальний ріст і розвиток дітей, профілактику захворювань, продовження життя, підвищення працездатності, створення умов для адекватної адаптації до навколишнього середовища; пізнання впливу різних нутрієнтів на стан здоров'я людини, формування знань про причини і шляхи корекції дефіциту поживних речовин, про організацію правильного харчування спортсменів, які займаються різними видами спорту, про дієтотерапію на етапах реабілітації при ряді захворювань.
Дисципліна базується на знаннях, отриманих при вивченні соціально-економічних, природничо-наукових та загально-професійних дисциплін. Завдання дисципліни «Фармацевтичні аспекти нутріціології (БАД)»: - вивчити принципи і правила здорового раціонального харчування - важливого фактора, що визначає здоров'я нації; - дати уявлення про метаболізм поживних речовин з урахуванням анатомо-фізіологічних особливостей органів травлення; - навчити визначати харчовий статус; - ознайомити з принципами складання правильного раціону для спортсменів, які займаються різними видами спорту; - вивчити концепцію державної політики в області здорового харчування населення; - сформувати уявлення про дієтотерапію при деяких захворюваннях. У результаті освоєння дисципліни у студента формуються такі компетенції: - здатність аналізувати соціально значущі проблеми і процеси; - вмінням працювати в міждисциплінарній команді фахівців, що реалізують процес відновлення осіб з обмеженими можливостями здоров'я. Студент повинен знати: - основні принципи і правила раціонального харчування; - процеси метаболізму нутрієнтів; - основні пріоритети державної політики в області здорового харчування населення; - особливості харчування спортсменів; - характеристики лікувальних дієт. Студент повинен вміти: - чітко і обґрунтовано формулювати необхідність і доцільність раціонального харчування; - вміти визначати харчовий статус; - застосовувати знання для складання правильного раціону для спортсменів з урахуванням статі, віку, етапу тренувально-змагального процесу, конкретного виду спорту. В процесі вивчення дисципліни студент повинен: Знати: закони і поняття природничих дисциплін, основні фізіологічні методи дослідження у сфері фізичної і адаптивної фізичної культури і спорту. Вміти: здійснювати дослідницьку діяльність. Володіти: прийомами пошуку, узагальнення та аналізу методичної літератури та методами проведення функціональних досліджень у сфері адаптивної фізичної культури і спорту. Свої роботи дослідженню дисципліни присвятили такі вчені: В. А. Доценко, Л. В. Мосійчук, В. Г. Ребров та ін. Отже, якщо швидко та за помірну ціну необхідно придбати курсову роботу чи презентацію з курсу «Фармацевтичні аспекти нутріціології (БАД)» пишіть у компанію ІЦ «KURSOVIKS». Ми радо Вам надамо допомогу в цьому. |