Роздрукувати сторінку
Главная \ Методичні вказівки \ Методичні вказівки \ 706 Методичні вказівки до задачі 13 на тему Продаж м’ясних виробів підприємствам-замовникам, НУДПСУ

Методичні вказівки до задачі 13 на тему Продаж м’ясних виробів підприємствам-замовникам, НУДПСУ

« Назад

Задача 13. Продаж м’ясних виробів підприємствам-замовникам

У середовищі СУБД Access створити програмне забезпечення, призначене для автоматизації робіт менеджера по продажу продуктів, за допомогою якого виконується: ведення бази даних, пошук інформації, створення вихідних документів.

Вхідні дані містяться в наступних  інформаційних таблицях.

1. Створення інформаційних таблиць бази даних

Створити нову базу даних у власній папці на диску D: D:\Іванов\Моя база даних.mdb

Інформаційні таблиці створити різними засобами:
а) Таблицю №1- в режимі Конструктор таблиць;
б) Таблицю №2- в режимі Таблиця, шляхом введення даних;
в) Таблицю №3 – Майстром імпорту  аналогічної таблиці, попередньо         створеної в табличному процесорі Excel;
г) Таблицю №4- використовуючи Буфер обміну.

Визначити ключові поля в кожній таблиці.

 

2. Встановлення зв’язків між таблицями

У вікні Схема данных СУБД Access побудувати та ідентифікувати міжтабличні зв’язки.

 

3.Створення  екранних форм.

Для введення, модифікації та перегляду  даних створити такі форми:

а) Автоформа стовпчикова для  вводу та перегляду даних Таблиці1_ Асортимент виробів.

б) Автоформа стрічкова для  вводу та перегляду даних Таблиці2_ Підприємства-покупці.

в)  Ієрархічна форма Підприємства-покупці та продаж. Пов’язана форма Продаж відкривається за допомогою одноіменної кнопки та відображує продаж,здійснений даному покупцеві.

г) Ієрархічна форма Продаж та його вміст для перегляду даних обох таблиць. Підпорядкована форма Вміст продажу містить такі поля:

  • Номер реалізації;

  • Код виробу;

  • Назва виробу;

  • Ціна продажу;

  • Кількість;

  • Розрахункове поле Вартість=Ціна продажу*Кількість;

  • Розрахункові поля Загальна кількість  та Загальна вартість виробів в даній реалізації.

д) На формі г) Продаж та його вміст створити кнопку Підприємства-покупці, яка відкриває одноіменну форму - форму б). Використовуючи утворену кнопку,  ввести кілька записів нових покупців та їх замовлень. Перевірити введення нових даних в інформаційні таблиці бази даних.

 

4. Пошук даних у БД

Одержати виборки даних

1) Замовники не з Києва.

2) Вироби з курятини, які продаються з торговельною націнкою >5%  i <10%.

3) Продаж замовникам за період, початкова та кінцева дати якого вводяться, як параметр.

4) Продаж і його вміст за деякий місяць деякого року, які вводяться як параметри запиту (використати функції Month та Year).

5)  Сумарна вартість реалізації, номер якої вводиться як параметр запиту.

6) Сумарна кількість кожного з виробів, реалізованих за місяць року, який вводиться як параметр запиту за допомогою функції Format.

7) базовий запит для звіту “Продаж м’ясних виробів підприємствам-замовникам” з полями

Номер реалізації

Дата продажу

Назва замовника

Назва ви -робу

Ціна продажу, кг

Кіль кість, кг

Вар тість

 

5. Cтворення вихідних документів

Створити звіти “Аналіз продажу м’ясних виробів підприємствам-замовникам ,які будуються на основі базового запиту для звіту7). Дані звітів згрупувати по полю

· Номер  реалізації;

· Дата продажу (по місяцях);

· Назва замовника.

Звіти повинні містити обчислення загальної кількості та загальної вартості замовлених продуктів для  кожної групи, а також загальний підсумок названих показників по всіх записах.
Таблиця 1. Асортимент виробів

Код виробу

Назва виробу

Ціна виробника/кг, грн

Ціна продажу, /кг,     грн

KOD

NAME

CENAV

CENAP

1

Печінка куряча

9,00

9,70

2

Філе куряче

12,70

13,40

3

Окорок курячий

9,00

9,50

4

Шеї курячі

5,60

6,00

5

Голінь куряча

7,80

8,20

6

Паштет курячий

2,61

2,69

7

Паштет з індички

2,50

2,60

8

Крила курячі

7,90

8,50

9

Печінка свина

10,80

11,20

10

Печінка гов’яжа

14,70

15,80

Таблиця 2. Замовники

Код замовника

Назва замовника

Адреса

Телефон

KODZ

NAMEZ

ADR

TEL

1

Комбінат шкільних їдалень

Київ, вул. Радужна,12

(044) 5172753

2

Кагарлицьке районне споживче товариство

Кагарлик, вул Т.Шевченка,1

(036) 686575

3

Броварська районна споживча спілка

Бровари, вул. Жовтнева, 19в

(045) 694908

4

Правління облспоживспілки

Київ, вул. Патриса Лумумби,9

(044)5652684

5

ПП «Елеонора»

Житомир, вул. Гонті,4

(0412)345438

Таблиця 3. Замовлення

Номер замовлення

Код замовника

Дата замовлення

NZAM

KODZ

DATA

1

1

11.11.02

2

3

19.11.02

3

4

27.11.02

4

5

11.12.02

5

2

19.12.02

6

5

27.12.02

7

3

11.01.03

8

2

19.01.03

9

1

27.01.03

10

3

11.02.03

11

4

19.02.03

12

5

27.02.02

13

2

11.03.02

14

5

19.03.02

Таблиця 4. Вміст замовлення

Номер замовлення

Код виробу

Кількість,кг

NZAM

KOD

KOL

1

1

20

1

2

10

1

4

13

2

5

20

2

6

15

3

10

13

3

9

12

4

7

16

4

8

10

4

3

10

5

5

19

5

6

20

6

2

27

6

3

18

6

8

25

7

6

12

7

3

15

8

6

10

8

3

15

9

1

15

10

4

17

10

3

19

11

5

18

11

6

19

12

7

12

12

8

16

13

9

10

14

10

10

14

5

15

З повагою ІЦ “KURSOVIKS”!