Роздрукувати сторінку
Главная \ Методичні вказівки \ Методичні вказівки \ 705 Методичні рекомендації до задачі 12 на тему Замовлення кондитерських виробів магазином Українські ласощі у підприємств-виробників, НУДПСУ

Методичні рекомендації до задачі 12 на тему Замовлення кондитерських виробів магазином Українські ласощі у підприємств-виробників, НУДПСУ

« Назад

Задача 12. Замовлення кондитерських виробів магазином “Українські ласощі”  у підприємств-виробників

У середовищі СУБД Access створити програмне забезпечення, призначене для автоматизації робіт менеджера по замовленнях продуктів, за допомогою якого виконується: ведення бази даних, пошук інформації, створення вихідних документів.

Вхідні дані містяться в наступних  інформаційних таблицях.

1. Створення інформаційних таблиць бази даних

Створити нову базу даних у власній папці на диску D: D:\Іванов\Моя база даних.mdb

Інформаційні таблиці створити різними засобами:
а) Таблицю №1- в режимі Конструктор таблиць;
б) Таблицю №2- в режимі Таблиця, шляхом введення даних;
в) Таблицю №3 – Майстром імпорту  аналогічної таблиці, попередньо         створеної в табличному процесорі Excel;
г) Таблицю №4- використовуючи Буфер обміну.

Визначити ключові поля в кожній таблиці.

 

2. Встановлення зв’язків між таблицями

У вікні Схема данных СУБД Access побудувати та ідентифікувати міжтабличні зв’язки.

 

3. Створення  екранних форм

Для введення, модифікації та перегляду  даних створити такі форми:

а) Автоформа стовпчикова для  вводу та перегляду даних Таблиці1_ Асортимент виробів.

б) Автоформа стрічкова для  вводу та перегляду даних Таблиці2_ Виробники.

в) Ієрархічна форма Виробники та вироби. Пов’язана форма Вироби відкривається за допомогою одноіменної кнопки та відображує вироби даного виробника.

г) Ієрархічна форма Замовлення та їх вміст для перегляду даних обох таблиць. Підпорядкована форма Вміст замовлення  містить такі поля:

  • Номер замовлення;

  • Код виробу;

  • Назва виробу;

  • Ціна виробника;

  • Кількість;

  • Розрахункове поле Вартість=Ціна виробника*Кількість;

  • Розрахункові поля Загальна кількість  та Загальна вартість виробів в даному замовленні.

д) На формі г)Замовлення та їх вміст створити кнопку Виробники, яка відкриває форму Виробники- форму в). Використовуючи утворену кнопку,  ввести кілька записів нових виробників, нових виробів та замовлень. Перевірити введення нових даних в інформаційні таблиці бази даних.

 

4. Пошук даних у БД

Одержати виборки даних

1)  Виробники не з Києва.

2) Вироби виробників 1 та 2, які продаються з торговельною націнкою >5%  i <10%.

3)  Замовлення виробів за період, початкова та кінцева дати якого вводяться, як параметр.

4)  Замовлення і його вміст за деякий місяць деякого року, які вводяться як параметри запиту (використати функції Month та Year).

5)  Сумарна вартість замовлення, номер якого вводиться як параметр запиту.

6) Сумарна кількість кожного з виробів, замовлених за місяць року, який вводиться як параметр запиту за допомогою функції Format.

7) базовий запит для звіту “ Замовлення кондитерських виробів магазином “Українські ласощі”  у підприємств-виробників” з полями

Номер замовлення

Дата замовлення

Назва виробника

Назва виробу

Ціна виробника

Кіль кість, шт

Вар тість

 

5. Cтворення вихідних документів

Створити звіти “Аналіз замовлень кондитерських виробів магазином “Українські ласощі”  у підприємств-виробників ,які будуються на основі базового запиту для звіту7). Дані звітів згрупувати по полю:

· Номер  замовлення;

· Дата замовлення (по місяцях);

· Назва виробника.

Звіти повинні містити обчислення загальної кількості та загальної вартості замовлених продуктів для  кожної групи, а також загальний підсумок названих показників по всіх записах.
Таблиця 1. Асортимент виробів

Код виробу

Назва виробу

Код виробника

Вага

Ціна виробника, грн

Ціна продажу, грн

KOD

NAME

KODV

VAGA

CENAV

CENAP

1_1

Прометей

1

275

17,45

18,55

2_1

Карпати

2

350

11,60

11,95

3_1

Золотий горішок

3

330

15,60

15,90

4_1

Київ вечірній

4

500

17,50

18,50

5_1

Пташине молоко

5

200

7,90

8,20

6_1

Грильяж екзотик

6

200

8,90

9,50

1_2

Київська Русь

1

350

12,20

12,90

2_2

Корона

2

200

10,80

11,70

3_2

Стріла

3

200

7,90

8,40

4_2

Чорний принц

4

400

14,50

15,10

5_2

Південна ніч

5

250

6,80

7,45

6_2

Сопілка

6

200

4,80

5,30

1_3

Стріли купідона

1

300

9,20

10,40

Таблиця 2. Виробники

Код виробника

Назва виробника

Адреса виробника

Телефон

KODV

NAMEV

ADR

TEL

1

ЗАТ "Київська кондитерська фабрика Ім.К.Маркса

м.Київ,пр.Науки,1

545-89-22

2

Крафт Фудз Украина

м.Тростянець,вул. Данте, 5

534-00-67

3

ООО"Кондитерська фабрика"Русский шоколад"

г.Москва,ул.Верейская,29

340-76-00

4

ЗАТ "АВК"

г.Донецьк,вул.1-Александровка, 9

578-00-57

5

ЗАТ "Харків’янка"

м.Харків,вул. Кацарська,24

754-11-34

6

АТ "Фірма "Світоч"

м.Львів,вул.Ткацька, 13

570-86-13

Таблиця 3. Замовлення

Номер замовлення

Код виробника

Дата замовлення

NZAM

KODV

DATA

1

1

12.09.02

2

3

14.10.02

3

4

15.11.02

4

3

15.01.03

5

5

17.02.03

6

6

01.03.03

7

3

09.03.03

8

5

15.04.03

9

6

21.04.03

10

4

21.03.03

11

2

22.04.03

12

1

23.05.03

13

2

23.08.03

Таблиця 4. Вміст замовлення

Номер замовлення

Код виробу

Kількість,  шт

NZAM

KOD

KOL

1

1_1

40

1

1_2

35

1

1_3

47

2

3_1

20

2

3_2

30

3

4_1

26

3

4_2

34

4

3_1

26

4

3_2

35

5

5_1

25

5

5_2

35

6

6_1

45

6

6_2

25

7

3_1

10

7

3_2

50

8

5_1

25

8

5_2

25

9

6_2

35

9

6_1

35

10

4_1

30

11

2_2

10

12

1_3

20

13

2_2

30

З повагою ІЦ “KURSOVIKS”!