Роздрукувати сторінку
Главная \ Методичні вказівки \ Методичні вказівки \ 704 Методичні рекомендації до задачі 11 на тему Продаж макаронних виробів підприємствам громадського харчування, НУДПСУ

Методичні рекомендації до задачі 11 на тему Продаж макаронних виробів підприємствам громадського харчування, НУДПСУ

« Назад

Задача 11. Продаж макаронних виробів підприємствам громадського харчування

У середовищі СУБД Access створити програмне забезпечення, призначене для автоматизації робіт менеджера по продажу продуктів, за допомогою якого виконується: ведення бази даних, пошук інформації, створення вихідних документів.

Вхідні дані містяться в наступних  інформаційних таблицях.

1. Створення інформаційних таблиць бази даних

Створити нову базу даних у власній папці на диску D: D:\Іванов\Моя база даних.mdb

Інформаційні таблиці створити різними засобами:
а) Таблицю №1- в режимі Конструктор таблиць;
б) Таблицю №2- в режимі Таблиця, шляхом введення даних;
в) Таблицю №3 – Майстром імпорту  аналогічної таблиці, попередньо         створеної в табличному процесорі Excel;
г) Таблицю №4- використовуючи Буфер обміну.

Визначити ключові поля в кожній таблиці.

 

2. Встановлення зв’язків між таблицями

У вікні Схема данных СУБД Access побудувати та ідентифікувати міжтабличні зв’язки.

 

3. Створення  екранних форм

Для введення, модифікації та перегляду  даних створити такі форми:

а) Автоформа стовпчикова для  вводу та перегляду даних Таблиці1_ Асортимент виробів.

б) Автоформа стрічкова для  вводу та перегляду даних Таблиці2_ Підприємства-покупці.

в)  Ієрархічна форма Підприємства-покупці та продаж. Пов’язана форма Продаж відкривається за допомогою одноіменної кнопки та відображує продаж,здійснений даному покупцеві.

г) Ієрархічна форма Продаж та його вміст для перегляду даних обох таблиць. Підпорядкована форма Вміст продажу містить такі поля:

  • Номер реалізації;

  • Код виробу;

  • Назва виробу;

  • Ціна продажу;

  • Кількість;

  • Розрахункове поле Вартість=Ціна продажу*Кількість;

  • Розрахункові поля Загальна кількість  та Загальна вартість виробів в даній реалізації.

д) На формі г) Продаж та його вміст створити кнопку Підприємства-покупці, яка відкриває одноіменну форму - форму б). Використовуючи утворену кнопку,  ввести кілька записів нових покупців та їх замовлень. Перевірити введення нових даних в інформаційні таблиці бази даних.

 

4. Пошук даних у БД

Одержати виборки даних

1) Вироби, крім вермішелі.

2) Вироби, які продаються з торговельною націнкою >5%  i <10%.

3) Продаж покупцям за період, початкова та кінцева дати якого вводяться, як параметр.

4) Продаж і його вміст за деякий місяць деякого року, які вводяться як параметри запиту (використати функції Month та Year).

5)  Сумарна вартість реалізації, номер якої вводиться як параметр запиту.

6) Сумарна кількість кожного з виробів, реалізованих за місяць року, який вводиться як параметр запиту за допомогою функції Format.

7) базовий запит для звіту “Продаж макаронних виробів підприємствам громадського харчування” з полями

Номер реалізації

Дата продажу

Назва покупця

Назва ви -робу

Ціна продажу, кг

Кіль кість, кг

Вар тість

 

5. Cтворення вихідних документів

Створити звіти “Аналіз продажу макаронних виробів підприємствам громадського харчування ,які будуються на основі базового запиту для звіту7). Дані звітів згрупувати по полю:

· Номер  реалізації;

· Дата продажу (по місяцях);

· Назва покупця.

Звіти повинні містити обчислення загальної кількості та загальної вартості замовлених продуктів для  кожної групи, а також загальний підсумок названих показників по всіх записах.

Таблиця 1. Асортимент виробів

Код виробу

Назва виробу

Ціна виробника/кг,грн

Ціна продажу/кг,грн

KODV

NAMEV

CENAV

CENAP

1

Вермішель

2,00

2,20

2

Макарони

2,30

2,45

3

Рожки

2,00

2,20

4

Лапша

2,10

2,40

5

Ракушки

2,50

2,65

6

Вермішель довга

2,50

2,60

Таблиця 2. Підприємства - покупці

Код покупця

Назва покупця

Адреса

Телефон

Прізвище директора

KODP

NAMEP

ADR

TEL

PIB

1

Гастроном№19

Київ, бульв. Верховної Ради, 27

558-28-81

Ромашкова Н. А.

2

Агролюкс

Київ, вул. А Малишка,3

558-52-22

Карпінець Д. М.

3

Фестивальний

Київ, вул. Червоноткацька,14

559-32-32

Орлова К. Є.

4

Смак

Київ, вул. Миропільська,19

513-21-51

Білоус Н. Д.

Таблиця 3. Продаж

Номер реалізації

Код покупця

Дата продажу

N

KODP

DATA

1

1

07.11.02

2

2

10.11.02

3

3

23.11.02

4

4

08.12.02

5

1

25.12.02

6

2

30.12.02

7

3

04.01.03

8

4

15.01.03

9

1

09.02.03

10

2

11.02.03

Таблиця 4. Вміст продажу

Номер реалізації

Код виробу

Кількість, кг

N

KODV

KOL

1

1

40

1

3

50

1

2

50

1

5

35

1

6

55

2

1

60

2

2

50

2

4

50

2

6

50

3

1

45

3

2

55

3

3

50

3

4

60

3

5

60

3

6

50

4

1

50

4

2

45

4

3

70

4

4

50

4

5

50

4

6

60

5

1

50

5

5

50

5

4

80

5

2

50

6

2

50

6

3

65

6

4

50

6

6

70

7

1

80

7

3

50

7

4

50

8

1

50

8

2

45

8

3

45

8

4

50

8

5

50

8

6

80

9

2

60

9

5

50

10

1

35

10

3

35

10

6

50

З повагою "ІЦ “KURSOVIKS”!