Роздрукувати сторінку
Главная \ Методичні вказівки \ Методичні вказівки \ 702 Методичні рекомендації до задачі 9 на тему Замовлення молочних виробів магазином Молоко, НУДПСУ

Методичні рекомендації до задачі 9 на тему Замовлення молочних виробів магазином Молоко, НУДПСУ

« Назад

Задача 9. Замовлення молочних виробів магазином “Молоко”

У середовищі СУБД Access створити програмне забезпечення, призначене для автоматизації робіт менеджера по замовленнях продуктів, за допомогою якого виконується: ведення бази даних, пошук інформації, створення вихідних документів.

Вхідні дані містяться в наступних  інформаційних таблицях.

1.Створення інформаційних таблиць бази даних.

Створити нову базу даних у власній папці на диску D: D:\Іванов\Моя база даних.mdb

Інформаційні таблиці створити різними засобами:
а)  Таблицю №1- в режимі Конструктор таблиць;
б)  Таблицю №2- в режимі Таблиця, шляхом введення даних;
в)  Таблицю №3 – Майстром імпорту  аналогічної таблиці, попередньо         створеної в табличному процесорі Excel;
г)  Таблицю №4- використовуючи Буфер обміну.

Визначити ключові поля в кожній таблиці.

 

2.Встановлення зв’язків між таблицями.

У вікні Схема данных СУБД Access побудувати та ідентифікувати міжтабличні зв’язки.

 

3.Створення  екранних форм.

Для введення, модифікації та перегляду  даних створити такі форми:

а) Автоформа стовпчикова для  вводу та перегляду даних Таблиці1_ Асортимент виробів.

б) Автоформа стрічкова для  вводу та перегляду даних Таблиці2_ Виробники.

в)  Ієрархічна форма Виробники та вироби. Пов’язана форма Вироби відкривається за допомогою одноіменної кнопки та відображує вироби даного виробника.

г) Ієрархічна форма Замовлення та їх вміст для перегляду даних обох таблиць. Підпорядкована форма Вміст замовлення  містить такі поля:

  • Номер замовлення
  • Код виробу
  • Назва виробу
  • Ціна виробника
  • Кількість
  • Розрахункове поле Вартість=Ціна виробника*Кількість
  • Розрахункові поля Загальна кількість  та Загальна вартість виробів в даному замовленні.

д) На формі г)Замовлення та їх вміст створити кнопку Виробники, яка відкриває форму Виробники- форму в). Використовуючи утворену кнопку,  ввести кілька записів нових виробників, нових виробів та замовлень. Перевірити введення нових даних в інформаційні таблиці бази даних.

 

4.Пошук даних у БД.

Одержати виборки даних

1)  Виробники не з Києва.

2) Вироби виробника 1 та 3, які продаються з торговельною націнкою >2%  i <8%.

3)  Замовлення виробів за період, початкова та кінцева дати якого вводяться, як параметр.

4)  Замовлення і його вміст за деякий місяць деякого року, які вводяться як параметри запиту (використати функції Month та Year).

5)  Сумарна вартість замовлення, номер якого вводиться як параметр запиту.

6) Сумарна кількість кожного з виробів, замовлених за місяць року, який вводиться як параметр запиту за допомогою функції Format.

7) базовий запит для звіту “Замовлення молочних виробів магазином «Молоко»” з полями

Номер замовлення

Дата замовлення

Назва виробника

Назва ви -робу

Ціна вироб ника, грн

Кіль кість

Вар тість

 

5. Cтворення вихідних документів

Створити звіти “Аналіз замовлень молочних виробів магазином «Молоко ,які будуються на основі базового запиту для звіту7). Дані звітів згрупувати по полю

·        Номер  замовлення,

·        Дата замовлення (по місяцях),

·        Назва виробника.

Звіти повинні містити обчислення загальної кількості та загальної вартості замовлених продуктів для  кожної групи, а також загальний підсумок названих показників по всіх записах.
Таблиця1.  Асортимент виробів

Код виробу

Назва виробу

Вид виробу

Жирність

Код вир-ка

Вагa,  кг

Ціна виробника, грн

Ціна продажу, грн

KOD

NAME

VID

GURN

KODV

VAGA

CENAV

CENAP

1_1

Селянське

Масло

2%

1

0,20

1,50

1,68

3_1

Корівка

Ряжанка

3,5%

3

1,00

1,40

1,50

2_1

Столичний

Йогурт

2,5%

2

0,50

2,00

2,25

4_1

Ласуня

Молоко

1,5%

4

1,00

1,50

1,65

2_2

Київський

Сирок

2,5%

2

0,10

1,30

1,35

1_2

Провансаль

Майонез

1,5%

1

0,10

1,65

1,70

2_4

Білосвіт

Сметана

2,5%

2

0,50

2,50

2,65

3_2

Броварські

Сливки

1,5%

3

1,00

1,90

2,20

3_4

Дружок

Сирок

1,5%

3

0,07

0,70

0,80

2_3

Рама

Маргарин

2,5%

2

0,50

2,30

2,40

3_5

Здоров’я

Кефір

1,5%

3

1,00

1,85

1,90

3_3

Наріне

Наріне

1,5%

3

1,00

1,45

1,55

Таблиця2. Виробники

Код вироб-ника

Назва виробника

Адреса

ПІП директора

Телефон

KODV

NAMEV

ADR

PIB

TEL

1

АТ\Галактон

Київ,вул.М.Раскової 4

ІвановВ.М.

(044)517-71-19

2

АТ\Авіс

Вінниця, вул.Пирогова 82

Петров В.М.

(056)32-86-70

3

ВАТ/Київмолзавод №3

Київ, вул.Промислова 7

Кухарева К.Л.

(044)490-52-82

4

ЗАТ/Київмолзавод №1

Київ, вул.Жилянська 47

Душанін Я.С.

(044)248-71-45

Таблиця3.  Замовлення

Номер замовлення

Код виробника

Дата замовлення

NZAM

KODV

DATA

1

1

29.09.02

2

2

30.09.02

3

3

01.10.02

4

4

02.10.02

5

1

03.10.02

6

2

04.11.02

7

3

05.11.02

8

4

06.12.02

9

1

07.12.02

10

2

08.01.03

11

3

09.01.03

12

4

10.01.03

13

1

11.12.03

Таблиця4. Вміст замовлення

Номер замовлення

Код виробу

Кількість

NZAM

KOD

KOL

1

1_1

20

1

1_2

21

2

2_1

12

2

2_2

13

2

2_3

34

2

2_4

22

3

3_2

10

3

3_5

11

4

4_1

14

5

1_1

25

6

2_2

15

6

2_3

12

6

2_4

20

7

3_5

14

7

3_3

17

7

3_2

20

8

4_1

10

9

1_2

13

9

1_1

33

10

2_2

14

10

2_3

13

10

2_4

15

11

3_2

14

11

3_3

31

11

3_5

12

12

4_1

13

13

1_1

24

13

1_2

12

З повагою "ІЦ “KURSOVIKS”!