Роздрукувати сторінку
Главная \ Методичні вказівки \ Методичні вказівки \ 701 Методичні рекомендації до задачі 8 на тему Реалізація приправ підприємствам громадського харчування, НУДПСУ

Методичні рекомендації до задачі 8 на тему Реалізація приправ підприємствам громадського харчування, НУДПСУ

« Назад

Задача 8. Реалізація приправ підприємствам громадського харчування

У середовищі СУБД Access створити програмне забезпечення, призначене для автоматизації робіт менеджера по реалізації продуктів, за допомогою якого виконується: ведення бази даних, пошук інформації, створення вихідних документів.

Вхідні дані містяться в наступних  інформаційних таблицях.

1. Створення інформаційних таблиць бази даних

Створити нову базу даних у власній папці на диску D: D:\Іванов\Моя база даних.mdb

Інформаційні таблиці створити різними засобами:
а) Таблицю №1- в режимі Конструктор таблиць;
б) Таблицю №2- в режимі Таблиця, шляхом введення даних;
в) Таблицю №3 – Майстром імпорту  аналогічної таблиці, попередньо         створеної в табличному процесорі Excel;
г) Таблицю №4- використовуючи Буфер обміну.

Визначити ключові поля в кожній таблиці.

 

2. Встановлення звязків між таблицями.

У вікні Схема данных СУБД Access побудувати та ідентифікувати міжтабличні зв’язки.

3. Створення  екранних форм.

Для введення, модифікації та перегляду  даних створити такі форми:

а) Автоформа стовпчикова для  вводу та перегляду даних Таблиці1_ Асортимент продуктів.

б) Автоформа стрічкова для  вводу та перегляду даних Таблиці2_ Категорії продуктів.

в)  Ієрархічна форма Категорії та продукти. Пов’язана форма Продукти відкривається за допомогою одноіменної кнопки та відображує продукти даної категорії.

г) Ієрархічна форма Реалізація та її вміст для перегляду даних обох таблиць. Підпорядкована форма Вміст замовлення  містить такі поля:

  • Номер реалізації;

  • Код продукту;

  • Назва продукту;

  • Ціна продажу;

  • Кількість;

  • Розрахункове поле Вартість=Ціна продажу*Кількість;

  • Розрахункові поля Загальна кількість  та Загальна вартість виробів в даному замовленні.

д) На формі г)Реалізація та її вміст створити кнопку Категорії продуктів, яка відкриває форму Категорії та продукти- форму в). Використовуючи утворену кнопку,  ввести кілька записів нових категорій, нових продуктів та реалізацій. Перевірити введення нових даних в інформаційні таблиці бази даних.

 

4. Пошук даних у БД

Одержати виборки даних

1)  Продукти місткістю крім 0,25л.

2) Вироби категорій 3 та 4, які продаються з торговельною націнкою >2%  i <8%.

3)  Реалізація продуктів за період, початкова та кінцева дати якого вводяться, як параметр.

4)  Реалізація та її вміст за деякий місяць деякого року, які вводяться як параметри запиту (використати функції Month та Year).

5)  Сумарна вартість реалізації, номер якої вводиться як параметр запиту.

6) Сумарна кількість кожного з продуктів, реалізованих за місяць року, який вводиться як параметр запиту за допомогою функції Format.

7) базовий запит для звіту “Реалізація приправ підприємствам громадського харчування” з полями

Номер реалізації

Дата реалізації

Найме нування продук ту

Назва виду

Ціна продажугрн

Кіль кість, шт

Вар тість

 

5. Cтворення вихідних документів

Створити звіти “Аналіз ралізації приправ підприємствам громадського харчування”, які будуються на основі базового запиту для звіту7). Дані звітів згрупувати по полю:

· Номер  реалізації;

· Дата реалізації (по місяцях);

· Назва виду виробів.

Звіти повинні містити обчислення загальної кількості та загальної вартості замовлених продуктів для  кожної групи, а також загальний підсумок названих показників по всіх записах.

Таблиця1. Асортимент продуктів

Код продукту

Найменування продукту

Код виду

Місткість

Ціна виробника грн

Ціна продажу грн

KODP

NAMEP

KODV

MISTK

CENAV

CENAP

1_1

"Українська"

1

0,25

1,70

1,93

4_1

"Столовий"

4

0,25

1,72

1,98

3_1

Томатний

3

0,50

1,38

1,77

1_2

"Козацька"

1

0,20

1,85

1,90

3_2

Кетчуп томатний

3

0,70

3,97

4,43

2_1

"Провансаль"

2

0,25

1,60

1,75

4_2

«Російський»

4

0,25

1,50

1,60

2_2

Нива

2

0,20

1,43

1,55

3_3

"Екстра"

3

0,20

2,29

2,71

3_4

"Грибний"

3

0,20

2,95

3,10

Таблиця 2. Категорії продуктів

Код виду

НазваВиду

KODV

NAMEV

1

гірчиця

2

майонез

3

соус

4

хрін

Таблиця 3. Реалізація

Номер реалізації

Дата реалізації

NR

DATA

1

24.10.02

2

11.11.02

3

17.11.02

4

05.12.02

5

25.12.02

6

14.01.03

7

31.01.03

8

01.02.03

9

12.02.03

10

28.02.03

11

04.03.03

12

22.03.03

 Таблиця 4. Вміст реалізації

Номер реалізації

Код продукту

Кількість, шт

NR

KODP

KOL

1

1_1

25

1

4_1

34

1

3_1

25

1

1_2

14

2

3_2

25

2

2_1

54

2

4_2

43

2

2_2

33

3

3_3

14

3

3_4

42

3

1_1

25

4

4_1

42

5

3_1

18

5

1_2

15

5

4_2

9

6

3_1

7

6

4_2

9

6

2_2

7

7

3_1

24

7

3_4

7

8

1_1

13

8

2_1

19

8

3_1

13

8

1_2

24

9

3_2

32

9

2_1

25

10

4_2

18

10

1_2

16

11

3_2

22

11

3_4

16

12

4_2

25

З повагою ІЦ "KURSOVIKS"!