Роздрукувати сторінку
Главная \ Методичні вказівки \ Методичні вказівки \ 698 Методичні рекомендації до задачі 5 на тему Замовлення страв в ресторані Mc-Donald’s, НУДПСУ

Методичні рекомендації до задачі 5 на тему Замовлення страв в ресторані Mc-Donald’s, НУДПСУ

« Назад

Задача 5.  Замовлення страв в ресторані “Mc-Donald’s”

У середовищі СУБД Access створити програмне забезпечення, призначене для автоматизації робіт менеджера по замовленнях виробів, за допомогою якого виконується: ведення бази даних, пошук інформації, створення вихідних документів.

Вхідні дані містяться в наступних  інформаційних таблицях.

1. Створення інформаційних таблиць бази даних.

Створити нову базу даних у власній папці на диску D: D:\Іванов\Моя база даних.mdb

Інформаційні таблиці створити різними засобами:
а)  Таблицю №1- в режимі Конструктор таблиць;
б)  Таблицю №2- в режимі Таблиця, шляхом введення даних;
в)  Таблицю №3 – Майстром імпорту  аналогічної таблиці, попередньо         створеної в табличному процесорі Excel;
г)  Таблицю №4- використовуючи Буфер обміну.

Визначити ключові поля в кожній таблиці.

2. Встановлення зв’язків між таблицями.

У вікні Схема данных СУБД Access побудувати та ідентифікувати міжтабличні зв’язки.

3. Створення  екранних форм.

Для введення, модифікації та перегляду  даних створити такі форми:

а) Автоформа стовпчикова для  вводу та перегляду даних Таблиці1_ Асортимент виробів.

б) Автоформа стрічкова для  вводу та перегляду даних Таблиці2_ Замовники.

в)  Ієрархічна форма Замовники та замовлення. Пов’язана форма Замовлення відкривається за допомогою одноіменної кнопки та відображує замовлення даного замовника.

г) Ієрархічна форма Замовлення та їх вміст для перегляду даних обох таблиць. Підпорядкована форма Вміст замовлення  містить такі поля:

  • Номер замовлення

  • Код виробу

  • Назва виробу

  • Ціна, грн

  • Кількість порцій

  • Розрахункове поле Вартість=Ціна *Кількість порцій

  • Розрахункові поля Загальна кількість  та Загальна вартість виробів в даному замовленні.

д) На формі г)Замовлення та їх вміст створити кнопку Замовники, яка відкриває форму Замовники - форму б). Використовуючи утворену кнопку,  ввести кілька записів нових замовників та їх замовлень. Перевірити введення нових даних в інформаційні таблиці бази даних.

 

4. Пошук даних у БД.

Одержати виборки даних

1) Вироби, крім морозива та кави.

2) Асортимент виробів, якщо вони будуть продаватися зі святковою торговельною націнкою =4% (побудувати  нове розрахункове поле Ціна_Н).

3)  Замовлення виробів за період, початкова та кінцева дати якого вводяться, як параметр.

4)  Замовлення і його вміст за деякий місяць деякого року, які вводяться як параметри запиту (використати функції Month та Year).

5)  Сумарна вартість замовлення, номер якого вводиться як параметр запиту.

6) Сумарна кількість кожного з виробів, замовлених за місяць року, який вводиться як параметр запиту за допомогою функції Format.

7) базовий запит для звіту “Замовлення страв в ресторані

«Mc-Donald’s»” з полями

Номер замовлення

Дата замовлення

Прізвище, ім’я

Назва ви -робу

Ціна, грн

Кіль кість порцій

Вар тість

 

5. Cтворення вихідних документів

Створити звіти “Аналіз замовлень страв в ресторані              «Mc-Donalds» ,які будуються на основі базового запиту для звіту7). Дані звіту згрупувати по полю:

- Номер  замовлення;

- Дата замовлення (по місяцях);

- Прізвище, ім’я замовника.

Звіти повинні містити обчислення загальної кількості та загальної вартості замовлених продуктів для  кожної групи, а також загальний підсумок названих показників по всіх записах.
Таблиця1. Асортимент виробів

Код виробу

Назва виробу

Вага,г

Ціна, грн

KODV

NAMEV

VAGA

CENA

1

Хеппі Міл

300

4,00

2

Гамбургер

150

5,56

3

Чізбургер

150

5,56

4

Шейк

250

3,25

5

Фиш Мак

200

9,96

6

Мк Чікен

200

9,96

7

Біг Мак

200

9,96

8

Мк-пиріг

50

4,25

9

Морозиво ріжок

100

1,00

10

Кава

100

2,20

Таблиця2. Замовники

Код замовника

Прізвище, Ім'я

Телефон

Адреса

KODZ

PRIZV

TEL

ADR

1

Захаров В.С.

533-99-92

вул. Ватутіна 3

2

Макаренко Я.Р.

514-95-78

вул. Кіото 4

3

Прохорова О.О.

558-95-16

вул. Айзербайджанська 15

4

Парочная Л.Д.

540-98-88

вул.Милославська 13

5

Зайчук Ю.П.

540-95-05

вул. Райдужна 17

6

Коломига О.М.

562-07-27

вул. Комсомольська 5а

7

Данилова А.П.

560-76-85

вул. Тростинецька 23б

Таблиця3. Замовлення

Номер замовлення

Код замовника

Дата замовлення

NZAM

KODZ

DATA

1

1

01.11.02

2

2

05.12.02

3

4

10.12.02

4

3

22.12.02

5

2

28.12.02

6

5

12.01.03

7

7

15.01.03

8

6

16.01.03

9

6

17.02.03

10

3

20.03.03

Таблиця4.Вміст замовлення

Номер замовлення

Код виробу

Кількість порцій

NZAM

KODV

KOL

1

10

10

1

8

17

1

7

26

1

1

15

2

1

13

2

2

22

2

3

33

2

4

14

2

7

12

3

6

12

3

10

13

3

7

15

4

5

14

4

1

14

4

2

12

4

9

13

4

4

22

5

7

11

5

8

11

5

10

22

5

4

14

5

5

15

5

3

14

5

2

24

6

6

21

6

7

8

6

8

7

6

3

12

6

10

11

7

5

13

7

3

13

7

4

22

7

9

12

7

6

12

7

8

14

8

10

15

8

5

13

8

7

15

З повагою ІЦ “KURSOVIKS”!