Роздрукувати сторінку
Главная \ Методичні вказівки \ Методичні вказівки \ 697 Методичні рекомендації до задачі 4 на тему Замовлення кондитерських виробів магазином Гудолі, НУДПСУ

Методичні рекомендації до задачі 4 на тему Замовлення кондитерських виробів магазином Гудолі, НУДПСУ

« Назад

Задача 4.  Замовлення  кондитерських виробів магазином «Гудолі»

У середовищі СУБД Access створити програмне забезпечення, призначене для автоматизації робіт менеджера по замовленнях продуктів, за допомогою якого виконується: ведення бази даних, пошук інформації, створення вихідних документів.

Вхідні дані містяться в наступних  інформаційних таблицях.

1. Створення інформаційних таблиць бази даних.

Створити нову базу даних у власній папці на диску D: D:\Іванов\Моя база даних.mdb

Інформаційні таблиці створити різними засобами:
а)  Таблицю №1- в режимі Конструктор таблиць;
б)  Таблицю №2- в режимі Таблиця, шляхом введення даних;
в)  Таблицю №3 – Майстром імпорту  аналогічної таблиці, попередньо         створеної в табличному процесорі Excel;
г)  Таблицю №4- використовуючи Буфер обміну.

Визначити ключові поля в кожній таблиці.

 

2. Встановлення зв’язків між таблицями.

У вікні Схема данных СУБД Access побудувати та ідентифікувати міжтабличні зв’язки.

 

3. Створення  екранних форм.

Для введення, модифікації та перегляду  даних створити такі форми:

а) Автоформа стовпчикова для  вводу та перегляду даних Таблиці1_ Асортимент виробів.

б) Автоформа стрічкова для  вводу та перегляду даних Таблиці2_ Групи виробів.

в)  Ієрархічна форма Групи виробів та вироби. Пов’язана форма Вироби відкривається за допомогою одноіменної кнопки та відображує вироби даного виробника.

г) Ієрархічна форма Замовлення та їх вміст для перегляду даних обох таблиць. Підпорядкована форма Вміст замовлення  містить такі поля:

  • Номер замовлення

  • Код виробу

  • Назва виробу

  • Ціна виробника

  • Кількість

  • Розрахункове поле Вартість=Ціна виробника*Кількість

  • Розрахункові поля Загальна кількість  та Загальна вартість виробів в даному замовленні.

д) На формі г)Замовлення та їх вміст створити кнопку Групи виробів, яка відкриває форму Групи виробів та вироби - форму в). Використовуючи утворену кнопку,  ввести кілька записів нових груп, нових виробів та замовлень. Перевірити введення нових даних в інформаційні таблиці бази даних.

 

4. Пошук даних у БД.

Одержати виборки даних

1)  Кондитерські вироби, крім тортів.

2) Вироби груп 3 та 4, які продаються з торговельною націнкою >2%  i <8%.

3)  Замовлення виробів за період, початкова та кінцева дати якого вводяться, як параметр.

4)  Замовлення і його вміст за деякий місяць деякого року, які вводяться як параметри запиту (використати функції Month та Year).

5)  Сумарна вартість замовлення, номер якого вводиться як параметр запиту.

6) Сумарна кількість кожного з виробів, замовлених за місяць року, який вводиться як параметр запиту за допомогою функції Format.

7) базовий запит для звіту “Замовлення кондитерських виробів магазином «Гудолі»” з полями

Номер замовлення

Дата замовлення

Назва групи

Назва виробу

Ціна вироб ника

Кіль кість, кг

Вар тість

 

5. Cтворення вихідних документів

Створити звіти “Аналіз замовлень кондитерських виробів магазином «Гудолі» , які будуються на основі базового запиту для звіту7). Дані звіту згрупувати по полю:

- Номер  замовлення;

- Дата замовлення (по місяцях);

- Назва групи.

Звіти повинні містити обчислення загальної кількості та загальної вартості замовлених продуктів для  кожної групи, а також загальний підсумок названих показників по всіх записах.

Таблиця1.   Асортимент виробів.

Код виробу

Назва виробу

Код групи

Од вимірювання

Ціна виробника, грн

Ціна продажу, грн

KODV

NAMEV

KODG

ODVIM

CENAV

CENAP

4_1

Ванільний(білий)

4

кг

6,70

6,95

4_2

Біло-рожевий

4

кг

6,70

6,95

4_3

Насолода (в шоколаді)

4

кг

10,00

10,31

3_1

Желейно- формовий

3

кг

6,05

6,42

3_2

Барбі

3

кг

7,00

7,69

5_1

Вишенька

5

кг

5,60

5,75

5_2

Абрикосовий

5

кг

5,60

5,75

5_3

Шоколадний

5

кг

5,60

5,75

1_1

Маківка

1

кг

4,00

4,13

1_2

Вівсяне

1

кг

4,45

4,60

2_1

Чернігівське

2

кг

3,50

3,79

2_2

З какао

2

кг

3,50

3,79

2_3

Осінні барви

2

кг

3,45

3,79

1_3

Фрукта

1

кг

7,70

7,80

1_4

Колосок

1

кг

3,90

4,00

1_5

Кокосове

1

кг

4,80

5,00

1_6

Смак

1

кг

5,90

6,00

6_1

Кекс

6

шт

7,70

7,80

6_2

Барвинок

6

шт

12,55

12,70

6_3

Славутич

6

шт.

14,67

14,70

6_4

Пташине молоко

6

шт.

16,50

16,60

6_5

Вітальник

6

шт.

17,50

17,60

6_6

Лимоний

6

шт.

11,90

12,00

6_7

Київ

6

шт.

17,45

17,50

6_8

Хрещатик

6

шт.

13,45

13,50

6_9

Київський

6

шт.

17,80

18,00

Таблиця2. Групи виробів

Код групи

Назва групи

KODG

NAMEG

1

Печиво

2

Пряники

3

Мармелад

4

Зефир

5

Лукум

6

Торт

Таблиця4. Вміст замовлення

Номер замовлення

Код виробу

Кількість, кг

NZAM

KODV

KOL

1

2_1

15

1

2_2

14

1

2_3

12

1

1_3

18

1

1_4

17

2

1_5

13

2

6_1

14

2

6_2

15

3

6_3

16

3

6_4

15

3

6_5

17

3

6_6

18

4

3_1

13

4

3_2

14

4

5_1

15

4

5_2

14

5

5_3

16

5

1_1

17

6

1_4

9

6

2_1

15

6

2_2

12

7

3_1

14

7

3_2

15

7

5_1

13

8

5_2

15

8

5_3

6

8

6_7

9

8

6_8

10

9

1_1

11

9

6_9

14

9

1_3

15

9

1_4

16

10

5_1

14

10

5_2

12

11

3_1

13

11

3_2

16

11

3_3

15

12

2_3

15

З повагою ІЦ “KURSOVIKS”!