Роздрукувати сторінку
Главная \ Методичні вказівки \ Методичні вказівки \ 696 Методичні рекомендації до задачі 3 на тему Замовлення молочних виробів у підприємств-виробників, НУДПСУ

Методичні рекомендації до задачі 3 на тему Замовлення молочних виробів у підприємств-виробників, НУДПСУ

« Назад

Задача 3. Замовлення  молочних виробів у підприємств-виробників

У середовищі СУБД Access створити програмне забезпечення, призначене для автоматизації робіт менеджера по замовленнях продуктів, за допомогою якого виконується: ведення бази даних, пошук інформації, створення вихідних документів.

Вхідні дані містяться в наступних  інформаційних таблицях.

1. Створення інформаційних таблиць бази даних.

Створити нову базу даних у власній папці на диску D: D:\Іванов\Моя база даних.mdb

Інформаційні таблиці створити різними засобами:
а)  Таблицю №1- в режимі Конструктор таблиць;
б)  Таблицю №2- в режимі Таблиця, шляхом введення даних;
в)  Таблицю №3 – Майстром імпорту  аналогічної таблиці, попередньо         створеної в табличному процесорі Excel;
г)  Таблицю №4- використовуючи Буфер обміну.

Визначити ключові поля в кожній таблиці.

 

2. Встановлення зв’язків між таблицями.

У вікні Схема данных СУБД Access побудувати та ідентифікувати міжтабличні зв’язки.

 

3. Створення  екранних форм.

Для введення, модифікації та перегляду  даних створити такі форми:

а) Автоформа стовпчикова для  вводу та перегляду даних Таблиці1_ Асортимент виробів.

б) Автоформа стрічкова для  вводу та перегляду даних Таблиці2_ Виробники.

в)  Ієрархічна форма Виробники та вироби. Пов’язана форма Вироби відкривається за допомогою одноіменної кнопки та відображує вироби даного виробника.

г) Ієрархічна форма Замовлення та їх вміст для перегляду даних обох таблиць. Підпорядкована форма Вміст замовлення  містить такі поля:

  • Номер замовлення

  • Код виробу

  • Назва виробу

  • Ціна виробника

  • Кількість

  • Розрахункове поле Вартість=Ціна виробника*Кількість

  • Розрахункові поля Загальна кількість  та Загальна вартість виробів в даному замовленні.

д) На формі г)Замовлення та їх вміст створити кнопку Виробники, яка відкриває форму Виробники- форму в). Використовуючи утворену кнопку,  ввести кілька записів нових виробників, нових виробів та замовлень. Перевірити введення нових даних в інформаційні таблиці бази даних.

 

4. Пошук даних у БД.

Одержати виборки даних

1)  Виробники не з Києва.

2) Вироби виробників 3 та 5, які продаються з торговельною націнкою >4%  i <10%.

3)  Замовлення виробів  за період, початкова та кінцева дати якого вводяться, як параметр.

4) Замовлення і його вміст за деякий місяць деякого року, які вводяться як параметри запиту (використати функції Month та Year).

5)  Сумарна вартість замовлення, номер якого вводиться як параметр запиту.

6) Сумарна кількість кожного з виробів, замовлених за місяць року, який вводиться як параметр запиту за допомогою функції Format.

7) базовий запит для звіту Замовлення молочних виробів у підприємств-виробників” з полями

Номер замовлення

Дата замовлення

Назва виробника

Назва ви -робу

Ціна вироб ника

Кіль кість, шт

Вар тість

5. Cтворення вихідних документів

Створити звіти “Аналіз замовлень  молочних виробів у підприємств-виробників ,які будуються на основі базового запиту для звіту7). Дані звіту згрупувати по полю

- Номер  замовлення;

- Дата замовлення (по місяцях);

- Назва виробника.

Звіти повинні містити обчислення загальної кількості та загальної вартості замовлених продуктів для  кожної групи, а також загальний підсумок названих показників по всіх записах.
Таблиця 1.Асортимент виробів

Код виробу

Назва виробу

Код вироб ника

Вага, кг

Ціна виробника,грн

Ціна продажу, грн

KOD

NAME

KODV

VAGA

CENAV

CENAP

1_1

Кефір "Баланс"

1

1

1,50

1,60

1_2

Йогурт "Баланс"

1

0,5

2,35

2,40

2_1

Масло "Президент"

2

0,2

2,65

2,70

2_2

Сметана "Президент"

2

0,5

2,40

2,55

3_1

Молоко ж.2,5%

3

1

1,41

1,50

3_2

Масло Вершкове

3

0,2

2,61

2,69

4_1

Масло "Селянське"

4

0,2

2,50

2,60

4_2

Ряжанка

4

0,5

1,25

1,35

5_1

Масло "Хуторок"

5

0,2

2,87

2,90

5_2

Молоко ж.3,2%

5

1

1,53

1,60

Таблиця 2. Виробники

Код вироб ника

Назва виробника

Адреса

Телефон

KODV

NAMEV

ADR

TEL

1

ВАТ "Галактон"

Київ,вул. Раскової,4

(044) 5172753

2

ДП  "Лакталіс Дніпро"

Київ, пров. Червоноармійський,3

(044) 2686575

3

ООО "Люстдорф"

Київ, вул. Саперно-Слободська, 25

(044) 5694908

4

ЗАГТ "Молпродукт"

Переяслав-Хмельницький, вул. Грушевського,5

(04467) 52684

5

ВАТ "Житомир маслозавод"

Житомир, вул. Гонті,4

(0412)345438

Таблиця 3. Замовлення

Номер замовлення

Код виробника

Дата замовлення

NZAM

KODV

DATA

1

1

11.11.02

2

3

19.11.02

3

4

27.11.02

4

5

11.12.02

5

2

19.12.02

6

5

27.12.02

7

3

11.01.03

8

2

19.01.03

9

1

27.01.03

10

3

11.02.03

11

4

19.02.03

12

5

27.02.02

13

2

11.03.02

14

5

19.03.02

Таблиця 4. Вміст замовлення

Номер  замовлення

Код виробу

Кількість,шт

NZAM

KOD

KOL

1

1_1

20

1

1_2

50

2

3_1

20

2

3_2

55

3

4_1

46

3

4_2

37

4

5_2

10

5

2_1

47

5

2_2

46

6

5_1

27

6

5_2

18

7

3_1

58

7

3_2

36

8

2_1

35

8

2_2

44

9

1_1

15

10

3_1

17

10

3_2

49

11

4_1

18

11

4_2

39

12

5_1

47

12

5_2

36

13

2_2

10

14

5_1

10

14

5_2

37

З повагою ІЦ “KURSOVIKS”!