Роздрукувати сторінку
Главная \ Методичні вказівки \ Методичні вказівки \ 695 Методичні рекомендації до задачі 2 на тему Замовлення шоколаду у підприємств-виробників, НУДПСУ

Методичні рекомендації до задачі 2 на тему Замовлення шоколаду у підприємств-виробників, НУДПСУ

« Назад

Задача 2. Замовлення шоколаду у підприємств-виробників

У середовищі СУБД Access створити програмне забезпечення, призначене для автоматизації робіт менеджера по замовленнях продуктів, за допомогою якого виконується: ведення бази даних, пошук інформації, створення вихідних документів.

Вхідні дані містяться в наступних  інформаційних таблицях.

1.Створення інформаційних таблиць бази даних.

Створити нову базу даних у власній папці на диску D: D:\Іванов\Моя база даних.mdb

Інформаційні таблиці створити різними засобами:
а)  Таблицю №1- в режимі Конструктор таблиць;
б)  Таблицю №2- в режимі Таблиця, шляхом введення даних;
в)  Таблицю №3 – Майстром імпорту  аналогічної таблиці, попередньо         створеної в табличному процесорі Excel;
г)  Таблицю №4- використовуючи Буфер обміну.

Визначити ключові поля в кожній таблиці.

 

2. Встановлення зв’язків між таблицями.

У вікні Схема данных СУБД Access побудувати та ідентифікувати міжтабличні зв’язки.

 

3. Створення  екранних форм.

Для введення, модифікації та перегляду  даних створити такі форми:

а) Автоформа стовпчикова для  вводу та перегляду даних Таблиці1_ Асортимент виробів.

б) Автоформа стрічкова для  вводу та перегляду даних Таблиці2_ Виробники.

в)  Ієрархічна форма Виробники та вироби. Пов’язана форма Вироби відкривається за допомогою одноіменної кнопки та відображує вироби даного виробника.

г) Ієрархічна форма Замовлення та їх вміст для перегляду даних обох таблиць. Підпорядкована форма Вміст замовлення  містить такі поля:

  • Номер замовлення

  • Код виробу

  • Назва виробу

  • Ціна виробника

  • Кількість

  • Розрахункове поле Вартість=Ціна виробника*Кількість

  • Розрахункові поля Загальна кількість  та Загальна вартість виробів в даному замовленні.

д) На формі г)Замовлення та їх вміст створити кнопку Виробники, яка відкриває форму Виробники- форму в). Використовуючи утворену кнопку,  ввести кілька записів нових виробників, нових виробів та замовлень. Перевірити введення нових даних в інформаційні таблиці бази даних.

 

4. Пошук даних у БД.

Одержати виборки даних

1)  Виробники не з Києва.

2) Вироби виробників 2 та 4, які продаються з торговельною націнкою >7%  i <11%.

3)  Замовлення шоколаду за період, початкова та кінцева дати якого вводяться, як параметр.

4)  Замовлення і його вміст за деякий місяць деякого року, які вводяться як параметри запиту (використати функції Month та Year).

5)  Сумарна вартість замовлення, номер якого вводиться як параметр запиту.

6) Сумарна кількість кожного з виробів, замовлених за місяць року, який вводиться як параметр запиту за допомогою функції Format.

7) базовий запит для звіту Замовлення  шоколаду у підприємств-виробників” з полями

Номер замовлення

Дата замовлення

Назва виробника

Назва виробу

Ціна виробника

Кіль кість, шт

Вар тість

5. Cтворення вихідних документів

Створити звіти “Аналіз замовлень  шоколаду у підприємств-виробників ,які будуються на основі базового запиту для звіту7). Дані звітів згрупувати по полю:

- Номер  замовлення;

- Дата замовлення (по місяцях);

- Назва виробника.

Звіти повинні містити обчислення загальної кількості та загальної вартості замовлених продуктів для  кожної групи, а також загальний підсумок названих показників по всіх записах.
Таблиця 1. Асортимент виробів.

Код виробу

Назва виробу

Код виробника

Вага

Ціна виробника, грн

Ціна продажу, грн

 

KOD

NAME

KODV

VAGA

CENAV

CENAP

 

 

1_1

Зодіак

1

100

2,45

2,55

 

2_1

Спорт

2

100

1,60

1,75

 

3_1

Оленка

3

50

1,30

1,45

 

4_1

Чайка

4

100

1,75

1,88

 

5_1

Люкс

5

100

1,90

2,10

 

6_1

Оленка

6

100

1,95

2,10

 

1_2

Мілка

1

100

2,20

2,45

 

2_2

Корона

2

100

2,10

2,35

 

3_2

Пористий

3

200

3,50

3,70

 

4_2

Атташе

4

100

2,80

3,10

 

5_2

Адвокат

5

100

2,60

2,80

 

6_2

Престиж

6

200

3,80

4,10

 

1_3

Идеал

1

100

2,30

2,45

Таблиця 2.Виробники.

Код виробника

Назва виробника

Адреса виробника

Телефон

KODV

NAMEV

ADR

TEL

1

ЗАТ "Київська кондитерська фабрика Ім.К.Маркса

м.Київ,пр.Науки,1

545-89-22

2

Крафт Фудз Украина

м.Тростянець,вул. Данте, 5

534-00-67

3

ООО"Кондитерська фабрика"Русский шоколад"

г.Москва,ул.Верейская,29

340-76-00

4

ЗАТ "АВК"

г.Донецьк,вул.Научна, 2

578-00-57

5

ЗАТ "Харків’янка"

м.Харків,вул. Вишнева,4

754-11-34

6

АТ "Фірма "Світоч"

м.Львів,вул.Ткацька, 13

570-86-13

 Таблиця3. Замовлення

Номер замовлення

Код виробника

Дата замовлення

NZAM

KODV

DATA

1

1

12.09.02

2

3

14.10.02

3

4

15.11.02

4

3

15.01.03

5

5

17.02.03

6

6

01.03.03

7

3

09.03.03

8

5

15.04.03

9

6

21.04.03

10

4

21.03.03

11

2

22.04.03

12

1

23.05.03

13

2

23.08.03

Таблиця4. Вміст замовлення

Номер замовлення

Код виробу

Kількість , шт

N

KOD

KOL

1

1_1

50

1

1_2

25

1

1_3

40

2

3_1

60

2

3_2

10

3

4_1

50

3

4_2

20

4

3_1

100

4

3_2

40

5

5_1

25

5

5_2

15

6

6_1

50

6

6_2

20

7

3_1

70

7

3_2

10

8

5_1

110

8

5_2

35

9

6_2

45

9

6_1

15

10

4_1

80

11

2_2

80

12

1_3

50

13

2_2

100

З повагою ІЦ “KURSOVIKS”!