Голосарій з курсу Нормування праці, ННІЗДН, Навчально-науковий інститут заочно-дистанційного навчання
« НазадГЛОСАРІЙАналітичні методи нормування – передбачають поділ трудового процесу на окремі елементи, аналіз тривалості виконання цих елементів і на цій основі проектування норм затрат праці. Аналітичні методи нормування поділяються на аналітично-дослідницькі і аналітично-розрахункові. Багатоверстатне обслуговування – це така форма організації робочого місця при якій робітник (або бригада) одночасно обслуговує декілька верстатів (агрегатів). Досвідно-статистичні норми затрат праці – це норми, що встановлені сумарними методами проектування. Коефіцієнт стійкості хронометражного ряду – співвідношення максимального і мінімального значення ряду. Хронометражний ряд вважається якісним, якщо фактичний коефіцієнт стійкості менший за нормативне його значення. Міра праці – суспільно-необхідні затрати робочого часу, які формуються в умовах ринку. Норма виробітку – кількість одиниць продукції в натуральних показниках, яку повинен виробити працівник в одиницю робочого часу. Норма обслуговування – кількість виробничих об’єктів (верстатів, робочих місць, людей, виробничої площі тощо), що їх повинен якісно обслуговувати робітник (бригадир) за одиницю робочого часу Норма підлеглості – це розраховані для певних організаційно-технічних умов величини, що визначають оптимальну кількість безпосередньо підпорядкованих одному керівникові працівників. Норма часу – час, встановлений на виконання одиниці роботи у певних організаційно-технічних умовах. Норма чисельності – розрахована для конкретних організаційно-технічних умов кількість працівників певного професійно-кваліфікаційного складу, необхідна для якісного виконання одиниці або певного обсягу роботи за визначений період часу. Норматив чисельності – регламентована кількість робітників, які виконують даний обсяг робіт або обслуговують робоче місце. Нормативи обслуговування – це регламентована кількість одиниць обслуговування, які закріплені за одним робітником. Нормативи підлеглості – співвідношення між кількістю керівників та підлеглих їм працівників. Нормативи часу – розрахункові величини затрат часу на виконання окремих елементів операції. Нормовані завдання – розрахований для конкретних умов асортимент і обсяг роботи, який повинен виконати працівник (колектив) за певний робочий період (зміну, місяць, рік). На відміну від норм виробітку нормовані завдання можуть встановлюватися не лише в натуральних одиницях, але і у нормо-годинах. Нормування праці – методи встановлення необхідних затрат живої праці на виконання певної роботи за нормальної організації та інтенсивності праці. Операція – частина виробничого процесу, що здійснюється одним робітником або групою робітників на одному робочому місці і характеризується трьома сталими елементами: знаряддя праці, предмет праці, виконавці. Основний час – час, що витрачається робітником на якісну зміну предмета праці – його розмірів, властивостей, складу, форми, або положення в просторі. Перерви на відпочинок – перерви, надані робітникам протягом робочої зміни для відпочинку, виробничої гімнастики з метою підтримки нормальної працездатності. Перерви на особисті потреби – перерви, що витрачаються робітником на особисту гігієну і фізіологічні потреби. Підготовчо-заключний час – час який робітник або бригада витрачає на власну підготовку і підготовку засобів виробництва до виконання виробничого завдання, а також прибирання робочого місця і здачі готової продукції. Праця – це цілеспрямована діяльність людини, в процесі якої людина змінює і пристосовує предмети природи для своїх потреб, перетворюючи їх в продукти праці. Робочий час – установлена законодавством тривалість робочого дня (тижня), протягом якого працівник виконує доручену йому роботу. Сумарні методи нормування – норма затрат праці встановлюється сумарно в цілому на трудовий процес або готову продукцію. Сумарні методи нормування поділяються на досвідні, статистичні, порівняльні. Технічно-обґрунтовані норми затрат праці встановлюються методами технічного нормування, на основі раціонального технологічного режиму роботи і наукової організації праці на робочому місці і передбачає найбільш ефективне використання засобів виробництва і робочого часу. Трудовий процес – сукупність дій працівників, які необхідні для цілеспрямованої зміни предмета праці. Трудові нормативи – регламентовані величини режимів роботи устаткування, затрат робочого часу на певні повторювані елементи трудового процесу та часу перерв в роботі, які визначаються за результатами проведених спостережень. Трудомісткість – обернений показник рівня продуктивності праці, що характеризується кількістю робочого часу, витраченого на виробництво одиниці продукції (робіт, послуг). Для планування і аналізу праці на підприємстві розраховуються різні види трудомісткості. Трудомісткість виробнича – складається з технологічної трудомісткості та трудомісткості обслуговування, тобто показує витрати праці основних і допоміжних робітників на виконання одиниці роботи. Трудомісткість обслуговування – визначається витратами праці допоміжних робітників, що зайняті обслуговуванням виробництва, на виготовлення одиниці кожного виробу. Трудомісткість продукції повна – відображає всі витрати праці на виготовлення одиниці кожного виробу. Трудомісткість технологічна – визначається витратами праці основних робітників на виготовлення одиниці кожного виробу. Розраховується для окремих операцій, деталей, виробів. Трудомісткість управління – визначається витратами праці керівників, спеціалістів, технічних виконавців на виготовлення одиниці кожного виробу. Фіксажні точки – явно виражені моменти початку і закінчення виконання елементів трудового процесу. Фотографія робочого дня (часу) – вид вивчення робочого часу шляхом спостереження і виміру усіх без винятку затрат протягом робочого дня або окремої його частини. Хронометраж – вивчення операцій шляхом спостереження і вивчення затрат робочого часу на виконання окремих, що багато повторюються з виготовленням кожної одиниці продукції, елементів операції. З повагою ІЦ “KURSOVIKS”! |