« Назад
Методичні вказівки до виконання контрольних робіт з курсу Біохімія
При виконанні контрольної роботи номер варіанту завдання студент визначає за останньою цифрою номера своєї залікової книжки., або погоджують з провідним викладачем.
Для послідовного і чіткого викладу матеріалу слід скласти план роботи.
Під час виконання роботи необхідно використовувати джерела, наведені в навчальній програмі і рекомендовані на лекціях, а також інші підручники, що відповідають темі роботи.
Обсяг контрольної роботи не повинен перевищувати 15 сторінок формату А 4. При виконанні роботи студенти мають у повному обсязі розкрити всі питання. Наприкінці роботи необхідно навести список використаної літератури, вказати дату виконання і поставити власний підпис.
Після перевірки викладачем контрольної роботи і одержання позитивної оцінки студента заочної форми навчання допускають до складання екзамену.
Тематика контрольних робіт (для студентів, які навчаються за індивідуальним планом)
Варіант 1
-
Предмет і задачі біохімії спорту. Зв'язок з фізіологією, анатомією, роль в вивченні фізичної діяльності.
-
Водневий показник кислотно-лужного стану водного середовища організму. Зміни кислотно-лужної рівноваги. Буферні системи та їх роль в підтримці постійності рН-середовища.
-
Хімічний склад м'язової тканини. Саркоплазматичні білки, міофибрилярні білки, білки м'язової строми.
Варіант 2
-
Небілкові компоненти м'язів.
-
Біологічне окислення – головний шлях енергоутворення в клітинах організму.
- Структурні та біохімічні зміни в м'язах при скороченні і розслабленні.
Варіант 3
-
Амінокислоти. Класифікація амінокислот. Поняття про незамінні амінокислоти. Хімічні властивості.
-
Джерела енергії в м'язах. Шляхи утворення енергії.
- Молекулярний механізм м'язового скорочення.
Варіант 4
-
Сучасні уявлення про механізми біологічного окислення. Флавопротеїди. Дегидрогенази.
-
Вода та її роль в організмі. Стан і властивості води в організмі.
-
Типи м'язів і м'язове волокно.
Варіант 5
-
Фізико-хімічні властивості білків. Коагуляція, висалювання, денатурація. Утворення колоїдних розчинів та їх роль для живого організму.
-
Загальна характеристика механізмів енергоутворення в м'язах. Енергетичні можливості шляхів енергоутворення та критерії їх оцінки.
-
Структурна організація м'язових волокон. Міофибрили. Саркаплазматичний ретикулум.
Варіант 6
-
Біохімічні зміни в крові при втомленні після тривалої фізичної роботи.
-
Колоїдні розчини. Електричні властивості та будова колоїдних часток. Фізико-хімічні властивості колоїдних розчинів.
- Креатинфосфокіназний механізм ресинтезу АТФ. Енергетична цінність алактатного механізму.
Варіант 7
-
Роль кисню для функції біологічних систем. Сучасні теорії окислення.
-
Поняття про розчини. Фізико-хімічні властивості. Теорія електролітичної дисоціації. Окислювально-відновлювальні реакції.
- Аеробний механізм ресинтезу АТФ. Послідовність реакцій циклу Кребса та фактори, які лімітують цей процес.
Варіант 8
-
Транспорт кисню до м'язів та його споживання при м'язовій діяльності.
-
Катаболізм і анаболізм як два боки обміну речовин в організмі. Види обміну.
-
Основні шляхи перетворення глюкози. Ферменти гліколізу та їх роль у забезпеченні послідовності хімічних реакцій.
Варіант 9
-
Вуглеводи як клас хімічних сполук (основні представники). Роль вуглеводів в акумуляції космічної енергії та забезпеченні життєдіяльності.
-
Біохімічні зміни в м'язах при втомленні.
-
Задачі, види і організація біохімічного контролю в спорті.
Варіант 10
-
Клітинні структури та їх роль в організації обміну речовин. Регуляція обміну речовин.
-
Взаємозв'язок циклу Кребса з іншими метаболічними шляхами.
-
Класифікація фізичних вправ за характером біохімічних змін при м'язовій діяльності.
Варіант 11
-
Мінеральні речовини і їх роль в організмі (макро-, мікроелементи). Обмін мінеральних речовин при м'язовій діяльності.
-
Механізм синтезу і розпаду гемоглобіну в організмі, його транспортна функція.
- Циклічність розвитку адаптації в процесі тренування.
Варіант 12
-
Механізми транспорту речовин в біологічних системах (дифузія, осмос, активний транспорт, ендо- і екзоцитоз).
-
Причини утворення, механізми утилізації і транспорту аміаку в організмі.
- Гліколітичний механізм ресинтезу АТФ. Енергетична цінність процесу.
Варіант 13
-
Взаємозв'язок обміну вуглеводів, ліпідів і білків. Інтеграція обміну речовин.
-
Джерела утворення і шляхи утилізації молочної кислоти в організмі.
- Вплив тренувань на працездатність спортсменів.
Варіант 14
-
Регуляція системи обміну речовин та їх роль в адаптації організму до фізичних навантажень.
-
Токсичні продукти ліпідного обміну, їх метаболізм.
- Фактори, які лімітують фізичну працездатність.
Варіант 15
-
Поняття про біологічний каталіз. Сучасні теорії каталізу. Механізми ензиматичних реакцій.
-
Особливості регуляції ліпідного обміну при фізичних навантаженнях.
- Біохімічна характеристика швидкісно-силових якостей спортстменів.
Варіант 16
-
Фізіологічне і патологічне поняття гіпоксії. Різновиди гіпоксії. Стан біоенергетичних процесів в організмі при гіпоксії.
-
Значення жиророзчинних вітамінів для спортивної підготовки.
-
Біохімічні фактори витривалості.
Варіант 17
-
Окислювальне фосфорилювання. Взаємозв'язок між клітинним диханням та окислювальним фосфорилюванням.
-
Взаємодія нервової та ендокринної системи в регуляції обміну речовин.
-
Закономірності розвитку біохімічної адаптації.
Варіант 18
-
Перетворення амінокислот в організмі. Дезамінування, декарбоксилювання, кінцеві продукти обміну.
-
Пентозофосфатний шлях окислення глюкози, його біологічне значення.
-
Принципи біохімічної адаптації.
Варіант 19
-
Значення мінеральних речовин в організмі спортстменів. Біохімічна роль окремих макро- і мікроелементів.
-
Особливості обміну ліпідів при фізичних навантаженнях.
- Основні біохімічні показники вуглеводного обміну при м'язовій діяльності.
Варіант 20
-
Водорозчинні вітаміни. Функції і значення в спортивній практиці.
-
Основні шляхи перетворення глюкози. Ферменти гліколізу та їх роль у забезпеченні послідовності хімічних реакцій.
-
Біохімічний контроль за рівнем тренованості, втомлення та поновлення організму спортсмена.
З повагою ІЦ "KURSOVIKS"!
|