Роздрукувати сторінку
Главная \ Методичні вказівки \ Методичні вказівки \ 4623 Як користуватися словником, Німецька мова, НУДПСУ

Як користуватися словником, Німецька мова, НУДПСУ

« Назад

Як користуватися словником

Насамперед треба добре знати німецький алфавіт, оскільки слова у словнику розміщені за алфавітним порядком. Незнання німецького алфавіту значно сповільнює відшукування слів. Два слова, які надруковані на кожній сторінці, зверху становлять перше і останнє слово, які знаходяться на цій сторінці. Звертайте увагу на скорочення, які стоять після слів та їх означення. Найбільш вживаними скороченнями є такі:

m (Maskulinum)

f (Femininum)

n (Neutrum)

vt (Verbum transitivum)

vi (verbum intransitivum)

n означає, що іменник чоловічого роду

n  означає, що іменник жіночого роду

n означає, що іменник середнього роду

 означає, що дієслово перехідне

n  означає, що дієслово не перехідне

Якщо після дієслова стоїть зірочка -*, це означає, що дієслово належить до сильної відміни. Основні його форми ви знайдете в словнику (здебільшого в окремих таблицях наприкінці словника).

Крім роду для німецьких іменників завжди вказані форми родового відмінка однини та називного відмінка множини. Наприклад: Тag m - (es), це означає, іменник чоловічого роду der Тag належить до сильної відміни (в родовому відмінку має форму Tages), а множина утворюється за допомогою суфікса -e (die Tage). 

Як переказувати текст

1. Перед тим, як переказувати текст, потрібно прочитати його кілька разів, запам’ятовуючи сюжет, послідовність. Подумайте над тим, що в тексті головне, необхідне для переказу.

2. Складіть план переказу в формі заголовків або запитань за змістом тексту і запишіть його.

До кожного пункту плану підберіть із тексту необхідні слова і вислови. Якщо речення в тексті складні та довгі - скоротіть їх.

Коли перший раз ви переказали текст за допомогою запасного плану, то повторіть свій переказ, не користуючись письмовою основою.

З повагою ІЦ "KURSOVIKS"!