Роздрукувати сторінку
Главная \ Методичні вказівки \ Методичні вказівки \ 4452 Розділ 3 на тему Планування обсягів поставки та формування ціни товару, НУ ЛП

Розділ 3 на тему Планування обсягів поставки та формування ціни товару, НУ ЛП

« Назад

Розділ 3 на тему Планування обсягів поставки та формування ціни товару

У цьому розділі на основі проведених досліджень студент розраховує обсяги виробництва та продажу (надання послуг) та обґрунтовує зовнішньоторгові ціни за таким планом:

3.1. Розрахунок витрат на реалізацію інноваційного проекту згідно з заданими умовами поставки, платежу та визначеним в розділі 1 ймовірним обсягом продажу (варіант середній між оптимістичним і песимістичним).

В ході виконання слід розрахувати:

- витрати на транспортування за самостійно встановленим маршрутом (вихідний та кінцевий пункти вибираються студентом в Україні та заданій країні, вид транспорту – за завданням) згідно чинних тарифів та цін на супутні роботи і послуги (навантаження, розвантаження і перевантаження; складування і зберігання тощо);

- адміністративні витрати;

- збутові витрати (в т.ч. витрати на експедиторське обслуговування; вартість страхування; вартість банківського обслуговування; витрати на митне оформлення; розмір вивізних/ввізних платежів (акциз, мито), якщо вони передбачені для даного виду товару; розмір ПДВ та порядок його сплати; туристичний збір; відкриття віз; консульське обслуговування тощо)

3.2. Обчислення експортної/імпортної ціни, виходячи з даних про можливий обсяг поставки, розраховані витрати та задану рентабельність (затратний метод).

3.3. Встановлення експортної/імпортної ціни, виходячи з результатів аналізу ринкової кон’юнктури.

3.4. Розрахунок реальної рентабельності

3.5. Розрахунок обсягів експорту/імпорту, які забезпечують беззбитковість операції при цінах, встановлених різними методами.

3.6. Фіксація остаточної ціни та допустимих меж її зміни.

При розрахунку витрат на транспортування та експедиторське обслуговування запланованої поставки слід враховувати специфіку окремих видів транспорту. Спочатку слід чітко визначитися зі способом перевезення, обчислити відстані та дізнатися про відповідні тарифні розцінки.

Вартість страхування залежить насамперед від оціночної вартості вантажу, який перевозиться та від комплексу страхових послуг. У міжнародній практиці прийнято страхувати вантаж на суму, яка перевищує його митну вартість принаймні на 10%. Розмір страхового внеску встановлюється з врахуванням виду транспорту, можливих ризиків та наявності генерального страхового договору між відправником (перевізником) та страховою компанією. Кожна страхова компанія самостійно встановлює розмір страхового внеску, який може коливатися в діапазоні 2-15 % задекларованої вартості вантажу.

Вартість банківських послуг залежить насамперед від умов платежу. За банківський переказ фірма може заплатити 0,5-2 % від суми платежу. Витрати на відкриття та обслуговування акредитиву залежно від його типу та наявності гарантій можуть коливатися в діапазоні 1-7,5 % від суми платежу.

Для визначення розміру страхових внесків та витрат на банківське обслуговування слід звернутися до прейскурантів відповідних установ, з якими планується співпраця.

З повагою ІЦ "KURSOVIKS"!