Рекомендації до виконання окремих розділів пояснювальної записки, Проектування об΄єктів готельно-ресторанного господарства, НУХТ
« Назад5. Рекомендації до виконання окремих розділів пояснювальної записки та графічної частини проектуРозрахунково-пояснювальна запискаВСТУПНа 2-3 сторінки надається характеристика сучасного стану сфери гостинності і перспективи її розвитку. Висвітлюються основні напрями удосконалення структури мережі, шляхи покращення матеріально-технічної бази і підвищення ефективності виробничо-торговельної діяльності готельних підприємств. Обґрунтовується актуальність теми курсового проекту, визначається його мета і головні завдання, які передбачається вирішити в процесі його виконання. При написанні «Вступу» використовуються літературні джерела, періодична преса, фахові журнали, ресурси всесвітньої інформаційної мережі тощо. РОЗДІЛ 1 ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ПРОЕКТУТехніко-економічне обґрунтування проекту призначене для мотивації необхідності й економічної доцільності проектування засобу розміщення. Обґрунтування проекту дозволяє правильно обрати тип підприємства, його категорію, місткість, вибрати місце розташування, визначити потенційний контингент споживачів і перелік надаваємих послуг. 1.1 Характеристика району, де планується розмістити готельне підприємство, та обґрунтування вибору місця будівництваНасамперед, наводиться стисла характеристика туристично-рекреаційної (кліматичні умови, природно-заповідні території, природно-рекреаційні та історико-культурні ресурси) або ділової (економічна характеристика, скупченість ділової активності тощо) привабливості регіону, субрегіону, міста та району, в якому планується будівництво (реконструкція) засобу розміщення. Далі розглядається значимість регіону; особливості регіонального розвитку ділової активності; зовнішні зв’язки району, міста; розвиток індустрії розваг та відпочинку, транспортної системи тощо (з таблицями, діаграмами та графіками). Після всебічного аналізу всіх показників вказується адреса, за якою планується спорудження об’єкту, та обґрунтовується вибір місця будівництва. 1.2 Аналіз існуючого ринку готельних послуг та обґрунтування вибору типу і категорії проектованого засобу розміщенняДля визначення типу, категорії та перспектив розвитку проектуємого засобу розміщення необхідно з’ясувати існуючу забезпеченість регіону готелями і ступінь їх завантаження у радіусі 2 км від місця будівництва підприємства та оформити результати досліджень у вигляді табл.1.1. Таблиця 1.1 - Забезпеченість досліджуваного регіону готелями (приклад)
Далі необхідно провести аналіз структури існуючої мережі готельних підприємств у визначеному районі, вказати на недоліки в їх роботі та зробити висновки, визначившись з типом та категорією майбутнього засобу розміщення. 1.3 Дослідження контингенту потенційних споживачівПотужність готельного підприємства визначається у відповідності до потреби регіону, міста, району в готельних місцях. При цьому враховуються: туристичні маршрути, що пролягають біля місця будівництва; кількість та пропускна здатність місць тяжіння туристів; контингент відпочиваючих зимою та літом; можливість прийняття іноземних туристів; тощо (з таблицями, діаграмами та графіками) та місткість існуючої мережі засобів розміщення. Наприкінці робиться висновок про місткість проектуємого готелю. 1.4 Визначення концептуальних засад діяльності готелюПісля визначення місця будівництва майбутнього готельного підприємства, його типу, категорії, місткості, складу потенційного контингенту споживачів обираються і характеризуються інші складові концепції готелю, які підкреслюють основну ідею функціонування підприємства з орієнтуванням його на певні сегменти споживчого ринку. До інших складових концепції засобу розміщення відносяться:
Характеристику обраним ознакам концепції функціонування майбутнього засобу розміщення необхідно надати у вигляді табл.1.2. Таблиця 1.2 – Концепція діяльності проєктуємого засобу розміщення (приклад)
1.5 Інженерні дослідження та обґрунтування технічної можливості будівництва готельного підприємстваНа основі визначеного місця будівництва проектуємого засобу розміщення характеризується можливість підключення інженерних комунікацій підприємства (каналiзацiї, водопостачання, енергопостачання, теплопостачання, сигналізації та телекомунікації) до існуючих систем; визначається наявність під’їзних шляхів до об’єкта, необхідність знесення будь-яких будівель, споруд, зелених насаджень і робиться висновок про можливість нормального функціонування готелю відповідно до всіх санітарно-гігієнічних, архітектурних та протипожежних вимог. Характеристика зовнішніх інженерних мереж (для нового будівництва) надається в такому вигляді: - Мережа енергозабезпечення в районі – трансформаторна підстанція ТП № … по вул. …, (ЛЕП); - Мережа водопостачання – міський водогін Æ (діаметр) 200…1000 мм проходить між вул. … та будинком № … по вул. … на відстані … м від межі території забудови; - Мережа каналізації – районний колектор Æ (діаметр) 500…1500 мм проходить між вул. … та будинком № … по вул. … на відстані … м від межі території забудови. Дощова каналізація – приймач дощових вод на вул. … на відстані … м від ділянки будівництва; - Мережа теплофікації – міський теплопровід від ТЕЦ-№ … (котельні, тощо) Æ (діаметр) 200…1000 мм проходить між вул. … та будинком № … по вул. … на відстані … м від межі території забудови; - Мережа газопостачання (за необхідності) – ГРП-№ … по вул. .... Інформацію про характеристики і розміщення інженерних систем на території, прилеглій до ділянки будівництва, отримують з копіювання топогеодезичної зйомки в службі районного архітектора, у місцевому ЖЕО чи ЖЕК, шляхом безпосереднього обстеження ділянки. У випадку відсутності будь якої з інженерних мереж слід передбачити автономні системи забезпечення. Технічна можливість відведення ділянки під будівництво готельного підприємства при дотримані вимог охорони навколишнього середовища, санітарно-гігієнічних та протипожежних визначається за нормативами. Земельна ділянка для розміщення готелю повинна забезпечити можливість облаштування необхідних об’єктів, ділянки для відпочинку, підходів, під’їздів, гостьової стоянки автотранспорту, озеленення тощо. Площа земельної ділянки для окремих будівель готелів, Sд, м², розраховується відповідно до нормативу за формулою: Sд=nз∙N, (1.1) де nз – норматив площі земельної ділянки, м²/місце (табл.1.3); N – місткість готелю, місць. Таблиця 1.3 – Норматив площі земельної ділянки для окремих будівель готелів (нове будівництво)
Розрахункові показники ділянок для будівель від двох поверхів слід зменшувати на 25 %. В умовах реконструкції дозволяється зменшення умовної площі ділянки на 25 % без порушення нормативних вимог до допустимих показників озеленення та площі основних елементів функціонального призначення. З повагою ІЦ "KURSOVIKS"!
|