Роздрукувати сторінку
Главная \ Методичні вказівки \ Методичні вказівки \ 4028 Тематика курсових робіт з курсу Кримінальний процес, Варіант 29, Національний університет державної податкової служби України, НУДПСУ

Тематика курсових робіт з курсу Кримінальний процес, Варіант 29, Національний університет державної податкової служби України, НУДПСУ

« Назад

Варіант 29

Особливості досудового розслідування у кримінальному провадженні щодо неповнолітніх 

Задача № 1

Під час слідчого огляду магазину, з якого було вчинено крадіжку товарів, до слідчого підійшов громадянин Хмурий і сказав, що бачив як на світанку його сусід Співак, який працює продавцем у магазині, щось закопував у саду. Хмурий підозрює, що там сусід ховав викрадені ним товари. Припинивши огляд місця події, слідчий взяв понятих і пішов до громадянина Співака в сад, де дійсно виявив викрадені у магазині речі. Присутньому при цьому продавцю Співаку слідчий заявив, що він підозрюється у викрадені товарів з магазину та сказав не залишати без його дозволу місце постійного проживання і через день з’явитися для допиту. Зайшовши до голови сільського споживчого товариства, слідчий заявив йому, що продавець Співак є підозрюваним у вчиненні крадіжки товарів з магазину і що він усуває його від роботи.

Дайте правову оцінку ситуації. 

Задача № 2

Під час розгляду кримінальної справи про обвинувачення Павленка у скоєнні ним злочину, передбаченого ч. З ст.185 КК України, свідок Васильків під час допиту її в судовому засіданні заявила, що обвинувачений, на її думку, вчиняв крадіжку особистого майна громадян не один. У цьому йому допомагав підліток Іван Побігайло. Вона багато разів бачила їх разом, хоч вони різні за віком (Павленкові - 24 роки, а Побігайлові - 15 років). Був також випадок, коли Побігайло пропонував їй купити "підозрілі" речі. Її сусідка розповідала, що особисто бачила як Павленко і Побігайло на речовому ринку продавали цінні речі.

Допитана як свідок мати Івана Побігайла дала показання, з яких виходило, що обвинувачений негативно впливав на її сина: часто вживав з ним спиртні напої; давав гроші на їх придбання; син нерідко зникав з дому на кілька днів; до навчання в школі відносився несумлінно; невідомо звідки у нього з'являлись цінні речі.

Обвинувачений участь у крадіжках Побігайла заперечував, але поодинокі факти вживання з ним спиртного підтвердив.

Прийнявши дану інформацію до відома, вислухавши думку учасників судового розгляду, суд, порадившись на місці, виніс ухвалу про направлення справи прокурору у зв'язку з необхідністю пред'явлення обвинуваченому Павлюку обвинувачення ще й за ст. 304 КК України.

Дайте правову оцінку ситуації.

З повагою ІЦ "KURSOVIKS"!