« Назад
Лабораторна робота 10 на тему Оптимізація виробничої програми хлібозаводу
Задача. На хлібозаводі випускається 10 сортів хлібобулочних виробів.
види продукції визначаються за допомогою табл. 10.1 та 10.2.
Кількість печей – за варіантом (табл.10.2).
Річна продуктивність печі – за варіантом (табл.10.3).
Ціна на сировину – в таблиці 10.4.
Рецептура за асортиментом – в таблиці 10.5.
Згідно варіанту потрібно:
1. Розрахувати обсяг ресурсів на свій асортимент
2. Побудувати модель оптимального річного плану підприємства у загальному вигляді по критерію оптимізації - максимальний прибуток.
3. За допомогою отриманих нерівностей чи рівнянь побудувати та записати матрицю коефіцієнтів і функцію цілі.
4. Вирішити задачу за допомогою програми SIMPL.EXE або функції "Поиск решения".
5. Заповнити вихідну таблицю та дати економічний аналіз.
Таблиця 10.1
№ варіанту
|
Номери видів продукції
|
1
|
1
|
5
|
7
|
11
|
12
|
32
|
33
|
42
|
43
|
44
|
2
|
1
|
6
|
8
|
11
|
13
|
32
|
34
|
42
|
45
|
47
|
3
|
1
|
4
|
9
|
11
|
14
|
32
|
35
|
42
|
48
|
49
|
4
|
2
|
5
|
10
|
11
|
15
|
32
|
36
|
42
|
50
|
51
|
5
|
2
|
6
|
11
|
16
|
17
|
32
|
37
|
43
|
45
|
48
|
6
|
2
|
4
|
12
|
13
|
18
|
32
|
38
|
43
|
46
|
49
|
7
|
3
|
5
|
12
|
14
|
19
|
32
|
39
|
43
|
47
|
50
|
8
|
3
|
6
|
12
|
15
|
20
|
32
|
40
|
44
|
45
|
49
|
9
|
3
|
4
|
12
|
16
|
21
|
32
|
41
|
44
|
47
|
51
|
10
|
1
|
5
|
13
|
14
|
22
|
33
|
36
|
45
|
50
|
52
|
Таблиця 10.2
№
|
Види продукції
|
Ціна
1 т, грн.
|
Собівартість
1 т, грн.
|
Попит, т
|
№
печі
|
Мін.
|
Макс.
|
Серед.
|
План
|
1
|
Батон дорожній
|
866,67
|
715
|
50
|
500
|
275
|
400
|
1,3
|
2
|
Батон дорожній
|
866,67
|
715
|
50
|
500
|
275
|
400
|
1,3
|
3
|
Батон дорожній
|
866,67
|
715
|
50
|
500
|
275
|
400
|
1,3
|
4
|
Батон дорожній в уп.
|
950
|
783,75
|
50
|
500
|
275
|
400
|
1,3
|
5
|
Батон святковий в уп.
|
1300
|
957,5
|
50
|
500
|
275
|
400
|
1,3
|
6
|
Батон святковий
|
1100
|
907,5
|
50
|
500
|
275
|
400
|
1,3
|
7
|
Булка дніпропетровська
|
15000
|
1267,5
|
0
|
50
|
25
|
10
|
2
|
8
|
Булка дніпропетровська в уп.
|
1650
|
1394,25
|
0
|
50
|
25
|
5
|
2
|
9
|
Булка дніпропетровська в уп.
|
1650
|
1394,25
|
0
|
50
|
25
|
5
|
2
|
10
|
Булка Завиток
|
1111
|
938,89
|
0
|
50
|
25
|
10
|
2
|
11
|
Булочка родзинка
|
2000
|
1700
|
25
|
75
|
50
|
70
|
2
|
12
|
Булочка Світанок
|
2083
|
1770,83
|
25
|
75
|
50
|
70
|
6
|
13
|
Булочка столична
|
1666,67
|
1416,67
|
25
|
75
|
50
|
70
|
6
|
14
|
Булочка столична в уп.
|
1833,33
|
1558,33
|
25
|
75
|
50
|
35
|
6
|
15
|
Булочка харківська
|
2000
|
1700
|
25
|
75
|
50
|
70
|
6
|
16
|
Булочка харківська в уп.
|
2250
|
1912,50
|
25
|
75
|
50
|
35
|
6
|
17
|
Вироби здібні з повидлом
|
1666,67
|
1408,34
|
0
|
50
|
25
|
0
|
9, 10
|
18
|
Витушка київська
|
1766,67
|
1492,84
|
0
|
50
|
25
|
0
|
9, 10
|
19
|
Здоба з повидлом
|
2300
|
1943,5
|
0
|
50
|
25
|
5
|
9, 10
|
20
|
Здоба столична
|
2500
|
2112,5
|
0
|
50
|
25
|
10
|
9, 10
|
21
|
Здоба столична в уп.
|
2700
|
2281,5
|
0
|
50
|
25
|
5
|
9, 10
|
22
|
Калач український
|
2100
|
1774,5
|
0
|
100
|
50
|
0
|
7, 8
|
23
|
Калач український в уп.
|
2185,72
|
1846,93
|
0
|
100
|
50
|
0
|
7, 8
|
24
|
Паляниця столична
|
1055,83
|
892,18
|
0
|
500
|
250
|
100
|
5, 6
|
25
|
Паляниця столична в уп.
|
1094,44
|
924,8
|
0
|
500
|
250
|
50
|
5, 6
|
26
|
Плетінка з маком
|
941,67
|
795,71
|
0
|
50
|
25
|
25
|
4
|
27
|
Плетінка з маком
|
1041,67
|
880,21
|
0
|
50
|
25
|
25
|
4
|
28
|
Плетінка з маком в уп.
|
1300
|
1098,50
|
0
|
50
|
25
|
10
|
4
|
29
|
Плетінка українська
|
2000
|
1690
|
0
|
50
|
25
|
25
|
4
|
30
|
Плюшка московська
|
2300
|
1943,5
|
0
|
50
|
25
|
0
|
7, 8
|
Продовження таблиці 10.2
31
|
Плюшка московська в уп.
|
2493,72
|
2107,19
|
0
|
50
|
25
|
0
|
7, 8
|
32
|
Ріжки дніпровські
|
1530
|
1338,75
|
10
|
150
|
80
|
140
|
9, 10
|
33
|
Ріжки з повидлом
|
1840
|
1610
|
10
|
150
|
80
|
140
|
9, 10
|
34
|
Ріжки з повидлом
|
2100
|
1837,5
|
10
|
150
|
80
|
140
|
9, 10
|
35
|
Ріжки з повидлом
|
2080
|
1820
|
10
|
150
|
80
|
125
|
9, 10
|
36
|
Ріжки з повидлом в уп.
|
1993
|
1743,88
|
10
|
150
|
80
|
60
|
9, 10
|
37
|
Ріжки з повидлом в уп.
|
1666,67
|
1458,34
|
10
|
150
|
80
|
50
|
9, 10
|
38
|
Рогалик маковий
|
2750
|
2406,25
|
10
|
150
|
80
|
100
|
7, 8
|
39
|
Рогалі козацькі
|
1184,3
|
1036,26
|
10
|
150
|
80
|
75
|
7, 8
|
40
|
Рогалі козацькі в уп.
|
1335
|
1168,13
|
10
|
150
|
80
|
30
|
7, 8
|
41
|
Ріжки з маком
|
2033
|
1779,05
|
10
|
150
|
80
|
75
|
7, 8
|
42
|
Хліб білий
|
950
|
855,
|
100
|
500
|
300
|
300
|
4, 5
|
43
|
Хліб висівковий
|
750
|
675
|
100
|
500
|
300
|
300
|
4, 5
|
44
|
Хліб гірчичний
|
916,67
|
825
|
100
|
500
|
300
|
300
|
4, 5
|
45
|
Хліб пшеничний
|
826,67
|
744
|
100
|
500
|
300
|
300
|
4, 5
|
46
|
Хліб пшеничний
|
890
|
801
|
100
|
500
|
300
|
300
|
4, 5
|
47
|
Хліб святошинський
|
650
|
585
|
100
|
500
|
300
|
300
|
6
|
48
|
Хліб святошинський в уп.
|
712,5
|
641,25
|
100
|
500
|
300
|
150
|
6
|
49
|
Хліб хотинський
|
541,67
|
487,5
|
100
|
500
|
300
|
300
|
6
|
50
|
Хліб хотинський в уп.
|
593,75
|
534,38
|
100
|
500
|
300
|
300
|
6
|
51
|
Хлібці з висівками
|
940
|
846
|
100
|
500
|
300
|
300
|
6
|
52
|
Хлібці з висівками в уп.
|
1040
|
936
|
100
|
500
|
300
|
300
|
6
|
Таблиця 10.3
Річна продуктивність печей, т/рік.
|
1
|
Піч БН-50 № 1
|
8970
|
2
|
Піч БН-50 № 2
|
8970
|
3
|
Піч БН-50 № 3
|
8970
|
4
|
Піч БН-50 № 4
|
8970
|
5
|
Піч БН-50 № 5
|
8970
|
6
|
Піч БН-50 № 6
|
8970
|
7
|
Піч БН-50 № 7
|
8970
|
8
|
Піч БН-50 № 8
|
8970
|
9
|
ПКЄ-9-03
|
547,2
|
10
|
ПКЄ-9-03
|
548,2
|
Таблиця 10.4
№ п/п
|
Назва сировини
|
Одиниця виміру
|
Ціна за одиницю
|
1
|
Борошно вищ.гат.
|
тн
|
516,67
|
2
|
Борошно 1 гат.
|
тн
|
413,98
|
3
|
Ванілін
|
кг
|
62,42
|
4
|
Висівки
|
тн
|
79,17
|
5
|
Дріжджі конц.
|
кг
|
0,91
|
6
|
Дріжджі прес.
|
кг
|
1,03
|
7
|
Мак
|
кг
|
5,67
|
8
|
Маргарин
|
кг
|
2,76
|
9
|
Масло гірчичне
|
кг
|
1,65
|
10
|
Меланж
|
кг
|
3,75
|
11
|
Молоко сухе
|
кг
|
2,94
|
12
|
Олія
|
кг
|
2,42
|
13
|
Оцет
|
л
|
0,87
|
14
|
Плівка
|
тн
|
1043,12
|
15
|
Повидло
|
кг
|
1,4
|
16
|
Сабза
|
кг
|
3,08
|
17
|
Сіль
|
тн
|
60
|
18
|
Цукор
|
тн
|
930
|
19
|
Цукрова пудра
|
тн
|
940
|
З повагою ІЦ "KURSOVIKS"!
|