Перелік теоретичних питань до підсумкового контролю №1, Технологія ліків, СХМТ
« НазадПерелік теоретичних питань до підсумкового контролю №11. Технологія лікарських форм як наукова дисципліна, її завдання та напрямки розвитку. Визначення технологічних термінів: лікарський засіб, лікарська речовина, лікарська форма, лікарський препарат. 2. Класифікація лікарських форм: дисперсологічна (фізико-хімічна), за агрегатним станом, залежно від способу вживання та шляхів уведення. 3. Основні напрямки державного нормування виробництва лікарських препаратів. Науково-технічна документація, яка нормує якість, умови зберігання та відпуску лікарських засобів. 4. Визначення ДФ, її структура. Вкажіть, яким чином ДФ нормує якість, лікарських форм та окремих лікарських препаратів. 5. Рецепт, його структура та правила виписування згідно з наказом МОЗ України №360 від 19.07.2005р. 6. Види ваг, що використовуються в аптечній практиці, клас їх точності. Будова технічних тарирних (рецептурних) та ручних ваг. 7. Метрологічні характеристики ваг: точність (правильність), чутливість, стійкість, сталість показань. 8. Правила зважування на аптечних ручних і технічних терезах сипких, в'язких та рідких речовин. Вкажіть мінімальну наважку, яку можна зважити на ручних однограмових терезах речовин списків А, Б та загального списку. 9. Визначення порошків як лікарської форми; їх класифікація та вимоги ДФ до них. Технологічні стадії приготування складних порошків та їх характеристика. 10. Способи прописування порошків. Приготування складних порошків, до складу яких входять лікарські речовини, що відрізняються щільністю, об'ємною (насипною) масою, будовою частинок. 11. Правила виписування рецептів на лікарські препарати, що містять отруйні, наркотичні, одурманюючі речовини. Оформлення рецепту при прописуванні вищезазначених речовин у дозах, які перевищують одноразовий або добовий прийом. Нормативні документи, що нормують ці правила. 12. Правила роботи з отруйними, сильнодіючими та наркотичними лікарськими речовинами. Тритурації, їх призначення, зберігання та оформлення. Технологія тритурацій на прикладі 10,0 тритурації атропіну сульфату (1:100); використання тритурацій у порошках. 13. Приготування складних порошків з отруйними, наркотичними, сильнодіючими та іншими речовинами, прописаними в різних кількостях. Правила їх оформлення до відпуску. 14. Ступінь подрібнення лікарських речовин у порошках залежно під медичного застосування відповідно до вимог ДФ. Важкоподрібнювані лікарські речовини. 15. Призначення допоміжних рідин та їх кількість у процесі подрібнення. 16. Приклади барвних і пахучих речовин та умови їх зберігання згідно з наказом МОЗ України №44 від 16.03.1993р. Особливості технології порошків з барвними та пахучими речовинами. 17. Класифікація екстрактів за агрегатним станом, умови їх зберігання. Технологія розчинів густих екстрактів, їх застосування. Способи введення різних екстрактів до складу порошків. 18. Види пакувального матеріалу, який використовується в технології порошків для речовин з різними фізико-хімічними властивостями. Оцінка якості порошків (розмір частинок, однорідність змішування, точність дозування та ін.). 19. Збори, їх класифікація, технологія виготовлення та застосування. Правила приготування зборів. Введення в збори солей та ефірних олій. Відпуск і зберігання зборів. 20. Характеристика рідких лікарських форм, їх класифікація. Способи прописування та позначення концентрації розчинів; перевірка доз отруйних та сильнодіючих лікарських речовин в мікстурах. 21. Способи одержання води очищеної; апаратура, що застосовується для цього. Вимоги до якості води очищеної, види контролю та умови зберігання відповідно до наказів МОЗ України №812 від 17.10.2012р. та №275 від 15.05.2006р. 22. Правила приготування концентрованих розчинів для бюреткової системи згідно з інструкцією до наказу МОЗ України №197 від 07.09.1993р. 23. Будова бюреткової установки; правила догляду та користування нею. Контроль якості концентрованих розчинів, виправлення їх концентрацій; умови зберігання. 24. Стадії технологічного процесу приготування водних розчинів; засоби малої механізації, що використовуються на різних стадіях. 25. Приготування мікстур об'ємним способом з використанням концентрованих розчинів, настойок, екстрактів, сиропів відповідно до наказу МОЗ України №197 від 07.09.1993р. 26. Технологія мікстур, до складу яких входять сухі лікарські речовини в кількостях до 3% та більше відповідно до вимог наказу МОЗ України №197 від 07.09.1993р. 27. Оцінка якості, оформлення до відпуску, умови зберігання рідких лікарських препаратів згідно з ДФ та наказом МОЗ №812 від 17.10.2012р. 28. Визначення стандартного краплеміру. Фактори, що впливають на точність дозування. Правила користування краплеміром: калібрування нестандартного краплеміру. 29. Особливості технології водних розчинів повільно та важкорозчинних речовин (етакридину лактату, міді сульфату, фурациліну, кислоти борної та ін.). 30. Номенклатура стандартних фармакопейних рідин, способи прописування їх в рецептах та умови зберігання. Приготування розчинів аміаку та кислоти оцтової. 31. Особливості приготування розчинів хлористоводневої кислоти для внутрішнього та зовнішнього застосування (наведіть приклади). 32. Приготування розчинів перекису водню, формальдегіду, алюмінію ацетату основного, калію ацетату. Наведіть необхідні розрахунки на конкретних прикладах. 33. Особливості розведення формаліну, рідини Бурова, пергідролю, рідини калію ацетату. 34. Асортимент та характеристика неводних розчинників. Якої концентрації етиловий спирт використовується для приготування розчинів борної та саліцилової кислот, йоду згідно з наказом МОЗ України №197 від 07.09.1993р. 35. Контроль якості, оформлення до відпуску, упакування та зберігання неводних розчинів. Техніка безпеки при роботі з ними. 36. Особливості технології та розрахунки з розведення етилового спирту з використанням формули розбавлення та алкоголеметричних таблиць ДФ України. 37. Правила оформлення рецептів, в яких прописаний етиловий спирт, та оформлення спиртових розчинів до відпуску. 38. Технологія олійних та гліцеринових розчинів (наведіть приклади). 39. Приготування розчинів легкоокислюючих речовин (срібла нітрату, калію перманганату, йоду). Вкажіть концентрацію йоду в розчинах та Люголя для внутрішнього та зовнішнього вживання. 40. Характеристика та класифікація високомолекулярних сполук (ВМС). Вплив структури молекули ВМС на процес розчинення обмежено та необмежено набухаючих речовин. 41. Застосування ВМС у фармації. Приготування розчинів необмежено набухаючих речовин на прикладі пепсину. 42. Особливості технології розчинів обмежено набухаючих ВМС: желатину, крохмалю, метилцелюлози. 43. Характеристика та особливості колоїдних розчинів. Фактори, що обумовлюють їх стійкість. Суть колоїдного захисту. Назвіть препарати захищених колоїдів. 44. Особливості технології розчину іхтіолу. Правила введення лікарських речовин в розчини ВМС та колоїдні розчини. 45. Технологія розчинів протарголу та коларголу залежно від їх фізико-хімічних властивостей. 46. Визначення суспензій як лікарської форми та як дисперсної системи. Випадки утворення суспензій. Фактори, що впливають на стійкість суспензій. 47. Оцінка якості суспензій та оформлення їх до відпуску згідно з вимогами ДФУ. 48. Дисперсійний метод одержання суспензій з гідрофільних речовин. Використання правила Б.В. Дерягіна та ефекту П.А. Ребіндера в технології суспензій. 49. Способи приготування суспензій. Суть прийому скаламучування. Для яких лікарських речовин він використовується ? 50. Приготування суспензій з лікарських речовин з різко та нерізко вираженими гідрофобними властивостями. Стабілізатори, їх кількісний підбір. Технологія суспензій сірки. 51. Конденсаційний спосіб приготування суспензій. Мікстури опалесцюючі та каламутні, умови їх утворення. Особливості технології мікстур з нашатирно-анісовими краплями, екстрактами різної консистенції. 52. Визначення емульсій як лікарської форми та дисперсної системи. Класифікація емульсій, вимоги до них. Емульгатори, їх стисла характеристика. 53. Типи олійних емульсій та методи їх визначення. Стадії технології емульсій. Розрахунки олії, емульгатора, води. Визначення готовності первинної емульсії. 54. Механізм стабілізації емульсій та принципи підбору емульгаторів. Причини нестійкості емульсій. 55. Уведення лікарських речовин з різними фізико-хімічними властивостями в олійні емульсії. Оцінка якості емульсій, їх зберігання та оформлення до відпуску. 56. Визначення крапель як лікарської форми, характеристика, класифікація. Вимоги до крапель, їх обґрунтування. 57. Виготовлення крапель для внутрішнього застосування . Перевірка доз отруйних і сильнодіючих речовин у краплях. 58. Правила приготування крапель з використанням концентрованих розчинів та шляхом розчинення сухих речовин. 59. Оцінка якості крапель для внутрішнього застосування та оформлення до відпуску відповідно до вимог АНД. Упаковка та умови і термін зберігання крапель. 60. Краплі для зовнішнього застосування. Оцінка якості крапель та оформлення до відпуску відповідно до вимог АНД. Основні напрями вдосконалення технології виготовлення і оцінки якості крапель. 61. Характеристика настоїв та відварів як дисперсних систем та лікарської форми; вимоги, що висуваються до них ДФ. Технологія відварів із сировини, що містить дубильні речовини, антраглікозиди, сапоніни. 62. Теоретичні основи процесу екстракції з лікарської рослинної сировини (діаліз, дифузія, розчинення, осмос та ін.). Вплив ступеню подрібнення, стандартності сировини та її гістологічної будови на якість водних витяжок. 63. Значення співвідношення кількості лікарської рослинної сировини та екстрагенту, коефіцієнту водопоглинання, температури, тривалості настоювання та охолодження при приготуванні настоїв та відварів. 64. Значення рН середовища в технології водних витяжок. Особливості технології настоїв та відварів з сировини, що містить алкалоїди, серцеві глікозиди, ефірні олії. 65. Слизи як лікарська форма, їх застосування в медичній практиці. Особливості приготування настоїв алтейного кореню з сировини та екстракту-концентрату (навести відповідні розрахунки). 66. Характеристика екстрактів-концентратів промислового виробництва, що застосовуються в аптеках замість лікарської сировини; їх асортимент та класифікація за агрегатним станом. 67. Переваги приготування настоїв з використанням стандартизованих екстрактів-концентратів. 68. Відмінності в технології та правилах уведення лікарських речовин у настої та відвари з лікарської сировини та стандартизованих екстрактів-концентратів. 69. Шляхи вдосконалення технології водних витяжок. 70. Оцінка якості, зберігання та відпуск водних витяжок. Значення ферментів та мікрофлори в технології настоїв та відварів. З повагою ІЦ "KURSOVIKS"!
|