Роздрукувати сторінку
Главная \ Методичні вказівки \ Методичні вказівки \ 3715 Завдання для виконання контрольних робіт, Настої та відвари, Технологія ліків, СХМТ

Завдання для виконання контрольних робіт, Настої та відвари, Технологія ліків, СХМТ

« Назад

Настої та відвари

Контрольні питання

61. Водні витяжки як лікарська форма. Характеристика і склад лікарської рослинної сировини. Поняття про діючі і супутні речовини.

62. Класифікація і прописування настоїв і відварів. Вимоги до них ДФ та іншої нормативної документації.

63. Теоретичні основи процесу екстракції з лікарської рослинної сировини (діаліз, дифузія, розчинення, осмос та ін.).

64. Апаратура, яка використовується при приготуванні водних витяжок. Чинники, що впливають на процес екстракції діючих речовин із сировини та якість водних витягів.

65. Вплив ступеня подрібнення, стандартності сировини, гістологічної будови та хімічного складу речовин на якість водних витяжок.

66. Вплив співвідношення сировини і екстрагента, коефіцієнта водопоглинання, температури і часу екстракції при виготовленні водних витяжок.

67. Технологічні стадії приготування водних витяжок. Регламентація часу екстрагування і охолодження настоїв і відварів. Особливості приготування настоїв за рецептами з позначкою «Cito».

68. Особливості приготування водних витяжок з лікарської рослинної сировини, що містить ефірні олії.

69. Особливості приготування водних витяжок з лікарської рослинної сировини, що містить дубильні речовини.

70. Особливості приготування водних витяжок з лікарської рослинної сировини, що містить антраглікозиди та сапоніни.

71. Додавання різних лікарських речовин до водних витяжок. Стандартність сировини, її вплив на якість водних витяжок.

72. Особливості приготування водних витяжок з ЛРС, що містить серцеві глікозиди.

73. Особливості приготування водних витяжок з ЛРС, що містить алкалоїди.

74. Особливості приготування водних витяжок з лікарської рослинної сировини, що містить слизи.

75. Особливості введення різних лікарських речовин до слизів. Приготування слизу з алтейного кореня.

76. Контроль якості, оформлення до відпуску і зберігання водних витяжок згідно вимог АНД.

77. Характеристика стандартизованих екстрактів-концентратів для приготування настоїв і відварів, їх номенклатура. Переваги застосування екстрактів-концентратів у технології водних витяжок.

78. Правила приготування водних витяжок з допомогою екстрактів-концентратів.

 Додавання різних лікарських речовин до водних витяжок, приготовлених з екстрактів-концентратів.

79. Розрахунок кількості екстрактів-концентратів і води для приготування витяжок. Відмінності в технології та правилах уведення лікарських речовин у настої та відвари з лікарської сировини та стандартизованих екстрактів-концентратів.

80. Шляхи вдосконалення технології водних витяжок. Оцінка якості, зберігання та відпуск водних витяжок. Значення ферментів та мікрофлори в технології настоїв та відварів.

 

Завдання №4. Розрахувати кількість лікарської рослинної сировини та води для приготування водних витяжок:

4.1 а) 180 мл настою листя шавлії;

б) настою трави горицвіту весняного 300 мл (сировина з біологічною активністю 80 ЖОД).

4.2 а) 120 мл відвару кори дуба;

б) настою листя наперстянки 200 мл (сировина з біологічною активністю 77 ЖОД).

4.3 а) 180 мл настою трави кропиви собачої;

б) настою листя м’яти перцевої 200 мл.

4.4 а) 200 мл відвару кори крушини;

б) настою трави кропиви собачої із 12,0 - 200 мл.

4.5 а) 200 мл відвару листя сени;

б) відвару листя мучниці 200 мл.

4.6 а) 180 мл настою квіток ромашки;

б) настою трави термопсису 240 мл (вміст алкалоїдів 2%);

4.7 а) настою кореня алтеї із 4,0 - 100 мл;

б) настою трави горицвіту весняного 180 мл із використанням екстракту-концентрату адонісу весняного).

4.8 а) 120,0 слизу насіння льону;

б) настою трави кропиви собачої із 10,0 - 200 мл. (із використанням екстракту-концентрату кропиви собачої).

4.9 а) 200 мл настою листя м’яти;

б) настою трави термопсису 200 мл (сировина стандартна, розрахувати кількість хлористоводневої кислоти в мілілітрах і в краплях)

4.10 а) 150 мл відвару кореня солодки;

б) 240 мл настою кореневища з коренями валеріани із використанням екстракту-концентрату валеріани).

4.11 а) 200 мл настою кореня алтеї;

б) настою трави термопсису із 0,8 - 150 мл (сировина стандартна, розрахувати кількість хлористоводневої кислоти в мілілітрах і в краплях).

4.12 а) 400 мл настою трави термопсису (вміст алкалоїдів 1,8%);

б) настою листя шавлії із 15,0 – 200 мл.

4.13 а) 180 мл настою кореневища з коренями валеріани;

б) відвару листя мучниці 180 мл.

4.14 а) настою кореня алтеї із 6,0 - 200 мл;

б) відвару кори дуба 150 мл.

4.15 а) настою трави кропиви собачої із 5,0 - 200 мл;

б) настою кореня алтеї із 5,0 - 150 мл (із використанням екстракту - концентрату алтеї).

4.16 а) настою трави термопсису із 0,3 - 100 мл (вміст алкалоїдів 1,7%);

б) настою квіток ромашки із 15,0 - 250 мл

4.17 а) настою трави кропиви собачої із 15,0 - 200 мл;

б) настою трави термопсису із 240 мл (із використанням екстракту - концентрату термопсису). 

4.18 а) настою кореневищ з корінням валеріани 300мл;

б) настою листя наперстянки 0,5-200мл (сировина з біологічною активністю 70 ЖОД).

4.19 а) настою трави термопсису із 0,8 - 200 мл (вміст алкалоїдів 1,75%);

б) настою трави звіробою із 5,0 - 150 мл.

4.20 а) відвару кори крушини 180 мл;

б) настою трави конвалії 300 мл (сировина з біологічною активністю 180 ЖОД).

З повагою ІЦ "KURSOVIKS"!