Роздрукувати сторінку
Главная \ Методичні вказівки \ Методичні вказівки \ 3714 Розчини захищених колоїдів та високомолекулярних сполук, суспензії, емульсії, Технологія ліків, СХМТ

Розчини захищених колоїдів та високомолекулярних сполук, суспензії, емульсії, Технологія ліків, СХМТ

« Назад

Розчини захищених колоїдів та високомолекулярних сполук, суспензії, емульсії

Контрольні питання

41. Характеристика і класифікація ВМС. Номенклатура розчинів ВМС, які використовуються в фармацевтичній практиці.

42. Технологічні стадії приготування розчинів ВМС в залежності від фізико-хімічних властивостей вихідних компонентів.

43. Приготування розчинів необмежено та обмежено набухаючих речовин.

44. Особливості введення лікарських речовин, що входять у склад пропису, до розчину ВМС.

45. Процес виділення механічних домішок при виготовленні розчинів ВМС. Контроль якості, оформлення і відпуск розчинів ВМС

46. Характеристика колоїдних розчинів, їх властивості. Фактори,що впливають на стійкість колоїдних систем. Механізми стабілізації колоїдних систем.

47. Асортимент колоїдних препаратів, що використовується в фармацевтичній практиці. Їх характеристика.

48. Особливості приготування розчинів протарголу, коларголу, іхтіолу.

49. Особливості технології розчинів напівколоїдів. Явища несумісності в прописах з ВМС і колоїдних системах.

50. Контроль якості, оформлення і відпуск розчинів ВМС і колоїдних розчинів.

51. Характеристика суспензій як лікарської форми. Класифікація суспензій в залежності від складу та способу приготування. Умови утворення суспензій і способи їх приготування.

52. Стабільність суспензій (седиментаційна, агрегативна, конденсаційна).

Фактори, які впливають на стабільність (стійкість) суспензій. Стабілізатори, що використовуються для приготування суспензій, механізм стабілізуючої дії.

53. Дисперсійний метод приготування суспензій. Використання методу скаламучування. Контроль якості суспензій, оформлення їх до відпуску.

54. Конденсаційний метод приготування суспензій. Мікстури опалесцентні та мутні, умови їх утворення. Особливість технології мікстур з нашатирно-анісовими краплями. Стабілізатори, що використовуються для приготування суспензій, механізм стабілізуючої дії.

55. Особливості приготування суспензій з гідрофільними та гідрофобними речовинами. Приготування суспензій з додаванням інших лікарських речовин чи препаратів (настоянок, екстрактів, цукрового сиропу тощо).

56. Емульсії як лікарські форми. Використання емульсій в медичній практиці.

Типи масляних емульсій та методи їх визначення. Стадії технології емульсій.

57. Механізм стабілізації емульсій й принципи підбору емульгаторів. Асортимент емульгаторів. Причини нестійкості емульсій.

58. Лікарська рослинна сировина, що використовується для приготування насінних емульсій. Особливості приготування насінних емульсій. Введення різних лікарських речовин в насінні емульсії.

59. Способи приготування олійних емульсій. Стабілізація олійних емульсій за допомогою ПАР.

60. Введення лікарських речовин з різними фізико-хімічними властивостями в олійні емульсії, оцінка якості емульсій, їх зберігання та оформлення до відпуску.

З повагою ІЦ "KURSOVIKS"!