Лабораторна робота 7 на тему Розроблення плану першого поверху готелю, НУХТ
« НазадЛабораторна робота 7 на тему Розроблення плану першого поверху готелюМета і завдання роботиМетою лабораторної роботи є ознайомлення з нормативними показниками щодо розробки плану першого поверху готельного підприємства. Завдання: визначити склад і площі приміщень, які планується розмістити на першому поверсі готелю, відповідно до його категорії та місткості, виконати креслення плану першого поверху засобу розміщення та надати специфікацію обладнання і експлікацію приміщень. Вихідні дані1. Тип, категорія та місткість підприємства гостинності згідно з варіантом у відповідності до додатку АА. Порядок виконання роботи1. Відповідно до завдання та додатків АБ, АВ, АД визначити склад та площу приміщень приймально-вестибюльної групи, побутового обслуговування і торгівлі, культурно-дозвіллєвого та фізкультурно-оздоровчого призначення. Склад та площу приміщень закладу ресторанного господарства при готелі взяти з лабораторної роботи № 6. Результати представити у вигляді табл.7.1. Таблиця 7.1 – Склад і площі приміщень першого поверху готелю категорії … на … номерів
2. Розрахувати робочу та загальну площі першого поверху готелю. 3. Виконати креслення плану першого поверху закладу готельно-ресторанного господарства з розташуванням обладнання всередині будови підприємства (меблі в залах підприємств харчування, сантехнічне устаткування у вбиральнях) (формат А1 або А2, М 1:100). 4. Скласти та винести на аркуш з кресленням плану першого поверху готелю специфікацію обладнання та експлікацію приміщень (табл.7.2, 7.3). Таблиця 7.2 – Специфікація обладнання
Таблиця 7.3 – Експлікація приміщень
5. Висновок (аналіз врахування нормативних вимог та рекомендацій щодо розробки плану першого поверху готелю). Рекомендації щодо порядку виконання роботи1. Перелік та площу приміщень приймально-вестибюльної групи, побутового обслуговування і торгівлі, культурно-дозвіллєвого та фізкультурно-оздоровчого призначення відповідно до категорії готелю та його місткості необхідно приймати за додатками АБ, АВ, АД. Загальна площа приймально-вестибюльної групи приміщень не може бути меншою ніж 70 м². Склад та площу приміщень закладу ресторанного господарства при готелі потрібно взяти з лабораторної роботи № 6. 2. Робоча площа першого поверху підприємства гостинності, Sроб, м², визначається як сума площ всіх приміщень, що розташовуються на цьому поверсі. Загальна площа першого поверху готелю, Sзаг, м², з урахуванням збільшення площі на коридори, сходи, ліфти, розраховується за формулою де Sроб – робоча площа закладу, м²; К – коефіцієнт збільшення площі (К=1,15¸1,25). Геометричні розміри будівлі (при проектуванні прямокутних в плані споруд) визначаються за формулою: де a – довжина будівлі, м; b – ширина будівлі, м. При визначенні геометричних розмірів будівлі враховується, що співвідношення довжини і ширини будівлі повинне наближатись до співвідношення 2:1. Крім того, бажано мати розміри "а" і "в" кратними (за ступенем якості) кроку – 6000 мм, 3000 мм (в осях). При проектуванні будівель інших форм дотримуються правил розрахунку площ відповідних геометричних фігур. 3. План першого поверху закладу готельно-ресторанного господарства зображають у вигляді горизонтального перетину по будівлі на рівні вікон і дверей даного поверху. На плані мають бути показані будівельні конструкції (стіни, колони, вікна, двері, східці тощо) і розташування обладнання всередині будови закладу (меблі в залах, сантехнічне устаткування у вбиральнях). На плані вказують основні будівельні розміри: відстань (крок) колон, загальну довжину і ширину підприємства, позначки рівня підлоги. Крім того, показують прив'язочні розміри розташування обладнання: відстань між осьовими лініями обладнання чи його габаритами і стінами або осями колон; відстань між суміжно розташованим обладнанням. Креслення плану першого поверху готелю виконується відповідно до правил, які викладені у лабораторній роботі № 4. Лінію розрізу (проекцію січної площини) зображують жирними штрихами (2 мм), що не пересікають контури стін. Напрямок погляду вказують стрілкою на відстані 2-3 мм від кінця штриха. Як правило, напрям погляду для розрізів приймають за планом знизу вгору і справа наліво. За умови складного розрізу штрихи наносять також у вигляді кутів біля перегинів лінії розрізу. Розрізи будинку або споруди позначають арабськими цифрами послідовно в межах основного комплекту робочих креслень. Лінії розрізів позначають з обох кінців (ставлять одну й ту саму цифру). Виконані розрізи позначають тими ж двома цифрами, розділеними знаком тире (наприклад, розріз 1-1). Розрізи допускається позначати великими літерами українського алфавіту (наприклад, розріз А-А). Якщо на одному аркуші наводять два розрізи, над кожним з них вміщують напис. За наявності на аркуші одного розрізу ці позначення дають лише в основному напису. Компонувальне рішення приміщень першого поверху підприємства гостинності повинно забезпечувати чіткий поділ потоків гостей, обслуговуючого персоналу і відвідувачів блоків громадського призначення, що працюють на населений пункт, де розміщується готель. При проектуванні необхідно виключити суміщення і перетинання господарських та виробничих маршрутів з маршрутами проживаючих і відвідувачів. Виконуючи креслення плану першого поверху готелю, слід пам’ятати наступне: - вхід у вестибюль проектують у центральній частині за периметром вестибюля; - гості повинні рухатися від головного входу до рецепції й далі — до сходової зони чи ліфта. Цей шлях має бути найкоротшим, не перетинатись і не бути зворотним; - перед стійкою реєстрації необхідно передбачити простір для прийому організованих груп (мінімум 6 м²); - номери для інвалідів на кріслах-колясках, з дефектами зору та незрячих рекомендується розміщувати на першому поверсі. - торгова зона найчастіше розташовується навпроти зони відпочинку та поблизу сходово-ліфтових комунікацій. 4. Таблиця «Специфікація обладнання» розташовується над основним написом, експлікація приміщень подається в лівому нижньому куті аркуша креслення. Структура завершеної роботи- дата проведення заняття; - номер і назва роботи; - мета і завдання роботи; - вихідні дані; - порядок виконання роботи; - графічна частина (виконана на персональному комп’ютері за допомогою системи автоматизованого проектування AutoCad та роздрукована, приклад – додаток АЖ); - висновок. Запитання для самоперевірки1. Які приміщення формують приймально-вестибюльну групу готелю та яких основних принципів дотримуються при їх проектуванні? 2. Який склад приміщень побутового обслуговування і торгівлі та які вимоги висувають до проектування цієї групи приміщень? 3. Яких рекомендацій слід дотримуватися при проектуванні приміщень культурно-дозвільного призначення? 4. Основні правила проектування приміщень фізкультурно-оздоровчого призначення. 5. Як розраховується корисна та загальна площі поверху? Рекомендована література Законодавча та нормативна: 1; 3; 4; 5; 6; 7; 8; 9; 13; 16; 17; 18. Базова: 22, с.59-99; 23, с.103-147; 24, с.118-186; 26. Допоміжна: 27; 28; 31; 33; 34; 41. З повагою ІЦ "KURSOVIKS"!
|