Роздрукувати сторінку
Главная \ Методичні вказівки \ Методичні вказівки \ 3584 Цілі і завдання практики, Економічний аналіз та аудит, СНУ ім. Лесі Українки

Цілі і завдання практики, Економічний аналіз та аудит, СНУ ім. Лесі Українки

« Назад

Цілі і завдання практики

Виробнича практика є складовою частиною навчального процесу підготовки спеціалістів з бухгалтерського обліку господарської діяльності підприємств.

Метою виконання виробничої практики та складання звіту є:

- ознайомлення студентів безпосередньо на підприємстві (в організації, установі) з виробничим процесом і технологічним циклом виробництва (предметом діяльності суб’єкта господарювання);

- виявлення рівня теоретичної та практичної підготовки студентів з фінансового обліку, економічного та фінансового аналізу, аудиту;

- формування професійних умінь і навичок;

- розвиток професійних якостей особистості майбутнього фахівця;

- систематизація, закріплення та поглиблення теоретичних та практичних знань з економічного та фінансового аналізу, аудиту; застосування їх для вирішення конкретних аналітичних задач;

- розвиток навичок самостійної праці із спеціальною літературою, законодавчими та нормативними актами;

- розвиток вміння складати і використовувати аудиторські документи, облікові регістри, форми статистичної та фінансової звітності підприємства;

- розвиток пізнавальної активності студента, оволодіння методикою дослідження, узагальнення та логічного викладення матеріалу;

- одержання навичок критичної оцінки існуючої практики фінансового та податкового обліку, пошуку проблемних питань для розгляду їх у курсовій і дипломній роботах;

- накопичення досвіду практичної виробничої діяльності зі спеціальності, розвиток здібностей використовувати знання в постійних змінах умов практичної діяльності.

Основними завданнями виробничої практики з економічного аналізу та аудиту є:

- вивчити організаційну і виробничу структуру підприємства, основні техніко-економічні показники його роботи;

- критично проаналізувати організаційну структуру обліково-економічної роботи на підприємстві;

- вивчити питання побудови інформаційної системи підприємства, як основи організації та функціонування бухгалтерського обліку та внутрішнього аудиту, організацію інформаційного, технічного, програмного, кадрового та організаційного забезпечення;

- вивчити організацію роботи обліково-контрольного апарату підприємства;

- набути практичних навичок роботи на посадах працівників облікового-економічного апарату (бухгалтер, заступник головного бухгалтера, головний бухгалтер, економіст, працівник планового відділу);

- ознайомитись з функціями бухгалтерії, економічного відділу, планового відділу, розподілом функціональних обов'язків між працівниками економічної служби підприємства;

- засвоїти процес формування господарських операцій, організацію, методику і техніку складання облікових реєстрів за всіма підсистемами обліково-контрольної інформації;

- засвоїти взаємозв'язок планової, фінансової, облікової, аналітичної та аудиторської роботи на підприємстві;

- набути практичних навичок використання існуючої на підприємстві інформаційної системи для створення інформаційної бази та виконання конкретних функцій облікової та аналітичної діяльності;

- оволодіння методами аналізу та формування вихідної інформації щодо фінансово-господарської діяльності суб’єкта господарювання;

- збирання практичного матеріалу для написання дипломної роботи.

- набути навичок щодо виконання науково-дослідної роботи студентів (НДРС), підготування наукових доповідей і статей;

Після виконання програми виробничої практики студент повинен знати:

- загальні відомості про фінансово-господарську діяльність суб’єкта господарювання та його стан у звітному періоді (за 3 останні роки);

- організацію управління суб’єктом господарювання, склад і структуру облікової, аналітичної та аудиторської роботи;

- економіко-правові, фінансові та облікові, аналітичні та аудиторські процеси, які відбуваються на підприємстві, їх взаємозв’язок;

- роль, місце і завдання обліково-контрольної служби підприємства та перспективи розвитку наукових і практичних знань з обліку і аудиту; 

- порядок застосування НП(С)БО, законодавчих та нормативних актів за видом діяльності базового підприємства;

- функції та обов’язки працівників планового та аналітичного відділів, обліково-контрольної служби;

- рівень автоматизації облікового, аналітичного та контрольного процесів та напрямки щодо їх вдосконалення в умовах використання ЕОМ;

- методику аналізу господарської діяльності суб’єкта господарювання;

- порядок заповнення форм фінансової звітності, методику їх аналізу.

вміти:

-аналізувати результати фінансово-господарської діяльності суб’єкта господарювання згідно з техніко-економічними показниками;

- давати оцінку фінансового стану за даними фінансової звітності;

самостійно виконувати розрахунки, необхідні для отримання результативної інформації за наявності обмеженого кола первинних даних;

- групувати, накопичувати й узагальнювати економічну інформацію, оцінювати якість і достовірність первинних і зведених бухгалтерських документів та бухгалтерської звітності.

З повагою ІЦ "KURSOVIKS"!