Зміст практики
|
Тривалість, днів
|
1
|
2
|
1.Знайомство з господарством, його виробничими підрозділами, грунтово-кліматичними умовами, виробничою структурою, спеціалізацією, економічним станом і іншими питаннями виробничо-фінансової діяльності. Бесіда з керівниками і спеціалістами. Інструктаж з техніки безпеки. Вивчення посадових інструкцій для керівних працівників і спеціалістів господарства та його підрозділів
|
1-2
|
2.Робота дублером (помічника):
|
|
2.1.Бригадира виробничої бригади, керуючого відділенням:
________________
|
|
-ознайомлення з технологічними процесами в галузі рослинництва і тваринництва
|
4-6
|
-участь у складанні планів-нарядів, доведення до їх виконавців. Розстановка робочої сили і механізмів по робочих місцях, контроль за якістю і прийомом виконаних робіт
|
2-5
|
-складання первинних документів в бригаді
|
2
|
-аналіз виявлених недоліків в бригаді і розробка заходів по їх усуненню
|
1-2
|
-підготовка і проведення зборів, виробничих нарад в бригаді
|
1-2
|
2.2.Агронома відділення, господарства:
__________________________________
|
|
-ознайомлення з організацією агрономічної служби в господарстві, обов’язками агронома, планування його роботи
|
1
|
-організація підготовки насіння зернових культур до посіву: очистка, сушіння, сортування, протруювання. Ознайомлення зі станом насінництва в господарстві
|
1
|
-організація робіт по заготівлі, вивозу в внесення органічних та мінеральних добрив під польові і овочеві культури
|
1
|
-організація підготовки грунту, посів ярих чи озимих зернових культур
|
1
|
-організація догляду за посівами, боротьба з бур’янами, шкідниками і хворобами сільськогосподарських культур
|
1
|
-організація виконання культур технічних, протиерозійних і інших заходів по збереженню та підвищенню родючості грунту
|
1
|
-участь в проведенні апробації посівів сільськогосподарських культур
|
1
|
-участь в проведенні польових обстежень, складанні карти засміченості полів
|
1
|
1
|
2
|
-ознайомлення з технологією вирощування сільськогосподарських культур за індустріальною технологією
|
1
|
-організація підготовки до збору, збирання картоплі і закладання її на зберігання
|
1
|
-організація збирання цукрових буряків і відправка їх на цукровий завод
|
1
|
-організація збирання кукурудзи і соняшника
|
1
|
-організація збору овочів і фруктів
|
1
|
2.3.Техніка виробничого загону по захисту рослин:
_____________________________________
|
|
-взяти участь в складанні планів-нарядів і доведення їх до виконавців, в розстановці робочої сили та механізмів по робочих місцях
|
2
|
-взяти участь в роботах по застосуванню пестицидів і інших засобів механізації
|
3
|
-проконтролювати якість і прийом виконаної роботи
|
1
|
-складання первинної звітної документації в бригаді, загоні
|
2
|
-вивчити пестициди і інші засоби захисту, які застосовуються для боротьби з шкідниками, хворобами і бур’янами сільськогосподарських рослин в господарстві
|
1
|
-взяти участь в підготовці і проведенні зборів і нарад
|
1
|
2.4. Завідуючого складу отрутохімікатів:
_______________________________
|
|
-ознайомитись з правами й обов’язками комірника; з місцем зберігання пестицидів, спецодягу і засобів індивідуального захисту; правилами прийому і видачі пестицидів; технікою безпеки при роботі з пестицидами і при роботі на складі. Вивчити техніку безпеки при знезараженні тари, спецодягу і засобів індивідуального захисту. Вивчити інструкцію по наданню першої медичної допомоги при отруєнні
|
1
|
-навчитись вести шнурову книгу
|
|
-взяти участь в оформленні документації на прийом і видачу пестицидів. Провести інструктаж з техніки безпеки при роботі з пестицидами на складі
|
1
|
-організувати роботу по утриманню складських приміщень в належному стані
|
1
|
2.5.Агронома по захисту рослин:
______________________________
|
|
-взяти участь в організації виробничих процесів по оранці, боронуванню, культивації, посіву, догляду за посівами, збиранню врожаю зернових, технічних, овочевих і інших культур
|
5
|
1
|
2
|
-провести облік ураження сільськогосподарських культур основними видами шкідників і хвороб шляхом обстеження посівів та багаторічних насаджень, фітопатологічну експертизу посівного і посадкового матеріалу
|
3
|
-спостерігати за фенологією розвитку найбільш поширеного шкідника рослин і скласти на нього фенологічний календар
|
1
|
-скласти прогноз появи і розповсюдження шкідників по основних культурах господарства, визначити видовий склад шкідливих організмів шляхом проведення розкопок
|
2
|
-взяти участь в плануванні заходів по боротьбі з шкідниками, хворобами рослин і бур’янами
|
1
|
-безпосередньо брати участь в проведенні робіт по боротьбі з шкідниками, хворобами рослин і бур’янами з урахуванням економічних порогів шкідливості і розробити нормативи економічної доцільності захисних заходів
|
3
|
-вивчити систему роботи та взяти участь в складанні річних завдань для госпрозрахункових виробничих підрозділів
|
1
|
-узагальнити дані якості робіт, технічної і економічної ефективності захисних заходів з урахуванням впливу використаних пестицидів на сільськогосподарські культури
|
1
|
-взяти участь в складанні календарних (робочих) планів проведення комплексу заходів по захисту рослин в господарстві, заявки на необхідність в отрутохімікатах
|
1
|
-взяти участь в проведенні робіт по боротьбі з шкідниками, хворобами рослин і бур’янами агротехнічним, біологічним, механічним і фізичним методами
|
3
|
-разом з агрономом розробити заходи з охорони навколишнього середовища, охорони праці, взяти участь в інструктажах і контролі за вимогами правил безпеки
|
1
|
2.6.Зооветспеціаліста:
_____________________________
|
|
-вивчити способи зберігання кормів; організація зеленого конвеєра, аналіз забезпеченості тваринництва кормами
|
2
|
-організація робіт по підготовці кормів до згодовування, годівля і догляд за тваринами
|
2
|
-ознайомитись з організацією проведення племінної роботи і ветеринарно-профілактичних заходів
|
3
|
-ознайомлення із складом і структурою стада, продуктивністю тварин, прибутковістю тваринництва
|
1
|
-взяти участь в складанні раціонів, контролі за витраченням кормів
|
1
|
-організація прийому, вимірювання, зважування, оцінка якості, первинна обробка, збергіння і транспортування продукції тваринництва
|
2
|
1
|
2
|
-ознайомлення з веденням первинного зоотехнічного і племінного обліку на фермі
|
1
|
2.7.Економіста господарства:
____________________________
|
|
-ознайомлення з перспективним планом господарства, планом соціального розвитку, основними показниками виробничо-фінансового плану і річними виробничими(госпрозрахунковими) завданнями бригад, механізованих загонів, ланок
|
1
|
-ознайомлення з основними економічними показниками роботи господарства за останні 2-3 роки, роботою бюро економічного аналізу
|
1-2
|
-ознайомлення з методикою впровадження внутрішньогоподарського розрахунку на принципах самоокупності і самофінансування. Ознайомитись з організацією диспетчерської служби та засобами зв’язку в господарстві
|
1-2
|
2.8.Агротехніка-механіка
____________________________
|
|
-вивчити структуру інженерно-технічної служби господарства, службові обов’язки її середньої ланки. Вивчити склад МТП, його технічний стан
|
2
|
-взяти участь в коригуванні річного плану ремонтно-обслуговуючих робіт
|
1
|
-взяти участь у визначені потреб паливно-мастильних матеріалів, запасних частин
|
1
|
-вивчити систему матеріально-технічного забезпечення технічної готовності МТП
|
1
|
-взяти участь в проведенні періодичного технічного обслуговування машин і знарядь. Вивчити організацію і технологію тривалого зберігання техніки
|
2
|
-взяти участь у складанні (коригуванні) технологічних карт на вирощування основних сільськогосподарських культур
|
2
|
-вивчити основні експлуатаційні показники роботи МТП та транспортних підрозділів
|
1
|
-вивчити стан використання і обслуговування електроустановок в господарстві
|
2
|
3.Екскурсії:
|
|
Провести екскурсії в окремі фермерські господарства, агрофірми, науково-дослідні заклади, ремонтно-обслуговуючі підприємства АПК, виставки і т.д. Ознайомитись з матеріально-технічною базою, організацією і технологією виробництва продукції тваринництва і рослинництва. Звернути увагу на передову технологію, економіку, досягнення науки і передової практики.
|
|
1
|
2
|
4.Узагальнення матеріалів та оформлення звіту-щоденника:
|
|
Звіт-щоденник по практиці складається і оформляється на протязі всього періоду проходження практики у повній відповідності з програмою, вимогами і вказівками керівників практики. До звіту додаються індивідуальні завдання, видані викладачами навчального закладу
|
1-2
|