-
Охарактеризуйте історію виникнення і практичного впровадження концепції НАССР. Роль у розвитку сучасного ринку харчових продуктів.
-
Проаналізуйте роль концепції НАССР у формуванні державної системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні та ЄС.
-
Охарактеризуйте роль і практичну реалізацію положень концепції НАССР у міжнародній торгівлі.
-
Охарактеризуйте інституціональну структуру та вкажіть ключові правові акти системи державного контролю безпечності харчових продуктів в Україні.
-
Охарактеризуйте роль та практичне застосування технічних регламентів в системі державного контролю безпечності харчових продуктів в Україні.
-
Охарактеризуйте функції органів контролю безпечності харчових продуктів у ЄС та вкажіть ключові загальноєвропейські правові акти і цій сфері.
-
Назвіть та надайте коротку характеристику принципів концепції НАССР.
-
Назвіть та охарактеризуйте шляхи практичного втілення трьох принципів організації контролю безпечності, покладених в основу гармонізації національних законодавств у цій сфері.
-
Охарактеризуйте роль, значення та порядок практичної реалізації програм-передумов і належних виробничих практик в управлінні безпечністю харчових продуктів.
-
Вкажіть документ, що містить опис програм-передумов впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів згідно системи сертифікації FSSC 22000, та охарактеризуйте його зміст.
-
Охарактеризуйте вимоги до документації системи управління безпечністю харчових продуктів згідно з ISO 22000.
-
Вкажіть види документації та охарактеризуйте процес їх підготовки і розповсюдження згідно з ISO 10013.
-
Вкажіть групи документації при впровадженні і підтриманні процедур НАССР. Наведіть приклади документів на різних етапах впровадження і здійснення цих процедур.
-
Опишіть структуру і зміст форми операційної процедури. Вкажіть її призначення у системі управління безпечністю харчових продуктів.
-
Охарактеризуйте роль і значення програм-передумов практичної реалізації принципів НАССР. Вкажіть першоджерела змісту таких програм-передумов.
-
Надайте характеристику загального змісту програм-передумов при розробці і впровадженні системи управління безпечністю харчових продуктів згідно ISO 22000.
-
Надайте характеристику сутності і призначення програм-передумов «Очищення і санітарна обробка», «Утилізація відходів» згідно з PAS 220 та чинних правових актів.
-
Охарактеризуйте вимоги чинних правових актів до організації обігу харчових продуктів.
-
Надайте характеристику загальних вимог до робочої групи НАССР. Вкажіть, які вимоги висуваються до групи згідно з ISO 22000.
-
Вкажіть на якому етапі впровадження і підтримання системи управління на принципах НАССР та з якою метою розробляється опис продукту.
-
Охарактеризуйте зміст, призначення та процедуру підготовки у системі на принципах НАССР блок-схеми виробництва та схематичного плану виробництва.
-
Надайте характеристику процесу приймання рішення щодо встановлення критичних точок керування згідно з CAC/RCP 1-1969 (Rev. 4-2003) «Загальні санітарно-гігієнічні основи харчових продуктів». Наведіть приклади найбільш поширених критичних точок керування у харчовій промисловості.
-
Охарактеризуйте зміст санітарних норм і правил для підприємств торгівлі продовольчими товарами в Україні.
-
Наведіть характеристику призначення та особливостей процедури встановлення критичних і робочих меж критичних точок керування.
-
Охарактеризуйте підходи до оцінки ефективності системи на принципах НАССР у постачальників торговельного підприємства.
-
Охарактеризуйте організацію процесу моніторингу в рамках роботи системи на принципах НАССР.
-
Дайте визначення термінів «корекція» та «коригувальна дія» згідно з ISO 22000. Опишіть процедуру їх розробки, впровадження і підтримання в системи на принципах НАССР.
-
Надайте класифікацію та наведіть коротку характеристику загальних властивостей небезпечних чинників, контрольованих у системі на принципах НАССР.
-
Охарактеризуйте відмінності процедур верифікації та валідації системи управління безпечністю харчових продуктів. Опишіть основні процедури перевірки згідно з вимогами CAC/RCP 1-1969 (Rev. 4-2003) «Загальні санітарно-гігієнічні основи харчових продуктів».
-
Охарактеризуйте вимоги до маркування харчових продуктів в Україні згідно чинного законодавства. Зазначте роль маркування у гарантуванні безпечності для споживачів.
-
Назвіть обов’язкові документи системи управління безпечністю харчових продуктів на принципах НАССР та охарактеризуйте особливості їх підготовки.
-
Охарактеризуйте етапи впровадження плану НАССР на підприємстві.
-
Надайте характеристику основним підходам до планування і впровадження НАССР на підприємстві.
-
Охарактеризуйте призначення, сутність та методику аналізування ризиків небезпечних чинників при розробці постійно діючих процедур на принципах НАССР.
-
Назвіть найбільш поширені і важливі біологічні небезпеки, пов’язані з харчовими продуктами. Надайте характеристику основних шляхів їх розповсюдження та способи їх попередження.
-
Охарактеризуйте основні чинники контролю біологічних небезпечних чинників та наведіть приклади заходів керування для їх застосування.
-
Назвіть найбільш поширені і важливі хімічні небезпеки, пов’язані з харчовими продуктами. Надайте характеристику основних шляхів їх поширення та способи їх попередження.
-
Охарактеризуйте основні чинники контролю хімічних небезпечних чинників та наведіть приклади заходів керування для їх застосування.
-
Назвіть найбільш поширені і важливі фізичні небезпеки, пов’язані з харчовими продуктами. Надайте характеристику основних шляхів їх потрапляння у продукт та способи їх попередження.
-
Охарактеризуйте особливості та значення планування виробничих та невиробничих приміщень з точки зору забезпечення належного рівня відповідності підприємства санітарно-гігієнічним вимогам.
-
Охарактеризуйте зміст та процес підготовки специфікації на продукт з точки зору гарантування безпечності споживача.
-
Охарактеризуйте зміст плану НАССР. Наведіть причини перегляду і зміни плану НАССР.
-
Охарактеризуйте заходи з підтримання працездатності системи на принципах НАССР.
-
Охарактеризуйте загальні підходи до організації управління безпечністю на різних етапах продовольчого ланцюга.
-
Надайте характеристику особливостей практичної реалізації принципів НАССР на підприємствах громадського харчування та сфери обігу готової продукції.
-
Охарактеризуйте зміст та призначення стандарту ISO 22000. Вкажіть його переваги та недоліки при застосуванні для розробки систем управління безпечністю харчових продуктів.
-
Охарактеризуйте зміст та призначення стандарту IFS Food. Зазначте основні етапи, підходи та тривалість підтвердження відповідності системи управління безпечністю вимогам цього стандарту.
-
Охарактеризуйте зміст та призначення стандарту BRC Food. Зазначте основні етапи, підходи та тривалість підтвердження відповідності системи управління безпечністю вимогам цього стандарту.
-
Охарактеризуйте роль та функції GFSI у царині управління безпечністю харчових продуктів. Надайте характеристику процесу бенчмаркінгу стандартів, здійснюваному GFSI та наведіть приклади стандартів, що успішно пройшли цей процес.
-
Охарактеризуйте роль і значення процесу сертифікації систем управління безпечністю. Опишіть основні вимоги до організації сертифікації відповідно до ISO 17021.
-
Охарактеризуйте роль і значення процесу простежуваності у системі управління на принципах НАССР. Надайте характеристику основних вимог і принципів організації системи простежуваності згідно ISO з 22005.
-
Охарактеризуйте процес управління програмою аудиту системи управління безпечністю харчових продуктів згідно з ISO 19011.
-
Охарактеризуйте процес проведення аудиту системи управління безпечністю харчових продуктів згідно з ISO 19011.
-
Охарактеризуйте вимоги до компетенції та професійних якостей аудиторів систем управління безпечністю харчових продуктів згідно з FSSC 22000 та IFS Food.
-
Охарактеризуйте структуру опису стандартної операційної процедури. Наведіть характеристику, призначення та основні відмінності стандартної операційної процедури та робочої інструкції.
-
Наведіть характеристику основних вимог до ведення та збереження записів у системі управління на принципах НАССР.
-
Надайте характеристику вимог до організації процесу навчання та підвищення кваліфікації персоналу в рамках системи управління безпечністю харчових продуктів згідно ISO 22000.
-
Опишіть вимоги до компетенції різних категорій персоналу у царині безпечності харчових продуктів в рамках системи управління на принципах НАССР. Охарактеризуйте вимоги до компетенції персоналу згідно ISO 22000.
-
Охарактеризуйте засади, підходи до організації та вимоги ISO 22000 до інформування в рамках системи управління безпечністю харчових продуктів.
-
Надайте характеристику ключових вимог до організації належного виконання програми-передумови щодо гігієни персоналу.