Розрахунок обладнання для оброблення напівфабрикатів, Технологія та технохімічний контроль галузі, НУХТ
« Назад3.6.5. Розрахунок обладнання для оброблення напівфабрикатівДля оброблення напівфабрикатів приймають відповідні тістообробні лінії, до складу яких входять тістоподільники, округлювачі, закатувальні машини, а також конвеєри для попереднього і остаточного вистоювання тіста. Тістоподільники вибирають залежно від кількості тістових заготовок за хвилину Nд, яка відповідає продуктивності однієї печі де Ргод – годинна продуктивність печі, кг/год; – маса виробу, кг. Кількість тістоподільних машин для заданого сорту визначають за формулою де nд – продуктивність тістоподільника за технічною характеристикою, шматків за хвилину; - коефіцієнт запасу, який враховує зупинку тістоподільника і брак шматків (= 1,04…1,05). Коефіцієнт використання тістоподільника. У кінці розрахунку наводиться сумарна кількість тістоподільників. Зазвичай вона відповідає кількості печей. Округлювачі, закатувальні (формувальні) машини, а також автоукладальники тістових заготовок у вистійну шафу та в піч не розраховують, а приймають відповідно до практичних і літературних рекомендацій [5, 6, 15, 26]. Попереднє вистоювання тістових заготовокВистоювання проводиться на стрічкових транспортерах або в колискових шафах. Довжина стрічки конвеєра для попереднього вистоювання L, м де Ргод – годинна продуктивність печі, кг/год; tвис – тривалість попереднього вистоювання (tвис = 3-5 хв); ― відстань між центрами сусідніх шматків ( = 0,15-0,25 м); ― маса виробів, кг. Якщо вистоювання проводиться у шафі, тоді розраховують необхідну кількість шматків тіста за час вистоювання і, виходячи з кількості шматків на колисці, обчислюють необхідну кількість колисок у шафі де ― кількість тістових заготовок на одній колисці, шт. Остаточне вистоюванняОстаточне вистоювання відбувається у вистійних шафах. Ємкість вистійної шафи, у шматках тіста, обчислюють за формулою де Ргод ― годинна продуктивність печі, кг/год; tвис – тривалість вистоювання, хв; ― маса виробів, кг. Необхідна кількість колисок у вистійній шафі де nк – кількість тістових заготовок на одній полиці (або колисці), шт.; Nn ― кількість полиць на колисці. Кількість тістових заготовок на колисці вистійної шафи має дорівнювати їх кількості в ряду чи на колисці печі. За кількістю робочих колисок підбирають відповідні вистійні шафи [5, 6, 15, 26]. Якщо на одній печі виробляють кілька сортів виробів, вистійну шафу вибирають за сортом, що вимагає максимальної кількості колисок. З повагою ІЦ "KURSOVIKS"!
|