Роздрукувати сторінку
Главная \ Методичні вказівки \ Методичні вказівки \ 2625 Розрахунок обладнання для оброблення напівфабрикатів, Технологія та технохімічний контроль галузі, НУХТ

Розрахунок обладнання для оброблення напівфабрикатів, Технологія та технохімічний контроль галузі, НУХТ

« Назад

3.6.5. Розрахунок обладнання для оброблення напівфабрикатів

Для оброблення напівфабрикатів приймають відповідні тістообробні лінії, до складу яких входять тістоподільники, округлювачі, закатувальні машини, а також конвеєри для попереднього і остаточного вистоювання тіста.

Тістоподільники вибирають залежно від кількості тістових заготовок за хвилину Nд, яка відповідає продуктивності однієї печі

де Ргод – годинна продуктивність печі, кг/год;  – маса виробу, кг.

Кількість тістоподільних машин для заданого сорту визначають за формулою

де nд – продуктивність тістоподільника за технічною характеристикою, шматків за хвилину;  - коефіцієнт запасу, який враховує зупинку тістоподільника і брак шматків (= 1,04…1,05).

Коефіцієнт використання тістоподільника.

У кінці розрахунку наводиться сумарна кількість тістоподільників. Зазвичай вона відповідає кількості печей.

Округлювачі, закатувальні (формувальні) машини, а також автоукладальники тістових заготовок у вистійну шафу та в піч не розраховують, а приймають відповідно до практичних і літературних рекомендацій [5, 6, 15, 26].

Попереднє вистоювання тістових заготовок

Вистоювання проводиться на стрічкових транспортерах або в колискових шафах.

Довжина стрічки конвеєра для попереднього вистоювання L, м

де Ргод – годинна продуктивність печі, кг/год; tвис – тривалість попереднього вистоювання (tвис = 3-5 хв);  ― відстань між центрами сусідніх шматків ( = 0,15-0,25 м);  ― маса виробів, кг.

Якщо вистоювання проводиться у шафі, тоді розраховують необхідну кількість шматків тіста за час вистоювання і, виходячи з кількості шматків на колисці, обчислюють необхідну кількість колисок у шафі

де ― кількість тістових заготовок на одній колисці, шт.

Остаточне вистоювання

Остаточне вистоювання відбувається у вистійних шафах. Ємкість вистійної шафи, у шматках тіста, обчислюють за формулою

де Ргод ― годинна продуктивність печі, кг/год; tвис – тривалість вистоювання, хв; ― маса виробів, кг.

Необхідна кількість колисок у вистійній шафі

де nк – кількість тістових заготовок на одній полиці (або колисці), шт.; Nn ― кількість полиць на колисці.

Кількість тістових заготовок на колисці вистійної шафи має дорівнювати їх кількості в ряду чи на колисці печі.

За кількістю робочих колисок підбирають відповідні вистійні шафи [5, 6, 15, 26]. Якщо на одній печі виробляють кілька сортів виробів, вистійну шафу вибирають за сортом, що вимагає максимальної кількості колисок.

З повагою ІЦ "KURSOVIKS"!