Розрахунок витрат сировини і площ для її зберігання, Технологія та технохімічний контроль галузі, НУХТ
« Назад3.5. Розрахунок витрат сировини і площ для її зберігання3.5.1. Розрахунок витрат сировиниВихідними даними для розрахунку є: витрати всіх видів сировини у відсотках до маси борошна відповідно до уніфікованої рецептури – С, %; годинна продуктивність печі Ргод, кг/год; плановий вихід хліба, Вх. Розраховують годинні витрати борошна, кг/год. Добова витрата борошна , кг/доб, складає. Добова витрата кожного виду сировини, qс, кг, по сортах виробів: де С ― витрата сировини за рецептурою на 100 кг борошна. Для розрахунку добової витрати солі використовують показник витрати товарної кухонної солі, % до маси борошна, який обчислюють за формулою де Сс – витрати солі за рецептурою, % до маси борошна; Wс ― вологість товарної солі, %; Н – вміст у товарній солі нерозчинних речовин, % до маси сухого залишку; 0,6 – коефіцієнт, що враховує наявність у осаді 60 % хлористого натрію від маси осаду. Приклад 11. Згідно з ГОСТ 13850-68, вологість кам'яної солі другого сорту Wс = 0,25%, вміст нерозчинних у воді речовин Н = 0,85 %. Витрати товарної солі кам’яної другого сорту, якщо на 100 кг борошна її потрібно Сс = 1,5 %, становитимуть. Примітка. У розрахунку добових витрат сировини треба враховувати всю кількість печей, які виробляють даний сорт хліба. Розрахунок всіх видів сировини, крім борошна, наводять у вигляді табл. 3.27. Таблиця 3.27 Добові витрати сировини на заводі
3.5.2. Розрахунок площ для зберігання сировиниНорми проектування для всіх видів сировини передбачають відповідні терміни зберігання, запаси сировини та площі зберігання. Для розрахунку площ і місткостей для зберігання сировини складають таблицю (табл. 3.28). Норми навантаження сировини на 1 м2 площі наведені в [5, с. 78-79] і в додатку М. Таблиця 3.28 Запас сировини для виробництва виробів за завданням
Борошно на підприємствах потужністю до 5 т/добу зберігають переважно тарним способом, а на хлібозаводах великої потужності - безтарним способом, причому обов'язково передбачають площу для тарного зберігання 15…20 т борошна. Площу для зберігання борошна у мішкотарі в штабелях розраховують за формулою де Gб – маса борошна, що зберігається, кг; f – площа штабеля, м2; – маса мішка, кг; К ― кількість мішків у штабелі, шт.; μ – коефіцієнт, що враховує проїзди, проходи [5, с. 78-79], (= 50 кг; f – для трійників 1,25 х 1,0 м, для п’ятериків 1,50 х 1,25 м; К – для трійників 18-24, для п’ятериків 35-40 шт.; μ = 1,25). Для зберігання іншої сировини тарним способом (сіль, дріжджі, цукор, маргарин тощо) потрібно розраховувати необхідну площу складу та холодильних камер Fс, м2 де Gзап – запас сировини, що зберігається, кг (табл. 3.28); qсер ― середнє навантаження на 1 м2, кг/м2 [5, с. 79]. З повагою ІЦ "KURSOVIKS"! |