Роздрукувати сторінку
Главная \ Методичні вказівки \ Методичні вказівки \ 2621 Розрахунок витрат сировини і площ для її зберігання, Технологія та технохімічний контроль галузі, НУХТ

Розрахунок витрат сировини і площ для її зберігання, Технологія та технохімічний контроль галузі, НУХТ

« Назад

3.5. Розрахунок витрат сировини і площ для її зберігання

3.5.1. Розрахунок витрат сировини

Вихідними даними для розрахунку є:

витрати всіх видів сировини у відсотках до маси борошна відповідно до уніфікованої рецептури – С, %;

годинна продуктивність печі Ргод, кг/год;

плановий вихід хліба, Вх.

Розраховують годинні витрати борошна, кг/год.

Добова витрата борошна , кг/доб, складає.

Добова витрата кожного виду сировини, qс, кг, по сортах виробів:

де С ― витрата сировини за рецептурою на 100 кг борошна.

Для розрахунку добової витрати солі використовують показник витрати товарної кухонної солі, % до маси борошна, який обчислюють за формулою

де Сс – витрати солі за рецептурою, % до маси борошна; Wс ― вологість товарної солі, %; Н – вміст у товарній солі нерозчинних речовин, % до маси сухого залишку; 0,6 – коефіцієнт, що враховує наявність у осаді 60 % хлористого натрію від маси осаду.

Приклад 11. Згідно з ГОСТ 13850-68, вологість кам'яної солі другого сорту Wс = 0,25%, вміст нерозчинних у воді речовин Н = 0,85 %.

Витрати товарної солі кам’яної другого сорту, якщо на 100 кг борошна її потрібно Сс = 1,5 %, становитимуть.

Примітка. У розрахунку добових витрат сировини треба враховувати всю кількість печей, які виробляють даний сорт хліба.

Розрахунок всіх видів сировини, крім борошна, наводять у вигляді табл. 3.27. 

Таблиця 3.27

 Добові витрати сировини на заводі 

 

 

Вироби

 

Добові витрати борошна, т

Сіль

Дріжджі

Цукор

Маргарин

Витрати до маси борошна, Сс, %

Добові витрати, т

Витрати до маси борошна, Сдр, %

Добові витрати, т

Витрати до маси борошна, Сц, %

Добові витрати, т

Витрати до маси борошна,

См, %

Добові витрати, т

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.5.2. Розрахунок площ для зберігання сировини

Норми проектування для всіх видів сировини передбачають відповідні терміни зберігання, запаси сировини та площі зберігання. Для розрахунку площ і місткостей для зберігання сировини складають таблицю (табл. 3.28). Норми навантаження сировини на 1 м2 площі наведені в [5, с. 78-79] і в додатку М.

Таблиця 3.28

Запас сировини для виробництва виробів за завданням 

Сировина

Добові

 витрати

сировини, т

Спосіб

зберігання

Нормативний термін зберігання, діб

Запас,

діб

Необхідний запас

сировини, т

Борошно

 

 

 

 

 

Дріжджі

 

 

 

 

 

Сіль

 

 

 

 

 

Цукор

 

 

 

 

 

Маргарин

 

 

 

 

 

Борошно на підприємствах потужністю до 5 т/добу зберігають переважно тарним способом, а на хлібозаводах великої потужності - безтарним способом, причому обов'язково передбачають площу для тарного зберігання 15…20 т борошна.

Площу для зберігання борошна у мішкотарі в штабелях розраховують за формулою

де Gб – маса борошна, що зберігається, кг; f – площа штабеля, м2;  – маса мішка, кг; К ― кількість мішків у штабелі, шт.; μ – коефіцієнт, що враховує проїзди, проходи [5, с. 78-79], (= 50 кг; f – для трійників 1,25 х 1,0 м, для п’ятериків 1,50 х 1,25 м; К – для трійників 18-24, для п’ятериків 35-40 шт.; μ = 1,25).

Для зберігання іншої сировини тарним способом (сіль, дріжджі, цукор, маргарин тощо) потрібно розраховувати необхідну площу складу та холодильних камер Fс, м2

де Gзап – запас сировини, що зберігається, кг (табл. 3.28); qсер ― середнє навантаження на 1 м2, кг/м2 [5, с. 79].

З повагою ІЦ "KURSOVIKS"!