Роздрукувати сторінку
Главная \ Методичні вказівки \ Методичні вказівки \ 1580 Лабораторна робота 1 на тему Формування нормативно-довідкової бази інформаційної системи 1С Підприємство

Лабораторна робота 1 на тему Формування нормативно-довідкової бази інформаційної системи 1С Підприємство

« Назад

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА 1

ТЕМА: “Формування нормативно-довідкової бази інформаційної системи 1С Підприємство”

МЕТА: Познайомитись із організацією інформаційна - довідкової та нормативно-правової бази та навчитись здійснювати її формування в умовах інформаційної системи 1С Підприємство.

Уся інформація яка підлягає реєстрації в інформаційній системі підприємства поділяється на: умовно-постійну та оперативну.

Умовно-стала інформація поділяється на:

- нормативні документи які містять інформацію про матеріальні, трудові, технологічні і інші норми та нормативи, ціни;

- довідкові дані  до яких належать дані про працівників підприємства, інформація та реквізити контрагентів, інвентарна картотека об’єктів основних засобів, виробничих запасів тощо).

Зареєстровані в системі нормативні документи та довідкові дані утворюють нормативно-довідкову базу інформаційної системи.

Нормативно-довідкова інформація в умовах інформаційної системи “1С-Підприємство” організована у вигляді довідників. 

Робота з довідниками в системі “1С Підприємство” передбачає виконання наступних дій:

  1. Отримання доступу до потрібного довідника;

  2. Робота із записами довідника (створення нового запису, створення групи записів, редагування та видалення існуючих записів);

  3. Вихід з довідника.

1. Отримання користувачем доступу до потрібного довідника може здійснюватись у два способи. 

Відкрити меню <Справочники> в якому зазначено перелік основних довідників та вибрати потрібний.   Проте даний спосіб дозволяє отримати доступ лише до основних довідників.

Другий спосіб перередбачає використати команду меню <Операции> - <Справочники>. У відкрившомуся вікні <Выбор справочника> зазначено перелік усіх існуючих в системі довідників. Обравши потрібний довідник та натиснувши кнопку <ОК> користувач отримає доступ до відповідного довідника.

2. Робота із записами довідника передбачає створення нових записів, створення групи записів, редагування та видалення існуючих записів.

Створення нового запису здійснюється через пункт меню <Действия>  - <Новый> (або натиском на клавішу <Insert>).

В деяких довідниках записи для зручності користувача може бути згруповано (аналогічно до того як файли для зручності розміщують у папках).

Створення групи записів здійснюється через пункт меню <Действия>  - <Новая группа> (або одночасним натисканням клавіш <Ctrl>+<F9>).

Редагування запису здійснюється командою меню <Действия>  - <Изменить> (натиском на клавішу <Enter> або подвійним натиском лівої кнопки миші на потрібному записі).

Для видалення запису в системі “1С Підприємство” необхідно здійснити наступне:

  • Виділити запис який потрібно видалити;

  • Відмітит запис на видалення (здійснюється командою меню <Действия> - <Пометить на удаление> або натиском на клавішу <Delete>).

  • Закрити усі вікна окрім основного вікна системи та вибрати в меню <Операции>команду<Удаление помеченных объектов>;

  • У відкрившомуся вікні <Удаление помеченных объектов> натиснути кнопку <Контроль>. Та після того як програма завершить перевірку усіх помічених обєктів на можливість їх видалення натиснути кнопку <Удалить> для видалення записів.

3. Вихід з довідника здійснюється через кнопку <ОК> у вікні довідника .

Стисла характеристика деяких довідників інформаційної системи «1С  Підприємство» наведено у табл. 1.

Таблиця 1

Стисла характеристика деяких довідників

Довідник

Характеристика

Фирмы

Призначений для веденяя обліку від імені одного (наприклад конфігурація  “Фаворит 7.7”, розробник фірма Фаворит-С). або декількох (наприклад конфігурація “Бухгалтерский учет для Украины”, розробник фірма “ABBYY Ukraine”) підприємств (фірм)  та для зберігання інформації, необхідної для оформлення первинних документов, ведения бухгалтерського обліку та складання звітності.

Сотрудники

Даний довідник призначено для зберігання інформації про співробітників та працівників організаціїю Інформація даного довідника використовується при оформленні первинних документів, ведення аналітичного обліку за розрахунками із заробітної плати та підзвітними особами. Даний довідник має трирівневу структуру, а записи довідника доцільно групувати за підрозділами, наприклад таким чином.

  1. Адміністрація:

1.1.     Дирекція:

1.1.1.  Директор

1.1.2.  Заступник директора

  1. Бухгалтерія

2.1.     Відділ обліку грошових коштів:

2.1.1.  Старший бухгалтер

2.1.2.  Бухгалтер

2.1.3.  Помічник бухгалтера

Необоротні активи

Довідник призначено для зберігання списку об’єктів основних засобів, нематеріальних активів, інших необоротних матеріальних активів, інших необоротних активів та використовується як при редагуванні документів, так і для ведення аналітичного обліку по рахункам. Довідник має трирівненву структуру. У довіднику рекомендується створювати групи записів: “Основні засоби”, “Інші необоротні матеріальні активи”, “Нематеріальні активи”, “Інші активи”.

ПРИКЛАД

Проілюструємо роботу із записами довідника на прикладі формування довідника <Фирмы>.  Даний довідник призначений для ведення обліку від імені одного або декількох підприємств (фірм)  та для зберігання інформації, необхідної для оформлення первинних документі, ведення бухгалтерського обліку та складання звітності.

1. Спочатку відкриємо довідник. Для цього в меню <Операции> виберемо пункт <Справочники> (див. рис.1).

У відкрившомуся вікні <Выбор справочника> виділемо пункт <Фирмы> та натиснемо кнопку <ОК> (див. рис. 2).

В результаті ми отримуємо доступ до довідника наших фірм  рис. 3.

2. Створимо запис про нову фірму. Для цього відкриємо меню <Действия>та виберемо команду <Новый>або натиснимо клавішу <Insert> на клавіатурі (див. рис. 4).

В результаті чого відкриється вікно для введення даних (див. рис. 5).

3. Введемо інформацію про фірму з дод. 1 (див. рис. 6).

4. Збережемо введену інформацію. Після того як усю інформацію введено натиснемо кнопку <ОК> щоб закрити вікно та зберегти введену інформацію в системі (див. рис. 7).

 

ЗАВДАННЯ

1. Виконати формування довідника <Фирмы> за даними дод. 1. Назва фірми формується з прізвищ студентів які виконують роботу. Наприклад “Свірський та Пархоменко”.

2. Виконати формування довідника <Сотрудники> за даними дод. 2. Усі записи згрупувати за підрозділами. Інформацію про головного бухгалтера та директора студенти вводять на власний розсуд.

3. Виконати формування довідника <Места хранения> за даним дод. 3.

 

Додаток 1

Інформація для заповнення довідника <Фирмы>

Елемент довідника

Значення

Основні відомості

Назва

<Прізвище студента 1>  та <Прізвище студента 2>*

Юридична  адреса

Фізична адреса

“пр. Перемоги, 54/1”

“пр. А.Навоі, 76”

Галузь

“Виробництво”

Форма власності

“Колективна”

Реєстрація та коди

Дата реєстрації

23.05.02

Номер реємстрації

31954838

Ким зареєстровано

Дніпровська районна державна адміністрація

№ реєстрації у пенсійному фонді

26.04.04-11055

№ реєстрації у службі зайнятості

26058456

Код за ЄДРПОУ

31954838

Індивідуальний податковий номер

319548326598

Номер свідоцтва

30615420

Додаткова інформація

Префікс номера

Перша літера Прізвища студента 1 та перша літера Прізвища студента 2. *

* Прізвище студента 1 та Прізвище студента 2 - прізвища студентів які виконують лабораторну роботу. Приклад: “Свірський та Пархоменко”. Префікс номера відповідно “СП”.

 

Додаток 2

Інформація для заповнення довідника <Сотрудники>

Підрозділ
Табельний номер
Працівник

Посада

Посадовий оклад

Додаткова інформація

Адміністрація

011

Студент 1

Директор

850,00 грн.

Власна інформація студента

012

Степанков Віталій Семенович

Заст. директора з економічних питань

700,00 грн.

Дата прийняття: 01.03.04.

Паспорт: Виданий 16.12.95 Шевченківським РУ ГУ МВС України в м. Києві. Серія КН № 456845

Адреса: м. Київ, вул. Л. Гавро 10, кв. 51

Тел. моб. (8067) 986-96-33

Бухгалтерія

021

Студент 2

Голов. бухгалтер

700,00 грн.

Власна інформація студента

Виробничий підрозділ

041

Прудкий Сергій Сергійович

Майстер виробничого цеху

600,00 грн.

Дата прийняття: 15.03.04.

Пас Голов. бухгалтер порт: Виданий 18.08.91 Печерським РУ ГУ МВС України в м. Києві. Серія МН № 389679

Адреса: м. Київ, вул. Північна 8/1,  кв. 112

Тел. (044) 566-55-84

042

Рудькевич Дмитро Іванович

Робітник

400,00 грн.

Дата прийняття: 15.03.04.

Паспорт: Виданий 21.10.98 Оболонським РУ ГУ МВС України в м. Києві. Серія ОН № 054684

Адреса: м. Київ, вул. Жилянська 1, гурт.

Допоміжний персонал

031

Шевченко Наталія Володимирівна

Комірник

550,00 грн.

Дата прийняття: 01.03.04.

Паспорт: Виданий 26.05.93 Залізничним РУ ГУ МВС України в м. Києві. Серія ЛС № 254682

Адреса: м. Київ, вул. Михайлівська 11,  кв. 10.

Тел.:  (044) 440-54-24

 

Додаток 3

Інформація для заповнення довідника <Места хранения>

Код

Тип

Матеріально відповідальна особа

Назва

1

Склад

Шевченко Наталія Володимирівна

Склад матеріальних цінностей

2

МОЛ

Прудкий Сергій Сергійович

Виробничий цех

З повагою ІЦ "KURSOVIKS"!