Роздрукувати сторінку
Главная \ Методичні вказівки \ Методичні вказівки \ 335 Методичні рекомендації до лабораторної роботи №7 на тему Економічна ефективність АІС, НУДПСУ

Методичні рекомендації до лабораторної роботи №7 на тему Економічна ефективність АІС, НУДПСУ

« Назад

Лабораторна робота № 7. Економічна ефективність АІС

Мета. Ознайомитися з методикою визначення економічної ефективності АІС і набути практичні навики в розрахунку показників економічної ефективності.

Короткі теоретичні відомості

Розрізняють пряму і непряму ефективність АІС. Економічна ефективність АІС досягається за рахунок економії коштів, отриманих від автоматизації управлінських робіт і покращення економічних показників торговельно-господарської діяльності. Економічна ефективність АІС забезпечується під впливом ряду факторів, які піддаються кількісній оцінці: ріст товарообігу, прибутку, продуктивності праці, зниження витрат обігу, прискорення обіговості товарів та ін. Однак встановити точну ступінь впливу АІС на покращення кожного показника досить важко.

Загальна ефективність АІС складається з прямої Еп і непрямої Ен, від загальної ефективності необхідно відрахувати експлуатаційні витрати Сексп на функціонування АІС. Тоді формула загальної ефективності приймає вигляд:

Ер = Еп + Ен – Сексп

Пряму річну економію визначають як різницю між затратами на ручну обробку інформації Зр і затратами на обробку інформації з допомогою АІС 3АІС.

Еп р - ЗАІС

Затрати Зр і 3АІС .визначаються за такими формулами:

Зр=QЦрвр

ЗАІС = Тм * Цм

де Q — обсяг інформації в символах; Цр — вартість однієї години ручної обробки інформації; Нв — норма виробітку в символах / год.;

Кр — коефіцієнт, який враховує додаткові затрати часу на логічні операції;

Тм — комп'ютерний час обробки інформації; Цм — вартість однієї години комп'ютерного часу.

Непряма (побічна) ефективність АІС досягається завдяки зменшенню понаднормових запасів на складах торговельних підприємств, росту товарообігу, зниження витрат обігу, зниження втрат від уцінки товарів, відмов і повернень товарів покупцями.

Економію за рахунок додаткового росту товарообігу визначають за формулою

Ет/о =(Т2 –Т1)*П11

де Т1, і Т2 — річний обсяг товарообігу до і після впровадження АІС.

П1, — прибуток від реалізації до впровадження АІС.

Економію за рахунок зниження витрат обігу визначають таким чином:

Ево  = (І12 )/100 *Т2

де І12 — рівень витрат обігу до і після впровадження АІС.

Економію від прискорення оборотності оборотних коштів визначають за формулою:

Ео212)/О1

де 32 — розмір товарних запасівпри функціонуванні АІС, грн.; О12 —обіговість до і після впровадження АІС, дні; α — процент кредиту за користування обіговими коштами (0,05).

Економія за рахунок скорочення втрат від уцінки товарів визначається за формулою:

Ец = Р * К

де Р — втрати від уцінки товарів до впровадження АІС; К — рівень зниження втрат від уцінки товарів після впровадження АІС.

Непряма річна ефективність визначається як сума економій по всіх вище наведених показниках.

Узагальнюючими показниками економічної ефективності АІС є термін окупності затрат на створення АІС і коефіцієнт економічної ефективності. Вони визначаються за формулами:

Т=КАІСЗ

Ер = ЕЗАІС

де Т — термін окупності, роки;

Е3 — загальна річна ефективність, грн;

КАІС   — одноразові затрати на створення АІС, грн;

Ер — розрахунковий коефіцієнт ефективності затрат на створення АІС.

Одноразові затрати на створення АІС складаються з перед виробничих затрат і капітальних вкладень в АІС, тобто

КАІСПАІСВАІС

Галузевий нормативний коефіцієнт ефективності капітальних вкладень на заходи по впровадженню комп'ютерної техніки для споживчої кооперації тановить 0,29. В тих випадках, коли Е р >0,29, створення і функціонування АІС вважається ефективним.

 

Завдання для лабораторних занять і самостійної роботи

ЗАВДАННЯ 1. Розрахувати показники економічної ефективності АІС ОСС засобами програми MS Excel і зробити висновки про доцільність розробки і впровадження АІС.

Початкові дані: показники, досягнуті в результаті впровадження АІС ОСС, а також затрати, пов'язані з розробкою і впровадженням АІС (табл. 25—26).

Таблиця 25

РОЗРАХУНОК ЕКОНОМІЇ ЗА РАХУНОК ПЕРЕХОДУ ВІД РУЧНОЇ ОБРОБКИ ІНФОРМАЦІЇ ДО КОМП'ЮТЕРНОЇ

Назва показника

Умовне позначення

Одиниця виміру

Значення показника

1

Обсяг інформації

Q

симв.

86 х 106

2

Вартість однієї години ручної обробки інформації

Up

грн.

0,72

3

Комп'ютерний час обробки інформації

година

650

4

Вартість однієї години роботи комп'ютера

 

грн

10

5

Норма виробітку, затверджена органами державної статистики

н.

симв/год

300

6

Коефіцієнт, який враховує додаткові затрати часу на логічні операції при ручній обробці

5

 

2,0


Показники, що характеризують результати розробки і впровадження АІС

Контрольні питання

  1. Дайте поняття ефективності АІС.

  2. Сформулюйте основну мету дослідження ефективності ЛІС

  3. Яка суть проблеми визначення ефективності АІС?

  4. Назвіть джерела ефективності АІС.

  5. Які чинники враховуються при визначенні ефективності АІС?

  6. Перелічіть склад одноразових затрат на створення і функціонування АІС. Дайте їм коротку характеристику.

  7. Перелічіть показники економічної ефективності АІС.

  8. У   чому   суть   методики   визначення   показників   економічної ефективності АІС?

  9. Які шляхи підвищення ефективності автоматизованої обробки економічної інформації в споживчій кооперації?

З повагою ІЦ "KURSOVIKS"!