Методичні вказівки до виконання курсової роботи, Київський національний університет технологій та дизайну
« Назад Розділ I. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА БІЗНЕС - ПЛАНУВАННЯ ТА НОВОСТВОРЕНОГО ПІДПРИЄМСТВА В цьому розділі необхідно надати характеристику бізнес-плануванню та описати новостворене підприємство (місце розташування, на яку категорію населення орієнтоване, перелік послуг, цінову політику та конкурентів).
Розділ II. РОЗРАХУНОК ОБСЯГУ ВИРОБНИЦТВА ТА РЕАЛІЗАЦІЇ ПОСЛУГ (РІЧНИЙ РОЗМІР ВИРУЧКИ) Планування на підприємствах надання послуг спрямовано на збільшення обсягу послуг населенню, на скорочення строків виконання замовлення, на підвищення якості послуг і культури обслуговування, на підвищення продуктивності праці, на зниження собівартості, на підвищення рентабельності. В цьому розділі курсової роботи необхідно розраховуємо один з основних показників оцінки діяльності підприємства – обсяг реалізації послуг. Реалізована продукція (послуга) – це продукція, яка відвантажена споживачеві і за яку надійшли кошти у зазначений термін. Обсяг реалізації послуг розраховується на підставі річного випуску у натуральних вимірниках і вільної відпускної ціни послуги. Для розрахунку річного розміру виручки (об’єму реалізації послуг), необхідно мати наступний ряд даних:
Кількість крісел розраховується в таблиці за наступною формулою: К кр. = S зали / Sн (1) де Ккр. –кількість крісел; S зали- площа зали, м2 S н – норма площі на 1 крісло. Таблиця 2.1. Розрахунок необхідної кількості крісел
Після того, як розрахували кількість крісел, необхідно визначити число робочих днів перукарні та перукарів, а також всі інші показники, які будуть необхідні при розрахунку річного розміру виручки і річного фонду заробітної плати. Для визначення цих показників складається баланс робочого часу на наступний рік. Початкові дані для розрахунку балансу робочого часу беруться на основі нормативних показників, що друкуються в періодичних виданнях в кінці року. Середнє число годин та днів роботи одного робітника на рік визначається на підставі балансу робочого часу одного середньооблікового робітника. Кількість календарних днів у році і кількість святкових та вихідних днів визначається в результаті віднімання від календарного фонду святкових та вихідних днів. Номінальний фонд робочого часу в годинах встановлюється Кабінетом Міністрів України, виходячи з 40 годинного робочого тижня із врахуванням скорочених передсвяткових днів. Таблиця 2.2. Баланс робочого часу одного перукаря на 2014р.
Таблиця 2.3. Розрахунок річного обсягу виручки
гр.5 = гр1* гр. 2* гр.3* гр.4 гр.6 = (гр.5*100): (100+20)
РОЗДІЛ ІІІ. РОЗРАХУНОК РІЧНОГО ПЛАНУ ПО ПРАЦІ В цьому розділі необхідно визначити визначимо чисельність перукарів, річний фонд заробітної плати, середньомісячний виробіток та середньомісячну зарплату, а також ряд інших показників. Розрахунок основних робітників розраховується на підставі балансу робочого часу одного робітника на 2014 рік, в якому визначається запланований відпрацьований час одного робітника на рік (в годинах і відсотках). Розрізняють явочний і обліковий склад робітників. Явочний склад – це чисельність робітників, які повинні з’явитися для виконання планового завдання. явочний склад розраховано в технологічній частині дипломного проекту. Облікове число робітників – це чисельність всіх робітників, які перебувають у списку. До облікового складу включають явочний та резервний склад робітників. Розрахунок чисельності робітників пов’язаний з показниками використання робочого часу протягом року. Чисельність перукарів визначаємо за наступною формулою: Чпер. = Кількість крісло –змін / Кількість робочих днів перукарів (5) Кількість крісло –змін визначається в наступній таблиці за формулою: Ккр.зм. = Ккр. х Кроб. дн. перукарні, (6) де Ккр.зм. – кількість крісло – змін; Ккр – кількість крісел (таб.1, гр3) Кроб.дн. перукарні – таблиця 2 рядок 3 Таблиця 3.1. Розрахунок необхідної кількості перукарів
Гр.4 = гр.1 х гр.2 х гр.3 Гр.5 = Таб.2 рядок 7 Гр. 6 = гр.4 / гр.5 Необхідна чисельність перукарів планується такої кваліфікації.
Далі необхідно надати характеристику фонду заробітної плати та його елементам Розрахунок річного фонду заробітної плати наведемо в таблиці 6. Таблиця 3.2. Розрахунок річного фонду заробітної плати перукарів
Річний фонд заробітної плати (Ф річний) складається з основного (Ф осн) та додаткового (Ф дод). Ф річ = Ф осн + Ф дод (7) Для визначення основного фонду заробітної плати, необхідно розрахувати в першу чергу річний розмір виручки перукарів по категоріях працюючих. Річний розмір виручки перукарів згідно категорії визначається за наступною формулою: В по категоріях = ОР з ПДВ х чис. по категоріям / чисельність всього Прямий фонд заробітної плати визначається за наступною формулою: Ф прямий = ( ОРбез ПДВ х Н ): 100%, (8) де Н – норматив оплати праці, % Норматив оплати праці встановлюється на кожному підприємстві у відсотках від обсягу виручки без ПДВ. По перукарні прямий фонд заробітної плати вважається основним фондом заробітної плати, тобто Ф прямий = Ф основний Додаткова заробітна плати включає в себе доплати: - за завідування; - за прибирання приміщення; - за виконання держобов’язків; - премії; - оплата щорічних основних і додаткових відпусток; - оплата щорічних учбових відпусток. Доплата за завідування нараховується за слідуючою формулою: Д зав. = (Ф пр. перук. – мод . * % доп. ) / ( Чис. перук.-мод. * 100) , ( 9) де % доплат встановлює підприємство. За прибирання приміщення доплата розраховується аналогічно розрахунку доплат за завідування , але одному із перукарів другого класу: Дприб = (Ф пр перук 2кл. * % допл.) : ( Чис. перук. 2 кл. * 100), (10) За виконання держобов’язків доплата визначається за наступною формулою: Д держ. = ( Фпр перук.всього * % допл.) : ( Чис. перук.всього * 100%) , (11) де відсоток доплат беремо з таблиці 2, пункт 6.4, колонка 3. Суму премій визначаємо за наступною формулою: ∑ премій = (Ф прямий * % премії ) / 100 , (12) де % премій встановлює підприємство самостійно. Щоб визначити суму, яка необхідна для оплати щорічних основних і додаткових відпусток необхідно прямий фонд заробітної плати помножити на відсоток доплат і поділити на 100 %. Відсотки доплат беруться з балансу робочого часу. Всі інші показники плану праці визначаються в наступній таблиці. Таблиця 3.3. Зведений план по праці
Розділ ІV. Розрахунок собівартості, прибутку та рентабельності Метою планування собівартості є економічне обґрунтування та розрахунок витрат, які мають місце в процесі виробництва та реалізації послуг. Розрахунок витрат на виробництво та реалізацію послуг допомагає визначити розмір відпускної ціни, розмір запланованих прибутків та розмір рівня рентабельності послуг. Собівартість впливає на суму прибутку і є важливим якісним показником діяльності підприємства, який відображає рівень продуктивності праці, раціональне використання основних фондів, матеріалів, енергетичних ресурсів. Собівартість продукції – це грошова форма витрат на підготовку її виробництва, виготовлення і збут. Відображаючи рівень витрат на виробництво, собівартість характеризує ступінь використання усіх ресурсів. Чим краще працює підприємство, інтенсивніше використовує виробничі ресурси, успішніше вдосконалює техніку, технологію і організацією виробництва, тим нижча собівартість і вищий рівень рентабельності. Собівартість є одним з важливих показників ефективності виробництва і має тісний зв’язок з ціною продукції, тому що собівартість є базою ціни продукції і її нижньою межею для виробника. З метою розрахунку суми витрат здійснюється калькулювання на основі даних діючого підприємства. Калькулювання собівартості – це метод розрахунку собівартості, який передбачає групування витрат в залежності від місця їх призначення. Калькуляція собівартості передбачає розрахунок простих та комплексних по складу статей витрат, які включають різні за економічним призначенням витрати. Таблиця 4.1. Розрахунок вартості матеріалів
Вартість матеріалів розраховується за формулою: ∑ витрат = ОР без ПДВ * % Н в, (13) 100 де Н в – норма витрат матеріалів на 1 грн. виручки, в % (15 – 25 %) Всі інші статті витрат, які не розраховані в попередніх розділах, будуть визначатися безпосередньо в наступній таблиці. Таблиця 4.2. Розрахунок повної собівартості витрат – калькуляція собівартості
*Примітка: Н – це норматив нарахувань на заробітну плату. В теперішній час складає - 37% Прибуток є важливим показником, який характеризує результати роботи підприємства. Прибуток від реалізації послуг розраховується як різниця між обсягом реалізації послуг без ПДВ та загальною сумою витрат на виробництво та реалізацію послуг Прибуток визначається за наступною формулою: П = ОР без ПДВ – С, (14) де П – сума прибутку на весь обсяг робіт, грн. ОР – обсяг реалізації послуг без ПДВ, грн. С – собівартість всього обсягу робіт, грн. Отриманий підприємством прибуток підлягає розподілу. В першу чергу, підприємство відраховує податок держбюджету згідно встановленого нормативу. В теперішній час норматив відрахувань до державного бюджету складає 18 %. Прибуток, що залишається після відрахувань до державного бюджету є чистим прибутком підприємства. Чистий прибуток підприємства поділяється на 3 фонди, а саме: фонд накопичення, фонд споживання та фонд комерційного ризику. Розділ прибутку наведемо в наступній таблиці. Таблиця 4.3. Розрахунок розподілу прибутку
*Н – встановлюються самостійно. Прибутковість підприємства характеризується рівнем рентабельності. Розрізняють рентабельність всієї продукції та рентабельність окремих видів продукції. Рівень рентабельності – це відносний показник прибутковості, визначений відношенням прибутку до повної собівартості: Найбільш частіше для розрахунку рентабельності використовується співвідношення прибутку до собівартості помножене на 100. Цей показник визначається за наступною формулою: Р = ( П / С) * 100, (15) де Р – рівень рентабельності, Розділ V. ОСНОВНІ ЕКОНОМІЧНІ ПОКАЗНИКИ діяльності перукарні Після проведення всіх необхідних розрахунків щодо діяльності проектованої перукарні, подамо для наочності фінансово – економічні показники зведені до таблиці 5.1. Таблиця 5.1. Економічні показники перукарні, що проектується
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИКИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУЗАВДАННЯ для виконання курсової роботи з дисципліни _______________________________________________________________________________студенту_______________________________________________________________ (прізвище, ім’я та по-батькові) спеціальність_______________курс______________група______________________ ТЕМА КУРСОВОЇ РОБОТИ __________________________________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ Зміст пояснювальної записки __________________________________Практична частина _______________________________________________________________________________________________________
Дата видачі “____”____________Строк закінчення ”____”______________________ Керівник курсової роботи _____________________/___________________________ (підпис) (П.І.Б.) МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИКИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУКУРСОВА РОБОТАз дисципліни “_________________________________________________________ ” ТЕМА РОБОТИ ______________________________________________________ Студент гр.________ спец. ___________ ____________________________ (шифр) (Прізвище І.Б.) Керівник курсової роботи ___________________________________________ (Прізвище І.Б.) КИЇВ 2014
Розділ I. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА БІЗНЕС - ПЛАНУВАННЯ ТА НОВОСТВОРЕНОГО ПІДПРИЄМСТВА В цьому розділі необхідно надати характеристику бізнес-плануванню та описати новостворене підприємство (місце розташування, на яку категорію населення орієнтоване, перелік послуг, цінову політику та конкурентів). Розділ II. РОЗРАХУНОК ОБСЯГУ ВИРОБНИЦТВА ТА РЕАЛІЗАЦІЇ ПОСЛУГ (РІЧНИЙ РОЗМІР ВИРУЧКИ) Планування на підприємствах надання послуг спрямовано на збільшення обсягу послуг населенню, на скорочення строків виконання замовлення, на підвищення якості послуг і культури обслуговування, на підвищення продуктивності праці, на зниження собівартості, на підвищення рентабельності. В цьому розділі курсової роботи необхідно розраховуємо один з основних показників оцінки діяльності підприємства – обсяг реалізації послуг. Реалізована продукція (послуга) – це продукція, яка відвантажена споживачеві і за яку надійшли кошти у зазначений термін. Обсяг реалізації послуг розраховується на підставі річного випуску у натуральних вимірниках і вільної відпускної ціни послуги. Для розрахунку річного розміру виручки (об’єму реалізації послуг), необхідно мати наступний ряд даних:
Кількість крісел розраховується в таблиці за наступною формулою: К кр. = S зали / Sн (1) де Ккр. –кількість крісел; S зали- площа зали, м2 S н – норма площі на 1 крісло. Таблиця 2.1. Розрахунок необхідної кількості крісел
Після того, як розрахували кількість крісел, необхідно визначити число робочих днів перукарні та перукарів, а також всі інші показники, які будуть необхідні при розрахунку річного розміру виручки і річного фонду заробітної плати. Для визначення цих показників складається баланс робочого часу на наступний рік. Початкові дані для розрахунку балансу робочого часу беруться на основі нормативних показників, що друкуються в періодичних виданнях в кінці року. Середнє число годин та днів роботи одного робітника на рік визначається на підставі балансу робочого часу одного середньооблікового робітника. Кількість календарних днів у році і кількість святкових та вихідних днів визначається в результаті віднімання від календарного фонду святкових та вихідних днів. Номінальний фонд робочого часу в годинах встановлюється Кабінетом Міністрів України, виходячи з 40 годинного робочого тижня із врахуванням скорочених передсвяткових днів. Таблиця 2.2. Баланс робочого часу одного перукаря на 2014р.
Таблиця 2.3. Розрахунок річного обсягу виручки
гр.5 = гр1* гр. 2* гр.3* гр.4 гр.6 = (гр.5*100): (100+20) РОЗДІЛ ІІІ. РОЗРАХУНОК РІЧНОГО ПЛАНУ ПО ПРАЦІ В цьому розділі необхідно визначити визначимо чисельність перукарів, річний фонд заробітної плати, середньомісячний виробіток та середньомісячну зарплату, а також ряд інших показників. Розрахунок основних робітників розраховується на підставі балансу робочого часу одного робітника на 2014 рік, в якому визначається запланований відпрацьований час одного робітника на рік (в годинах і відсотках). Розрізняють явочний і обліковий склад робітників. Явочний склад – це чисельність робітників, які повинні з’явитися для виконання планового завдання. явочний склад розраховано в технологічній частині дипломного проекту. Облікове число робітників – це чисельність всіх робітників, які перебувають у списку. До облікового складу включають явочний та резервний склад робітників. Розрахунок чисельності робітників пов’язаний з показниками використання робочого часу протягом року. Чисельність перукарів визначаємо за наступною формулою: Чпер. = Кількість крісло –змін / Кількість робочих днів перукарів, (5) Кількість крісло –змін визначається в наступній таблиці за формулою: Ккр.зм. = Ккр. х Кроб. дн. перукарні, (6) де Ккр.зм. – кількість крісло – змін; Ккр – кількість крісел (таб.1, гр3) Кроб.дн. перукарні – таблиця 2 рядок 3 Таблиця 3.1. Розрахунок необхідної кількості перукарів
Гр.4 = гр.1 х гр.2 х гр.3 Гр.5 = Таб.2 рядок 7 Гр. 6 = гр.4 / гр.5 Необхідна чисельність перукарів планується такої кваліфікації.
Далі необхідно надати характеристику фонду заробітної плати та його елементам Розрахунок річного фонду заробітної плати наведемо в таблиці 6. Таблиця 3.2. Розрахунок річного фонду заробітної плати перукарів
Річний фонд заробітної плати (Ф річний) складається з основного (Ф осн) та додаткового (Ф дод). Ф річ = Ф осн + Ф дод, (7) Для визначення основного фонду заробітної плати, необхідно розрахувати в першу чергу річний розмір виручки перукарів по категоріях працюючих. Річний розмір виручки перукарів згідно категорії визначається за наступною формулою: В по категоріях = ОР з ПДВ х чис. по категоріям / чисельність всього Прямий фонд заробітної плати визначається за наступною формулою: Ф прямий = ( ОРбез ПДВ х Н ): 100%, (8) де Н – норматив оплати праці, % Норматив оплати праці встановлюється на кожному підприємстві у відсотках від обсягу виручки без ПДВ. По перукарні прямий фонд заробітної плати вважається основним фондом заробітної плати, тобто Ф прямий = Ф основний Додаткова заробітна плати включає в себе доплати: - за завідування; - за прибирання приміщення; - за виконання держобов’язків; - премії; - оплата щорічних основних і додаткових відпусток; - оплата щорічних учбових відпусток. Доплата за завідування нараховується за слідуючою формулою: Д зав. = (Ф пр. перук. – мод . * % доп. ) / ( Чис. перук.-мод. * 100) , ( 9) де % доплат встановлює підприємство. За прибирання приміщення доплата розраховується аналогічно розрахунку доплат за завідування , але одному із перукарів другого класу: Дприб = (Ф пр перук 2кл. * % допл.) : ( Чис. перук. 2 кл. * 100) (10) За виконання держобов’язків доплата визначається за наступною формулою: Д держ. = ( Фпр перук.всього * % допл.) : ( Чис. перук.всього * 100%) , (11) де відсоток доплат беремо з таблиці 2, пункт 6.4, колонка 3. Суму премій визначаємо за наступною формулою: ∑ премій = (Ф прямий * % премії ) / 100 , (12) де % премій встановлює підприємство самостійно. Щоб визначити суму, яка необхідна для оплати щорічних основних і додаткових відпусток необхідно прямий фонд заробітної плати помножити на відсоток доплат і поділити на 100 %. Відсотки доплат беруться з балансу робочого часу. Всі інші показники плану праці визначаються в наступній таблиці. Таблиця 3.3. Зведений план по праці
Розділ ІV. Розрахунок собівартості, прибутку та рентабельності Метою планування собівартості є економічне обґрунтування та розрахунок витрат, які мають місце в процесі виробництва та реалізації послуг. Розрахунок витрат на виробництво та реалізацію послуг допомагає визначити розмір відпускної ціни, розмір запланованих прибутків та розмір рівня рентабельності послуг. Собівартість впливає на суму прибутку і є важливим якісним показником діяльності підприємства, який відображає рівень продуктивності праці, раціональне використання основних фондів, матеріалів, енергетичних ресурсів. Собівартість продукції – це грошова форма витрат на підготовку її виробництва, виготовлення і збут. Відображаючи рівень витрат на виробництво, собівартість характеризує ступінь використання усіх ресурсів. Чим краще працює підприємство, інтенсивніше використовує виробничі ресурси, успішніше вдосконалює техніку, технологію і організацією виробництва, тим нижча собівартість і вищий рівень рентабельності. Собівартість є одним з важливих показників ефективності виробництва і має тісний зв’язок з ціною продукції, тому що собівартість є базою ціни продукції і її нижньою межею для виробника. З метою розрахунку суми витрат здійснюється калькулювання на основі даних діючого підприємства. Калькулювання собівартості – це метод розрахунку собівартості, який передбачає групування витрат в залежності від місця їх призначення. Калькуляція собівартості передбачає розрахунок простих та комплексних по складу статей витрат, які включають різні за економічним призначенням витрати. Таблиця 4.1. Розрахунок вартості матеріалів
Вартість матеріалів розраховується за формулою: ∑ витрат = ОР без ПДВ * % Н в, (13) 100 де Н в – норма витрат матеріалів на 1 грн. виручки, в % (15 – 25 %) Всі інші статті витрат, які не розраховані в попередніх розділах, будуть визначатися безпосередньо в наступній таблиці. Таблиця 4.2. Розрахунок повної собівартості витрат – калькуляція собівартості
*Примітка: Н – це норматив нарахувань на заробітну плату. В теперішній час складає - 37% Прибуток є важливим показником, який характеризує результати роботи підприємства. Прибуток від реалізації послуг розраховується як різниця між обсягом реалізації послуг без ПДВ та загальною сумою витрат на виробництво та реалізацію послуг Прибуток визначається за наступною формулою: П = ОР без ПДВ – С, (14) де П – сума прибутку на весь обсяг робіт, грн. ОР – обсяг реалізації послуг без ПДВ, грн. С – собівартість всього обсягу робіт, грн. Отриманий підприємством прибуток підлягає розподілу. В першу чергу, підприємство відраховує податок держбюджету згідно встановленого нормативу. В теперішній час норматив відрахувань до державного бюджету складає 18 %. Прибуток, що залишається після відрахувань до державного бюджету є чистим прибутком підприємства. Чистий прибуток підприємства поділяється на 3 фонди, а саме: фонд накопичення, фонд споживання та фонд комерційного ризику. Розділ прибутку наведемо в наступній таблиці. Таблиця 4.3. Розрахунок розподілу прибутку
*Н – встановлюються самостійно. Прибутковість підприємства характеризується рівнем рентабельності. Розрізняють рентабельність всієї продукції та рентабельність окремих видів продукції. Рівень рентабельності – це відносний показник прибутковості, визначений відношенням прибутку до повної собівартості: Найбільш частіше для розрахунку рентабельності використовується співвідношення прибутку до собівартості помножене на 100. Цей показник визначається за наступною формулою: Р = ( П / С) * 100, (15) де Р – рівень рентабельності, % Розділ V. ОСНОВНІ ЕКОНОМІЧНІ ПОКАЗНИКИ діяльності перукарні Після проведення всіх необхідних розрахунків щодо діяльності проектованої перукарні, подамо для наочності фінансово – економічні показники зведені до таблиці 5.1. Таблиця 5.1. Економічні показники перукарні, що проектується
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИКИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУЗАВДАННЯ для виконання курсової роботи з дисципліни _______________________________________________________________________________
студенту______________________________ (прізвище, ім’я та по-батькові) спеціальність__________курс_______група______ ТЕМА КУРСОВОЇ РОБОТИ _______________________________________________________________________________________________________ _______________________________________________ Зміст пояснювальної записки __________________________________________________________________________________ Практична частина ____________________________________________________________________________________________________
Дата видачі “____”____________Строк закінчення ”____”______________________ Керівник курсової роботи _____________________/___________________________ (підпис) (П.І.Б.) МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИКИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУКУРСОВА РОБОТАз дисципліни “_________________________________________________ ” ТЕМА РОБОТИ __________________________________________________ Студент гр.________ спец. ___________ ____________________________ (шифр) (Прізвище І.Б.) Керівник курсової роботи ___________________________________________ (Прізвище І.Б.) КИЇВ - 2015
З повагою ІЦ "KURSOVIKS"! |