Методичні вказівки до виконання контрольних робіт з предмету Економічне обґрунтування проектів, ЗДІА
« Назад Міністерство освіти і науки України Запорізька державна інженерна академіяТ.В. ЛівошкоЕКОНОМІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ПРОЕКТІВМетодичні вказівкидо виконання контрольних робітдля студентів ЗДІАспеціальності 7.050107 «Економіка підприємства» денної та заочної форм навчання Міністерство освіти і науки України Запорізька державна інженерна академіяЕКОНОМІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ПРОЕКТІВ
Методичні вказівкидо виконання контрольних робітдля студентів ЗДІАспеціальності 7.050107 «Економіка підприємства» денної та заочної форм навчання Рекомендовано до видання На засіданні кафедри ЕП, ЗДІА Протокол № _11_від__20.12_2010р. Запоріжжя ЗДІА 2011 Т.В. Лівошко, к.е.н., доцент Відповідальний за випуск: зав. кафедри ЕП д.е.н., професор А.М. Ткаченко Рецензент: Солодухін С.В., к.е.н., доцент, зав. кафедри Економічна кібернетика Запорізької державної інженерної академії Лівошко Т.В. Економічне обґрунтування проектів: Методичні вказівки до виконання контрольних робіт для студентів ЗДІА спеціальності 7.050107 «Економіка підприємства» / Лівошко Т.В. - Запоріжжя: видавництво ЗДІА, 2011.- 36 с. Дисципліна «Економічне обґрунтування проектів» входить до переліку вибіркових дисциплін при здобутті освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста з економіки та підприємництва. Вивчення курсу «Економічне обґрунтування проектів» неможливе без знань теорії обліку, фінансового аналізу і економічного прогнозування в промисловості й у інших галузях народного господарства. Методичні вказівки до виконання контрольних робіт для студентів ЗДІА спеціальності 7.050107 «Економіка підприємства» з дисципліни «Економічне обґрунтування проектів» складені згідно з робочою програмою з даної дисципліни. Методичні вказівки до виконання контрольних робіт включають опис мети роботи, вказівки щодо виконання і оформлення контрольної роботи.
ЗМІСТ ВСТУП 1. Загальні вимоги 2. Рубрикація роботи, нумерація сторінок 3. Ілюстрації 4. Таблиці 5. Формули та рівняння 6. Список використаних джерел 7. Посилання 8. Додатки 9. Вибір теми 10. Вивчення і конспектування літературних джерел 11. Розробка плану 12. Вимоги до викладення практичного матеріалу 13. Захист Додаток А Додаток Б Додаток В Додаток Д Додаток Е
ВСТУП Становлення й розвиток ринкової системи господарювання в Україні потребують принципово нових підходів до організації управління підприємницькою діяльністю на всіх рівнях. Практична реалізація будь-якого комерційного проекту значно ускладнюється чи, навіть, стає неможливою без глибинного аналізу всіх складових цього проекту та попереднього розроблення бізнес-плану. Методологія бізнес-планування поширюється на всі проекти, угоди (комерційні, інвестиційні, венчурні, розвитку виробництва), задуми (відкриття власної справи, збільшення сегменту ринку), наміри (вихід на зовнішній ринок із власною продукцією, роботою, послугою), удосконалення (виготовлення нових виробів, товарів, послуг), заходу (пов'язані з упровадженням нових технологій), нововведення (які передбачають впровадження ноу-хау), отримання кредитних ресурсів (для одержання інвестицій). Курс «Економічне обґрунтування проектів» пропонує алгоритм розв'язання проблем, пов'язаних із розробкою бізнес-проектів та їх економічним обґрунтуванням. Після вивчення курсу «Економічне обґрунтування проектів» студенти повинні знати: - правові та економічні основи планування підприємницьких проектів; - загальну технологію організації розробки бізнес-проекту; - методику проведення необхідних техніко-економічних розрахунків при розробці розділів проекту; - сучасну структуру і зміст конкретних економічних розрахунків; - методи дослідження ринку для впровадження майбутніх проектів випуску товарів, робіт, послуг. Даний курс буде корисним для поглиблення знань з других дисциплін, таких як «Економіка підприємства», «Проектний аналіз», «Аналіз стратегії виробничої діяльності», «Стратегія підприємства» та ін. Трансформаційні процеси, що здійснюються на Україні, реформа бухгалтерського та податкового обліку та фінансової звітності створюють нові умови для функціонування підприємницьких структур. Доказом цього є як збільшення кількості підприємств різних форм власності, так і підвищення складності умов їх економічної виробничо-господарської діяльності В управлінні підприємствами важлива роль належить процесу планування, адже перехід підприємств до ринкових відносин, підвищення їх самостійності і відповідальності за прийняті рішення вимагають розробки нових підходів до організації господарської діяльності. В постійно змінному діловому світі для бізнесу відкривається багато можливостей. Розробка та економічне обґрунтування проектів допомагає не упустити свій шанс для перетворення та підвищення ефективності діяльності на ринку. При виконанні методичних рекомендацій по написанню контрольної роботи з дисципліни «Економічне обґрунтування проектів» студент навчиться розробляти та економічно обґрунтувати власний бізнес-проект, правильно його презентувати та застосовувати на практиці. Потреба у внутрішньогосподарському бізнес-планування зростає з приходом на ринок України іноземних інвесторів. Економіка України в період трансформації не може бути гармонізована. Передбачається ще більша робота в цьому напрямку, тому дуже важливим є вивчення різноманітних елементів передових технологій західної ринкової економіки, невід'ємним елементом якої є бізнес-планування, аналіз та контролінг з метою забезпечення раціонального і економного використання трудових, матеріальних та фінансових ресурсів. Якість виконання економічних розрахунків залежить від обсягу та достовірності отриманої інформації, що стосується планованих показників діяльності. Впровадження нових підходів управління економікою свідчить про помітні розбіжності між очікуваними і реальними результатами. А це, поза сумнівом, свідчить не тільки про складність і глибину змін, але й про наявність теоретичних прорахунків, використання недостатньо обґрунтованих наукових підходів до розв'язання нових завдань. Економічна наука виявилася недостатньо підготовленою до таких різких змін умов функціонування підприємств, внаслідок чого останні створюють значний дефіцит наукових розробок і практичних рекомендацій в галузі бізнес-планування. Поза сумнівом, завдяки зусиллям багатьох вчених-економістів України, країн СНД і далекого зарубіжжя, значна кількість теоретичних і практичних проблем пов'язаних із розробкою проектів в сфері самопланування підприємницької діяльності на сьогодні вже розв'язана. Але народне господарство України знаходиться у процесі трансформації, що супроводжується загальногосподарською і фінансовою кризою. Недостатньо досліджені прийоми, методи, які повинні використовуватися економістами при прогнозуванні в умовах трансформації економіки. Призначення контрольної роботи полягає в тому, щоб студент міг закріпити теоретичні знання з дисципліни, критично осмислити практику впровадження процесу планування бізнес-проекту і розробити на цій основі пропозиції щодо її вдосконалення. Метою контрольної роботи є систематизація, закріплення і поглиблення науково-теоретичних і практичних знань з економіки, подальший розвиток навиків самостійної роботи і виконання економічних розрахунків. При написанні контрольної роботи студент повинен дотримуватися ряду основних вимог, які є обов'язковими.
1. ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ Контрольна робота повинна мати титульний лист, тобто адресну частину, в якій повинна міститися необхідна інформація (див. Додаток А). В контрольній роботі повинна зберігатися така послідовність:
Контрольна робота повинна бути акуратно оформлена, надрукована на окремих листах білого паперу стандартного розміру. Текст пишеться з однієї сторони. Приблизний обсяг роботи: 15-20 сторінок. З них: - титульний лист - 1 сторінка; - зміст - 1 сторінка; - вступ - 1-2 сторінки; - основний текст - 4-6 сторінок; - практичний матеріал - 6-8 сторінки; - висновки - 1-2 сторінки; - список використаних джерел - 1 сторінка. Робота друкується на папері формату А-4 (210 x 297 мм). Поле не виділяється лінією, сторінки не обводяться рамкою. Машинописним способом виконання текст друкують через півтора інтервали, машинним - з розрахунку не більше 40 рядків на сторінці за умови рівномірного її заповнення та висоті літер і цифр не менше ніж 1,8 мм. Текст слід друкувати, додержуючись таких розмірів полів: верхнє, ліве і нижнє - не менше 20 мм; праве - не менше 10 мм. Необхідно дотримуватись рівномірної щільності, контрастності й чіткості зображення впродовж усього тексту. У тексті мають бути чіткі, не розпливчасті лінії, літери, цифри та інші знаки. Всі лінії, літери, цифри й знаки повинні бути чорного кольору впродовж усього тексту. Окремі слова, формули, знаки, які вписують у надрукований текст, мають бути також чорного кольору, щільність вписаного тексту має максимально наближатись до щільності основного зображення. Помилки, описки та графічні неточності допускається виправляти зафарбуванням білою фарбою і нанесенням на цьому ж місці або між рядками виправленого зображення машинописним способом або від руки. Виправлення повинно бути чорного кольору. Абзацний відступ повинен бути однаковим впродовж усього тексту і дорівнювати п'яти знакам. При написанні роботи слід вміло користуватися скороченнями. Недопустимі такі скорочення слів, які є наслідком квапливості, неохайності, безграмотності. Слід користуватися тільки загально прийнятими скороченнями. Дослівне переписування тексту з літературних джерел не допускається. Текст викладається простою зрозумілою мовою. Цитати повинні бути пов'язані з авторським текстом і служити доказом чи підтвердженням думки автора. Текст, який цитується, повинен чітко відтворювати зміст. Він береться в лапки і супроводжується посиланням на джерело. У кінці роботи ставиться дата виконання роботи й особистий підпис студента.
2. РУБРИКАЦІЯ РОБОТИ, НУМЕРАЦІЯ СТОРІНОК Зміст повинен включати всі заголовки, які є в роботі. Проти кожного найменування з правого боку сторінки змісту вказується номер сторінки, з якої починається дана частина роботи. Розділи, підрозділи, пункти тексту курсової роботи слід нумерувати арабськими цифрами. Розділи повинні мати порядкову нумерацію в межах викладення суті і позначатися арабськими цифрами без крапки, наприклад: 1; 2; 3 та ін. Підрозділи повинні мати порядкову нумерацію в межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номера розділу і порядкового номеру підрозділу, відокремлених крапкою. Після номера підрозділу крапку не ставлять, наприклад: 1.1; 1.2 і та ін. Номер пункту складається з номеру розділу і порядкового номеру підрозділу та порядкового номера пункту, відокремлених крапкою. Після номера пункту крапку на ставлять, наприклад: 1.1.1; 1.1.2 і та ін. Якщо заголовок складається з двох і більше речень, їх розділяють крапкою. Перенесення слів у заголовку розділу не допускається. Відстань між заголовками і подальшим чи попереднім текстом має бути: - за машинописного способу - не менше, ніж три інтервали; - за машинного способу - не менше, ніж два рядки. Оформлення тексту, ілюстрацій і таблиць за машинного способу їх виконання повинні відповідати вимогам стандарту з урахуванням можливостей комп'ютерної техніки. Сторінки тексту слід нумерувати арабськими цифрами, дотримуючись наскрізної нумерації впродовж усього тексту роботи. Номер сторінки проставляється у правому верхньому куті сторінки без крапки в кінці. Титульний аркуш включають до загальної нумерації сторінок тексту курсової роботи. Номер сторінки на титульному аркуші не проставляють. Ілюстрації й таблиці, розміщені на окремих сторінках, включають до загальної нумерації сторінок тексту контрольної роботи.
3. ІЛЮСТРАЦІЇ Ілюстрації (рисунки, графіки, схеми, діаграми, фотознімки тощо) слід розміщувати безпосередньо після тексту, де вони згадуються вперше, або на наступній сторінці. На всі ілюстрації мають бути посилання у контрольній роботі. Ілюстрації можуть мати назву, яку розміщують під ілюстрацією. При необхідності під ілюстрацією розміщують пояснювальні дані (підрисунковий текст). Ілюстрація позначається словом "Рисунок ____ ", яке разом з назвою ілюстрації розміщують після пояснювальних даних, наприклад: "Рисунок 2.1 "Організаційна структура підприємства". Ілюстрації слід нумерувати арабськими цифрами, порядковою нумерацією в межах розділу, за винятком ілюстрацій, наведених у додатках. Номер ілюстрації складається з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, відокремлених крапкою, наприклад, рисунок 2.1 - перший рисунок другого розділу. Якщо ілюстрації не вміщаються на одній сторінці, можна переносити її на інші сторінки, вміщуючи назву ілюстрації на першій сторінці, пояснювальні дані - на кожній сторінці, і під ними позначають: "Рисунок_______________ аркуш____ ".
4. ТАБЛИЦІ Цифровий матеріал, як правило, повинен оформлятися у вигляді таблиці. Кожна таблиця повинна мати назву, яку розміщують над таблицею і друкують симетрично до тексту. Назву і слово "таблиця" починають з великої літери. Назву не підкреслюють. Заголовки граф повинні починатись з великих літер, підзаголовки з маленьких, якщо вони складають одне речення із заголовком, і з великих, якщо вони є самостійними. Таблицю розміщують після першого згадування про неї у тексті. Таблицю з великою кількістю рядків можна переносити на інший аркуш. При переносі таблиці на іншу сторінку назву вміщують тільки над її першою частиною. Таблицю з великою кількістю граф можна ділити на частини в межах однієї сторінки. Таблиці слід нумерувати арабськими цифрами, порядковою нумерацією в межах розділу, за винятком таблиць, що знаходяться у додатках. Номер таблиці складається з номера розділу і порядкового номера таблиці, відокремлених крапкою, наприклад, таблиця 1.2 - друга таблиця першого розділу.
5. ФОРМУЛИ ТА РІВНЯННЯ Формули та рівняння розташовують безпосередньо після тексту, в якому вони згадуються, посередині сторінки. Вище й нижче кожної формули або рівняння повинно бути залишено не менше ніж один вільний рядок. Формули і рівняння слід нумерувати порядковою нумерацією в межах розділу. Номер формули або рівняння складається з номера розділу і порядкового номера формули або рівняння, відокремлених крапкою. Наприклад, формула 3.2 - друга формула третього розділу. Номер формули зазначають на рівні формули у дужках у крайньому правому положенні на рядку. Пояснення значення символів і числових коефіцієнтів треба подавати безпосередньо під формулою в тій послідовності, в якій вони використані у формулі. Значення кожного символу і числового коефіцієнта треба подавати з нового рядка. Перший рядок пояснення починають зі слова "де" без двокрапки. Переносити формули чи рівняння на наступний рядок допускається тільки на знаках операцій, що виконується, пояснюючи знак операції на початку рівняння на знакові операції множення, застосовуючи знак "х". Формули, що ідуть одна за одною й не розділені текстом, відокремлюються комою.
6. СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ Список використаних джерел повинен включати тільки ті джерела, які були студентом використані. (Див. додаток В). Кількість праць, включених в бібліографічний список, залежить від особливостей теми, обсягу літератури, який є з цієї роботи, а також її характеру. В контрольній роботі список джерел як правило містить від 5 до 10 назв. Правильне оформлення використаних джерел дозволяє встановити, які матеріали використані студентом і які проблеми він розробив самостійно. Назви джерел починаються з червоного рядка і розташовуються в алфавітному порядку, або згідно з їх згадування у роботі. Відомості про джерела включають прізвища та ініціали авторів, назву, місце видання, видавництво, рік видання і кількість сторінок, або номера сторінок, матеріал яких використано в роботі. Відомості про статтю включають прізвища та ініціали авторів, назву статті, назву періодичного видання, рік, номер, номери сторінок, на яких надрукована стаття. Автори джерел перераховуються у тому порядку, в якому вони наведені в джерелі. Перед прізвищем кожного наступного автора ставиться кома. В тому випадку, коли кількість авторів більше трьох, то можна вказати прізвища та ініціали першого, а потім написати "та інші".
7. ПОСИЛАННЯ При написанні контрольної роботи студент повинен дати посилання на джерела, матеріали, окремі результати які наводяться в роботі, або на ідеях і висновках яких розробляються проблеми, завдання, питання, вивченню яких присвячена контрольна робота. Такі посилання дають змогу відшукати джерела і перевірити достовірність відомостей про цитування документа, дають необхідну інформацію щодо нього, допомагають з'ясувати його зміст. Посилатися слід на останні видання, публікації. На більш ранні видання треба посилатись тільки в тих випадках, коли в них наявний матеріал, який не включено до останнього видання. Посилання в тексті контрольної роботи слід зазначити порядковим номером, за яким ця робота включена у список використаних джерел. Посилання на ілюстрації контрольної роботи вказують порядковим номером ілюстрації, наприклад, "рис. 1.3". Посилання на формули контрольної роботи вказують порядковим номером формули в дужках, наприклад, "... у формулі (2.3)". На всі таблиці повинні бути посилання в тексті. При цьому слово "таблиця" в тексті пишуть скорочено, наприклад,"... в табл. 1.3".
8. ДОДАТКИ Додатки оформлюють як продовження контрольної роботи на наступних її сторінках, або у вигляді окремої частини, розміщуючи її у порядку появи посилань у тексті роботи. Якщо додатки оформлюють на наступних сторінках контрольної роботи, кожний такий додаток повинен починатися з нової сторінки. Додаток повинен мати заголовок, надрукований угорі малими літерами з першої великої симетрично до тексту сторінки. Посередині рядка над заголовком малими літерами з першої великої друкується слово "Додаток " і велика літера, що означає додаток. Додатки слід позначати послідовно великими літерами української абетки, за винятком літер Г, Є, І, ї, Й, Ч, Ь. Наприклад, додаток А, додаток Б та ін. Один додаток позначається як додаток А. Якщо у роботі є тільки один додаток, то він літерою не позначається.
9. ВИБІР ТЕМИ Тематика контрольних робіт повинна включати найбільш актуальні проблеми курсу "Економічне обґрунтування проектів", відповідати потребам господарства України та іншим підприємницьким структурам. План написання контрольної роботи складається студентом самостійно і за бажанням студента може погоджуватись з викладачем, який перевіряє ці роботи. Досвід написання контрольної роботи надалі може бути використано студентами при написанні курсових і дипломних робіт. Теми контрольних робіт пропонуються (Додаток Д), але якщо студенти, виходячи з практичного досвіду і наявності практичного матеріалу, бажають висвітлити іншу тему, це допускається за умови узгодження з викладачем. Допускається написання різними студентами контрольних робіт на одну й ту ж саму тему, на прикладі різного виду підприємницької діяльності підприємства за умови, що план і зміст роботи будуть різними. Тематика контрольних робіт може змінюватись кафедрою, виходячи із змін чинного законодавства та інших чинників, і доводитись до студентів.
10. ВИВЧЕННЯ І КОНСПЕКТУВАННЯ ЛІТЕРАТУРНИХ ДЖЕРЕЛ Підібрати літературу слід зразу ж після вибору теми. Літературні джерела підбираються студентом самостійно. У разі необхідності можна, використовувати рекомендації або вказівки викладача. Починати підбирати літературу треба зі знайомства з переліком джерел, які відображені в додатку Е, а також користуючись бібліотечними каталогами, як алфавітними, так і предметними. При написанні контрольної роботи необхідно використовувати не тільки вітчизняну, але й літературу ближнього і дальнього зарубіжжя. Студент виконує контрольну на матеріалах тієї чи іншої галузі промисловості, де він проходив виробничу практику, або працює. Тому літературу і інструктивний матеріал по питаннях і звітності слід підбирати щодо цієї галузі. Вивчення літератури треба починати з робіт загального оглядового характеру і від них переходити до спеціальних і більш вузьких досліджень. Вивчення спеціальної літератури рекомендується починати з підручників і навчальних посібників, а потім перейти до науково-дослідних робіт і практичних посібників. Якщо в літературі освітлюються дискусійні питання, то необхідно вивчати точку зору окремих авторів, продумати їх аргументацію і самостійно вибрати ту чи іншу позицію, котра з точки зору студента є правильною. У процесі вивчення літератури особливу увагу слід звернути на рік видання тієї чи іншої книги. Студенти часто використовують застарілу літературу. Тому спочатку слід ознайомитись з найновішими виданнями, а лише потім звертатись до більш ранніх публікацій, якщо в процесі написання роботи з'явилась така необхідність. Запис змісту літератури треба проводити при повторному читанні. Записувати слід не все, що пише автор, а вибирати найголовніші думки, фіксувати їх в своїх формулюваннях. Вивчаючи літературу, необхідно робити також записи цитат (з відображенням джерела). Паралельно з цим необхідно записувати свої думки, критичні замітки по тексту, якщо вони виникають. По літературних джерелах треба не тільки вивчати тему, але й згрупувати матеріал згідно з планом контрольної роботи. Тому при вивченні літературних джерел записи зручніше робити на окремих аркушах, роблячи помітки про те, до якого пункту плату належить даний запис. Вивчаючи літературу, важливо слідкувати за тим, який пункт плану контрольної роботи забезпечено необхідним матеріалом, а по якому необхідно робити додаткові пошуки. Після того, як вся запланована література законспектована і зібрано увесь необхідний матеріал, можна переходити до його кінцевої систематизації і оформлення.
11. РОЗРОБКА ПЛАНУ Після вибору теми, ознайомившись з науковою літературою, студент самостійно складає план роботи, в якому виділяє найбільш важливі питання. План є основою роботи. Від того, на скільки правильно він складений, залежить структура, зміст і логічний зв'язок частин роботи. Одночасно план засвідчує, наскільки глибоко студент розуміє тему, яку розглядає. У плані необхідно передбачити викладення основного змісту теми (2-5 питань), практичний матеріал і додатки.
12. ВИМОГИ ДО ВИКЛАДЕННЯ ПРАКТИЧНОГО МАТЕРІАЛУ При викладенні практичного матеріалу студенту необхідно спочатку скласти бізнес-проект в якому розкрити основну мету створення бізнесу: 1. Загальні положення Бізнес-проект (далі - проект) - це специфічний плановий документ, в якому відображено організаційно-фінансові заходи для забезпечення виробництва окремих видів товарів, робіт, послуг. Проект дає можливість визначити перспективи розвитку майбутнього ринку збуту, оцінити витрати на виготовлення і реалізацію потрібної цьому ринку продукції, визначити її потенційну прибутковість. Проект повинен також дати відповідь: чи доцільно здійснювати інвестування виробництва з точки зору самоокупності витрат. Короткий зміст основних розділів проекту подається нижче. 2. Резюме Резюме складається в самому кінці роботи над планом і відтворює його основний зміст та його переваги. В резюме в стислій формі вказується: - основна мета проекту; -наявні засоби та можливості для здійснення проекту відповідно до загального плану реструктуризації; - строк реалізації проекту; - джерела інвестування; - сума необхідних коштів; - строк погашення наданої фінансової підтримки; - висновки маркетингових досліджень; - обґрунтування успішності проекту та фінансові результати реалізації проекту (виручка, прибуток, рентабельність, термін самоокупності тощо). 4. Історична довідка 4.1. Дата заснування підприємства. 4.2. Рішення виконавчої влади про виділення земельної ділянки під забудову від______ №___. (при наявності таких даних). 4.3. Розмір земельної ділянки та виробничих площ, умови оренди землі та основних фондів. 4.3. Скорочена історична довідка діяльності підприємства або структурного підрозділу при умові самостійного виготовлення продукції цим підрозділом. 4.4. Наявність науково-технічних розробок та досліджень, ефективність їх використання. 5. Характеристика продукції, ринків збуту, маркетинг 5.1. Аналіз галузі та перспективи її розвитку, тенденції до зміни попиту на продукцію галузі, загальний рівень її інвестиційної привабливості. 5.2. Спеціалізація діяльності (перелік основних видів продукції, що належать до однієї споживчої групи). 5.3. Обсяги виробництва (в порівняльних цінах за наступні три роки, питома вага даного виду продукції в загальному обсязі), наприклад внести дані по розділам таблиці 2. Таблиця 2 Обсяги виробництва продукції
5.4. Детальний опис продукції та послуг, основні споживчі характеристики: ціна, розмір, вага, строк служби, естетичність, дизайн. 5.5. Номенклатура продукції та покращання її конкурентоспроможності. 5.6. Відомості про патентну ситуацію (захищеність товару (винаходу) в країні виробника та в країнах зовнішнього ринку, обсяг прав по патентах та авторських свідоцтвах). 5.7. Аналіз ціноутворення товарів з врахуванням різних альтернативних варіантів визначення ціни. 5.8. Характеристика підприємств, які виробляють аналогічну продукцію. 5.9. Відмінні характеристики основних ринків та їх сегментів (назва, розміри, географічне розташування, перелік конкурентів та проникнення їх на ринок). 5.10. Основні групи споживачів товарів, циклічність покупок. 5.11. Вторинні ринки продукції та їх основні характеристики. 5.12. Оцінка розвитку виробництва та своєї позиції на ринку з точки зору пропозиції головної продукції, а також інших видів продукції (послуг). 5.13. Конкуренція (основні конкуренти, їх переваги та недоліки). 5.14. Стратегія проникнення на ринок. 5.15. Стратегія здійснення продажу (характеристика та аналіз каналів збуту, обсяги збуту продукції по кожному з них). Зведені дані у таблиці 3. Таблиця 3 Обсяг збуту продукції підприємства по кожному каналу
5.16. Характеристика маркетингових служб підприємства та їх подальший розвиток. 5.17. Засоби маркетингової комунікації (впливу на покупця): реклама, стимулювання збуту, оперативні рішення служби маркетингу, спрямовані на покращання системи збуту та освоєння нових ринків, пропозиції щодо ціноутворення. 5.18. Висновки щодо їх впровадження. 5.19. Законодавчі обмеження проникнення на ринок (податкові, митні обмеження, державне регулювання цін тощо). 6.План виробництва 6.1. Опис виробничого процесу, його прогресивність, співставлення основних показників виробництва продукції з аналогічними показниками підприємств відповідної галузі. 6.2. Технологія виробництва продукції. Пропозиції щодо вдосконалення окремих стадій технологічного процесу, його часткова або повна заміна на підставі загального плану реструктуризації підприємства. Частка амортизаційних відрахувань на основне виробниче устаткування. 6.3. Характеристика обладнання. Можливість використання існуючого, пропозиції щодо його оновлення (де передбачається його придбання, на яких умовах і в які строки). 6.4. Визначення потреби в розробці та придбанні технічної і технологічної документації, ноу-хау, що пов'язана з перепрофілюванням і вдосконаленням виробництва та структурною перебудовою. 6.5. План розвитку виробництва повинен відобразити номенклатуру та обсяги виробництва нової продукції, обсяги продажу продукції (наприклад, дивитися табл. 4, 5). Таблиця 4 Перспективна виробнича програма підприємства
Таблиця 5 Прогнозний обсяг продажу п,родукції
6.6. Визначення основних та альтернативних постачальників сировини, матеріалів, комплектуючих, енергоресурсів та розрахунок потреби в ресурсах на виробничу програму (Зведені дані у таблиці 6). Таблиця 6 Розрахунок потреби в ресурсах на виробничу програму
6.7. Для фінансової оцінки випуску продукції проводиться розрахунок ефективності плану виробництва (табл. 7). З метою забезпечення самоокупності капітальних вкладень, пов'язаних з проведенням заходів щодо реструктуризації, вони враховуються при визначенні кінцевого фінансового результату від впровадження бізнес-плану. Таблиця 7 Розрахунок ефективності плану виробництва
7. Організаційний план 7.1. Можемо відобразити особливості та переваги нової організаційної схеми управління підприємством, його структурним підрозділом для конкретного виробництва продукції, яка виникає в результаті проведення заходів щодо реструктуризації та оздоровлення підприємства, а саме: - закриття окремих виробництв; - конверсія, диверсифікація; - консервація мобілізаційних потужностей; - часткова або повна приватизація; - аналіз та вдосконалення організаційної структури управління в процесі реструктуризації, її оптимізація; - створення нових юридичних осіб; - відокремлення від підприємств непрофільних структурних підрозділів; - звільнення від невиробничих об'єктів; - продаж (або надання в оренду) окремих структурних підрозділів; - підвищення якості продукції, що виробляється; - підвищення ефективності маркетингу; - зниження витрат на виробництво; - впровадження нових прогресивних форм і методів управління; - скорочення чисельності зайнятих на підприємстві (при необхідності); - тимчасова зупинка незавершеного будівництва; - продаж зайвого устаткування, матеріалів і складових готових виробів - відстрочка або списання боргів; - залучення кредитів та інвестицій. 7.2. Вказується необхідність удосконалення організації праці, зміни керівництва, перепідготовки спеціалістів. 7.3. Характеризується якісний та кількісний склад робітників і службовців. 7.4. Вказується система заробітної плати та матеріального стимулювання. Розробляються пропозиції щодо відповідності кількісного та якісного складу робітників і службовців вимогам ринкової економіки та потребам виробництва у нових умовах (див. табл. 8). Таблиця 8 Розрахунок потреби персоналу та заробітної плати
8. Фінансовий план та програма інвестицій 8.1. Звертається увага на виконання фінансового плану поточного року. Основні фінансові показники за останній звітний період порівнюються з плановими або їх значеннями за попередній рік. 8.2. Складається прогноз фінансових результатів на певний плановий період (рік, два, три...). 8.3. Розробляється план реструктуризації кредиторської заборгованості та повернення дебіторської заборгованості (Зведені дані у таблиці 9). Таблиця 9 Фінансовий план Прогноз фінансових результатів
8.4. Визначається та обґрунтовується обсяг необхідних інвестицій для виконання плану реструктуризації та вказується ефективність даного інвестиційного проекту. (Наприклад, дивитися табл. 10): а) потенційна прибутковість, рентабельність; б) наявність стабільних ринків збуту. 8.5. Розробляється графік надання фінансової підтримки (сума, рік, або розбивка по кварталам). 8.6. Розробляється графік повернення фінансової підтримки та відсотків за нею (сума та термін). 8.7. Очікуваний результат від одержаної інвестиційної підтримки. Таблиця 10 Потреба в додаткових інвестиціях та формування джерелфінансування
9. Аналіз можливих ризиків та їх страхування 9.1. Вказуються основні види ризиків при виконанні бізнес-плану: - ризик затримки початку виконання проекту; - ризик невиходу на запланований обсяг виробництва та реалізації продукції (ринковий); - ризик зміни економічної політики держави (введення ліцензування, квотування на відповідний вид діяльності, зміни в оподаткуванні, митному та валютному регулюванні); - ризик конкуруючої технології. 9.2. По основних видах ризиків надається їх оцінка для визначення загального рівня ризику за бізнес-планом. Відповідно до оцінки окремих ризиків надаються засоби та форми їх ефективного страхування шляхом створення резервних фондів зовнішнього страхування найбільш суттєвих ризиків. Вказуються засоби по зменшенню ризиків і можливих втрат (створення резервних фондів зовнішнього страхування найбільш суттєвих ризиків тощо). 10. Охорона навколишнього середовища 10.1. Вказується на відповідність бізнес-плану вимогам законодавчих актів та інших нормативних документів щодо допустимого негативного впливу на оточуюче середовище. При перевищенні допустимих норм такого впливу визначити шляхи його зменшення. 10.2. Вказуються наявні очисні споруди, їх стан та потреба в додаткових заходах щодо охорони навколишнього середовища окремих його складових: повітря, води, лісових та інших ресурсів: - утилізації відходів виробництва, пакувальних матеріалів; - очистки промислових стоків і скидів; - рекультивації земель тощо. 10.3. Аналізуються можливі екологічні наслідки структурної перебудови підприємства. 11. Заключні положення Значення основних фінансово-господарських показників підприємства на прогнозний період вказується в табл. 11. Таблиця 11 Основні фінансово-господарські показники підприємства
Закінчити викладення практичного матеріалу необхідно складанням висновків щодо можливості виконати запропонований проект.
13. ЗАХИСТ Контрольні роботи реєструються на кафедрі у спеціальному журналі, де вказується дата подання роботи, дата перевірки і повернення роботи викладачем, дата захисту та оцінка. Робота, яка виконана згідно з вимогами методичних вказівок, допускається до захисту, про що повідомляється у рецензії викладача. Робота, яка не відповідає вказаним вимогам, повертається на доопрацювання. Перероблений текст разом з першою рецензією студент подає на друге рецензування тому ж самому викладачеві. При підготовці до захисту контрольної роботи важливо приділити увагу вивченню тих питань, в яких є недоліки, що вказуються у рецензії. Доопрацювання контрольної роботи здійснюється для того, щоб виправити недоліки, доповнити роботу. Захист контрольної роботи проводиться після того, як викладач рецензував роботу і повернув її студенту для ознайомлення. Контрольні роботи захищаються у вказані кафедрою терміни. Модульна оцінка контрольної роботи залежить від якості написання роботи і результатів її захисту. Кількість балів проставляється відповідно до прийнятих критеріїв оцінки знань студентів. Матеріал контрольної роботи може використовуватися як доповідь на наукових студентських конференціях. Найкращі роботи можуть бути подані на республіканські, обласні, міські і вузівські конкурси наукових студентських робіт.
Додаток А Міністерство освіти і науки України Запорізька державна інженерна академія КОНТРОЛЬНА РОБОТА № з курсу "Економічне обґрунтування проектів" спеціальність 7.050107 "Економіка підприємства" на тему________________________________________ (назва теми) № варіанту, прізвище, ім'я та по батькові студента, курс, факультет, група Перевірив: прізвище викладача вчена ступінь (вчене звання) Запоріжжя, 20__р.
Додаток Б Зразок оформлення змісту пояснювальної запискиВимоги до оформлення: зміст повинен мати вступ, усі розділи і підрозділи основної частини, висновки, список використаних джерел і додатки. Економічне обґрунтування проекту складається з наступних розділів: Резюме проекту (короткий виклад суті основних питань); Аналіз ринку,концепцію маркетингу, план продажів; Опис продукту; План реалізації продукту; Фінансовий аналіз та обсяги інвестицій; Висновки.
Додаток В Оформлення списку використаних джерелЗразок оформлення трьох типів джерел:
Додаток Д Теми контрольних робіт
Додаток Е Перелік рекомендованих джерел1. Агафонова Л. Підготовка бізнес-плану: Практикум. - К.: Знання, 2001 - 158с. 2. Алексеева М.М. Планирование деятельности фирмы. - М.: Финансы и статистика, 1997. – 248 с. 3. Акофф Р.Л. Планирование будущего корпорации. - М.: Высш. школа, 1984. 4. Тарасюк Г.М. Бізнес-план. Розробка, обґрунтування та аналіз: Навчал. посіб. - К.: Каравела, 2006. – 280 с. 5. Бланк И. Инвестиционный менеджмент.- М.- Финансы и статистика, 1998. 6. Господарський кодекс України//Все про бухгалтерський облік. - 2003. - №67(873). 7. Ильин А.И., Синица Л.М. Планирование на предприятии: в 2-х частях. Ч. 2.Тактическое планирование/Под общей ред. А.И. Ильина .- Мн.: Новое знание. 2000, -416 с. 8. Краюхин Г.А. Планирование на предприятиях (объединениях) машиностроительной промышленности: Учебник. - Высшая школа, 1984.-312 с. 9. Карминский A.M., Оленев Н.И., Примак А.Г., Фалько С.Г. Контроллинг в бизнесе. Методологические и практические основы построения контроллинга в организациях. - М.: Финансы и статистика, - 1998.- 256 с. 10. Курач Л.А., Лепе Л.Н., Семенов П.М. Разработка бизнес-плана предприятия. - М.: Республиканский исследовательский центр экспертизы, 2001. – 90 с. 11. Должанський 1.3., Загорна Т.О. Бізнес-план. Технологія розробки. Навчал. посіб. 2-ге вид. - К.: Центр учбової літератури. - 2009., - 384 с. 12. Методичні рекомендації з формування собівартості проектних робіт з урахуванням вимог (положень) бухгалтерського обліку. (Наказ Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 29 березня 2002р. № 64). 13. Планування діяльності підприємства: Навч.-метод. посіб ./ Бєлов М.А., Н.М. Євдокимова, В.Є. Москалюк та ін.; За заг. ред. B.C. Москалюка. - К.: КНЕУ, 2002. – 252 с. 14. Покропивний С.Ф., Соболь СМ., Швиданенко Г.О. Бізнес-план: технологія розробки та обґрунтування. - К.: КНЕУ, 2001.- 160 с. 15. Тарасюк Г.М. Управління проектами: Навч. посібник. - К.: Каравела, 2006.- 344 с. 16. Цал-Цалко Ю.С. Витрати підприємства: Навч. посібник. - Житомир: ЖІТІ, 2002. – 648 с. 17. Державний фінансовий контроль: Навч.-метод, посіб. для самост. вивч. дисципліни/Н.С. Вітвицька, І.Ю. Чумакова, М.М. Коцупатрий, М.Т. Фенченко. -К.: КНЕУ, 2003.- 408 с. 18. Дікань Л.В., Воінова Т.С. Податкова система. Навчальний посібник. - Харків: Вид. ХДЕУ, 2002. - 252 с. 19. Тарасюк Г.М. Планування комерційної діяльності: Навч. посібник. - К.: Каравела, 2005.- 400 с. 20. Понікаров В.Д. Контроль і ревізія. Теорія економічного контролю: Навч. посібник. - Харків: Вид. ХДЕУ, 1999. – 92 с. 21. Пушкар М.С., Гавришко Н.В., Романів Р.В. Історія обліку та контролю господарської діяльності: Навч. посібник.- Тернопіль: Карт-бланш, 2003.- 223 с 22. Тимченко О.М. Податковий менеджмент: Навч.-метод, посібник для самост. вивч. дисц. - К.: КНЕУ. - 2001. – 150 с. 23. Белобжецкий И.А. Ревизия и контроль в промышленности: Учеб. пособие. - М.: Финансы и статистика, 1987. - 294 с. 24. Білуха М.Т. Теорія фінансово-господарського контролю і аудиту: Підручник. - К.: Вища шк., 1994. - 364 с. 25. Родионова В.М., Шлейников В.И. Финансовый контроль: Учебник. - М.: ИД ФБК - ПРЕСС, 2002. - 320 с. 26. Романов А.Н., Одинцов Б.Е. Автоматизация аудита. - М.: ЮНИТИ, 1999. - 336 с. 27. Рябчиков М.П. Контроль финансово-хозяйственной деятельности на промышленных предприятиях. - М.: Финансы и статистика, 1989. - 160 с. 28. Сопко В.В., Завгородній В.П. Організація бухгалтерського обліку, економічного контролю та аналізу: Підручник. - К.: КНЕУ, 2000. – 260 с. 29. Шишкин А.К., Мирюков В.А., Дышкант И.Д. Учет, анализ, аудит на предприятиях. - М.: Аудит, ЮНИТИ, 1996. - 496 с. 30. Финансовый бизнес-план: Учебное пособие/ под ред. дейст. Члена Акад. инвестиций РФ, д-ра экон. наук, проф. В.М. Попова. - М.: Финансы и статистика, 2004.- 480 с. 31. Майорова Т.В. Інвестиційна діяльність: Навч. посібник. - К.: ЦУЛ, 2003.- 376 с. 32. Савчук В.П. Управление финансами предприятия. - М.: БИНОМ. Лаборатория знаний, 2003. – 480 с. 33. Чумаченко Н.Г. Учет и анализ в промышленном производстве США.- М.: Финансы, 1971.-240 с. 34. Головань СИ. Бизнес-планирование: Учебное пособие. - Ростов н/Д.: Фенікс, 2002.- 320 с. 35. Бринк И.Ю. Савельева Н.А. Бизнес-план предприятия: Теория и практика. - Ростов н/Д.: Феникс, 2002.- 384 с. 36. Економіка підприємства: Підручник/ За ред. акад. С.Ф Покропивного. - К.- КНЕУ, 2001.-528 с. 37. Тарасюк Г.М., Шваб Л.І. Планування діяльності підприємства: Навч. посібник. 3-є вид. - К.: Каравела, 2008.- 352 с. З повагою ІЦ "KURSOVIKS"! |