« Назад
Аграрно-економічний коледж Полтавської державної аграрної академії
(повна назва циклової комісії)
КУРСОВИЙ ПРОЕКТ
з «Агрохімії»
на тему: “Технологія і система застосування добрив в господарстві"
Студента (ки) _ курсу групи
напряму підготовки
спеціальності
(прізвище та ініціали)
Керівник
(посада, вчене звання, науковий ступінь, прізвище та ініціали)
Національна шкала
Кількість балів: Оцінка: ЕСЕS
Члени комісії:
(підпис) (прізвище та ініціали)
(підпис) (прізвище та ініціали)
(підпис) (прізвище та ініціали)
м. Полтава 20 рік
Зміст
РОЗДІЛ 1. ВІДОМОСТІ ПРО ГОСПОДАРСТВО
|
|
|
1.1. Загальні відомості про господарство
|
|
|
1.2. Земельні угіддя господарства
|
|
|
1.3. Наявність в господарстві мінеральних добрив
|
|
|
1.4. Відомості про кліматичні умови господарства
|
|
|
1.5. Урожайність основних сільськогосподарських культур за останні 3 роки
|
|
|
1.6. Схеми сівозмін і система удобрення, що прийняті в господарстві
|
|
|
1.7. Агрохімічна характеристика ґрунтів І Польової сівозміни
|
|
|
1.8. Висновки про агрохімічні властивості ґрунтів
|
|
РОЗДІЛ 2. НАКОПИЧЕННЯ ТА РОЗПОДІЛ ОРГАНІЧНИХ ДОБРИВ
|
|
|
2.1. Вихід гною
|
|
|
2.2. Втрати гною при зберіганні
|
|
|
2.3. Накопичення гною, внаслідок вирощування пшениці, жита, ячменю
|
|
|
2.4. План розподілу органічних добрив між сівозмінами та іншими угіддями господарства
|
|
РОЗДІЛ 3. ПРОЕКТУВАННЯ СИСТЕМИ ЗАСТОСУВАННЯ ДОБРИВ
|
|
|
3.1. Рекомендовані оптимальні норми внесення органічних та мінеральних добрив під окремі сільськогосподарські культури
|
|
|
3.2. Розрахунок норм добрив балансово–розрахунковим методом
|
|
|
3.3. Система удобрення в І Польовій сівозміні
|
|
|
3.4. План розміщення добрив в І Польовій сівозміні
|
|
|
3.5. Потреба в органічних і мінеральних добривах
|
|
РОЗДІЛ 4. БАЛАНС ПОЖИВНИХ РЕЧОВИН В СІВОЗМІНІ
|
|
|
4.1. Винос поживних речовин з урожаєм у І Польовій сівозміні
|
|
|
4.2. Баланс поживних речовин у І Польової сівозміни
|
|
РОЗДІЛ 5. БАЛАНС ГУМУСУ У ҐРУНТАХ СІВОЗМІНИ
|
|
|
5.1. Баланс гумусу І Польової сівозміни
|
|
РОЗДІЛ 6. АГРОХІМІЧНЕ ТА ЕКОЛОГІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ СИСТЕМИ ВИКОРИСТАННЯ ДОБРИВ, ТЕХНОЛОГІЇ ВНЕСЕННЯ ДОБРИВ
|
|
|
6.1. Еколого-агрохімічний паспорт поля
|
|
ВИСНОВКИ
|
|
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ
|
|
РОЗДІЛ 1. ВІДОМОСТІ ПРО ГОСПОДАРСТВО
1.1. Загальні відомості про господарство
- Землекористування господарства
- Загальна площа землекористування
- Спеціалізація господарства
- Наявність місцевих вапняних добрив
- Наявність в господарстві гноєсховища
- Наявність в господарстві складу мінеральних добрив _
- Можливість зберігання рідких мінеральних добрив
- Віддаленість господарства від агрохімцентру
- Характеристика рельєфу ________
1.2. Земельні угіддя господарства
Угіддя господарства
|
Площа, га
|
Всього орних земель
|
|
в т.ч. І Польова сівозміна
|
|
ІІ Польова сівозміна
|
|
Кормова сівозміна
|
|
Овочева сівозміна
|
|
Всього земель у сівозмінах
|
|
Пасовища, сінокоси
|
|
Сади
|
|
1.3. Наявність в господарстві мінеральних добрив
Назва добрива
|
Фізична вага, т
|
Поживних речовин, т
|
Азотні
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Фосфорні
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Калійні
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Комплексні
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Мікродобрива
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1.4. Відомості про кліматичні умови господарства
Розподіл опадів та середня багаторічна температура повітря
Показник
|
I
|
II
|
III
|
IV
|
Опади, мм
|
|
|
|
|
Температура повітря, ºС
|
|
|
|
|
Середньорічна кількість опадів мм
з коливанням від мм до мм
|
Середньорічна температура °С
з коливанням від + °С до – °С
|
1.5. Урожайність основних сільськогосподарських культур за останні 3 роки
Культури
|
Урожайність за роки:
|
Середня урожай-ність, ц/га
|
|
|
|
Зернові – всього
|
|
|
|
|
в т.ч.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Технічні – всього
|
|
|
|
|
в т.ч.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Овочі та картопля
|
|
|
|
|
в т.ч.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Кормові культури – всього
|
|
|
|
|
в т.ч.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Зернобобові культури – всього
|
|
|
|
|
в т.ч.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Причини коливання урожайності по роках: ________________
1.6. Схеми сівозмін і система удобрення, що прийняті в господарстві
№
|
Культури
|
Пло-ща, га
|
Внесення добрив
|
основне
|
припосівне
|
підживлення
|
орг. доб-рива, т/га
|
N
|
Р
|
К
|
N
|
Р
|
К
|
N
|
Р
|
К
|
сівозміна
|
1
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
9
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
10
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Всього
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
сівозміна
|
1
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
9
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
10
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Всього
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
№
|
Культури
|
Пло-ща, га
|
Внесення добрив
|
основне
|
припосівне
|
підживлення
|
орг. доб-рива, т/га
|
N
|
Р
|
К
|
N
|
Р
|
К
|
N
|
Р
|
К
|
сівозміна
|
1
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
9
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
10
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Всього
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
сівозміна
|
1
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
9
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
10
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Всього
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Всього площа сівозмін га
1.7. Агрохімічна характеристика ґрунтів
І Польової сівозміни
№ поля
|
Пло–ща поля, га
|
Вміст легкогідро–лізованого азоту,
мг/100 г ґрунту
|
Вміст рухомого фосфору, мг/100 г ґрунту
|
Вміст обмінного калію, мг/100 г ґрунту
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
|
|
середнє
|
|
|
|
|
|
|
|
1.8. Висновки про агрохімічні властивості ґрунтів
Групування ґрунтів за вмістом:
азоту, рухомого фосфору, обмінного калію, гумусу, рН(КСІ)
Вміст
|
Азот
|
Фосфор
|
Калій
|
Гумус
|
Ступінь кислотності
|
рН (КСІ)
|
га
|
%
|
га
|
%
|
га
|
%
|
га
|
%
|
га
|
%
|
Дуже низький
|
|
|
|
|
|
|
|
|
сильнокислі
|
|
|
Низький
|
|
|
|
|
|
|
|
|
середньокислі
|
|
|
Середній
|
|
|
|
|
|
|
|
|
слабокислі
|
|
|
Підвищений
|
|
|
|
|
|
|
|
|
близькі до нейтральних
|
|
|
Високий
|
|
|
|
|
|
|
|
|
нейтральні
|
|
|
Дуже високий
|
|
|
|
|
|
|
|
|
лужні
|
|
|
Необхідно вапнувати, га ______
Необхідно гіпсувати, га
Як відрізняється вміст елементів живлення в ґрунтах господарства від оптимального вмісту:
Ґрунти господарства потребують таких заходів:
РОЗДІЛ 2. НАКОПИЧЕННЯ ТА РОЗПОДІЛ ОРГАНІЧНИХ ДОБРИВ
2.1. Вихід гною
Види і групи тварин
|
Кількість голів
|
Підстилка
|
Тривалість стійлового періоду, дні
|
Вихід гною, т
|
вид
|
норма 1 гол, кг
|
від 1 голови
|
від всіх голів за рік
|
Велика рогата худоба
|
|
|
|
|
|
|
Корови
|
|
|
|
|
|
|
Молодняк віком до 6 міс
|
|
|
|
|
|
|
Молодняк на відгодівлі (6 – 12 міс)
|
|
|
|
|
|
|
Молодняк на відгодівлі (понад 12 міс)
|
|
|
|
|
|
|
Молодняк (12 –18 міс)
|
|
|
|
|
|
|
Свині
|
|
|
|
|
|
|
Матки дорослі
|
|
|
|
|
|
|
Поросята віком 2 міс.
|
|
|
|
|
|
|
Поросята віком 3 міс.
|
|
|
|
|
|
|
Поросята віком 6 міс.
|
|
|
|
|
|
|
Свині на відгодівлі
|
|
|
|
|
|
|
Кнури дорослі
|
|
|
|
|
|
|
Коні
|
|
|
|
|
|
|
Молодняк
|
|
|
|
|
|
|
Дорослі
|
|
|
|
|
|
|
Вівці
|
|
|
|
|
|
|
Птиця
|
|
|
|
|
|
|
всього
|
|
2.2. Втрати гною при зберіганні
Спосіб зберігання
|
Тривалість збері-гання (в місяцях)
|
Кількість гною, т
|
% втрат
|
Всього втрат, т
|
|
|
|
|
|
2.3. Накопичення гною внаслідок вирощування пшениці, жита, ячменю
Зернові, що вирощуються в господарстві
|
Площа, га
|
Утворюється гною, т
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Всього
|
|
Вихід гною з урахуванням втрат
Насиченість гноєм, т/га
На 1 га орної землі потрібно внести
На всі орні землі господарства потрібно
Вистачає (не вистачає) гною
Заходи по збільшенню кількості органічних добрив і вдосконаленню їх зберігання ______
2.4. План розподілу органічних добрив між сівозмінами та іншими угіддями господарства
Сівозміна
|
Площа, га
|
Кіль–кість полів в сівозміні
|
Кількість полів, що удобрю–ються орг.добр.
|
Норма органіч–них добрив, т
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Висновки про розміщення органічних добрив в сівозмінах
РОЗДІЛ 3. ПРОЕКТУВАННЯ СИСТЕМИ ЗАСТОСУВАННЯ ДОБРИВ
3.1. Рекомендовані оптимальні норми внесення органічних та мінеральних добрив під окремі сільськогосподарські культури
№ п/п
|
Культура
|
Органічні добрива т/га
|
Мінеральні добрива
кг д.р. на 1 га
|
N
|
P2O5
|
K2O
|
-
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
3.2. Розрахунок норм добрив балансово–розрахунковим методом
ПОКАЗНИКИ
|
Культура
_____________
урожайність____ц/га
|
Культура
____________
урожайність
____ц/га
|
N
|
Р2О5
|
К2О
|
N
|
Р2О5
|
К2О
|
- 1. Винос поживних речовин з 1 ц:
|
основної і побічної продукції, кг
|
|
|
|
|
|
|
із запланованим урожаєм, кг/га
|
|
|
|
|
|
|
- 2. Вміст рухомих поживних речовин в орному шарі ґрунту,
|
мг/100 г ґрунту
|
|
|
|
|
|
|
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
- 3. Використання поживних речовин культурою з ґрунту
|
коефіцієнт
|
|
|
|
|
|
|
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
- 4. Внесено поживних ре-човин з гноєм під попередник
|
т/га
|
|
|
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
- 5. Використано поживних речовин з гною культурою на 2й рік
|
коефіцієнт
|
|
|
|
|
|
|
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
- 6. Внесено поживних речо-вин з мінеральними добривами під попередник
|
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
- 7. Використано поживних речовин з мінеральних добрив, внесених під попередник
|
коефіцієнт
|
|
|
|
|
|
|
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
- 8. Буде внесено з органічни-ми добривами
|
під планову культуру кг/га
|
|
|
|
|
|
|
|
|
- 9. Буде використано пожив-них речовин з гною культурою в 1й рік
|
коефіцієнт
|
|
|
|
|
|
|
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
- 10. Всього буде використа-но культурою поживних речо-вин з ґрунту, післядії добрив і внесеного гною
|
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
- 11. Потрібно внести з мінеральними добривами
|
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
- 12. Коефіцієнти використа-ння поживних речовин з мінеральних добрив
|
коефіцієнт
|
|
|
|
|
|
|
- 13. Буде внесено поживних речовин з мінеральними добривами з урахуванням коефіцієнту використання
|
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
ПОКАЗНИКИ
|
Культура
_____________
урожайність____ц/га
|
Культура
____________
урожайність
____ц/га
|
N
|
Р2О5
|
К2О
|
N
|
Р2О5
|
К2О
|
1. Винос поживних речовин з 1 ц: |
основної і побічної продукції, кг
|
|
|
|
|
|
|
із запланованим урожаєм, кг/га
|
|
|
|
|
|
|
2. Вміст рухомих поживних речовин в орному шарі ґрунту, |
мг/100 г ґрунту
|
|
|
|
|
|
|
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
3. Використання поживних речовин культурою з ґрунту |
коефіцієнт
|
|
|
|
|
|
|
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
4. Внесено поживних ре-човин з гноєм під попередник |
т/га
|
|
|
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
5. Використано поживних речовин з гною культурою на 2й рік |
коефіцієнт
|
|
|
|
|
|
|
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
6. Внесено поживних речо-вин з мінеральними добривами під попередник |
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
7. Використано поживних речовин з мінеральних добрив, внесених під попередник |
коефіцієнт
|
|
|
|
|
|
|
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
8. Буде внесено з органічни-ми добривами |
під планову культуру кг/га
|
|
|
|
|
|
|
|
|
9. Буде використано пожив-них речовин з гною культурою в 1й рік |
коефіцієнт
|
|
|
|
|
|
|
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
10. Всього буде використа-но культурою поживних речо-вин з ґрунту, післядії добрив і внесеного гною |
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
11. Потрібно внести з мінеральними добривами |
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
12. Коефіцієнти використа-ння поживних речовин з мінеральних добрив |
коефіцієнт
|
|
|
|
|
|
|
13. Буде внесено поживних речовин з мінеральними добривами з урахуванням коефіцієнту використання |
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
ПОКАЗНИКИ
|
Культура
_____________
урожайність____ц/га
|
Культура
____________
урожайність
____ц/га
|
N
|
Р2О5
|
К2О
|
N
|
Р2О5
|
К2О
|
1. Винос поживних речовин з 1 ц: |
основної і побічної продукції, кг
|
|
|
|
|
|
|
із запланованим урожаєм, кг/га
|
|
|
|
|
|
|
2. Вміст рухомих поживних речовин в орному шарі ґрунту, |
мг/100 г ґрунту
|
|
|
|
|
|
|
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
3. Використання поживних речовин культурою з ґрунту |
коефіцієнт
|
|
|
|
|
|
|
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
4. Внесено поживних ре-човин з гноєм під попередник |
т/га
|
|
|
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
5. Використано поживних речовин з гною культурою на 2й рік |
коефіцієнт
|
|
|
|
|
|
|
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
6. Внесено поживних речо-вин з мінеральними добривами під попередник |
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
7. Використано поживних речовин з мінеральних добрив, внесених під попередник |
коефіцієнт
|
|
|
|
|
|
|
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
8. Буде внесено з органічни-ми добривами |
під планову культуру кг/га
|
|
|
|
|
|
|
|
|
9. Буде використано пожив-них речовин з гною культурою в 1й рік |
коефіцієнт
|
|
|
|
|
|
|
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
10. Всього буде використа-но культурою поживних речо-вин з ґрунту, післядії добрив і внесеного гною |
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
11. Потрібно внести з мінеральними добривами |
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
12. Коефіцієнти використа-ння поживних речовин з мінеральних добрив |
коефіцієнт
|
|
|
|
|
|
|
13. Буде внесено поживних речовин з мінеральними добривами з урахуванням коефіцієнту використання |
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
ПОКАЗНИКИ
|
Культура
_____________
урожайність____ц/га
|
Культура
____________
урожайність
____ц/га
|
N
|
Р2О5
|
К2О
|
N
|
Р2О5
|
К2О
|
1. Винос поживних речовин з 1 ц: |
основної і побічної продукції, кг
|
|
|
|
|
|
|
із запланованим урожаєм, кг/га
|
|
|
|
|
|
|
2. Вміст рухомих поживних речовин в орному шарі ґрунту, |
мг/100 г ґрунту
|
|
|
|
|
|
|
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
3. Використання поживних речовин культурою з ґрунту |
коефіцієнт
|
|
|
|
|
|
|
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
4. Внесено поживних ре-човин з гноєм під попередник |
т/га
|
|
|
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
5. Використано поживних речовин з гною культурою на 2й рік |
коефіцієнт
|
|
|
|
|
|
|
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
6. Внесено поживних речо-вин з мінеральними добривами під попередник |
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
7. Використано поживних речовин з мінеральних добрив, внесених під попередник |
коефіцієнт
|
|
|
|
|
|
|
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
8. Буде внесено з органічни-ми добривами |
під планову культуру кг/га
|
|
|
|
|
|
|
|
|
9. Буде використано пожив-них речовин з гною культурою в 1й рік |
коефіцієнт
|
|
|
|
|
|
|
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
10. Всього буде використа-но культурою поживних речо-вин з ґрунту, післядії добрив і внесеного гною |
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
11. Потрібно внести з мінеральними добривами |
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
12. Коефіцієнти використа-ння поживних речовин з мінеральних добрив |
коефіцієнт
|
|
|
|
|
|
|
13. Буде внесено поживних речовин з мінеральними добривами з урахуванням коефіцієнту використання |
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
ПОКАЗНИКИ
|
Культура
_____________
урожайність____ц/га
|
Культура
____________
урожайність
____ц/га
|
N
|
Р2О5
|
К2О
|
N
|
Р2О5
|
К2О
|
1. Винос поживних речовин з 1 ц: |
основної і побічної продукції, кг
|
|
|
|
|
|
|
із запланованим урожаєм, кг/га
|
|
|
|
|
|
|
2. Вміст рухомих поживних речовин в орному шарі ґрунту, |
мг/100 г ґрунту
|
|
|
|
|
|
|
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
3. Використання поживних речовин культурою з ґрунту |
коефіцієнт
|
|
|
|
|
|
|
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
4. Внесено поживних ре-човин з гноєм під попередник |
т/га
|
|
|
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
5. Використано поживних речовин з гною культурою на 2й рік |
коефіцієнт
|
|
|
|
|
|
|
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
6. Внесено поживних речо-вин з мінеральними добривами під попередник |
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
7. Використано поживних речовин з мінеральних добрив, внесених під попередник |
коефіцієнт
|
|
|
|
|
|
|
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
8. Буде внесено з органічни-ми добривами |
під планову культуру кг/га
|
|
|
|
|
|
|
|
|
9. Буде використано пожив-них речовин з гною культурою в 1й рік |
коефіцієнт
|
|
|
|
|
|
|
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
10. Всього буде використа-но культурою поживних речо-вин з ґрунту, післядії добрив і внесеного гною |
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
11. Потрібно внести з мінеральними добривами |
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
12. Коефіцієнти використа-ння поживних речовин з мінеральних добрив |
коефіцієнт
|
|
|
|
|
|
|
13. Буде внесено поживних речовин з мінеральними добривами з урахуванням коефіцієнту використання |
кг/га
|
|
|
|
|
|
|
РОЗДІЛ 4. БАЛАНС ПОЖИВНИХ РЕЧОВИН В СІВОЗМІНІ
4.1. Винос поживних речовин з урожаєм у І Польовій сівозміні
№ поля
|
Культура
|
Плановий урожай, ц/га
|
Винос поживних речовин на 1 ц основної продукції і відповідну кількість побічної продукції, кг
|
кг з 1 га
|
N
|
Р2О5
|
К2О
|
N
|
Р2О5
|
К2О
|
-
|
|
|
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
|
|
|
-
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Разом
|
|
|
|
В середньому, кг/га
|
|
|
|
Прогноз змін агрохімічних показників ґрунтів господарства __________
4.2. Баланс поживних речовин у І Польової сівозміни
Статті балансу
|
N
|
Р2О5
|
К2О
|
кг/га
|
%
|
кг/га
|
%
|
кг/га
|
%
|
Витрати:
|
|
|
|
|
|
|
– винос з урожаєм основної і побічної продукції
|
|
|
|
|
|
|
– втрати з добривом
|
|
|
|
|
|
|
Надходження:
|
|
|
|
|
|
|
– з органічними добривами
|
|
|
|
|
|
|
– з мінеральними добривами
|
|
|
|
|
|
|
– з атмосферними опадами
|
|
|
|
|
|
|
– за рахунок фіксації бульбоч–ковими бактеріями бобових культур
|
|
|
|
|
|
|
– за рахунок фіксації вільножи–вучими мікроорганізмами
|
|
|
|
|
|
|
Баланс (+, –), %
|
|
|
|
|
|
|
Інтенсивність балансу
|
|
|
|
|
|
|
Висновок про баланс елементів живлення в ґрунтах господарства
РОЗДІЛ 5. БАЛАНС ГУМУСУ У ҐРУНТАХ СІВОЗМІНИ
5.1. Баланс гумусу І Польової сівозміни
Культура
|
Площа, га
|
Урожайність
|
Втрати гумусу, т/га
|
Всього
|
в т.ч. за рахунок
|
мінералізації
|
змиву ґрунту
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Баланс гумусу по сівозміні
|
|
Висновок про баланс гумусу (розрахунок кількості органічних добрив для створення бездифіцитного балансу гумусу) в ґрунтах господарства):
РОЗДІЛ 6. АГРОХІМІЧНЕ ТА ЕКОЛОГІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ СИСТЕМИ ВИКОРИСТАННЯ ДОБРИВ, ТЕХНОЛОГІЇ ВНЕСЕННЯ ДОБРИВ
6.1. ЕКОЛОГО-АГРОХІМІЧНИЙ ПАСПОРТ ПОЛЯ №1
Область:
Землекористувач:
Район:
Населений пункт:
Сівозміна:
Поле:
Назва ґрунту:
Площа, га
Показники стану ґрунту
|
Методи визначення
|
Середньозважені величини
|
|
|
|
1. Агрофізичні
|
|
|
|
|
Щільність ґрунту, г/см3
|
|
|
|
|
Продуктивна волога (ММЗПВ) в 0 – 100 см, мм
|
|
|
|
|
2. Агрохімічні
|
|
|
|
|
Кислотність:
гідролітична, мг–екв/100 г ґрунту
|
|
|
|
|
обмінна, рН сольове
|
|
|
|
|
актуальна, рН водне
|
|
|
|
|
Сума ввібраних основ, мг–екв/100 г ґрунту
|
|
|
|
|
Тип засолення
|
|
|
|
|
Ступінь засолення
|
|
|
|
|
Вміст в орному шарі гумусу, %
азоту, що легко гідролізований
|
|
|
|
|
рухомого фосфору
|
|
|
|
|
обмінного калію
|
|
|
|
|
Рухомих форм мікроелементів, мг/кг ґрунту
бору
|
|
|
|
|
молібдену
|
|
|
|
|
марганцю
|
|
|
|
|
кобальту
|
|
|
|
|
міді
|
|
|
|
|
цинку
|
|
|
|
|
Агрохімічна оцінка в балах
|
|
|
|
|
3. Рівень забруднення ґрунтів
|
|
|
|
|
Вміст рухомих форм, мг/кг
кадмію
|
|
|
|
|
свинцю
|
|
|
|
|
ртуті
|
|
|
|
|
Залишки пестицидів, мг/кг
ДДТ і його метаболіти
|
|
|
|
|
гексахлоран (сума ізомерів)
|
|
|
|
|
2,4 Д–амінна сіль
|
|
|
|
|
симазин
|
|
|
|
|
атразин
|
|
|
|
|
Щільність радіоактивного забруднення, Кі/км2
цезієм–137
|
|
|
|
|
стронцієм–90
|
|
|
|
|
Зведена еколого–агрохімічна оцінка, в балах
|
|
|
|
|
Примітка: Фізико–хімічні, агрохімічні показники, щільність складання та показники забруднення визначаються в орному шарі ґрунту
ВИСНОВКИ
__________________
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ
З повагою ІЦ "KURSOVIKS"!
|