Роздрукувати сторінку
Главная \ Методичні вказівки \ Методичні вказівки \ 141 Методичні вказівки до виконання курсової роботи з курсу Економіка і управління підприємством, НУ ЛП

Методичні вказівки до виконання курсової роботи з курсу Економіка і управління підприємством, НУ ЛП

« Назад

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ "ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА"

ЕКОНОМІКА І УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ

Методичні вказівки до виконання курсової роботи для студентів денної та заочної форми навчання Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій

Затверджено

на засіданні кафедри обліку та аналізу.

Протокол

Львів – 2012

 

Економіка і управління підприємством: Методичні вказівки до виконання курсової роботи для студентів денної та заочної форми навчання Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій / Укл.: Н.П.Патрікі, З.О.Коваль– Львів: Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", - 2012. -   с.

 Укладачі Патрікі Н.П.,канд.екон.наук, доц., Коваль З.О., канд.екон.наук, ст.викл.

Відповідальний за випуск: Шквір В.Д.,канд.екон.наук, доц.

ЗМІСТ

Вступ

1. Вимоги до написання та оформлення курсової роботи

2. Структура та зміст курсової роботи

3. Критерії оцінювання курсової роботи

4. Методичні рекомендації до виконання теоретичної частини курсової роботи

5. Методичні рекомендації до виконання розрахункової частини курсової роботи

Список рекомендованої літератури

Додатки

 

 

ВСТУП

Курсова робота є завершальним етапом вивчення дисципліни «Економіка і управління підприємством». Метою роботи є закріплення студентами знань з економічних дисциплін «Економіка підприємства», «Підприємництво», «Менеджмент», «Економіка і організація виробництва» студентами неекономічних спеціальностей.

Під час написання курсової роботи необхідно використовувати набуті теоретичні знання з усіх тем дисципліни, а також практичні навики розв'язання задач, здобуті на практичних заняттях. Потрібно також продемонструвати вміння працювати із законодавчою базою та економічною літературою.

 1. ВИМОГИ ДО НАПИСАННЯ ТА ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Курсова робота з дисципліни «Економіка і управління підприємством» носить теоретично – прикладний характер і повинна бути виконана на практичних матеріалах реального підприємства. Сфера діяльності підприємства визначається студентом самостійно. Назва і предмет діяльності обраного підприємства зазначається у завданні на курсову роботу.

Практична частина курсової роботи (завдання 2, 3) повинна базуватися на фінансовій звітності досліджуваного підприємства.

Курсову роботу студент повинен написати згідно із затвердженим завданням. Викладення матеріалу має бути конкретним. Під час написання курсової роботи потрібно використовувати результати наукових досліджень зарубіжних і вітчизняних учених, опублікованих у формі монографій і статей у періодичних виданнях, нормативні та законодавчі акти за темою роботи, статистичні матеріали. Матеріали з літературних джерел потрібно подавати довільно, своїми словами. Дослівне цитування потрібно супроводжувати відповідними посиланнями на літературні джерела. Викладення теоретичних положень має супроводжуватись необхідними розрахунками, таблицями, графіками.

Курсову роботу можна надрукувати або написати від руки. Загальний обсяг роботи - 25-30 сторінок друкованого тексту. Текст має бути лише з одного боку стандартного аркуша (розмір 210 х 297 мм) через півтора інтер­вали з полями, кегль 14, шрифт Times New Roman. Поля сторінок курсової роботи: ліве - 25 мм, верхнє і нижнє - 20 мм, праве - 10 мм.

Усі сторінки роботи, окрім титульного аркуша та змісту, потрібно пронумерувати у правому верхньому куті арабськими цифрами. Нумерація сторінок починається з титульного аркуша і закінчується списком використаної літератури.

Взірець титульного аркуша наведено у Додатку А.

У змісті курсової роботи подають назви розділів та підрозділів і вказують сторінки, на яких вони починаються. Якщо в роботі передбачені додатки (розрахунки, копії документів, графіки, таблиці тощо), то інформацію про них подають у змісті після списку літератури. Додатки повинні мати заголовок і порядковий номер арабськими цифрами або великими літерами українського алфавіту. Додатки не включають до загального обсягу роботи. їх потрібно нумерувати окремо. Кожний додаток подають на окремій сторінці. Справа вгорі на першій сторінці додатка пишуть слово "Додаток" і зазначають його номер.

Розділи та підрозділи нумерують арабськими цифрами, після яких ставлять крапку. Підрозділи повинні мати порядкову нумерацію в межах кожного розділу. їхня назва має бути короткою, відповідати змістові та записуватись у формі заголовка. Кожен розділ потрібно розпочинати з нової сторінки. Заголовки розділів пишуть прописними літерами, заголовки підрозділів - рядко­вими (окрім першої прописної).

Переноси слів у заголовках не допускаються. Крапка в кінці заголовка не ставиться. Заголовки не підкреслюють. Відстань між заголовком і текстом має дорівнювати трьом міжрядковим інтервалам.

Ілюстрації (рисунки, схеми, графіки, діаграми), які подають у складі текстових розділів, нумерують у межах кожного розділу арабськими цифрами, тобто номер ілюстрації містить номер розділу і порядковий номер ілюстрації в межах цього розділу, розділені крапкою. Посилання в тексті на рисунок оформляють так: (рис.1). Назви рисунків, схем, графіків розміщують знизу під ними по центру.

У разі використання ілюстрацій, поданих у літературних джерелах, треба обов'язково посилатись на відповідне джерело. Це оформляють у формі примітки, тобто біля назви таблиці, графіка, схеми, діаграми, рисунка ставлять позначку "*", а нижче ілюстрації під рискою у примітці вказують джерело.

Наприклад: Примітка: * Джерело: Кіндрацька Г.І. Економічний аналіз : підручник / Г.І. Кіндрацька, М.С. Білик, А.Г. Загородній ; за ред. проф. А.Г. Загороднього. — Вид. 3-тє, переробл. і доповн. — К. : Знання, 2008.

Під час використання формул значення символів і числових коефіцієнтів потрібно наводити безпосередньо під формулою, з нового рядка в тій самій послідовності, в якій вони наведені у формулі. 

 При посиланні у тексті на формулу необхідно подати її повний номер у дужках, наприклад, «у формулі 1.1». Формули нумеруються в межах кожного розділу.

Під час написання курсової роботи теоретичні викладення потрібно підтверджувати статистичними даними, які доцільно наводити в таблицях. Таблиці подають після посилання на них, розміщують горизонтально чи, за потреби, вертикально, так, щоб для їх розглядання потрібно було повернути роботу за годинниковою стрілкою (направо). Таблиці мають назву, вимірники, номери граф і рядків. Числові величини в кожній графі повинні мати однакову кількість десяткових знаків. Якщо всі показники таблиці мають лише одну одиницю вимірювання, то скорочену назву одиниці вимірювання проставляють над табли­цею. Заголовок таблиці розміщують посередині. Вище від заголовка над правим верхнім кутом таблиці поміщають напис "Таблиця" із вказанням її номера. Нумерацію таблиць здійснюють у межах розділів арабськими цифрами. Якщо одна таблиця розміщується на двох і більше сторінках, то над іншими частинами пишуть слово "Продовження табл." із зазначенням її порядкового номера.

Ілюстративні матеріали (таблиці, тексти допоміжного характеру, інформативні документи), подані в додатках, нумерують у межах кожного додатка.

Використані під час роботи літературні джерела вказують наприкінці її текстової частини, після висновків. Список літератури подають в алфавітному порядку. Посилання на літературні джерела потрібно подавати після використаної в роботі цитата в ланках, або викладеної думки автора у квадратних дужках зі зазначенням порядкового номера цього джерела в списку літератури, на яке робиться посилання, та сторінки в ньому. Перша цифра вказує номер джерела в списку літератури, друга - зазначає сторінку. Наприклад: [2, 33].

 

2. СТРУКТУРА ТА ЗМІСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Пояснювальна записка до курсової роботи повинна складатися з таких частин:

Титульний аркуш (Додаток А)

Зміст

Вступ

Основна частина курсової роботи (містить три завдання)

Висновки

Список використаних джерел

Додатки

Вступ до курсової роботи має бути максимально стислим, чітким, місти­ти короткий огляд літе­ратури з проблеми, що досліджується, з’ясування питань, які будуть розгля­нуті, а також доведення необхідності та важливості аналізу основних еконо­мічних показників у розрахунковій частині. Обсяг вступу не повинен переви­щувати двох сторінок.

Основна частина курсової роботи полягає у розгляді трьох завдань, які є взаємопов’язані.

У завданні 1 доцільно розглянути 10 питань, у тій послідовності, що подані у завданні до курсової роботи (див.п.4). Під час викладення матеріалу необхідно використовувати Господарський Кодекс, Цивільний Кодекс, Податковий Кодекс, інші законодавчо – нормативні акти, літературні джерела, а також оперативну інформацію підприємства, на якому проводиться дослідження.

Завдання 2 і 3 виконується  на основі фінансової звітності обраного підприємства (табл.1).

Таблиця 1

Фінансова звітність підприємств

Підприємства, що працюють за П(с)БО 2-5

Підприємства, що працюють за П(с)БО 25

(Спрощена форма звітності)

- Баланс, форма №1;

- Звіт про фінансові результати, форма №2;

- Звіт про рух грошових коштів, форма №3;

- Звіт про власний капітал, форма №4

- Примітки до фінансової звітності, форма №5

- Баланс, форма №1

- Звіт про фінансові результати

Висновки до курсової роботи мають бути викладені стисло, у тезисній формі, відображати її суть, проблеми, містити результати проведеного дос­лідження, пропозиції з удосконалення організації фінансів та управління підприємством на рівні окремих господарських одиниць.

Наприкінці роботи наводять список опрацьованих джерел та додатки.

У додатках подають, за необхідності, основні законодавчі акти з теми досліджень, взірці установчих документів, форм платіжних і розрахункових документів, договорів, угод, фінансової, податкової і статистичної звітності обраного для дослідження підприємства.

 

3. КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Оцінювання курсової роботи здійснюється від час її захисту студентом. Курсову роботу захищають перед комісією в складі трьох викладачів кафедри за участю керівника курсової роботи. Під час оцінювання курсової роботи до уваги беруть правильність її оформлення, повноту висвітлення теми, своєчасність виконання і подання на кафедру та правильність відповідей студента під час захисту.

Якість курсової роботи оцінюється за системою критеріїв, основними з яких є:

1) правильність і логічність побудови змісту курсової роботи;

Достатність використання літературних джерел, наявність узагальнення світового і вітчизняного досвіду дослідження явища;

3)  використання положень законодавчих і нормативних актів з теми об’єкта дослідження;

4)  правильність виконання розрахункової частини;

5) наявність  висновків до курсової роботи;

6) акуратність, правильність і своєчасність оформлення пояснювальної записки курсової роботи та подання роботи на кафедру.

Курсова робота оцінюється за чотирибальною системою: «відмінно», «добре», «задовільно» та «незадовільно». У разі отримання студентом «незадовільно» призначається повторний захист курсової роботи.

 

4. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИКОНАННЯ ТЕОРЕТИЧНОЇ ЧАСТИНИ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Теоретична частина роботи повинна базуватися на реальних даних діючих  підприємств різних сфер діяльності (за вибором студента).

Нормативно - правова  база створення і діяльності обраного підприємства повинна відповідати діючомузаконодавству.

Теоретична частина Виклад теоретичної частини доцільно подати у такій послідовності:

1. Установчі документи та  реєстрація підприємства  

(зазначити види установчих документів, їх сутність в залежності від організаційно-правової форми власності обраного підприємства; вказати в яких органах здійснюється реєстрація підприємств)

2. Організаційно-правова форма підприємства та сфера його діяльності

3. Склад та формування активів підприємства

(провести аналіз структури та динаміки необоротних та оборотних активів на обраному підприємстві)

4. Амортизаційна політика підприємства

(зазначити сутність амортизаційних відрахувань; вказати за якими методами здійснюється нарахування амортизації на основні засоби та нематеріальні активи в загальному і, зокрема, на досліджуваному підприємстві)

5. Організація бухгалтерського обліку на підприємстві

6. Система оподаткування підприємства (зазначити види та зміст податків, які діють в Україні станом на 01.01.2012 рік. Вказати на якій системі оподаткування знаходиться обране підприємство (загальна чи спрощена) і які види податків ним сплачуються)

7. Порядок визначення доходів, витрат і фінансових результатів (при розгляді питання опиратися на обрану підприємством систему оподаткування).

8.Формування звітності (фінансової, податкової, статистичної) підприємства (описати форми звітностей, які складає обране підприємство та прикласти зразки в додатки до курсової роботи)  

9. Маркетингова та збутова політика підприємства (врахувати порядок ціноутворення на продукцію (роботи, послуги) на досліджуваному підприємстві. Вказати основних покупців продукції (робіт, послуг) підприємства)

 

5. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИКОНАННЯ РОЗРАХУНКОВОЇ ЧАСТИНИ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Завдання 1.  На основі фінансової звітності (за два останні роки) досліджуваного підприємства провести аналіз основних показників діяльності підприємства (табл. 2).

Таблиця 2

Основні показники діяльності підприємства

Показники

За звітній період

За попередній

період

Відхилення

абсолютне,

тис.грн

відносне, %

Первісна вартість основних засобів

 

 

 

 

Сума зносу основних засобів

 

 

 

 

Запаси

 

 

 

 

Загальна сума поточної дебіторської заборгованості

 

 

 

 

Поточні фінансові інвестиції

 

 

 

 

Грошові кошти та їхні еквіваленти

 

 

 

 

Оборотні активи

 

 

 

 

Власний капітал

 

 

 

 

Довгострокові зобов'язання 

 

 

 

 

Поточні зобов'язання

 

 

 

 

Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

 

 

 

 

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

 

 

 

 

Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)

 

 

 

 

Валовий прибуток від реалізації продукції

 

 

 

 

Прибуток від операційної діяльності

 

 

 

 

Прибуток від звичайної діяльності

 

 

 

 

Чистий прибуток

 

 

 

 

Завдання 2. На основі показників фінансової звітності  провести аналіз ліквідності, фінансової стійкості, ділової активності, рентабельності та прибутковості підприємства (у випадку акціонерного товариства) та зробити узагальнюючі висновки.

Показники оцінки фінансово-економічного стану та ефективності діяльності підприємства

За змістом і призначенням розрізняють такі показники:

- майнового стану підприємства;

- фінансової стійкості підприємства;

- ліквідності;

- ділової активності;

- рентабельності.

Підприємство вважається фінансовостійким, якщо воно спроможне забезпечити формування запасів за рахунок влас­них джерел коштів.

Аналіз фінансової стійкості може проводитися із використанням показників таблиці 3.

Таблиця 3

Показники оцінки фінансової стійкості підприємства

№ з/п

Назва показника

Порядок (формула) розрахунку

Нормативне (рекомендо-ване) значення

Призначення (опис)

1

Коефіцієнт автономії

Ф.1 (ряд. 380/ ряд. 640)

> 0,5

Визначається як відношення загальної суми власних коштів до підсумку балансу, чим більше значення коефіцієнта, тим менша залежність підприємства від зовнішніх джерел фінансування

2

Коефіцієнт фінансової залежності

Ф.1 (ряд. 640/ ряд. 380)

Показник обернений до коефіцієнта автономії; показує, яка сума загальної вартості майна підприємства припадає на 1 грн. власних коштів

3

Коефіцієнт маневреності власних засобів

Ф. 1 (ряд. 380 – ряд. 080) / ф. 1 ряд 380

Характеризує ступінь мобільності власних засобів підприємства

4

Коефіцієнт маневреності робочого капіталу

Ф. 1 (ряд. 260 – ряд. 620)/ ф. 1 (ряд. 380)

> 0,5

Розраховується як відношення   вартості робочого капіталу (власних оборотних коштів) до суми джерел власних коштів; характеризує ступінь мобільності використання власних коштів підприємством

5

Коефіцієнт фінансової стабільності

Ф. 1 (ряд.380)/ ф. 1 (ряд. 420 +  ряд. 480 +ряд. 620 +ряд. 630)

> 1

Визначається як відношення   власного капіталу та залученого

6

Коефіцієнт співвідно-шення залученого і власного капіталу

Ф. 1 (ряд. 420 + + ряд. 480 +

+ ряд. 620 + ряд. 630)/ ф.1 (ряд. 380)

Залежить від характеру

господарсь-кої діяльності

Розраховується як відношення всієї суми зобов’язань по залучених коштах та суми власних коштів

7

Коефіцієнт концентрації власного капіталу (коефіцієнт автономії, коефіцієнт незалежності)

Власний капітал (ряд. 380 ф. 1) / Активи підприємства (ряд. 080+260+270 ф. 1)

Визначає частку коштів власників підприємства в загальній сумі коштів, вкладених у майно підприємства. Характеризує можливість підприємства виконати свої зовнішні зобов’язання за рахунок використання власних коштів, незалежність його функціонування від позикових коштів.

8

Коефіцієнт концентрації позикового капіталу

Позиковий капітал (ряд. 430+480+ 620+630 ф.1) / Активи підприємства (ряд. 080 + 260 + 270 ф. 1)

Є доповненням до попереднього коефіцієнта – їх сума дорівнює 1 (або 100%). Коефіцієнт характеризує частку позикових коштів у загальній сумі коштів, вкладених у майно підприємства

Ліквідність характеризує спроможність майна підприємс­тва швидко перетворитись у грошові кошти для негайного по­гашення його поточної заборгованості. 

Значення коефіцієнта абсолютної ліквідності має перебува­ти в межах 0,2 - 0,35. Якщо ж коефіцієнт набуває значення, нижчого за 0,2, то це означає, що у підприємства виникає ри­зик неспроможності покриття своїх невідкладних зобов'язань.

Нормальним вважається стан, коли значення цього коефі­цієнта перевищує одиницю.

Коефіцієнт покриття або коефіцієнт поточної ліквід­ності характеризує здатність підприємства погасити поточні зобов'язання протягом періоду, що дорівнює тривало­сті обороту його обігових активів. У цьому разі розглядається не тільки забезпечення своєчасних розрахунків з дебіторами та реалізації готової продукції, а й продажу в результаті потреби інших оборотних засобів (сировини, матеріалів тощо). 

Нормальним вважається стан, коли значення цього коефі­цієнта перевищує 2.

На підставі інформації, поданої в балансі та звіті про фі­нансові результати, можна визначити показники, що характе­ризують ділову активність підприємства, тобто віддачу ресур­сів, які застосовуються ним, та ефективність використання джерел фінансування його діяльності.

Показниками ділової активності підприємства є:

1) фондовіддача відображає, скільки виручки припа­дає на одиницю вартості основних засобів, чим характеризує ефективність їх використання. 

2) коефіцієнт оборотності обігових коштів харак­теризує кількість оборотів обігових коштів за звітний період.

Чим більше оборотів здійснюють обігові кошти, тим вища ефективність їх використання.

3) період одного обороту обігових коштів.

4) рентабельність (прибутковість) обігових коштів характеризує, скільки прибутку припадає на 1 грн. обігових коштів.

Показники рентабельності є відносними характеристика­ми ефективності діяльності підприємства. До них належать:

1) рентабельність ресурсів (активів) підприємства за при­бутком від звичайної діяльності показує, скільки прибут­ку від звичайної діяльності припадає на одиницю коштів, інве­стованих в активи підприємства.

2) рентабельність власного капіталу показує, скільки чистого прибутку припадає на одиницю власного капіталу підприємства.

3) рентабельність виробничих фондів характеризує, скільки чистого прибутку припадає на одиницю вартості виробничих фондів підприємства.

4) рентабельність реалізованої продукції за прибутком від операційної діяльності характеризує, скільки прибутку припадає на грошову одиницю повної собівартості реалізова­ної продукції підприємства.

Оцінювання фінансової стійкості, платоспроможності, ділової активності, ефективності витрат і капіталу малих підприємств, що складають спрощену форму фінансового звіту, пропонується оцінювати за системою відповідних коефіцієнтів (табл. 4).

Таблиця 4

Система коефіцієнтів оцінювання фінансового стану суб'єктів малого підприємництва за інформацією Спрощеного фінансового звіту

Показники

Економічний зміст

Методика розрахунку (рядки форм №1-мс, 2-мс)

Нормативне значення

(оптимальна динаміка)

Фінансова стійкість

Коефіцієнт автономії

Власний капітал /Валюта балансу

Ф.№1-мс:380/640

>0,5

Коефіцієнт концентрації позикового капіталу

Позиковий капітал/ Валюта балансу

Ф. №1-мс: (480+620)/ 640

<0,5

Коефіцієнт фінансової стабільності

Власний капітал /Позиковий капітал

Ф.№1-мс:380/ (480+620)

>1

Коефіцієнт маневреності власного капіталу

Власні оборотні кошти/ Власний капітал

Ф.№1-мс: (380-080)/ 380

>0,5

Коефіцієнт забезпече­ності оборотних активів власними оборотними коштами

Власні оборотні кошти/ Оборотні активи

Ф. №1-мс: (380-080)/ 260

>о,і

Коефіцієнт забезпече­ності запасів власними оборотними коштами

Власні оборотні кошти /Запаси

Ф.№1-мс: (380-080)/ 100

>0,5

Коефіцієнт нагромад­ження амортизації

Знос основних засобів/ Первісна вартість основних засобів

Ф.№1-мс: 032/031

Зниження

Платоспроможність

Коефіцієнт абсолютної ліквідності

Грошові кошти /Поточні зобов'язання

Ф.№1-мс: (230+240)/ 620

>0,2

Коефіцієнт швидкої ліквідності

Грошові кошти і поточна дебіторська

заборгованість /Поточні зобов'язання

Ф. №1-мс: (210+230+240)/620

>0,7

Коефіцієнт загальної ліквідності

Оборотні активи /Поточні зобов'язання

Ф.№1-мс: 260/620

>1,5

Ділова активність

Коефіцієнт обертання ак­тивів (коефіцієнт ресурсовіддачі)

Разом чисті доходи/ Середньорічна вартість активів

Ф. №2-мс: 070 / Ф. №1-мс: (280, гр. 3 + 280, гр. 4)/2

Підвищення

Коефіцієнт обертання оборотних активів

Разом чисті доходи /Середньорічна вартість оборотних активів

Ф. №2-мс: 070 / Ф. №1-мс: (260, гр. 3 + 260, гр. 4)/2

Підвищення

Коефіцієнт обертання по­точної дебіторської забо­ргованості

Разом чисті доходи /Середньорічна величи­на поточної дебітор­ської заборгованості

Ф. №2-мс: 070 / Ф. №1-мс: (210, гр. 3 + 210, гр. 4)/2

Підвищення

Коефіцієнт обертання власного капіталу

Разом чисті доходи /Середньорічна вартість власного капіталу

Ф. №2-мс: 070 / Ф. №1-мс:(380,гр. 3 + 380, гр. 4)/2

Підвищення

Коефіцієнт обертання кредиторської заборгова­ності

Собівартість реалізованої продукції/ Середньорічна величи­на кредиторської забор­гованості

Ф. №2-мс: 080 / Ф. №1-мс: (сума із 530 по 580, гр. 3 + сума із 530 по 580, гр. 4) /2

Підвищення

Коефіцієнт співвідно­шення дебіторської та кредиторської заборгова­ності

Середньорічна величина дебітор­ської заборгованості/

Середньорічна величина кредитор­ської заборгованості

Ф. №1-мс: (210, гр. 3 + 210, гр. 4) / (сума із 530 по 580, гр. 3 + су­ма із 530 по 580, гр. 4) /2

Наближення значення до 1

Ефективність витрат і капіталу

Коефіцієнт рентабель­ності (збитковості) виро­бничих витрат

Прибуток (збиток) від реалізації продукції /Собівартість реалі­зованої продукції

Ф. №2-мс: (030 - 080) /080

Підвищення

Коефіцієнт загальної ре­нтабельності (збит­ковості) витрат госпо­дарської діяльності

Фінансовий резуль­тат до оподаткування /Разом витрати

Ф. №2-мс: 130/120

Підвищення

Коефіцієнт чистої рента­бельності (збитковості) витрат господарської ді­яльності

Чистий прибуток (збиток) /Разом витрати

Ф.№2-мс: 150/120

Підвищення

Коефіцієнт рентабель­ності (збитковості) про­дажу

Прибуток (збиток) від реалізації продукції /Чистий дохід від реалі­зації продукції

Ф. №2-мс: (030 - 080) /030

Підвищення

Коефіцієнт загальної ре­нтабельності (збит­ковості) сукупного капі­талу

Фінансовий резуль­тат до оподаткування /Середньорічна вартість капіталу

Ф.№2-мс: 130/ Ф.№1:(640,гр.3 + 640, гр. 4) /2

Підвищення

Коефіцієнт чистої рента­бельності (збитковості) сукупного капіталу

Чистий прибуток (збиток)/ Середньорічна вартість капіталу

Ф.№2-мс: 150/ Ф.№1:(640,гр. 3 + 640, гр. 4) /2

Підвищення

Коефіцієнт загальної ре­нтабельності (збит­ковості) власного капіта­лу

Фінансовий резуль­тат до оподаткування /Середньорічна вар­тість власного капіталу

Ф.№2-мс: 130/ Ф.№1:(380, гр. 3 + 380, гр. 4) /2

Підвищення

Коефіцієнт чистої рента­бельності (збитковості) власного капіталу

Чистий прибуток

(збиток) /Середньорічна вар­тість власного капіталу

Ф.№2-мс: 150/ Ф.№1:(380, гр. 3 + 380, гр. 4) /

2

Підвищення

 

Розрахунки за вищенаведеними показниками подати у вигляді табл. 5.

Таблиця 5

Аналіз показників фінансово-економічного стану та ефективності діяльності підприємства

Показники

Результати розрахунку

Абсолютне відхилення,

(+,-)

За попередній період (тис.грн)

За звітній період (тис.грн)

Показники майнового стану

……………………..

 

 

 

Показники ліквідності

………………..

і т.д.

 

 

 

 

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Господарський кодекс України  від 16.01.2003 р. № 436-IV (редакція від 22.03.2012 р.) // електр.ресурс/ режим доступу http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/436-15

2. Податковий кодекс від 02.12.2010 р. № 2755-VI // електр.ресурс / режим доступу http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2755-17

3. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітністі»: Наказ Міністерства фінансів № 83 від 31.03.1999р.

4. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 2 «Баланс» (Форма № 1) Наказ Міністерства фінансів від 31.03.1999 № 87

5. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 25 «Фінансовий звіт суб'єкта ма­лого підприємництва» / Затверджено Наказом Міністерства фінансів України від 24.01.2011 р. № 25 [Електронний ресурс]. - Режим доступу : http://zakonl.rada.gov.ua

6. Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування: Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VІ

7. Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні: Закон України від 16 липня 1999 р. №996-XIV

8. Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців : Закон України від 15.05.2003 № 755-IV

9. Бутинець Ф.Ф., Малюга Н.М. Бухгалтерський облік: облікова політика і план рахунків, стандарти, кореспонденція рахунків, звітність: навч.посібник / За ред. проф. Ф.Ф.Бутинця. - 3-тє вид., перероб. і доповн. - Житомир: ЖІТІ: ПП «Рута», 2001. – 512 с.

10. Бухгалтерський облік в Україні: навч. посібник / Р.Л. Хом'як, В.І. Лемішовський, А.С. Мороз, В.І. Воськало та ін..; за ред. Р.Л. Хом’яка .- 5-те вид., доп. і перероб. – Львів: «Інтелект-Захід», 2006. – 1088 с.

11.Верига Ю.А. Звітність підприємств: Навчальний посібник / Ю.А. Верига, Д.М. Фесенко – К.: ЦУЛ, 2005. – 656 с.

12.Гриньов А. В. Організація та управління на підприємстві. — Харків: Вид. дім "ІНЖЕК", 2004. — 329 с.

13.Звітність підприємств / Підручник / В.С. Лень, В.В. Гливенко. К.: Знання, 2004. – 474 с.

14.Економіка виробничого підприємства: Навч. посібник / За ред. И. М. Петровича. — 2-гс вид., пер. та доп. — К., 2002.

15.Економіка підприємства: Навч. посібник / За ред. А. В. Шегди. — К.: Знання, 2005. —431 с.

16.Економіка і управління підприємством. Навчальний посібник / А. Є. Мачкур, Л. А. Лещій, З. О. Коваль. Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2010. 156 с.

17. Кіндрацька, Г. І. Економічний аналіз : підручник / Г.І. Кіндрацька, М.С. Білик, А.Г. Загородній; за ред.проф.А.Г.Загороднього. – 3-тє вид.перероб.і доп. - Київ : Знання, 2008. - 488 с. 

18. Левицька С.О.Звітність підприємств: Навч. посібник. - Рівне: НУВГП, 2008.

Додаток А

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА»

КАФЕДРА ОБЛІКУ ТА АНАЛІЗУ

ЗАВДАННЯ

для виконання курсового проекту (роботи) з дисципліни

 

(назва дисципліни)

Видане студенту

 

 

(прізвище, ім’я, по батькові студента)

Групи

 

 

 

1. Тема курсового проекту (роботи)

 

 

 

 

2. Перелік питань, що їх належить розробити:

Теоретична частина:

Питання №1: Установчі документи та  реєстрація підприємства 

Питання №2: Організаційно-правова форма підприємства та сфера його діяльності

Питання №3: Склад, формування та управління активами підприємства

Питання №4: Амортизаційна політика підприємства

Питання №5: Організація бухгалтерського обліку на підприємстві

Питання №6: Система оподаткування підприємства

Питання №7: Порядок визначення доходів, витрат і фінансових результатів підприємства

Питання №8: Формування звітності (фінансової, податкової, статистичної) підприємства

Питання №9: Маркетингова та збутова політика підприємства

Розрахункова частина

Завдання 1. Провести аналіз динаміки і структури основних показників діяльності підприємства

Завдання 2. На основі показників фінансової звітності провести аналіз ліквідності, фінансової стійкості, ділової активності, рентабельності та прибутковості підприємства та зробити узагальнюючі висновки.

 

Завдання видав

 

 

 

 

 

 

(посада, П.І.Б. керівника)

(підпис)

(дата)

 

 

 

.

Завдання отримав

(П.І.Б. студента)

(підпис)

(дата)

 

Завідувач кафедри ОА, професор

 

 

 

А.Г. Загородній

 

Термін подання керівнику закінченого проекту (роботи)

 

 

 

 

 

(дата)

 

Додаток Б

НАВЧАЛЬНЕ ВИДАННЯ

ЕКОНОМІКА І УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання курсової роботи

для студентів денної та заочної форм навчання

Інституту комп'ютерних наук

та інформаційних технологій

Укладачі                     Патрікі Наталія Павлівна

                                 Цогла Олена Орестівна

                                 Барановська Софія Петрівна

                                 Тесак Олександра Володимирівна

                                  

Редактор

Комп'ютерне верстання 

З повагою ІЦ "KURSOVIKS"!