« Назад
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Національний авіаційний університет
Часть1 теория 6 12 практика 12
Часть2 теория 5 4 практика 9
СТРАТЕГІЯ ПІДПРИЄМСТВА
Методичні вказівки
до виконання курсової роботи
для студентів всіх форм навчання
спеціальності 7.050107 “Економіка підприємства”
Київ
ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ
Курсова робота є важливою формою самостійного вивчення студентами дисципліни “Стратегія підприємства”.
Мета курсової роботи – поглибити теоретичні знання, набуті студентами у процесі вивчення курсу та виробити вміння застосовувати їх у практичному вирішенні питань з визначення та покращення стратегії підприємства.
У процесі виконання курсової роботи студент повинен опрацювати два теоретичних питання дисципліни, здійснити аналіз основних економічних показників підприємства, розробити план дій по зміцненню стратегічного потенціалу підприємства на основі зміни структури стратегічного портфелю підприємства і визначити це графічно.
Виконання курсової роботи з дисципліни “Стратегія підприємства” є складовою навчального процесу, що спрямована на:
- поглиблення засвоєння студентами програми дисципліни;
- ґрунтовне вивчення матричних та графічних моделей оцінки стратегій підприємства.
У процесі виконання курсової роботи студент повинен:
- показати вміння проводити оцінку можливостей підприємства;
- вміти застосовувати теоретичні знання при розробці плану дій з метою зміцнення стратегічного потенціалу підприємства;
- визначити графічно зміни структури стратегічного портфелю підприємства і на цій основі обґрунтувати перспективні стратегії по всім видам продуктів підприємства.
Курсова робота виконується українською мовою.
ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ
Курсова робота – це самостійна практична робота студента, яка дає змогу оцінити рівень знань студента та вміння їх застосувати в практичній діяльності.
При виконанні та оформленні курсової роботи необхідно врахувати такі вимоги:
- курсова робота виконується на стандартних аркушах паперу формату А-4;
- курсова робота повинна бути прошита;
- розрахунки проводяться з точністю до однієї десятої;
- всі розрахунки зводяться до таблиці.
ПОСТАНОВКА ЗАДАВДАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ
Опрацювання двох теоретичних питань, а також вирішення завдання щодо формування стратегічного портфелю підприємства з визначенням конкурентної стратегії для кожного вид продукту на основі використання матриці БКГ.
ЗМІСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ
Курсова робота містить такі розділи:
- Титульна сторінка (дод. 1).
- Зміст.
- Вступ (1-2 с.) розкриває актуальність теми, її теоретичне та практичне значення в сучасних умовах.
- Теоретична частина (15-20 с.) подається у вигляді рефера-ту з вказаної тематики, що базується на узагальненні матеріалу 3-5 джерел. Необхідно висвітлити сутність, основні поняття та положення заданих питань у відповідності до варіанту, а також їх практичне значення при визначенні стратегії підприємства.
- Практична частина (10-12с.) - використовуючи розраховані дані для кожного виду продукції побудувати матрицю БКГ (BCG) у графічному виді, сформувати та обґрунтувати стратегічний портфель підприємства (бажано у вигляді таблиці з чітким поясненням обраних стратегій для кожного виду продукту). Основний напрямок стратегії підприємства - зміна структури портфеля і перерозподіл наявних грошових коштів.
- Висновки (1- 2 с.) в яких необхідно узагальнити викладе-ний матеріал, висвітлити своє відношення до порушених проблем.
- Бібліографія (перелік використаної літератури) із указанням автора, назви, назви видавництва, міста видання, року видання, обсягу сторінок. Наприклад: Забелин П.В., Моисеева Н.К. Основы стратегического управления.– М.: Информационно–внедренческий центр “Маркетинг”, 1998. - 195с.
ВИХІДНІ ДАНІ ДО ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ
Підприємство спеціалізується на випуску певного асортиментного ряду продукції, що реалізується на різних ринках. Обсяг реалізації продукції в грн.. за останні два роки і частка ринку підприємства і його сильнішого конкурента по кожному виду продукції представлені у вихідній табл. 1
Таблиця 1
Вид продукції
|
Обсяг реалізації по роках, тис. грн
|
Частка ринку 2012 р., %
|
2011
|
2012
|
підприємство
|
конкурент
|
Продукт №1
|
|
|
|
|
Продукт №2
|
|
|
|
|
Продукт №3
|
|
|
|
|
Продукт №4
|
|
|
|
|
Продукт №5
|
|
|
|
|
Продукт №6
|
|
|
|
|
Продукт №7
|
|
|
|
|
Продукт №8
|
|
|
|
|
Продукт №9
|
|
|
|
|
Використовуючи матрицю БКГ, сформувати стратегічний портфель підприємства.
МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ
1. В якості критеріїв при побудові двомірної матриці БКГ (BCG) розглядаються: темпи зростання ринку (обсягів продажів) підприємства і відносна частка ринку.
2. Розрахувати темпи зростання/росту ринку (ТЗР/ТРР). Вони характеризують рух продукції на ринку, тобто зміну обсягів реалізації (обсягів продажів), і можуть бути визначені по кожному продукту за останній розглянутий період (2011-2012 рр.).
3. Розрахувати відносну частку, займану підприємством на ринку (ВЧР), по кожному виду продукції.
4. Розрахувати частку (%) кожного виду продукції в загальному обсязі реалізації підприємства в 2012 р. Всі розраховані дані рекомендується представити у табличному вигляді (табл..2)
Показник
|
№ продукту
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
8
|
9
|
Темпи росту ринку
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Відносна частку
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Частка продукції у загальному обсязі реалізації підприємства,%
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5. Використовуючи розраховані дані для кожного виду продукції побудувати матрицю БКГ та сформувати стратегічний портфель підприємства (як у графічному вигляді так і у виді таблиці з чітким поясненням обраних стратегій для кожного виду продукту). Основний напрямок стратегії підприємства - зміна структури портфеля і перерозподіл наявних грошових коштів.
СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ
-
АНСОФФ И. Стратегическое управление. – М.: Економика, 1989.
-
ВИХАНСКИЙ О.С. Стратегическое управление. – М.: Изд-во Моск.ун-та, 1995.
-
КАРЛОФ Б. Деловая стратегия - М.: Економика, 1991.
-
РУ Д., СУЛЬЄ Д. Управління / Пер з фрю – К.: Основи, 1995.
-
ТЕОРИЯ УПРАВЛЕНИЯ / Под ред. О.В. Козловой. – М.: Економика, 1985.
-
ШЕРШНЬОВА З.Є., ОБОРСЬКА С.В. Стратегічне управління. К.: Вид-во КНЕУ, 1999.
-
ЕКОНОМИЧЕСКАЯ стратегия фирмы / Под ред. А.П. Гра-дова, С-Пб.: Спец. лит-ра, 1995.
ВИХІДНІ ДАНІ
Варіант 1
Вид продукції
|
Обсяг реалізації по роках, тис. грн..
|
Частка ринку 2013 р., %
|
2012
|
2013
|
підприємство
|
конкурент
|
Продукт №1
|
2800
|
2400
|
38
|
21
|
Продукт №2
|
590
|
749
|
32
|
17
|
Продукт №3
|
85
|
180
|
7
|
5
|
Продукт №4
|
1850
|
2200
|
12
|
7
|
Продукт №5
|
230
|
448
|
15
|
12
|
Продукт №6
|
160
|
160
|
1
|
9
|
Продукт №7
|
680
|
348
|
40
|
23
|
Продукт №8
|
950
|
1086
|
16
|
16
|
Продукт №9
|
930
|
300
|
2
|
8
|
Варіант 2
Вид продукції
|
Обсяг реалізації по роках, тис. грн..
|
Частка ринку 2013 р., %
|
2012
|
2013
|
підприємство
|
конкурент
|
Продукт №1
|
980
|
1500
|
12
|
15
|
Продукт №2
|
2100
|
1900
|
30
|
21
|
Продукт №3
|
170
|
300
|
3
|
8
|
Продукт №4
|
2900
|
3200
|
33
|
17
|
Продукт №5
|
540
|
368
|
38
|
25
|
Продукт №6
|
980
|
640
|
16
|
16
|
Продукт №7
|
1200
|
1430
|
7
|
11
|
Продукт №8
|
770
|
280
|
5
|
13
|
Продукт №9
|
390
|
760
|
15
|
8
|
Варіант 3
Вид продукції
|
Обсяг реалізації по роках, тис. грн..
|
Частка ринку 2013 р., %
|
2012
|
2013
|
підприємство
|
конкурент
|
Продукт №1
|
648
|
1280
|
33
|
31
|
Продукт №2
|
2600
|
2990
|
17
|
10
|
Продукт №3
|
788
|
540
|
4
|
7
|
Продукт №4
|
1250
|
1680
|
18
|
13
|
Продукт №5
|
958
|
674
|
23
|
18
|
Продукт №6
|
445
|
580
|
6
|
12
|
Продукт №7
|
1380
|
970
|
41
|
32
|
Продукт №8
|
1650
|
1940
|
16
|
23
|
Продукт №9
|
370
|
680
|
8
|
5
|
Варіант 4
Вид продукції
|
Обсяг реалізації по роках, тис. грн..
|
Частка ринку 2013 р., %
|
2012
|
2013
|
підприємство
|
конкурент
|
Продукт №1
|
650
|
1260
|
36
|
32
|
Продукт №2
|
2450
|
2750
|
31
|
18
|
Продукт №3
|
570
|
240
|
7
|
12
|
Продукт №4
|
1350
|
980
|
14
|
9
|
Продукт №5
|
1840
|
2400
|
21
|
21
|
Продукт №6
|
870
|
530
|
17
|
11
|
Продукт №7
|
542
|
785
|
8
|
7
|
Продукт №8
|
257
|
385
|
2
|
4
|
Продукт №9
|
945
|
870
|
13
|
15
|
Варіант 5
Вид продукції
|
Обсяг реалізації по роках, тис. грн..
|
Частка ринку 2013 р., %
|
2012
|
2013
|
підприємство
|
конкурент
|
Продукт №1
|
1540
|
1100
|
28
|
21
|
Продукт №2
|
2400
|
2950
|
31
|
39
|
Продукт №3
|
970
|
730
|
9
|
12
|
Продукт №4
|
1420
|
530
|
15
|
11
|
Продукт №5
|
940
|
860
|
7
|
1
|
Продукт №6
|
1250
|
1600
|
21
|
17
|
Продукт №7
|
540
|
164
|
5
|
8
|
Продукт №8
|
980
|
1350
|
41
|
29
|
Продукт №9
|
370
|
120
|
1
|
6
|
Варіант 6
Вид продукції
|
Обсяг реалізації по роках, тис. грн..
|
Частка ринку 2012 р., %
|
2011
|
2012
|
підприємство
|
конкурент
|
Продукт №1
|
2900
|
2500
|
41
|
34
|
Продукт №2
|
1470
|
958
|
12
|
7
|
Продукт №3
|
1370
|
1800
|
21
|
13
|
Продукт №4
|
980
|
880
|
9
|
11
|
Продукт №5
|
540
|
230
|
4
|
5
|
Продукт №6
|
1650
|
1250
|
33
|
24
|
Продукт №7
|
850
|
530
|
17
|
9
|
Продукт №8
|
2350
|
1980
|
15
|
10
|
Продукт №9
|
435
|
186
|
2
|
9
|
Варіант 7
Вид продукції
|
Обсяг реалізації по роках, тис. грн..
|
Частка ринку 2013 р., %
|
2012
|
2013
|
підприємство
|
конкурент
|
Продукт №1
|
1750
|
2370
|
41
|
32
|
Продукт №2
|
980
|
990
|
16
|
16
|
Продукт №3
|
3250
|
2700
|
23
|
19
|
Продукт №4
|
874
|
548
|
13
|
11
|
Продукт №5
|
540
|
160
|
5
|
7
|
Продукт №6
|
1250
|
900
|
21
|
17
|
Продукт №7
|
1230
|
980
|
7
|
13
|
Продукт №8
|
650
|
430
|
19
|
15
|
Продукт №9
|
1450
|
870
|
17
|
13
|
Варіант 8
Вид продукції
|
Обсяг реалізації по роках, тис. грн
|
Частка ринку 2013 р., %
|
2012
|
2013
|
підприємство
|
конкурент
|
Продукт №1
|
195
|
340
|
1
|
9
|
Продукт №2
|
1240
|
930
|
19
|
15
|
Продукт №3
|
2760
|
2450
|
32
|
28
|
Продукт №4
|
980
|
720
|
14
|
8
|
Продукт №5
|
1259
|
654
|
9
|
12
|
Продукт №6
|
3590
|
2570
|
24
|
19
|
Продукт №7
|
763
|
296
|
17
|
21
|
Продукт №8
|
1329
|
760
|
6
|
3
|
Продукт №9
|
1850
|
1190
|
21
|
21
|
Варіант 9
Вид продукції
|
Обсяг реалізації по роках, тис. грн..
|
Частка ринку 2013р., %
|
2012
|
2013
|
підприємство
|
конкурент
|
Продукт №1
|
3100
|
2600
|
35
|
20
|
Продукт №2
|
600
|
700
|
32
|
25
|
Продукт №3
|
90
|
120
|
6
|
8
|
Продукт №4
|
1800
|
2500
|
12
|
13
|
Продукт №5
|
260
|
450
|
15
|
9
|
Продукт №6
|
70
|
100
|
2
|
6
|
Продукт №7
|
580
|
350
|
42
|
28
|
Продукт №8
|
950
|
650
|
15
|
14
|
Продукт №9
|
900
|
500
|
3
|
8
|
Варіант 10
Вид продукції
|
Обсяг реалізації по роках, тис. грн..
|
Частка ринку 2013 р., %
|
2012
|
2013
|
підприємство
|
конкурент
|
Продукт №1
|
3000
|
2400
|
40
|
30
|
Продукт №2
|
500
|
600
|
35
|
28
|
Продукт №3
|
80
|
100
|
5
|
7
|
Продукт №4
|
1600
|
2000
|
10
|
12
|
Продукт №5
|
250
|
400
|
16
|
10
|
Продукт №6
|
60
|
100
|
3
|
6
|
Продукт №7
|
570
|
400
|
40
|
20
|
Продукт №8
|
900
|
600
|
12
|
10
|
Продукт №9
|
850
|
450
|
2
|
7
|
Варіант 11
Вид продукції
|
Обсяг реалізації по роках, тис. грн..
|
Частка ринку 2013 р., %
|
2012
|
2013
|
підприємство
|
конкурент
|
Продукт №1
|
2500
|
2000
|
25
|
24
|
Продукт №2
|
600
|
400
|
32
|
23
|
Продукт №3
|
90
|
100
|
3
|
6
|
Продукт №4
|
1700
|
2100
|
10
|
15
|
Продукт №5
|
270
|
370
|
12
|
12
|
Продукт №6
|
50
|
90
|
4
|
8
|
Продукт №7
|
550
|
450
|
30
|
20
|
Продукт №8
|
800
|
650
|
14
|
12
|
Продукт №9
|
800
|
500
|
3
|
7
|
Варіант 12
Вид продукції
|
Обсяг реалізації по роках, тис. грн..
|
Частка ринку 2013р., %
|
2012
|
2013
|
підприємство
|
конкурент
|
Продукт №1
|
2700
|
2500
|
38
|
25
|
Продукт №2
|
400
|
600
|
35
|
22
|
Продукт №3
|
70
|
100
|
5
|
9
|
Продукт №4
|
1500
|
1600
|
6
|
9
|
Продукт №5
|
290
|
390
|
18
|
12
|
Продукт №6
|
60
|
100
|
5
|
10
|
Продукт №7
|
600
|
400
|
32
|
16
|
Продукт №8
|
750
|
600
|
15
|
15
|
Продукт №9
|
850
|
420
|
4
|
8
|
Варіант 13
Вид продукції
|
Обсяг реалізації по роках, тис. грн..
|
Частка ринку 2013 р., %
|
2012
|
2013
|
підприємство
|
конкурент
|
Продукт №1
|
3000
|
2000
|
30
|
20
|
Продукт №2
|
500
|
600
|
28
|
22
|
Продукт №3
|
100
|
120
|
8
|
10
|
Продукт №4
|
1700
|
2100
|
10
|
12
|
Продукт №5
|
250
|
420
|
14
|
9
|
Продукт №6
|
70
|
80
|
2
|
4
|
Продукт №7
|
520
|
320
|
29
|
15
|
Продукт №8
|
900
|
520
|
13
|
10
|
Продукт №9
|
920
|
720
|
4
|
8
|
Варіант 14
Вид продукції
|
Обсяг реалізації по роках, тис. грн..
|
Частка ринку 2012 р., %
|
2012
|
2013
|
підприємство
|
конкурент
|
Продукт №1
|
2800
|
1800
|
24
|
20
|
Продукт №2
|
480
|
620
|
26
|
21
|
Продукт №3
|
70
|
90
|
7
|
9
|
Продукт №4
|
1600
|
2200
|
11
|
15
|
Продукт №5
|
240
|
400
|
12
|
8
|
Продукт №6
|
80
|
100
|
3
|
5
|
Продукт №7
|
550
|
470
|
36
|
42
|
Продукт №8
|
880
|
570
|
14
|
12
|
Продукт №9
|
900
|
700
|
5
|
10
|
Варіант 15
Вид продукції
|
Обсяг реалізації по роках, тис. грн..
|
Частка ринку 2013 р., %
|
2012
|
2013
|
підприємство
|
конкурент
|
Продукт №1
|
2900
|
2200
|
28
|
20
|
Продукт №2
|
520
|
650
|
25
|
22
|
Продукт №3
|
90
|
130
|
7
|
11
|
Продукт №4
|
1500
|
2100
|
10
|
14
|
Продукт №5
|
250
|
390
|
10
|
12
|
Продукт №6
|
70
|
90
|
4
|
6
|
Продукт №7
|
520
|
450
|
34
|
18
|
Продукт №8
|
850
|
580
|
15
|
13
|
Продукт №9
|
950
|
750
|
6
|
9
|
Варіант 16
Вид продукції
|
Обсяг реалізації по роках, тис. грн..
|
Частка ринку 2013 р., %
|
2012
|
2013
|
підприємство
|
конкурент
|
Продукт №1
|
2700
|
1800
|
28
|
14
|
Продукт №2
|
550
|
700
|
24
|
18
|
Продукт №3
|
100
|
150
|
8
|
11
|
Продукт №4
|
1600
|
2200
|
11
|
13
|
Продукт №5
|
240
|
350
|
9
|
10
|
Продукт №6
|
80
|
100
|
3
|
6
|
Продукт №7
|
500
|
400
|
32
|
16
|
Продукт №8
|
800
|
600
|
14
|
8
|
Продукт №9
|
900
|
720
|
5
|
10
|
Варіант 17
Вид продукції
|
Обсяг реалізації по роках, тис. грн..
|
Частка ринку 2013 р., %
|
2012
|
2013
|
підприємство
|
конкурент
|
Продукт №1
|
3200
|
2200
|
24
|
20
|
Продукт №2
|
480
|
600
|
27
|
21
|
Продукт №3
|
90
|
140
|
7
|
10
|
Продукт №4
|
1800
|
2200
|
11
|
14
|
Продукт №5
|
260
|
440
|
19
|
17
|
Продукт №6
|
50
|
70
|
3
|
6
|
Продукт №7
|
500
|
300
|
34
|
17
|
Продукт №8
|
920
|
620
|
14
|
11
|
Продукт №9
|
950
|
750
|
5
|
10
|
Варіант 18
Вид продукції
|
Обсяг реалізації по роках, тис. грн..
|
Частка ринку 2013 р., %
|
2012
|
2013
|
підприємство
|
конкурент
|
Продукт №1
|
3100
|
2100
|
25
|
20
|
Продукт №2
|
500
|
620
|
26
|
18
|
Продукт №3
|
100
|
120
|
8
|
10
|
Продукт №4
|
1700
|
2500
|
12
|
17
|
Продукт №5
|
240
|
420
|
15
|
12
|
Продукт №6
|
60
|
90
|
4
|
8
|
Продукт №7
|
550
|
350
|
3
|
6
|
Продукт №8
|
900
|
700
|
13
|
9
|
Продукт №9
|
920
|
720
|
6
|
9
|
Варіант 19
Вид продукції
|
Обсяг реалізації по роках, тис. грн..
|
Частка ринку 2013 р., %
|
2012
|
2013
|
підприємство
|
конкурент
|
Продукт №1
|
2800
|
2000
|
24
|
21
|
Продукт №2
|
450
|
550
|
25
|
21
|
Продукт №3
|
80
|
120
|
8
|
11
|
Продукт №4
|
1700
|
2600
|
12
|
15
|
Продукт №5
|
280
|
450
|
18
|
15
|
Продукт №6
|
70
|
100
|
5
|
9
|
Продукт №7
|
560
|
320
|
4
|
7
|
Продукт №8
|
880
|
680
|
14
|
10
|
Продукт №9
|
900
|
700
|
5
|
9
|
Варіант 20
Вид продукції
|
Обсяг реалізації по роках, тис. грн..
|
Частка ринку 2013 р., %
|
2012
|
2013
|
підприємство
|
конкурент
|
Продукт №1
|
3000
|
2000
|
22
|
18
|
Продукт №2
|
490
|
580
|
25
|
22
|
Продукт №3
|
85
|
95
|
5
|
9
|
Продукт №4
|
1850
|
2250
|
10
|
14
|
Продукт №5
|
250
|
480
|
19
|
16
|
Продукт №6
|
540
|
340
|
5
|
9
|
Продукт №7
|
80
|
120
|
6
|
10
|
Продукт №8
|
800
|
600
|
13
|
10
|
Продукт №9
|
850
|
650
|
5
|
10
|
Варіант 21
Вид продукції
|
Обсяг реалізації по роках, тис. грн..
|
Частка ринку 2013 р., %
|
2012
|
2013
|
підприємство
|
конкурент
|
Продукт №1
|
3250
|
2200
|
21
|
19
|
Продукт №2
|
500
|
600
|
27
|
21
|
Продукт №3
|
85
|
135
|
8
|
12
|
Продукт №4
|
1700
|
2300
|
10
|
13
|
Продукт №5
|
250
|
450
|
18
|
15
|
Продукт №6
|
60
|
90
|
4
|
6
|
Продукт №7
|
480
|
280
|
30
|
15
|
Продукт №8
|
880
|
650
|
13
|
10
|
Продукт №9
|
920
|
720
|
6
|
12
|
Варіант 22
Вид продукції
|
Обсяг реалізації по роках, тис. грн..
|
Частка ринку 2013 р., %
|
2012
|
2013
|
підприємство
|
конкурент
|
Продукт №1
|
3200
|
2100
|
22
|
20
|
Продукт №2
|
520
|
620
|
25
|
21
|
Продукт №3
|
90
|
120
|
7
|
12
|
Продукт №4
|
1650
|
2250
|
10
|
13
|
Продукт №5
|
200
|
400
|
17
|
16
|
Продукт №6
|
65
|
95
|
5
|
7
|
Продукт №7
|
520
|
220
|
28
|
14
|
Продукт №8
|
900
|
600
|
12
|
10
|
Продукт №9
|
800
|
700
|
6
|
9
|
Варіант 23
Вид продукції
|
Обсяг реалізації по роках, тис. грн..
|
Частка ринку 2013 р., %
|
2012
|
2013
|
підприємство
|
конкурент
|
Продукт №1
|
3100
|
2100
|
20
|
18
|
Продукт №2
|
450
|
600
|
25
|
22
|
Продукт №3
|
70
|
120
|
8
|
11
|
Продукт №4
|
1700
|
2300
|
9
|
12
|
Продукт №5
|
220
|
420
|
15
|
17
|
Продукт №6
|
50
|
100
|
5
|
8
|
Продукт №7
|
500
|
200
|
12
|
9
|
Продукт №8
|
800
|
650
|
12
|
10
|
Продукт №9
|
900
|
700
|
6
|
10
|
Варіант 24
Вид продукції
|
Обсяг реалізації по роках, тис. грн..
|
Частка ринку 2013 р., %
|
2012
|
2013
|
підприємство
|
конкурент
|
Продукт №1
|
3000
|
2000
|
22
|
20
|
Продукт №2
|
480
|
580
|
25
|
22
|
Продукт №3
|
80
|
130
|
9
|
10
|
Продукт №4
|
1700
|
2200
|
10
|
12
|
Продукт №5
|
220
|
440
|
17
|
15
|
Продукт №6
|
70
|
110
|
6
|
9
|
Продукт №7
|
480
|
220
|
12
|
10
|
Продукт №8
|
950
|
650
|
8
|
10
|
Продукт №9
|
920
|
700
|
6
|
9
|
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Національний авіаційний університет
Курсова робота
з дисципліни “Стратегія підприємства”.
Номер варіанта
Виконав студент П.І.Б.
Прийняв
Київ 201__
Перелік питань для теоретичної частини курсового проекту
-
Сутність стратегії. Фактори, що найбільш суттєво впливають на зміст стратегії.
-
«Стратегічний набір» як система стратегій, визначення «стратегічного набору» підприємства, вимоги до «стратегічного набору».
-
Стратегічна піраміда (за А.А. Томпсоном та Дж.Стріклендом ).
-
Способи розроблення стратегії. Базові стратегії розвитку бізнесу.
-
Загальні та загально конкурентні стратегії організації.
-
Загальні конкурентні стратегії (за М.Портером).
-
«Нова матриця» Бостонської консалтингової групи (БКГ).
-
Продуктово-товарні стратегії. Методи обґрунтування, аналіз та планування «портфеля підприємства».
-
Ресурсні стратегії. Критичний аналіз методів обґрунтування.
-
Виробничі характеристики продуктово-товарних стратегій.
-
Функціональні стратегії. Маркетингова стратегія.
-
Стратегії розвитку науково-дослідних та проектно-конструкторських робіт.
-
Виробнича стратегія.
-
Функціональна стратегія «Фінанси».
-
Стратегії управління персоналом.
-
Комплексні стратегії.
-
Основні підходи до формування стратегії.
-
Види конкурентних стратегій. Стратегія лідерства за витратами.
-
Стратегія широкої диференціації. Стратегія оптимальних витрат.
-
Стратегія ринкової ніші та стратегія упередження. Позиції фірми в конкурентному середовищі( за О.С. Віханським).
-
Сутність та способи формування стратегічного мислення менеджерів.
-
Основні підходи до розуміння середовища господарської організації.
-
Діагностика зовнішнього середовища непрямого і безпосереднього впливу.
-
Методика діагностики галузі.
-
Ключові фактори успіху та аналіз привабливості галузі.
-
Оцінювання впливу споживачів, партнерів та постачальників організації.
-
Діагностика внутрішнього середовища організації.
-
Стратегічний потенціал: сутність, структура, оцінка.
-
Еволюція розуміння та передбачення майбутнього підприємств.
-
Матриця SWOT – аналізу
-
Роль фінансово-економічного забезпечення при виборі стратегії.
-
Роль, значення,сутність і місце мети при виборі стратегії.
-
Місія як генеральна мета підприємства.
-
Стратегічний потенціал: сутність, структура, оцінка.
-
Сутність категорії «конкурентоспроможність», конкурентоспроможність продукту та підприємства.
-
Оцінювання конкурентоспроможності організації на основі визначення конкурентоспроможності товару.
-
Оцінювання конкурентної позиції організації методом конкурентних переваг.
-
Стратегічні групи конкурентів.
-
Теоретико-методичні основи стратегічного аналізу.
-
Складання стратегічного балансу та сутність SWOT-аналізу.
-
Зміст і структура стратегічного плану. Стратегічні плани проекти та програми.
-
Система стратегічних, поточних та оперативних планів організації.
-
Забезпечення виконання стратегічних планів, проектів та програм.
-
Основні характеристики організаційного забезпечення: стратегія і структура, характеристика взаємозв’язку.
-
Характеристика ОСУ стратегічного типу.
-
Формування стратегічних господарських центрів (СГЦ) як реакція на зміни внутрішнього організаційного середовища.
-
Концептуальні основи формування ОСУ стратегічного типу.
-
Розроблення стратегії організації з використанням бенчмаркінгового підходу. Впровадження бенчмаркінгу.
-
Характеристика системи соціально-психологічного супроводження стратегічних змін.
-
Організаційна культура та стилі управління: стратегічний підхід.
-
«Аналіз поля сил» як основа для забезпечення стратегічного організаційного розвитку.
-
Управління стратегічними змінами в організації.
-
Система мотивації та формування стратегічної поведінки.
-
Сутність стратегічної інформації.
-
Розробка фінансової стратегії
-
Концепція “національного ромба”.
-
Галузеві кластери.
-
Макросередовище підприємства.
-
SWOT – аналіз.
-
Мікросередовище підприємства.
-
Зміна цілей та задач управління підприємством на сучасному етапі розвитку економіки України. Види підприємств.
-
Внутрішнє середовище підприємства.
-
Аналіз зовнішнього середовища підприємства.
-
PEST – аналіз.
-
Аналіз мікросередовища.
-
Аналіз внутрішнього середовища підприємства.
-
Метод позиціонування.
-
Метод складання профілю середовища.
-
Стратегія фокусування.
-
Стратегія диференціації.
-
Стратегія інновацій.
-
Стратегія оперативного реагування.
-
Сутність диверсифікації.
-
Стратегія спорідненої диверсифікації.
-
Стратегія неспорідненої диверсифікації.
-
Стратегія конгломератної диверсифікації.
-
Стратегія міжнародної диверсифікації.
-
Стратегія “відсічення зайвого”.
-
Стратегія зміни курсу, реструктуризації та виживання.
-
Наступальні стратегії.
-
Оборонні стратегії.
-
Стратегія вертикальної інтеграції.
-
Стратегії галузевих лідерів.
-
Стратегії підприємств, що переслідують лідера.
-
Стратегії слабких підприємств та підприємств, що знаходяться в кризовому стані.
-
Стратегії конкуренції на різних етапах життєвого циклу галузі.
-
Стратегії конкуренції у фрагментованих галузях.
-
Стратегія конкуренції на міжнародних ринках.
-
Інтегральний алгоритм формування портфелю стратегії
-
Матриця Хоуфера.
-
Розробка виробничих стратегій.
-
Розробка стратегій управління персоналом.
-
Розробка маркетингової стратегії.
-
Вибір стратегії за допомогою моделі Мак Кінсі (GE/McKinsey).
-
Вибір стратегії за допомогою моделі ADL – LC.
-
Модель “Мак Кінсі” “7S”.
З повагою ІЦ "KURSOVIKS"!
|