Роздрукувати сторінку
Главная \ Методичні вказівки \ Методичні вказівки \ 103 Завдання для розрахункової роботи з курсу Моделі і методи аналітичної діяльності

Завдання для розрахункової роботи з курсу Моделі і методи аналітичної діяльності

« Назад

ЗМІСТ

Завдання для РР. 3

Завдання 1.1-2. 3

Завдання 1.3-4. 3

Завдання 1.5-6. 3

Завдання 1.7-8. 3

Завдання 2.1-8. 4

Постановка проблеми. 4

Ситуація 1. 4

Ситуація 2. 5

Ситуація 3. 5

Ситуація 4. 5

Ситуація 5. 5

Ситуація 6. 6

Ситуація 7. 6

Завдання 3.1-8. 6

Завдання 4.1-8. 7

Завдання 5.1-8. 8

ДОДАТКИ.. 14

Завдання для РР

(варіант (v) дорівнює номеру, який відповідає прізвищу у списку групи студентів)

Завдання 1.1-2.

Вам належить укласти угоду з компанією «Світ», причому по відношенню до вас угода в рівній мірі може бути як чесною, так і нечесною. Переговори з вами веде представник компанії, наміри якої йому відомі. При цьому сам він може виявитися як правдивою людиною, так і брехуном. Чи чесна готується угода і чи правдивий даний представник компанії - невідомо. Яке єдине питання досить задати представнику компанії, щоб з відповіді безпомилково судити про його чесність? (На питання він може відповідати лише «так» чи «ні»)?

 

Завдання 1.3-4.

 

У кафе зустрілось троє друзів: математик Світленко, економіст Чорненко та фізик Руденко. Чорнокосий сказав: «Як гарно, що один з нас має білі, один чорні і один руді коси, але ні у одного з нас прізвище не відповідає істинному кольору». «Ти правий», сказав Світленко. Якого кольору коси у фізика?

Завдання 1.5-6.

Чотирьох людей взяли на роботу на посади офіс-менеджера, економіста, бухгалтера і програміста – кожен буде займати одну посаду. Виявилося, що Антон не буде офіс-менеджером і не буде економістом, Олексій не буде бухгалтером і не буде офіс-менеджером, Євгенія не буде економістом і не буде офіс-менеджером, Дарія не буде бухгалтером і не буде економістом. Відомо також, що якщо Антон не буде бухгалтером, то Дарія не буде офіс-менеджером. Хто і яку роботу виконуватиме?

 

Завдання 1.7-8.

 

П’ятеро співробітників турагенства поїхали у відрядження на власних автомобілях, які мають різний колір. Першим їхав на білій машині директор. За ним на «Тойоті» головний бухгалтер. За менеджером на синій машині їхав жовтий «Сітроен». Останнім їхав економіст на фіолетовому «Форді». «Шкода» новіша «Опеля», але менш потужна, тому їхала у середині колони, а офіс-менеджер чудово виглядала у своєму брючному костюмі. Одна з машин була зелена. Хто і на якій машині їхав?

Завдання 2.1-8.

ПрАТ «Фрост» (м. Миколаїв) було створено 24.12.1956 року. Товариство не входить до будь-яких об’єднань підприємств, не здійснює спільну діяльність з іншими організаціями, підприємствами, установами, вкладів до них немає. На 01.09.2016 р. середньооблікова чисельність працівників становить 85 осіб.

ПрАТ «Фрост» виробляє морозиво у вафельному стаканчику, ескімо та торти. Орієнтується на надання послуг по зберіганню продуктів у низькотемпературних камерах.

Продукція товариства продається як в Миколаївській обл. так i майже по усій Україні. Продукція, яку випускає товариство має високу якість та досить конкурентоспроможна.

Виробнича структура підприємства включає в себе: холодильні камери ємністю 10 тонн, цех по виробництву морозива, цех по випіканню вафельних стаканчиків, складське приміщення. Також на підприємстві функціонують відділи кадрів, економічний, логістики, маркетингу, фасування. Власна роздрібна мережа включає магазин та 11 кіосків.

Постановка проблеми

На підприємстві циркулює внутрішня і поступає зовнішня інформація, яка згодом обробляється, систематизується, оновлюється, розподіляється між відділами і цехами з метою використання надалі для покращення економічних результатів діяльності товариства.

Ситуація 1.

На підприємство 10.12.2016 р. надійшло повідомлення: «Вантаж із молочною сировиною прибуде 14.12.2016 р.»

Ситуація 2.

Письмове розпорядження директора підприємства, датоване 15.12.2016 р.: «24.12.2016 р. оголосити вихідним днем з нагоди Дня народження підприємства. Виписати премію усім працівникам підприємства у розмірі 0,5 посадового окладу».

Ситуація 3.

За даними компанії «Дикун» та аналітичного відділу порталу milkua.info станом на 02.12.2016 р. ціни на молоко продовжують зростати, більш за все на цьому тижні подорожчало молоко І сорту – на 8 коп. і становить 4,45 грн./л. Найдорожче його купляють у Вінницькій та Донецькій областях – 4,60 грн./л, найдешевше – у Львівській області – 4,00 грн./л. Закупівельні ціни на молоко екстра сорту зросли на 1,51 % – 4,72 грн./л. Найвища ціна була зафіксована у Сумській області – 4,80 грн./л, найнижча – у Київській – 4,66 грн./л. Молоко вищого сорту купляють за 4,50 грн./л (+ 0,9 %). Найдорожче молоко цього сорту було у Кіровоградській області – 5 грн./л, а найдешевше – у Черкаській і Хмельницькій областях – 4,45 грн./л.

Ситуація 4.

Від В. І. Писаревської, яка працює продавцем кіоску № 5, надійшла заява про звільнення за власним бажанням.

Ситуація 5.

У даний час тенденція до здорового способу життя набирає силу. Відомо, що кисломолочні продукти грають важливу роль в дієтичному і лікувальному харчуванні, оскільки містять поживні та біологічно активні речовини. Ця тенденція простежується і в галузі морозива. Фахівцями ДК «Союз» була відпрацьована технологія виробництва кисломолочного морозива. Інноваційність цього продукту полягає в тому, що його можна віднести до біологічних продуктів, оскільки він містить у своєму складі пробіотичні мікроорганізми і пребіотики. В якості пробіотичних культур використовуються закваски AiBi, а в якості пребіотика — харчові волокна пшеничні Nutriosa FB 06. Розроблені та затверджені ТУ включають асортимент більш ніж 10 видів морозива. Це йогуртове, сирне, кефірне, кумисне, сметанне, ацидофільне та інші види. Фахівці ДК «Союз» готові надати ТУ і надати технологічну допомогу для впровадження у виробництво даних видів морозива.

Ситуація 6.

У магазин надійшла скарга, підписана десятьма покупцями, про те, що придбане ними морозиво у вафельних стаканчиках неякісне: при розфасуванні виявилось, що стаканчик повністю пошкоджений.

Ситуація 7.

На підприємство 20.03.2016 р. надійшло запрошення на участь у 11-й Міжнародній виставці «Світ морозива та холоду» & «Молочна і м’ясна індустрія ХХІ століття», яка відбудеться 20.03.2014 р.

1. Охарактеризувати, які властивості притаманні інформації у кожній із наведених ситуацій. Результати подати у вигляді таблиці.

2. Класифікувати інформацію у кожній із наведених ситуацій.

3. Поміркувавши над кожною із ситуацій визначити, у який із відділів її адресувати, та проаналізувати як передана інформація може вплинути на діяльність підприємства.

Завдання 3.1-8.

Підприємство розробляє план випуску чотирьох нових видів продукції. Підприємство має чотири філії і планує впровадити на кожній з них випуск одного нового виду продукції. У вигляді матриці вказані витрати виробництва і збуту одиниці продукції (рядки відповідають виду продукції (1-4), стовпці – філіям(1-4)). Визначити, на якій з філій, який з видів продукції краще впроваджувати?

М103, 1, Завдання 3.1

Завдання 4.1-8.

Нехай для трьох галузей економіки задано коефіцієнти прямих матеріальних витрат і обсяги кінцевої продукції:

Галузь

Коефіцієнти прямих матеріальних витрат

Кінцевий продукт (млн. гр. од.)

1

2

3

1

0,1+0,01v

0,2

0,1

150

2

0,3

0,1+0,01v

0,2

95

3

0,2

0,3

0,3+0,01v

45

Потрібно:

1) перевірити продуктивність матриці коефіцієнтів прямих матеріальних витрат;

2) розрахувати коефіцієнти повних матеріальних витрат;

3) знайти обсяги валової продукції галузей;

4) скласти схему МГБ.

Завдання 5.1-8.

За даними про виробництво основних видів промислової продукції за перше півріччя 2016 р., наведеними у таблицях. Згідно з варіантом провести таксономічний аналіз, зробити висновки.

5.1.

Вид промислової продукції

Січень

Лютий

Березень

Квітень

Травень

Червень

М’ясо великої рогатої худоби свіже чи

охолоджене, тис.т

 

 

2,4

 

 

3,2

 

 

4,2

 

 

4,4

 

 

4,2

 

 

4,8

М’ясо великої рогатої

худоби заморожене, тис.т

 

0,7

 

0,6

 

0,8

 

0,8

 

0,9

 

1,2

М’ясо свиней свіже чи

охолоджене, тис.т

 

17,7

 

20,2

 

21,8

 

22,8

 

19,5

 

21,2

М’ясо свиней

заморожене, тис.т

 

1,2

 

1,5

 

1,2

 

0,9

 

1,2

 

0,7

М’ясо свійської птиці свіже чи охолоджене,

тис.т

 

 

56,2

 

 

56,2

 

 

62,8

 

 

59,3

 

 

60,9

 

 

59,2

М’ясо свійської птиці

заморожене, тис.т

 

20,0

 

24,0

 

22,2

 

17,8

 

22,8

 

20,1

Вироби ковбасні, тис.т

16,7

17,1

18,8

18,2

19,0

19,5

5.2.

Вид промислової

продукції

Січень

Лютий

Березень

Квітень

Травень

Червень

Вугілля кам'яне, тис.т

2431

2619

2462

2468

2059

1764

Нафта сира, у тому числі нафта, одержана з

мінералів бітумінозних, тис.т

 

 

139

 

 

134

 

 

140

 

 

140

 

 

139

 

 

130

Газовий конденсат природний, одержаний з родовищ газу природного, тис.т

 

53,9

 

51,0

 

54,0

 

51,6

 

52,3

 

49,9

Газ природний скраплений або в газоподібному стані, млн.м3

 

1698

 

1584

 

1686

 

1613

 

1646

 

1591

Руди залізні

неагломеровані, млн.т

 

14,6

 

13,8

 

14,7

 

14,3

 

14,5

 

13,8

Концентрати залізорудні

неагломеровані, тис.т

 

5481

 

5340

 

5734

 

5317

 

5440

 

5156

Концентрати залізорудні

агломеровані, тис.т

 

4786

 

4520

 

4979

 

4929

 

5114

 

4358

5.3.

Вид промислової

продукції

Січень

Лютий

Березень

Квітень

Травень

Червень

Соки фруктові та овочеві

(крім сумішей), тис.т

 

12,4

 

13,8

 

21,3

 

20,5

 

16,7

 

13,2

Суміші соків фруктових

та овочевих, тис.т

 

17,4

 

16,3

 

20,4

 

19,1

 

18,3

 

13,1

Олія соняшникова нерафінована та її

фракції (крім хімічно

модифікованих), тис.т

 

 

 

315

 

 

 

373

 

 

 

365

 

 

 

385

 

 

 

358

 

 

 

316

Маргарин і жири харчові

подібні, тис.т

 

13,2

 

14,0

 

15,9

 

13,5

 

13,2

 

11,4

Молоко рідке оброблене (пастеризоване,

стерилізоване,

гомогенізоване, топлене, пептизоване), тис.т

 

 

 

 

72,7

 

 

 

 

72,2

 

 

 

 

78,8

 

 

 

 

74,9

 

 

 

 

83,7

 

 

 

 

79,3

Масло вершкове, тис.т

6,2

6,4

7,3

8,7

10,4

11,2

Сир свіжий

неферментований (недозрілий і

невитриманий; уключаючи сир із молочної сироватки та кисломолочний сир),

тис.т

 

 

 

 

 

 

 

5,5

 

 

 

 

 

 

 

6,2

 

 

 

 

 

 

 

6,5

 

 

 

 

 

 

 

6,2

 

 

 

 

 

 

 

5,9

 

 

 

 

 

 

 

5,3

5.4.

Вид промислової

продукції

Січень

Лютий

Березень

Квітень

Травень

Червень

Сири жирні, тис.т

8,9

8,0

9,4

9,6

11,7

9,9

Йогурт та інші ферментовані чи сквашені молоко та

вершки, тис.т

 

 

 

34,6

 

 

 

34,5

 

 

 

36,4

 

 

 

37,4

 

 

 

34,8

 

 

 

37,2

Хліб та вироби хлібобулочні,

нетривалого зберігання,

тис.т

 

 

 

92,9

 

 

 

89,1

 

 

 

95,8

 

 

 

94,7

 

 

 

92,5

 

 

 

92,9

Печиво солодке і вафлі,

тис.т

 

16,1

 

19,7

 

21,1

 

19,4

 

18,7

 

19,1

Шоколад та готові харчові продукти, що містять какао (крім какао-порошку

підсолодженого), у пакованнях масою

менше 2 кг, тис.т

 

 

 

 

 

 

12,6

 

 

 

 

 

 

12,3

 

 

 

 

 

 

12,9

 

 

 

 

 

 

12,2

 

 

 

 

 

 

11,4

 

 

 

 

 

 

9,9

Вироби кондитерські цукрові (у т.ч. шоколад білий), що не містять

какао, тис.т

 

 

 

12,8

 

 

 

13,2

 

 

 

14,3

 

 

 

15,3

 

 

 

14,9

 

 

 

16,1

Майонез, соуси

емульговані інші, тис.т

 

9,0

 

9,5

 

11,3

 

11,8

 

9,5

 

8,3

5.5.

Вид промислової

продукції

Січень

Лютий

Березень

Квітень

Травень

Червень

Спреди та суміші жирові, що містять масову частку загального жиру від 50% до 85%, у тому числі молочного жиру в жировій фазі не менше

ніж 25%, тис.т

 

 

 

 

 

 

2,0

 

 

 

 

 

 

3,0

 

 

 

 

 

 

2,9

 

 

 

 

 

 

2,9

 

 

 

 

 

 

2,5

 

 

 

 

 

 

2,1

Коньяк, бренді, млн.дал

0,2

0,4

0,3

0,1

0,1

0,1

Горілка з вмістом спирту

не більше 45,4 %, млн.дал

 

 

1,9

 

 

2,8

 

 

0,6

 

 

0,8

 

 

0,9

 

 

1,1

Лікери та інші спиртні напої (крім спиртів дистильованих з вина виноградного, вичавок винограду або фруктів;

віскі, рому, тафії, джину, ялівцевої настоянки, горілки з вмістом спирту

не більше 45,4 %, спиртів

 

 

 

 

 

 

 

 

0,2

 

 

 

 

 

 

 

 

0,3

 

 

 

 

 

 

 

 

0,5

 

 

 

 

 

 

 

 

0,6

 

 

 

 

 

 

 

 

0,5

 

 

 

 

 

 

 

 

0,4

дистильованих із фруктів), млн.дал

 

 

 

 

 

 

Пиво солодове (крім пива безалкогольного і пива з вмістом алкоголю

не більше 0,5%), млн.дал

 

 

8,1

 

 

 

10,1

 

 

 

16,2

 

 

 

18,1

 

 

 

17,6

 

 

 

19,7

Води натуральні

мінеральні негазовані, млн.дал

 

 

2,0

 

 

3,0

 

 

3,4

 

 

3,9

 

 

3,9

 

 

4,2

Води натуральні мінеральні газовані,

млн.дал

 

 

3,1

 

 

4,6

 

 

5,4

 

 

7,1

 

 

7,0

 

 

7,5

5.6.

Вид промислової

продукції

Січень

Лютий

Березень

Квітень

Травень

Червень

Тканини вовняні, бавовняні, з ниток

синтетичних та штучних,

тис.м2

 

 

 

7391

 

 

 

7299

 

 

 

7687

 

 

 

7190

 

 

 

6463

 

 

 

5785

Білизна постільна,

тис.шт

 

568

 

819

 

882

 

713

 

784

 

628

Костюми, комплекти, піджаки, блейзери,

сукні, спідниці, спідниці- брюки, брюки,

комбінезони та

напівкомбінезони, бриджі та шорти,

трикотажні машинного або ручного в’язання,

жіночі та дівчачі, тис.шт

 

 

 

 

 

 

 

 

 

242

 

 

 

 

 

 

 

 

 

245

 

 

 

 

 

 

 

 

 

219

 

 

 

 

 

 

 

 

 

270

 

 

 

 

 

 

 

 

 

249

 

 

 

 

 

 

 

 

 

259

Пальта, півпальта, плащі, накидки тощо, чоловічі та хлопчачі,

тис.шт

 

 

 

7,0

 

 

 

15,8

 

 

 

15,0

 

 

 

23,8

 

 

 

32,5

 

 

 

34,6

Жилети, анораки, лижні куртки, куртки

вітрозахисні та подібні вироби (крім піджаків та блейзерів, трикотажних, просочених, з покриттям, ламінованих або гумованих), чоловічі

та хлопчачі, тис.шт

 

 

 

 

 

 

 

 

20,4

 

 

 

 

 

 

 

 

15,0

 

 

 

 

 

 

 

 

24,3

 

 

 

 

 

 

 

 

25,2

 

 

 

 

 

 

 

 

15,6

 

 

 

 

 

 

 

 

16,6

Костюми та комплекти, крім трикотажних,

чоловічі та хлопчачі, тис.шт

 

 

31,2

 

 

30,8

 

 

31,8

 

 

30,5

 

 

28,0

 

 

26,5

Пальта та плащі тощо,

жіночі та дівчачі, тис.шт

 

43,5

 

31,1

 

21,8

 

50,9

 

71,9

 

104

5.7.

Вид промислової

продукції

Січень

Лютий

Березень

Квітень

Травень

Червень

Пальта та плащі тощо,

жіночі та дівчачі, тис.шт

 

43,5

 

31,1

 

21,8

 

50,9

 

71,9

 

104

Жилети, анораки, лижні куртки, куртки

вітрозахисні та подібні вироби (крім жакетів та блейзерів, трикотажних,

просочених, з покриттям, ламінованих або

гумованих), жіночі та

дівчачі, тис.шт

 

 

 

 

 

 

 

 

13,9

 

 

 

 

 

 

 

 

13,8

 

 

 

 

 

 

 

 

15,0

 

 

 

 

 

 

 

 

8,7

 

 

 

 

 

 

 

 

9,5

 

 

 

 

 

 

 

 

9,1

Сукні, крім трикотажних,

жіночі та дівчачі, тис.шт

 

128

 

160

 

116

 

112

 

99,0

 

84,0

Трикотаж спідній, тис.шт

854

1120

951

1067

986

1177

Колготки, панчохи, шкарпетки та вироби панчішно-шкарпеткові інші, трикотажні машинного та ручного

в’язання, млн. пар

 

 

 

 

 

4,1

 

 

 

 

 

7,4

 

 

 

 

 

9,3

 

 

 

 

 

7,7

 

 

 

 

 

5,9

 

 

 

 

 

7,0

Светри, пуловери, кардигани, жилети та вироби подібні, трикотажні та в’язані,

тис.шт

 

 

 

 

59,7

 

 

 

 

51,0

 

 

 

 

54,7

 

 

 

 

64,8

 

 

 

 

101

 

 

 

 

122

Взуття, тис. пар

1514

2142

2322

2349

1986

1559

5.8.

Вид промислової

продукції

Січень

Лютий

Березень

Квітень

Травень

Червень

Аміак безводний, тис.т

190

176

187

148

136

141

Сечовина, тис.т

94,4

87,2

92,5

88,0

88,7

88,6

Полімери вінілхлориду або олефінів

галогенованих інших, у

первинних формах, тис.т

 

 

 

2,3

 

 

 

4,0

 

 

 

3,9

 

 

 

4,4

 

 

 

4,9

 

 

 

5,3

Смоли карбамідні та тіокарбамідні, смоли

меламінові, в первинних

формах, тис.т

 

 

 

5,7

 

 

 

7,4

 

 

 

7,4

 

 

 

7,9

 

 

 

6,1

 

 

 

6,5

Смоли амінові інші, смоли фенольні та поліуретани,

в первинних формах, тис.т

 

 

1,9

 

 

1,6

 

 

1,8

 

 

1,8

 

 

1,7

 

 

1,6

Фарби та лаки на основі акрилових або вінілових полімерів, у водному

середовищі, тис.т

 

 

 

2,7

 

 

 

5,9

 

 

 

7,9

 

 

 

9,4

 

 

 

7,5

 

 

 

8,0

Фарби та лаки на основі поліефірів, акрилових і вінілових полімерів, у

неводному середовищі;

розчини, тис.т

 

 

 

 

1,5

 

 

 

 

4,8

 

 

 

 

5,1

 

 

 

 

8,1

 

 

 

 

8,4

 

 

 

 

7,9

 

ДОДАТКИ

ДОДАТОК (оформлення титульного листа)

 

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ УКРАЇНИ

«КИЇВСЬКИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ ІНСТИТУТ ІМЕНІ ІГОРЯ СІКОРСЬКОГО»

Факультет менеджменту та маркетингу

Кафедра економіки і підприємництва

 

 

РОЗРАХУНКОВА РОБОТА

 

з дисципліни

«Методи та моделі аналітичної діяльності»

(назва дисципліни)

 

Виконав: студент заочної форми навчання

_____ курсу _____ групи

 ____________________

(прізвище, ім’я, по батькові)

________________________________

(дата подачі роботи на перевірку та підпис)

Перевірив: ______________________

(науковий ступінь, посада)

________________________

(прізвище, ім’я, по батькові)

Київ – 20__

З повагою ІЦ "KURSOVIKS"!