Роздрукувати сторінку
Главная \ Методичні вказівки \ Методичні вказівки \ 1886 Методичні рекомендації та тематика курсових робіт навчальної дисципліни Банківські операції, БДФЕУ

Методичні рекомендації та тематика курсових робіт навчальної дисципліни Банківські операції, БДФЕУ

« Назад

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

БУКОВИНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНИЙ КОЛЕДЖ

ЦИКЛОВА КОМІСІЯ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНИХ ДИСЦИПЛІН

 

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ТА ТЕМАТИКА КУРСОВИХ РОБІТ

НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

«БАНКІВСЬКІ ОПЕРАЦІЇ»

підготовки молодшого спеціаліста

за галуззю знань 0305 «Економіка і підприємництво»

спеціальності 5.03050801 «Фінанси і кредит»

 

Чернівці 2014

 

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ 

Згідно з вимогами Державного стандарту України курсові роботи є відповідальним науковим дослідженням і їх необхідно оформлювати відповідно до вимог нормативних документів.

З огляду на чинні вимоги Державного стандарту України дослідникам треба неухильно дотримуватись порядку оформлення текстового матеріалу, таблиць, формул, ілюстрацій тощо.

Назва курсової роботи повинна бути чіткою, конкретною, короткою, відповідати обраній спеціальності та суті розв’язання наукових проблем, вказувати на мету дослідження і його завершеність. У назвах слід уникати ускладненої термінології.

При написанні курсової роботи студентам необхідно обов’язково посилатися на авторів і джерела, з яких запозичені матеріали або окремі тези.

Курсова робота є важливим і відповідальним дослідженням, в якому, з одного боку, студент має показати добрі знання теоретичного матеріалу, а, з другого боку, довести вміння самостійної роботи з друкованими матеріалами, з плановою, звітною та оперативно-обліковою документацією, вміння систематизувати теоретичні і практичні знання зі спеціальності та застосовувати їх, вирішуючи конкретні наукові, науково-практичні та виробничі завдання.

У процесі виконання роботи необхідно глибоко вивчити законодавчий, методичний та інструктивний матеріал, літературні джерела з теми, теоретично обґрунтувати основні положення теми, проаналізувати роботу конкретних комерційних банків, Національного банку України у досліджуваній сфері, сформулювати конкретні висновки і дати обґрунтовані пропозиції щодо удосконалення форм і методів ведення банківської справи та банківських операцій.

Неодмінним показником науково-дослідної роботи є наявність елементу пошуку, новизна, особистісна оцінка поставленої проблеми, обраної теми.

 

2. СТРУКТУРА КУРСОВОЇ РОБОТИ 

Структура курсової роботи така:

– титульний аркуш;

– зміст;

– вступ;

– основна частина;

– висновки і пропозиції;

– список використаних джерел;

– додатки (при необхідності).

 

3. МЕТА І ЗАВДАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ 

Метою курсової роботи є поглиблене вивчення і закріплення теоретичних знань з курсу «Банківські операції», практичне їх застосування при розв’язанні конкретних питань сфери банківських операцій.

Курсова робота базується на практичних матеріалах конкретних комерційних банків, Національного банку України, містить таблиці, графіки, схеми, тобто має практично-прикладний характер.

Курсова робота виконується студентами згідно з навчальним планом зі спеціальності. Вона є першим етапом у самостійному науковому дослідженні студента і готує його до написання дипломної роботи. Тема курсової роботи може бути основою дипломної, виконаної згідно з вимогами щодо написання дипломних робіт. Тема курсової роботи може бути розвинена студентом при написанні статей та публікацій у внутрішніх виданнях закладу.

Важливе значення при належному виконанні курсової роботи має добір літератури – підручників, навчальних посібників, монографій, журнальних статей.

Обов’язковим є вивчення інструктивних і нормативних документів, що дасть змогу студенту одержати знання з теорії та практики питань, що досліджуються.

Тема курсової роботи вибирається студентом самостійно з тематики курсових робіт, затверджених цикловою комісією фінансово-економічних дисциплін.

Студент має право вільного вибору теми, відповідно до своїх наукових і практичних інтересів і здібностей. Якщо у студента є своя тема, він може її виконувати, попередньо узгодивши із головою циклової комісії і керівником роботи назву і доцільність виконання пропонованої теми.

Згідно зі складеним графіком проводяться регулярно консультації, на яких студент доповідає про стан дослідження, консультується з приводу всіх питань, які виникають у процесі роботи. Завершені курсові роботи здаються керівнику, який перевіряє їхню якість, викладає свої зауваження, пропозиції. Якщо курсова робота виконана у відповідності до вимог, керівник рекомендує її до захисту і повертає студенту.

Прийом курсової роботи до захисту проводиться викладачем спецдисципліни, згідно із затвердженим графіком. Позитивна оцінка з курсової роботи виставляється тільки за умови її успішного захисту. Студентам, що одержали оцінку «незадовільно», даються інші завдання і встановлюється новий строк для їх виконання.

 

4. ЗМІСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ 

Курсова робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків і пропозицій, списку використаних джерел та додатків (при необхідності).

Вступ – це частина курсової роботи обсягом 2-4 сторінки, з яких починається нумерація (3). У вступі необхідно показати:

– актуальність теми;

– мету, завдання роботи, об’єкт, предмет дослідження, методологію дослідження, інформаційну базу;

– розгляд теми в науковій літературі;

– практичне значення досліджуваної теми.

Основна частина – складається з трьох розділів. Обсяг одного розділу повинен мати не менше 8-10 сторінок і містити 2-3 підрозділи. Кожний розділ починається з нової сторінки.

Перший розділ – загальнотеоретичний. У ньому розкривається економічна сутність теми. На основі економічної теорії студент розглядає різні точки зору щодо даної проблеми і визначає свою особисту позицію, власну думку. Тут також необхідно показати важливість проблеми загалом і значення своїх досліджень для економіки в цілому та конкретного банку (без докладних розрахунків і обґрунтувань, які подаються в наступних розділах).

У другому розділі слід здійснити аналіз об'єкта дослідження.

Основне завдання другого розділу - подати результати аналізу показників у аспекті досліджуваної проблеми. В процесі вивчення проблеми визначається дійсне становище об’єкта з досліджуваної сторони проблеми.

У процесі обробки зібраних матеріалів складаються таблиці, будуються графіки, діаграми, розраховуються відносні, середні величини, проводяться їх групування, тобто створюється нова інформація.

Слід підкреслити, що аналіз повинен стосуватися лише тієї сторони діяльності, яка є предметом дослідження роботи.

У третьому розділі окреслюються шляхи вирішення проблем, виявлених в ході дослідження, вносяться пропозиції щодо впровадження розроблених студентом заходів, їх економічної ефективності. Цей розділ повинен містити конкретні економічні й соціально обґрунтовані пропозиції щодо прийняття стратегічних або проектних рішень становлення, розвитку та діяльності суб’єкта, що досліджується, використання його ресурсного, науково-технічного, організаційного та інфраструктурного потенціалу.

Цей розділ може містити опрацювання зарубіжного досвіду діяльності об’єкта дослідження та використання його для вирішення проблем в Україні.

Кожен розділ має мати закінчену думку, невеликий висновок.

Висновки і пропозиції (3-5 сторінок) передбачають:

– підсумки всієї роботи;

– результати виконаних завдань, поставлених у вступі;

– узагальнення дослідження;

– пропозиції автора, які випливають з науково-теоретичних та практичних узагальнень.

Додатки мають об’єднувати первинні документи, банківську звітність, графіки, таблиці, розрахунки, малюнки, на які у тексті мають бути посилання. Усі додатки повинні бути пронумеровані буквами.

У список використаних джерел включають тільки ті джерела, які були використані в курсовій роботі. Список використаних джерел укладається згідно вимогами ВАК.

 

5. ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ 

5.1. Загальні вимоги 

Курсова робота друкується на комп’ютері на одній стороні аркуша білого паперу формату А4 (210 х 297 мм) в текстовому редакторі Microsoft Word 2003/2013 у форматі Times New Roman текстового редактору Word розміру 14 з полуторним міжрядковим інтервалом, абзац – 1,27. Для формул і графіків використовують стандартні вмонтовані в текстовий редактор режими.

Обсяг роботи повинен становити 30-35 сторінок.

Друкуючи текст роботи, необхідно залишати поля таких розмірів: лівий – 30 мм, правий – 10 мм, верхній – 20 мм, нижній – 20 мм.

Шрифт друку має бути чітким, стрічка – чорного кольору середньої жирності.

Щільність тексту повинна бути однаковою. Робота подається до захисту добре вичитаною, без будь-яких помилок і виправлень.

Заголовки структурних частин роботи "ЗМІСТ", "ВСТУП", "РОЗДІЛ", "ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ", "СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ", "ДОДАТКИ" друкують великими літерами по центру. Заголовки підрозділів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацу. Крапку в кінці заголовка не ставлять. Якщо заголовок складається з двох або більше речень, то їх розділяють крапкою.

Робота починається з титульного аркуша, який містить реквізити установи, назву роботи, наукового керівника, студента-виконавця, який виконується за формою, поданою у додатку.

Після титульного аркуша розміщуються зміст роботи. Текст курсової роботи ілюструється таблицями, кресленнями, діаграмами, малюнками, графіками, які нумеруються у логічній послідовності з обов’язковим посиланням на них у тексті.

Розділи, підрозділи, висновки і пропозиції, список використаних джерел нумерують арабськими цифрами в межах всієї роботи.

Відстань між заголовком (за винятком заголовка пункту) та текстом повинна дорівнювати 3 інтервалам.

Кожну структурну частину роботи треба починати з нової сторінки.

До загального обсягу роботи не входять додатки, список використаних джерел, таблиці та рисунки, які повністю займають площу сторінки, але всі сторінки зазначених елементів роботи підлягають нумерації на загальних засадах. 

5.2. Нумерація 

Нумерація сторінок, розділів, пунктів, малюнків, таблиць, формул подається арабськими цифрами без знака № (1, 2, 3 і т.д.).

Титульний аркуш, зміст є відповідно першою, другою, сторінками роботи, хоч на них номер сторінки не ставиться. Нумерація починається із сторінки "3". Номер сторінки проставляють у правому верхньому куті без крапки в кінці.

Такі структурні частини роботи як зміст, вступ, висновки і пропозиції, список використаних джерел не мають порядкового номера. Всі аркуші, на яких розміщені згадані структурні частини друкованої роботи, нумеруються звичайним чином. Не нумеруються лише їх заголовки, тобто не можна друкувати: "1. Вступ" або "Розділ 5. Висновки". Номер розділу ставлять після слова "РОЗДІЛ", після номера крапку не ставлять, потім з нового рядка друкують заголовок розділу.

Якщо в розділі наявні підрозділи, то номер підрозділу складається з номера розділу і порядкового номера підрозділу, між якими ставлять крапку. У кінці номера підрозділу повинна стояти крапка, наприклад: "2.3." (третій підрозділ другого розділу). Далі у тому ж рядку йде заголовок підрозділу. 

5.3. Ілюстрації, таблиці, формули 

Ілюстрації (схеми, графіки) і таблиці подаються в роботі після тексту, де вони згадані. Номер ілюстрації, її назва і пояснювальні підписи розміщуються під ілюстрацією. Якщо ілюстрація розміщена на окремій сторінці роботи, її включають до загальної нумерації сторінок.

Ілюстрації позначають словом "Рис." і нумерують послідовно в межах розділу, за винятком ілюстрацій, поданих в додатках.

Номер ілюстрації повинен складатися з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, між якими ставиться крапка, наприклад: Рис. 1.2. (другий рисунок першого розділу) Рис. 1.3., Рис. 2.1.

Таблиці нумерують послідовно (за винятком таблиць, поданих у додатках) в межах розділу арабськими цифрами. У правому верхньому куті розміщують напис "Таблиця" із зазначенням її номера (без знаку номер). Номер таблиці повинен складатися з номера розділу і порядкового номера таблиці, між якими ставиться крапка, наприклад, таблиця 1.2 (друга таблиця першого розділу). При переносі частини таблиці на інший аркуш (сторінку) пишуть слова: "Продовження табл." і вказують номер таблиці, наприклад, "Продовження табл.1.2". На всі таблиці повинні бути посилання в тексті, при цьому, слово таблиця в тексті пишуть скорочено, наприклад, "… в табл. 1.2". Заголовки таблиць мають відповідати її змісту, бути короткими, чітко визначеними і повністю відповідати розміру таблиць. Їх розміщують над таблицею і друкують симетрично до тексту. Назву і слово "Таблиця" починають з великої літери. Назву не підкреслюють і в кінці заголовку крапки не ставлять.

Таблицю розміщують відразу ж після першого згадування про неї в тексті.

Заголовки граф починаються з великої літери, підзаголовки – з маленької, якщо вони одне речення із заголовком, і з великої, якщо вони є самостійними. Висота рядків повинна бути не менше 8 мм. Графу з порядковими номерами рядків до таблиці включати не треба.

Найбільші, а також довгі і громіздкі формули, котрі мають у складі знаки суми, добутку, диференціювання, інтегрування розміщують на окремих рядках. Це стосується також і всіх нумерованих формул. Невеликі і нескладні формули, що не мають самостійного значення, вписують у середині рядків тексту.

Пояснення значень символів і числових коефіцієнтів треба подавати безпосередньо під формулою в тій послідовності, в якій вони дані у формулі. Значення кожного символу і числового коефіцієнта треба подавати з нового рядка. Перший рядок пояснення починають зі слова "де" без двокрапки.

Рівняння і формули треба виділяти з тексту вільними рядками. Вище і нижче кожної формули потрібно залишати не менше одного вільного рядка. Якщо рівняння вміщується в один рядок, його слід перенести після знаків рівності (=) або після знака (+), мінус (-), множення (х), ділення (:).

Нумерувати слід лише формули, які згадуються далі у тексті. Інші нумерувати не рекомендується.

Формули в курсовій роботі (якщо їх більше одної) нумерують у межах розділу. Номер формули складається з номера розділу і порядкового номера формули в розділі, між якими ставлять крапку. Номери формул пишуть біля правого берега аркуша на рівні відповідної формули в круглих дужках, наприклад: (3.1) (перша формула третього розділу). Номер формули-дробу подають на рівні основної горизонтальної риски формули.

Загальне правило пунктуації в тексті з формулами таке: формула входить до речення як його рівноправний елемент. Тому в кінці формул і в тексті перед ними розділові знаки ставлять відповідно до правил пунктуації. 

5.4. Посилання та цитування 

У посиланні в тексті роботи на використані джерела слід зазначати порядковий номер за алфавітним переліком джерел і виділяти квадратними дужками, наприклад, "…у працях [2 - 7]…".

Якщо в тексті роботи необхідно зробити посилання на конкретну сторінку відповідного джерела, то це робиться таким чином:

Цитата в тексті "…наукові основи побудови банківської системи…"[6, 3]. В дужках цифра 6 означає джерело в списку використаних джерел, а цифра 3 – сторінку в цьому джерелі.

Звертаємо увагу дослідників на те, що у випадку використання відомостей, матеріалів з монографій, оглядових статей, інших джерел з великою кількістю сторінок, у посиланні необхідно точно вказати номери сторінок, ілюстрацій, таблиць, формул з джерела, на яке дано посилання в роботі.

Для підтвердження власних аргументів автору необхідно наводити цитати з авторитетного джерела. Це вимагає точного відтворення цитатного тексту. Вимоги до цитування такі:

- текст цитати починається і закінчується лапками і наводиться в тій граматичній формі, в якій він поданий у джерелі, із збереженням особливостей авторського написання;

- цитування повинно бути без довільного скорочення авторського тексту і без перекручень думок автора;

- кожна цитата обов’язково супроводжується посиланням на джерело;

- при непрямому цитуванні (переказі, викладі думок інших авторів своїми словами) треба бути граматично точними у викладі думок автора і давати посилання на відповідне джерело і його автора. 

5.5. Список використаних джерел 

Список використаних джерел розміщується після основного змісту роботи. Літературні джерела вказуються в такому порядку:

  1. Конституція України.

  2. Закони України.

  3. Постанови Верховної Ради України.

  4. Укази Президента України.

  5. Постанови Кабінету Міністрів України.

  6. Нормативні документи міністерств і відомств.

  7. Монографії, підручники, журнальні та газетні статті в алфавітному порядку за прізвищами авторів або назвами джерел.

  8. Друковані джерела іноземною мовою в алфавітному порядку за прізвищами авторів або назвами джерел.

  9. Інформація з Інтернету.

  10. Статистичні збірники, інформаційні бюлетені. 

Характеристика джерела

Приклад оформлення

Книги: Один автор

1.    Василій Великий. Гомiлiї / Василій Великий; [пер. з давньогрец. Л. Звонська].
— Львів: Свічадо, 2006. — 307 с . — (Джерела християнського Сходу.
Золотий вік патристики IV — V ст.; № 14).

2.    Коренівський Д. Г. Дестабілізуючий ефект параметричного білого шуму в
неперервних та дискретних динамічних системах / Коренівський Д. Г. — К. :
Ін-т математики, 2006. — 111 с . — (Математика та її застосування) (Праці /
Ін-т математики НАН України ; т. 59).

3.   Матюх Н. Д. Що дорожче срібла-золота / Наталія Дмитрівна Матюх.— К.:
Асамблея діл. кіл: Ін-т соц. іміджмейкінгу, 2006. — 311 с. — (Ювеліри
України; т. 1).

4.    Шкляр В. Елементал : [роман] / Василь Шкляр. — Львів: Кальварія, 2005. —
196, [1] с. — (Першотвір).

Два автори

1.   Матяш І. Б. Діяльність Надзвичайної дипломатичної місії УНР в Угорщині:
історія, спогади, арх док. / І. Матяш, Ю. Мушка.— К. : Києво-Могилян. акад., 2005. — 397, [1] с. — (Бібліотека наукового щорічника "Україна
дипломатична" ; вип. 1).

2.   Ромовська 3. В. Сімейне законодавство України / 3. В. Ромовська, Ю. В.
Черняк. — К. : Прецедент. 2006. — 93 с. — (Юридична бібліотека.
Бібліотека адвоката) (Матеріали до складання кваліфікаційних іспитів для
отримання Свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю; вип.
11).

3.   Суберляк О. В. Технологія переробки полімерних та композиційних
матеріалів: підруч. [для студ. вищ. навч. закл.] / О. В. Суберляк, П. І.
Баштанник. — Львів: Растр-7, 2007. — 375 с.

Три автори

1. Акофф Р. Л. Идеализированное проектирование: как предотвратить завтрашний кризис сегодня. Создание будущего организации / Акофф Р. Л.,    Магидсон Д., Эддисон Г.Д.; пер. с англ. Ф. П. Тарасенко. — Днепропетровск:  Баланс Бизнес Букс, 2007. — ХLIII, 265 с.

Чотири автори

1.   Методика нормування ресурсів для виробництва продукції рослинництва /
[Вiтвіцький В. В., Кисляченко М. Ф., Лобастов І. В., Нечипорук А. А.]. — К.: НДІ "Украгропромпродуктивність", 2006. — 106 с. — (Бібліотека спеціаліста АПК. Економічні нормативи).

2.   Механізація переробної галузі агропромислового комплексу : [підруч. для
учнів проф.-техн. навч. закл.] / О. В. Гвоздєв, Ф. Ю. Ялпачик, Ю. П. Рогач,
М. М. Сердюк. — К.: Вища освіта, 2006. — 478, [1] с. — (ПТО: Професійно-
технічна освіта).

П'ять і більше авторів

1.    Психология менеджмента / [ Власов П. К, Липницкий А. В., Лущихина И. М.
и др.] ; под ред. Г. С . Никифорова. — [3-e изд.]. — X. : Гуманитар. центр,
2007. — 510 с.

2.    Формування здорового способу життя молоді : навч.-метод. посіб. для
працівників соц. служб для сім'ї, дітей та молоді / [Т.В. Бондар, О.Г. Карпенко,
Д. М. Дикова-Фаворська та Ін.]. — К.: Укр. ін-т соц. дослідж., 2005. — 115 с.
— (Серія "Формування здорового способу життя молоді": у 14 кн., кн. 13).

Без автора

1.    Історія Свято-Михайлiвського Золотоверхого монастиря / [авт. тексту
В. Клос]. — К.: Грані-Т, 2007. — 119 с. — (Грані світу).

2.    Воскресіння мертвих ; українська барокова драма : антологія / [упорядкув.,
ст., пер. і прим. В. О. Шевчук]. — К.: Грамота, 2007. — 638, [1] с.

3.    Тіло чи особистість? Жіноча тілесність у вибраній малій українській прозі та
графіці кінця XIX — початку XX століття: [антологія / упоряд.: Л. Таран, О. Лагутенко]. — К.: Грані-Т, 2007.—190, [1] с.

4.    Проблеми типологічної та квантитативної лексикології : [зб. наук. праць /
наук. ред. Каліущенко В. та ін.]. — Чернівці: Рута, 2007. — 310 с.

Багатотомний документ

 1.   Історія Національної академії наук України, 1941—1945 / [упоряд. Л. М. Яременко та ін.]. — К.: Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського, 2007 — . — (Джерела з iсторії науки в Україні). Ч. 2: Додатки — 2007. — 573, [1] с.

2.   Межгосударственные стандарты : каталог в 6 т. / [сост. Ковалева И. В.,
Рубцова Е. Ю. ; ред. Иванов В. Л.]. — Львов : НТЦ "Леонорм-Стандарт",
2005 — . — (Серия "Нормативная база предприятия"). Т. 1. — 2005. — 277 с.

3.   Дарова А. Т. Неисповедимы пути Господни... : (Дочь врага народа) :
трилогия / А. Дарова. — Одесса : Астропринт, 2006 — . — (Сочинения : в 8
кн. / А. Дарова; кн. 4).

4.   Кучерявенко Н. П. Курс налогового права : Особенная часть : в 6 т. / Н. П.
Кучерявенко. — X.: Право, 2002 — . — Т. 4: Косвенные налоги. — 2007. —
534 c.

5.   Реабілітовані історією. Житомирська область ; [у 7 т.]. — Житомир :
Полісся, 2006 — .— (Науково-документальна серія книг "Реабілітовані
Історією" : у 27 т. / голов. редкол.: Тронько Л. Т. (голова) [та ін.]). Кн. 1 / [обл.
редкол.: Синявська І. М. (голова) та ін.]. — 2006. — 721, [2] с.

6.   Бондаренко В. Г. Теорія ймовірностей і математична статистика. 4.1 / В. Г.
Бондаренко, І. Ю. Канівська, С. М. Парамонова. — К.: НТУУ "КПІ", 2006. — 125 с.

Матеріали конференцій, з'їздів

1.    Економіка, менеджмент, освіта в системі реформування агропромислового
комплексу : матеріали Всеукр. конф. молодих учених-аграрників ["Молодь
України і аграрна реформа"], (Харків, 11 — 13 жовт. 2000 р.) / М-во аграр.
політики, Харк. держ. аграр. ун-т ім. В. В. Докучаєва. — X. : Харк. держ.
аграр. ун-т ім. В. В. Докучаєва, 2000. — 167 с.

2.    Кібернетика в сучасних економічних процесах : зб. текстів виступів на
республік. міжвуз. наук.-практ. конф. / Держкомстат України, Ін-т статистики,
обліку та аудиту. — К.: ІСОА, 2002. — 147 с.

3.    Матеріали IX з'їзду Асоціації українських банків, 30 червня 2000 р. iнформ.
бюл. — К. : Асоц. укр. банків, 2000. — 117 с. — (Спецвип.: 10 років АУБ).

4.    Оцінка й обґрунтування продовження ресурсу елементів конструкцій : праці
конф., 6 — 9 черв. 2000 р., Київ. Т. 2 / відп. Ред. В. Т. Трощенко. — К. : НАН
України, Ін-т пробл. міцності, 2000. — С. 559—956, XIII, [2] с. — (Ресурс
2000).

5.    Проблеми обчислювальної механіки і міцності конструкцій: зб. наук. праць /
наук. ред. В. І. Моссаковський. —Дніпропетровськ: Навч. кн., 1999. — 215 с.

6.    Ризикопогія в економіці та підприємництві: зб. наук. праць за матеріапами
міжнар. наук.-практ. конф., 27-23 берез. 2001 р. / М-во освіти і науки
України, Держ податк. адмiн. України [та ін.]. — К: КНЕУ: Акад. ДПС
України, 2001. — 452 с.

Препринти

1.   Шиляев Б. А. Расчеты паоаметров радиационного повреждения
материалов нейтронами источника ННЦ ХФТИ / АNL USA с подкритической
сборкой, управляемой ускорителем электронов / Шиляев Б. А., Воеводин В. Н.
— X.: ННЦ ХФТИ, 2006. — 19 с. — (Препринт / НАН Украины, Нац. науч.
центр "Харьк. физ.-техн. ин-т" ; ХФТИ 2006-4).

2.   Панасюк М. I. Про точність визначення активності твердих радіоактивних
відходів гамма-методами / Панасюк М. I., Скорбун А. Д., Сплошной Б. М. —
Чорнобиль : Ін-т пробл. безпеки АЕС НАН України, 2006. — 7, [1] с. —
(Препринт / НАН України, ін-т пробл. безпеки АЕС ; 06-1).

Депоновані наукові праці

1.   Социологическое исследование малых групп населення / В. И. Иванов [и
др.]; М-во образования Рос. Федерации, Финансовая академия. — М.,
2002. — 110 с. — Деп. в ВИНИТИ 13.06.02, № 145432.

2.   Разумовский В. А. Управление маркетинговими исследованиями в регионе
/ В. А. Разумовский, Д. А. Андреев. — М., 2002. — 210 с. — Деп. в ИНИОН
Рос. акад. наук 15.02.02, № 139876.

Словники

1.    Географія : словник-довідник / [авт.-уклад. Ципін В. Л]. — X. : Хапімон,
2006. — 175, [1] с.

2.    Тимошенко 3. І. Болонський процес в дії : словник-довідник основ, термінів і
понять з орг. навч. процесу у вищ. навч. закл. / 3. І. Тимошенко,O. I. Тимошенко. — К. : Європ. ун-т, 2007. — 57 с.

3.    Українсько-німецький тематичний словник [уклад. Н. Яцко та ін.]. — К. :
Карпенко, 2007. — 219 с.

4.    Європейський Союз : словник-довідник / [ред.-упоряд. М. Марченко]. — 2-ге
вид., оновл. — К. : К.І.С., 2006. — 138 с.

Атласи

1.   Україна : екол.-геогр. атлас : присвяч. всесвіт, дню науки в ім'я миру та
розвитку згідно з рішенням 31 сесії ген. конф. ЮНЕСКО / [наук, редкол.: С. С. Куруленко та ін.]; Рада по вивч. продукт. сил України НАН України [та ін.]. — К. : Варта, 2006. — 217, [1] с.

2.   Анатомія пам'яті : атлас схем і рисунків провідних шляхів і структур
нервової системи, що беруть участь у процесах пам'яті : посіб. для студ. та
лікарів / О. Л. Дроздов, Л. А. Дзяк, В. О. Козлов, В. Д. Маковецький. — 2-ге
вид., розшир. та доловн. — Дніпропетровськ : Пороги, 2005. — 218 с.

3.   Куерда X. Атлас ботаніки / Хосе Куерда ; [пер. з ісп. В. Й. Шовкун]. — X. :
Ранок, 2005. — 96 с.

 

 

Законодавчі та

нормативні

документи

1.   Кримінально-процесуальний кодекс України : за станом на 1 груд. 2005 р. /
Верховна Рада України. — Офіц. вид. — К.: Парлам. вид-во, 2006. — 207 с. —  (Бібліотека офіційних видань).

2.   Медична статистика статистика , зб. нормат. док, / упоряд. та голов. ред.
В. М. Заболотько. — К.: МНІАЦ мед. статистики : Медінформ, 2006. — 459
с. — (Нормативні директивні правові документи).

3.   Експлуатація, порядок і терміни перевірки запобіжних пристроїв посудин,
апаратів і трубопроводів теплових електростанцій : СОУ-Н ЕЕ 39.501:2007. — Офіц. вид. — К. : ГРІФРЕ : М-во палива та енергетики України, 2007. —
VI, 74 с.— (Нормативний документ Мінпаливенерго України. Інструкція).

Стандарти

1.   Графічні символи, що їх використовують на устаткуванні. Покажчик та
огляд (ISO 7000:2004, IDT) : ДСТУ ISO 7000.2004. — [Чинний від 2006-01-
01]. — К.: Держспоживстандарт України, 2006. — IV, 231 с. —
(Національний стандарт України).

2.   Якість води. Словник термінів : ДСТУ ISO 6107-1:2004 — ДСТУ ISO 6107-
9:2004. — [Чинний від 2005-04-01]. — К. : Держспоживстандарт України,

2006.            — 181 с. — (Національні стандарти України).

3.   Вимоги щодо безпечності контрольно-вимірювального та лабораторного
електричного устаткування. Частина 2-020. Додаткові вимоги до
лабораторних центрифуг (ЕN 61010-2-020:1994, IDT) : ДСТУ ЕN 61010-2-
020:2005. — [Чинний від 2007-01-01]. — К. : Держспоживстандарт України,

2007.            — IV, 18 с. — (Національний стандарт України).

Каталоги

1.   Межгосударственные стандарти: каталог: в 6 т. / [сост. Ковалева И. В.,
Павлюкова В. А. ; ред. Иванов В. Л.]. — Львов: НТЦ "Леонорм-стандарт",
2006 — . — (Серия "Нормативная база предприятия").

Т. 5. — 2007. — 264 с. Т. 6. — 2007. — 277 с.

2.   Пам'ятки історії та мистецтва Львівської області : каталог-довідник / [авт.-
упоряд. М. Зобків та ін.]. — Львів : Новий час, 2003. — 160 с.

3.   Університетська книга : осінь, 2003 : [каталог]. — [Суми : Унів. кн., 2003] —
11 с.

4.   Горницкая И. П. Каталог растений для работ по фитодизайну / Горницкая И. П.,
Ткачук Л. П. — Донецк : Лебедь, 2005. — 228 с.

 

 

Бібліографічні покажчики

1.   Куц О. С. Бібліографічний покажчик та анотації кандидатських дисертацій,
захищених у спеціалізованій вченій раді Львівського державного
університету фізичної культури у 2006 році / О. Куц, О. Вацеба. — Львів :
Укр. технології, 2007. — 74 с.

2.   Систематизований покажчик матеріалів з кримінального права, опублікованих
у Віснику Конституційного Суду України за 1997 — 2005 роки / [уклад.
Кирись Б. О., Потлань О. С]. — Львів : Львів, держ. ун-т внутр. справ, 2006.
— 11с. — (Серія: Бібліографічні довідники ; вип. 2).

Дисертації

1.  Петров П. П. Активність молодих зірок сонячної маси: дис. ... доктора фіз.­мат. наук : 01.03.02 / Петров Петро Петрович. — К., 2005. — 276 с.

Автореферати дисертацій

1.   Новосад І. Я. Технологічне забезпечення виготовлення секцій робочих
органів гнучких гвинтових конвеєрів : автореф. дис. на здобуття наук.
ступеня канд. техн. наук : спец. 05.02.08 „Технологія машинобудування" /
І. Я. Новосад. — Тернопіль, 2007. — 20, [1] с.

2.   Нгуен Ші Данг. Моделювання і прогнозування макроекономічних показників
в системі підтримки прийняття рішень управління державними фінансами :
автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : спец. 05.13.06 „Автоматиз. системи упр. та прогрес. інформ. технології" / Нгуен Ші Данг. — К., 2007. — 20 с.

Авторські свідоцтва

1.   А. с. 1007970 СССР, МКИ3 В 25 J 15/00. Устройство для захвата неориентированных деталей типа валов / В. С. Ваулин, В. Г. Кемайкин (СССР). - № 3360585/25-08 ; заявл. 23.11.81 ; опубл. 30.03.83, Бюл. № 12.

Патенти

1.   Пат. 2187888 Российская Федерация, МПК Н 04 В 1/38, Н 04 J 13/00. Приемопередающее устройство / Чугаева В. И.; заявитель и патентообладатель Воронеж. науч.-исслед. ин-т связи. — №2000131736/09; заявл. 18.12.00; опубл. 20.08.02, Бюл. №23 (II ч.).

Електронні ресурси

  1. Богомольний Б. Р. Медицина екстремальних ситуацій [Електронний Ресурс] : навч. посіб. для студ. мед. вузів III—IV рівнів акредитації / Б. Р. Богомольний, В. В. Кононенко, П. М. Чуєв. — 80 Min / 700 MB. — Одеса : Одес. мед. ун-т, 2003. — (Бібліотека студента-медика) — 1 електрон. опт. диск (CD-ROM) ; 12 см. — Систем. вимоги: Pentium ; 32 Mb RAM ; Windows 95, 98, 2000, ХР ; MS Word 97-2000.— Назва з контейнера.
  2. Розподіл населення найбільш численних національностей за статтю та віком, шлюбним станом, мовними ознаками та рівнем освіти [Електронний ресурс] : за даними Всеукр. перепису населення 2001 р. / Держ. ком. статистики України ; ред. О. Г. Осауленко. — К.: CD-вид-во "Iнфодиск", 2004. — 1 електрон. опт. диск (CD-ROM) : кольор. ; 12 см. — (Всеукр. перепис населення, 2001). — Систем. вимоги: Pentium-266 ; 32 Mb RАМ ; CD-ROM Windows 98/2000/NT/XP. — Назва з титул. екрану.
  3. Бібліотека і доступність інформації у сучасному світі: електронні ресурси в науці, культурі та освіті : (підсумки 10-ї Міжнар. конф. „Крим-2003") [Електронний ресурс] / Л. Й. Костенко, А. О. Чекмарьов, А. Г. Бровкін, І. А. Павлуша // Бібліотечний вісник. — 2003. — № 4. — С 43. — Режим доступу до журн. : http://www.nbuv.gov.ua/articles/2003/03klinko.htm.

 

5.6. Додатки 

Додатки оформляються як продовження роботи на наступних її сторінках, розміщуючи їх у порядку появи посилань у тексті роботи.

Як правило, кожен додаток починається з нової сторінки. Він має заголовок, надрукований угорі малими літерами з першої великої по центру сторінки. Посередині рядка над заголовком малими літерами з першої великої друкується слово: "Додаток" і велика літера, що позначає додаток.

Додатки слід позначати послідовно великими літерами української абетки, за винятком літер Ґ, Є, І, Ї, Й, О, Ч, Ь. Наприклад: Додаток А, Додаток Б і т.д.

 

6. Захист курсової роботи 

Завершена, підписана студентом курсова робота здається у визначені цикловою комісією строки, реєструється і передається керівникові на рецензію. На підставі рецензії керівника вирішується питання про допуск курсової роботи до захисту.

Не допускаються до захисту:

- роботи, що не відповідають плану;

- роботи, в яких виявлені текст і матеріали повністю або частково запозичені з джерел інших авторів;

- роботи, в яких не розкрита тема.

Курсова робота, яка не відповідає вимогам, повертається студенту на доопрацювання.

При захисті курсової роботи студент повідомляє про мету, зміст і основні результати роботи, приділяючи особливу увагу активним та пасивним операціям досліджуваного об’єкта, висвітленню конкретних фінансових проблем, а також обґрунтуванню пропозицій. Процедура захисту включає відповіді на питання членів комісії.

Позитивна оцінка курсової роботи свідчить про відповідність студента критеріям професійної підготовки.

У разі негативної оцінки результатів захисту студент має право на повторний захист даної курсової роботи (переробленої і доповненої).

Досвід і підсумки захисту, запропоновані рекомендації й пропозиції узагальнюються і використовуються цикловою комісією для подальшого підвищення якості курсових робіт, удосконалення їх тематики, організації виконання і керівництва.

Найбільш якісні, змістовні курсові роботи рекомендуються на конкурс курсових робіт, учасники і переможці якого заохочуються морально і матеріально, також вони можуть бути продовжені як наукове дослідження.

 

Критерії оцінювання курсових робіт 

Оцінка «відмінно» виставляється тоді, коли студент вільно володіє проблематикою курсової роботи, здійснює самостійний аналіз опрацьованого матеріалу, використовує широке коло наукових праць, в тому числі іноземних, робота відповідає вимогам щодо оформлення. Робить висновки.

Оцінка «добре» виставляється тоді, коли студент при захисті, виявивши належну підготовку, допускає неточності у трактуванні окремих проблем, відчуває певні труднощі в узагальненні теоретичного матеріалу.

Оцінка «задовільно» ставиться тоді, коли студент орієнтується в тематиці роботи, але не може зробити висновки аналізу, пов’язати теоретичні узагальнення, є незначні недоліки в змісті та оформленні роботи.

Оцінка «незадовільно» ставиться тоді, коли не може викласти основні положення теми і зробити відповідні висновки і узагальнення, оформлення курсової роботи не відповідає вимогам. Тема роботи не розкрита.

 

Тематика курсових робіт з дисципліни «Банківські операції» 

1. Роль комерційних банків у розвитку економіки держави.

2. Ліцензування банківських операцій: проблеми та перспективи.

3. Роль власного капіталу в роботі комерційного банку.

4. Тенденції і перспективи розвитку ресурсної бази комерційних банків України.

5. Обов’язкові резервні вимоги як метод мінімізації ризиків при здійсненні активних операцій.

6. Міжбанківське кредитування та перспективи його розвитку в Україні.

7. Механізм депозитного обслуговування фізичних осіб та напрямки його вдосконалення.

8. Роль розрахунково-касових операцій в діяльності комерційних банків.

9. Безготівкові операції банків та платіжні інструменти сучасної банківської установи.

10. Стан і перспективи розвитку карткового бізнесу в Україні.

11. Характеристика кредитів, що надаються суб’єктам господарювання.

12. Проблеми і перспективи формування кредитного портфеля комерційного банку в Україні.

13. Споживче кредитування в українських комерційних банках та шляхи підвищення його ефективності.

14. Валютний ринок України: сучасний стан та перспективи розвитку.

15. Діяльність комерційного банку як агента валютного контролю.

16. Особливості формування портфеля цінних паперів комерційного банку.

17. Витрати банку, їх структура і порядок формування.

18. Прибутковість банківських операцій і методи забезпечення її росту.

19. Лізинг та особливості його здійснення в українській банківській практиці.

20. Ліквідність і платоспроможність банку: проблеми управління ними на сучасному етапі.

21. Фінансова стійкість комерційних банків: сутність, значення, критерії визначення і оцінки.

22. Особливості інвестиційної діяльності в банківській практиці.

23. Оцінка та управління валютним ризиком у комерційному банку.

24. Якість активів комерційного банку: сутність і критерії оцінки.

25. Ціна і собівартість банківських послуг: особливості формування.

26. Кредитний рейтинг позичальника: сутність і критерії визначення.

27. Організація роботи комерційного банку з фізичними особами.

28. Сучасні тенденції розвитку ринку депозитів населення в Україні.

29. Сучасний стан грошово-кредитної політики в України.

30. Особливості функціонування системи гарантування вкладів фізичних осіб в Україні.

31. Перспективи розвитку системи електронних платежів в Україні.

32. Банківська система України і особливості її функціонування.

33. Особливості ліцензування банківської діяльності в Україні.

34. Глобалізація банківської системи України на сучасному етапі.

35. Капітал банку, його структура і порядок формування.

36. Сучасні проблеми формування та оцінки ресурсної бази комерційних банків.

37. Тенденції і перспективи розвитку активних операцій комерційних банків України.

38. Депозитні операції комерційних банків як джерело формування ресурсної бази комерційних банків.

39. Залучення ресурсів на міжбанківському ринку в сучасних умовах.

40. Особливості розрахунково-касових операцій комерційного банку.

41. Безготівкові розрахунки в Україні: проблеми та перспективи розвитку.

42. Розвиток операцій комерційного банку з банківськими картками.

43. Банківське кредитування: суть та значення для функціонування економіки.

44. Сучасні тенденції розвитку споживчого кредитування в Україні.

45. Іпотечне кредитування: проблеми і перспективи розвитку.

46. Кредитна політика комерційного банку.

47. Організація роботи комерційного банку з емісії власних цінних паперів.

48. Валютні операції комерційних банків та їх характеристика.

49. Операції комерційного банку із залучення та розміщення валютних цінностей.

50. Доходи банку, їх структура і особливості визначення.

51. Фінансова стійкість комерційного банку та шляхи її досягнення.

52. Показники ліквідності та платоспроможності і їх вплив на роботу комерційного банку.

53. Характеристика та сутність лізингових операцій комерційного банку.

54. Кредитоспроможність позичальника як форма мінімізації кредитних ризиків.

55. Сучасні тенденції розвитку ринку депозитів юридичних осіб.

56. Оцінка результатів діяльності комерційного банку.

57. Ліквідність банківської системи: сутність, визначення та вплив на реальний сектор економіки.

58. Факторинг, особливості його здійснення в українській банківській практиці.

59. Іноземні банківські інвестиції: сучасний стан та перспективи розвитку.

60. Особливості застосування інструментів грошово-кредитної політики Національного банку України.

61. Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та його роль в сучасних умовах.

62. Особливості банківського маркетингу в Україні.

63. Особливості капіталізації банківської системи України.

64. Ресурсний потенціал банків у забезпеченні інвестиційної діяльності суб’єктів господарювання.

65. Оцінка ефективності використання ресурсів комерційного банку.

66. Пасивні операції банку, їх структура і необхідність здійснення.

67. Перспективи розвитку роздрібних банківських депозитних продуктів.

68. Перспективи розвитку системи гарантування банківських депозитів в Україні.

69. Механізм розрахунково-касового обслуговування суб’єктів господарювання та шляхи його вдосконалення.

70. Організація міжбанківських розрахунків: проблеми і перспективи розвитку.

71. Характеристика етапів процесу кредитування.

72. Форми забезпечення кредиту та їх розвиток в Україні.

73. Інвестиційне кредитування та проблеми його розвитку в українській економіці.

74. Перспективи розвитку споживчого кредитування в Україні.

75. Іпотечне банківське кредитування фізичних осіб та перспективи його розвитку в Україні.

76. Формування ціни кредиту в ринкових умовах.

77. Проблемні кредити в банках, причини виникнення, заходи і перспективи мінімізації.

78. Рефінансування комерційних банків в умовах економічної кризи.

79. Значення ліквідності банківської системи України для реального сектору України.

80. Особливості діяльності банків на ринку цінних паперів.

81. Особливості розподілу прибутку комерційного банку.

82. Перспективи розвитку валютного ринку в Україні.

83. Інвестиційні операції банків: ризики і ліквідність.

84. Активні вексельні операції банку та перспективи їх розвитку в Україні.

85. Особливості формування доходів і витрат комерційного банку.

86. Процентні доходи і витрати банку.

87. Особливості операцій банківського фінансового лізингу в Україні.

88. Відсоткові кредитні ставки та їх диференціація.

89. Банківський маркетинг: особливості та організація у комерційному банку.

90. Трастові послуги комерційного банку і особливості їх надання.

91. Грошово-кредитна політика Національного банку України як основа функціонування банківської системи України.

92. Фінансова стійкість як характеристика ефективності ведення банківського бізнесу.

93. Сучасні тенденції розвитку банківської системи України.

94. Роль ліцензування для розвитку банківської системи в Україні.

95. Класифікація та значення ресурсів комерційного банку.

96. Роль іноземних банків на національному ринку банківських послуг.

97. Регулятивний капітал, його структура і порядок формування в сучасних умовах.

98. Залучення ресурсів комерційними банками в сучасних умовах: інструменти і оцінка ефективності.

99. Роль і значення безготівкових міжгосподарських розрахунків.

100. Управління ціноутворенням депозитних продуктів комерційного банку.

101. Сучасні тенденції розвитку розрахунково-касових операцій банку.

102. Пасивні операції банку, їх структура і необхідність здійснення.

103. Взаємовідносини комерційних банків з Національним банком України.

104. Сучасні проблеми розвитку довгострокового кредитування в Україні.

105. Тенденції розвитку споживчого кредитування в Україні.

106. Система іпотечного кредитування в Україні.

107. Активні операції банку, їх структура і порядок здійснення

108. Управління доходами та витратами комерційного банку.

109. Проблеми та перспективи повернення банківських позик.

110. Ліквідність та її значення для діяльності комерційного банку.

111. Особливості ціноутворення в банківській сфері на сучасному етапі.

112. Розвиток банківського фінансового лізингу в Україні.

113. Формування портфеля цінних паперів комерційним банком: сучасні тенденції.

114. Операції комерційних банків в галузі інвестиційної діяльності.

115. Торгівельні операції банківської установи в іноземній валюті.

116. Вплив валютної політки на роботу комерційних банків.

117. Прибуток комерційного банку та його розподіл.

118. Особливості організації роботи комерційного банку з корпоративними клієнтами.

119. Організаційно-економічний механізм банківського лізингового кредитування.

120. Виявлення банківських ризиків та їх мінімізація.

121. Механізм проведення грошово-кредитної політики НБУ в сучасних умовах.

122. Значення Фонду гарантування вкладів фізичних осіб для забезпечення стійкості банківської системи України.

123. Стан розвитку системи електронних платежів в Україні.

124. Фінансова стійкість як комплексний показник діяльності банку.

125. Особливості ліцензування національних та іноземних банків в Україні.

126. Підвищення рівня капіталізації комерційних банків України: джерела та перспективи.

127. Ресурси комерційного банку: сутність, структура, оцінка достатності.

128. Особливості депозитної політики комерційних банків у сучасних умовах.

129. Перспективи розвитку системи рефінансування комерційних банків в Україні.

130. Функціонування системи гарантування вкладів в Україні: сучасна практика, проблеми та напрямки розвитку.

131. Платіжна система України: проблеми та перспективи розвитку.

132. Тенденції розвитку короткострокового кредитування в Україні.

133. Галузеві особливості кредитної діяльності комерційних банків.

134. Особливості організації роботи банку з проблемними кредитами в сучасних умовах.

135. Ефективність здійснення розрахунково-касових операцій банку в сучасних умовах.

136. Проблемні банки: поняття та особливості управління ними.

137. Операції комерційного банку з цінними паперами: проблеми і перспективи розвитку.

138. Інвестиційні операції сучасного комерційного банку.

139. Роль споживчого кредитування для діяльності комерційного банку.

140. Особливості розвитку іпотечного кредитування в Україні на сучасному етапі.

141. Характеристика прибутковості банківських продуктів.

142. Формування валютних курсів і їх вплив на розвиток економіки.

143. Сучасний стан валютного ринку в Україні.

144. Формування та використання прибутку комерційного банку.

145. Вплив ліквідності банківської системи на економіку України.

146. Особливості і перспективи роботи комерційного банку з приватними клієнтами з високим рівнем доходу (private banking).

147. Оцінка фінансового стану комерційного банку.

148. Економічні нормативи діяльності банку та порядок їх дотримання.

149. Лізинг як інструмент фінансування інвестиційних проектів та перспективи його розвитку в Україні.

150. Вплив іноземного капіталу на банківський сектор України.

151. Процентна політика комерційного банку: поняття і особливості формування у сучасних умовах.

152. Роль грошово-кредитної політики НБУ для економіки України.

153. Перспективи розвитку інтернет-банкінгу в Україні.

154. Оцінка фінансової стійкості комерційних банків України на сучасному етапі.

155. Розвиток банківського маркетингу в Україні.

З повагою ІЦ "KURSOVIKS"!